Belgiske fårehunder (med bilder)

Belgisk fårehund består av fire hunderaser; malinois, tervueren, groenendael og laekenois. De er alle fantastiske gjeterhunder, men er også gode på flere områder. Belgiske fårehunder er enten en krysning av de gamle sentraleuropeiske fårehundene eller fra lokale mastiff og skotsk hjortehund.

De fire belgiske fårehundene

Belgisk fårehund er en fellesbetegnelse for fire rasevarianter som kommer fra Belgia. Disse hundene er malinois, tervueren, groenenedael og laekenois. De belgiske fårehundene ble brukt av bønder til å gjete store saueflokker og var nærmest identiske med hverandre anatomisk. Likevel var det store forskjeller i utseende.

Malinois

Belgisk fårehund malinois er en hund med et intensivt utseende. Vekten kan variere fra 22 til 35 kg og høyden fra 56 til 66 cm, noe som bidrar til å gi den en kraftig og atletisk framtoning. 

Pelsen er kort og tett, noe som gir god beskyttelse mot vær og vind. Fargen er på sin side varmgul. Pelsen krever minimalt med pelsstell, selv om litt ukentlig børsting kan hjelpe med å fjerne døde hår og holde pelsen sunn og skinnende. Malinois har en forventet levetid på mellom 12 og 15 år. 

Malinois er kjent for sin utrolige utholdenhet, sitt sterke pågangsmot og sin evne til å alltid være på vakt. I tillegg er den høyaktuell for forskjellige arbeidsområder. Den blir blant annet brukt av grensevakter, politiet, militæret og tollvesen. Malinois er faktisk vanlig å se sammen med Secret Service, spesialstyrken Oketz, USAs væpnede styrker, australske forsvarsstyrker og hundeenheten mot krypskyting i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika. 

Dette er en hunderase som krever mye av eieren, både i form av aktivitet og mental stimulering, noe som gjør den utfordrende for mange. 

Noen oppdrettere advarer også om en potensiell risiko for aggresjon overfor barn. Dette bør derimot ikke være et problem med god trening og sosialisering.

Malinois fikk navnet sitt oppkalt etter byen Mechelen (malines på fransk).

Tervueren

Tervueren har en langhåret og rødbrun pels. Dette er en kraftig og muskuløs hund med en vekt mellom 28 til 35 kg og en høyde på 56 til 66 cm. Den frodige pelsen krever regelmessig stell for å opprettholde sin skjønnhet. Denne aktive hunden er populær blant friluftsinteresserte, og kan bli en fantastisk familiehund gitt tilstrekkelig aktivitet og sosialisering. Den har en levetid på 10 til 12 år og er kjent for sitt lojale, vennlige og vaktsomme lynne.

Tervueren er utmerket til en rekke bruksområder takket være sin intelligens og fysiske styrke. Den har blitt brukt som gjeterhund opp igjennom årene, men er også en narkotikahund for flere myndigheter. De er også fantastiske familiehunder, gitt riktig sosialisering og trening fra ung alder.

Tervueren kan også ha en litt nervøs natur, så også på grunn av dette er det viktig med tidlig sosialisering for å få en trygg og lykkelig hund.

Tervueren fikk navnet sitt etter den belgiske kommunen med samme navn.

Groenendael

Groenendael er en mellomstor til stor hund med en vekt som varierer mellom 20 til 35 kg og en høyde mellom 56-66 cm. Utseendet er preget av en lang og vakker sort pels. Den krever litt ekstra stell, men er faktisk mer eller mindre selvrensende. En buskete og flott hale komplementerer det elegante utseendet. 

Groenendael har en forventet levetid på mellom 10 og 12 år, og er kjent for sitt aktive og oppmerksomme lynne. Den er både modig og pålitelig, og blir ofte omtalt som en hengiven familiehund full av kjærlighet.

Dette er en rase som trives med aktivitet og oppgaver. Groenendael er en flott arbeidshund som kan brukes innenfor flere områder (akkurat som slektningene), men er likevel primært et kjæledyr.

