Raseprofil: Golden retriever

Golden retriever ble til på 1860-tallet da Lord Tweedmouth startet sitt avlsarbeid. Han ønsket en apporterende hund som kunne hente vilt på land og vann, samtidig som den hadde et rolig og kjærlig lynne. Golden retriever fikk sin første rasestandard i 1913, og er nå en av de mest populære hundene i Norge.

Golden retriever fakta

HunderaseGolden retriever
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-13 år
Høyde51-61 cm
Vekt25-38 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Golden retriever er en mellomstor til stor hund. Hannhunder av denne rasen har en mankehøyde på mellom 56 og 61 cm, mens tispene er litt mindre med en høyde på mellom 51 og 56 cm.

Når det kommer til vekt, varierer den også avhengig av kjønn. Hannene kan veie mellom 30 til 38 kg, mens tispene typisk ligger mellom 25 og 33 kg.

Pels

Golden retrieveren er kjent for sin tykke og vakre pels. Pelsen består av to lag – en underpels og en overpels. Underpelsen er tett og vannavstøtende, noe som er svært praktisk da disse hundene elsker å bade. Overpelsen er glatt og har en naturlig glans.

Fargen på pelsen er gyllen som navnet antyder. Når det er sagt, kan gyllen være et vidt spekter og denne rasen kommer i alt fra nesten hvit, til en dyp, rødgyllen farge.

Hale

Golden retriever sin hale er et annet kjennetegn ved rasen. Den er tykk og muskuløs ved roten og smalner av mot enden. Halen bæres på linje med ryggen eller litt høyere. Pelsen på halen er tykk og gir et fyldig inntrykk.

En svingende hale er ofte et tegn på en glad og ivrig hund, noe som gjenspeiler golden retrieverens personlighet.

Lynne, trening og lydighet

Golden retriever er kjent for sitt vennlige og tolerante lynne. Dette er hunder som er kjent for å være både intelligente og samarbeidsvillige, noe som gjør dem til utmerkede familiehunder. De har en enorm kjærlighet for mennesker og er kjent for å være gode med barn.

Golden retriever er også kjent for å være svært sosiale hunder. De kommer vanligvis godt overens med andre hunder og er generelt imøtekommende overfor fremmede.

Når det kommer til trening, er golden retriever både lærerike og ivrige til å behage. De er glade i å lære og svarer godt på positiv forsterkning.

Takket være sin naturlige intelligens og vilje til å samarbeide, kan golden retriever trenes til å utføre en rekke oppgaver og aktiviteter. Fra grunnleggende lydighet til mer avanserte aktiviteter som redningsarbeid, narkotikasøk og agility, er golden retrieveren en allsidig hund som er villig til å prøve seg på alt.

Selv om golden retriever er intelligent og lett å trene, er de også kjent for sin lekne og noen ganger sta natur. Det kan være tider hvor de velger å følge nesen sin i stedet for kommandoer. Med tålmodighet, konsistens og et positivt syn på trening, vil en golden retriever mer enn sannsynlig bli en veloppdragen og lydig hund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Golden retriever er en aktiv og energisk hunderase som krever mye mosjon for å holde seg lykkelig og sunn. Dette er hunder som er skapt for å jobbe og trives best når de får tilstrekkelig fysisk og mental stimulering.

Hver dag trenger en golden retriever minst en times fysisk aktivitet, men gjerne mer. Dette kan inkludere alt fra lange turer, løping og svømming, til apport og agility-trening.

Golden retrievere elsker å leke og vil gjerne være aktive sammen med sin familie. Selv om de trenger en god del mosjon, er de også fleksible og kan tilpasse seg forskjellige livsstiler, så lenge de får den aktiviteten de trenger.