Denne belgiske fårehunden er også godt egnet til hundesport som agility og rallylydighet. Ikke minst som en kjærlig og lojal følgesvenn er groenendael en utmerket familiehund. Likevel trenger denne rasen nok av fysisk og mental stimulering for å trives. Som med samtlige belgiske fårehunder bør den ha to timer moderat aktivitet hver dag, eller halvannen time intensiv aktivitet.

Groenendael fikk navnet sitt oppkalt etter et slott med samme navn.

Laekenois

Laekenois er en kraftfull og arbeidsvillig belgisk fårehund kjent for sin strihårede og askeblonde pels. En voksen hund veier normalt mellom 20 og 30 kg og har en høyde på 56-66 cm, avhengig av kjønn. Hannhunder er ofte høyere og veier mer enn tisper. Med riktig omsorg og tilsyn kan den nyte et sunt liv i mellom 10 og 12 år. 

Denne rasen har et livlig og hengivent lynne, og med sin intelligens og modighet er den klar for ethvert eventyr eller utfordring. Laekenois er en svært aktiv hund, og trenger minst halvannen time med intensiv mosjon hver dag for å holde seg sunn og lykkelig.

Laekenois er en allsidig hunderase brukt på en rekke forskjellige arenaer. Den fungerer spesielt godt som en gjeterhund. Videre blir de brukt av militæret i Belgia og har derfor egenskapene til å være en effektiv tjenestehund. Når det er sagt, er den likevel mindre foretrukket enn malinois. 

Laekenois er også en konkurransedyktig hund innen hundesport som agility, lydighet, rallylydighet og freestyle, samtidig som den er et kjærlig og hengivent familiemedlem. 

Laekenois ble oppkalt etter det kongelige slottet i Laeken. 

Bruksområder for belgiske fårehunder

Belgiske fårehunder er robuste brukshunder med mye energi og høy intelligens. Disse hundene er arbeidsomme og trives best når de får oppgaver å løse. 

  • Gjetearbeid
  • Vakthunder
  • Tjenstehunder
  • Hundesport
  • Selskapshunder

Mange velger disse hundene med en konkret plan om hvordan de skal brukes. Gjeterarbeid er et naturlig valg, da rasen opprinnelig ble avlet for å hjelpe med å håndtere saueflokker. 

Deres atletiske bygning og raske hjerne gjør dem også utmerkede kandidater til hundesport hvor de de kan utmerke seg på høyt nivå. Dette er en flott arena for hunderasene med mye fysisk og mental stimulering, spesielt hvis planen ikke er å bruke dem som gjeterhund.

Belgiske fårehunder kan også trenes opp til å være tjenestehunder. Malinois er allerede brukt av blant annet grensevakter, politi og militæret, men det er sjeldnere å se de andre variantene i slike roller. Likevel er laekenois brukt av de belgiske styrkene i varierte oppgaver og tervueren av myndigheter for narkotikadeteksjon. Groenendael er mest vanlig som selskapshund av de fire belgiske fårehundene.

Det er viktig å merke seg at disse hundene krever mye mental aktivisering – uten tilstrekkelig stimulering kan de lett bli frustrerte og utvikle problematisk atferd. Så vær forberedt på å tilbringe et par timer hver dag på å holde hunden din mentalt og fysisk engasjert.

Trening og mosjon av belgiske fårehunder

Å ta seg av en belgisk fårehund er en unik, men krevende opplevelse. En viktig del av ansvaret er å gi hunden tilstrekkelig mosjon. Med deres energiske natur trenger de et sted mellom én til to timer fysisk mosjon daglig.

Det er ikke bare tiden med aktivitet som er viktig, men også intensitet og hvor mye hunden må bruke hodet.  Hvis du går rolige turer, vil jeg anbefale minst to timer hver dag. Om du imidlertid løper, sykler eller går på langrenn med din belgiske fårehund kan du slippe unna med en time eller halvannen time.

Lek, arbeidsoppgaver eller hundesport vil også være viktig uansett hvilken belgiske fårehund du lander på. Kombinasjon av fysisk og mental stimulering er veldig viktig for en intelligent og aktiv rase som den belgiske fårehunden.

Belgiske fårehunder er kjent for sin intelligens og lettlærte natur. Med litt tid og anstrengelse kan du trene hunden din til å bli utrolig lydig. Mulighetene for hva hunden kan lære er mange. 

Det kan være å snuse frem kantareller eller trøffel i skogen, henting av spesifikke gjenstander, finne frem til en person, beskytte familien som en vakthund og mye mer. Med en belgisk fårehund, er alt dette og ganske mye mer innenfor rekkevidde.

Samtidig er det viktig å huske at belgisk fårehund krever en tydelig og konsekvent leder. Du må være fast med reglene og være klar til å håndheve dem gjennom hele hundens liv. Dette er hunderaser som krever tydelige grenser – men uten sinne eller frustrasjon.

Som med alle hunder reagerer de best på positiv forsterkningsteknikker.

Belgiske fårehunder er ikke nødvendigvis det beste valget for alle. De passer best for erfarne hundeeiere. Selv om de har stort potensiale er de ikke den aller letteste rasen å trene og kan bli en potensiell utfordring selv for erfarne eiere. Hvis du er ny til hunder kan det være lurt å se på enklere hunderaser som golden retriever eller labrador retriever.

Uansett, å ha en belgisk fårehund kan være en svært givende opplevelse for rett eier.

Helseutfordringene til belgisk fårehund

Belgiske fårehunder er relativt sunne og friske. Likevel kan alle variantene kan støte på helseproblemer, men med riktig omsorg kan de alle leve lange og sunne liv.

  • Malinois kan være utsatt for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi. Disse tilstandene kan føre til smerte og begrenset bevegelse. Noen malinoiser kan også ha problemer med nervøsitet og usikkerhet.
  • Tervueren kan ha risiko for helseproblemer som hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi og epilepsi. Denne tilstanden kan kontrolleres med medisinering, men tidlig diagnose er viktig.
  • Groenendael kan være utsatt for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi, men forekomsten av disse sykdommene er relativt lav i rasen. 
  • Laekenois kan støte på helseproblemer som hofteleddsdysplasi, overvekt og øyesykdommer.

Det viktigste du kan gjøre er å følge opp hos veterinær, gi rikelig med kjærlighet, kjøpe ren og sunn mat, samt sørge for mye aktivitet og mental stimulering gjennom leker, mosjon, oppgaver og lignende.

Opprinnelsen til de belgiske fårehundene

Belgisk fårehund er en betegnelse som omfatter fire rasevarianter, ikke én enkelt hunderase. Nøyaktig hvilke hunder som er stamfedre til disse variantene er usikkert. 

Noen mener de er krysninger av gamle sentraleuropeiske fårehunder, mens andre mener de kommer fra lokale mastiffer krysset med skotske hjortehunder som ble importert til Belgia rundt år 1200.

På slutten av 1800-tallet ble det populært å etablere nasjonale hunderaser. Belgia var intet unntak her. Store saueflokker ble gjetet av energiske og utholdende hunder med liknende anatomiske trekk, men med store forskjeller i utseende.

I 1891 arrangerte en ansatt ved veterinærinstituttet i Cureghem, professor A. Reul, et møte for gjetere og eiere av disse hundene. Målet var å etablere en felles nasjonal belgisk fårehundrase. 

Hundene ble delt inn i tre varianter basert på pelstyper; kort, lang og stri. Fargebegreper ble introdusert senere. Samtidig ble «De Club du Chien de Berger Belge» opprettet.

I 1898/1899 ble det bestemt at belgisk fårehund skulle ha definerte fargevarianter. En langhåret helt sort variant ble definert (groenendael), sammen med en ruhåret askegrå variant (laekenois) som er den mest sjeldne av dem.

Den korthårede varianten (malinois) skulle nå bare være rødgul med sort maske. Noen år senere, i 1907, ble den fjerde varianten godkjent. Det var en langhåret rødbrun variant (tervueren) med sorte inntegninger og sort maske.

Norsk Belgisk Fårehundklubb

Norsk Belgisk Fårehundklubb har som mål å fremme interesse og kunnskap om de fire belgiske fårehundene. De organiserer blant annet aktiviteter og utstillinger, og kan også gi råd og veiledning om hundehelse og trening knyttet til malinois, tervueren, groenendael og laekenois. På deres nettside vil du også finne kontaktinformasjon til pålitelige oppdrettere.

Parring mellom variantene er forbudt

Ifølge rasestandarden til Norsk Kennel Klub er det forbudt å parre de ulike variantene med hverandre. Dette er fordi å ivareta det viktige avlsarbeidet som har blitt gjort opp igjennom årene.

Ofte stilte spørsmål om belgiske fårehunder

Hva er opprinnelsen til belgiske fårehunder?

Som navnet antyder stammer belgiske fårehunder fra Belgia. De har en lang historie og ble opprinnelig brukt til å vokte og gjete sau. Rasen ble offisielt anerkjent på slutten av 1800-tallet og er delt inn i fire varianter; malinois, groenendael, laekenois og tervueren.

Hva er de forskjellige variantene av belgiske fårehunder?

Det finnes fire varianter av belgiske fårehunder; malinois, groenendael, laekenois og tervueren. De varierer hovedsakelig i pelsfarge og -struktur. Malinois har kort og beige til karamellfarget pels med en mørk maske. Groenendael har lang og svart pels. Laekenois har korthåret, krusete og rødbrun pels, mens tervueren har lang pels som kan være i forskjellige farger, inkludert grå, sandfarget og sable.

Hva er bruksområdene for belgiske fårehunder?

Belgiske fårehunder er kjent for sin allsidighet. De er opprinnelig fårehunder, men har også utmerket seg i mange andre bruksområder. De er populære i mange hundesporter, inkludert lydighet og agility. De brukes også i blant annet redningsarbeid, narkotikasøk, militær- og polititjeneste på grunn av deres intelligens, pålitelighet og sterke arbeidsetikk.

Hva er kjennetegnene på en belgisk fårehund?

Belgiske fårehunder er middels store hunder med en muskuløs, men elegant bygning. De er kjent for sin kvikke og oppmerksomme natur. De har kraftige, men elegante bevegelser, noe som reflekterer deres opprinnelse som arbeidshunder. Hodet er ganske langt og kileformet, og de har mandelformede øyne.

Hvor lenge lever belgiske fårehunder?

Gjennomsnittlig levealder for en belgisk fårehund er mellom 10 og 15 år. Dette kan variere avhengig av mange faktorer som genetikk, kosthold, mosjon og generell helse.

Hvor mye mosjon trenger en belgisk fårehund?

Belgiske fårehunder er svært aktive og trenger mye mosjon. Det anbefales at de får mellom halvannen til to timer med aktivitet per dag. Dette kan omfatte turer, løping, sykling og lek.

Er belgiske fårehunder gode familiehunder?

Belgiske fårehunder kan være fantastiske familiehunder så sant de får riktig trening og sosialisering. De er kjent for å være lojale og hengivne, med et sterkt ønske om å behage sine eiere. Når det er sagt, er de også svært aktive og energiske, og kan være for mye å håndtere for familier som ikke er veldig aktive.

Hvor store blir belgiske fårehunder?

Belgiske fårehunder er middels store hunder. Hanner kan vokse til å være mellom 60-66 cm i høyden ved skulderen, mens tisper kan være mellom 56-62 cm. Vekten kan variere, men ligger vanligvis mellom 20 og 35 kg, avhengig av kjønn og individuelle forskjeller.

Er belgiske fårehunder enkle å trene?

Belgiske fårehunder er svært intelligente og ivrige etter å lære, noe som kan gjøre treningen lettere. De svarer godt på positive treningsmetoder. Imidlertid trenger de en tydelig, konsistent leder som setter grenser. Dette, kombinert med deres høye energinivå og sterke arbeidsdrift, kan gjøre dem utfordrende for deg som skal ha hund for første gang.

Dyreplaneten
Logo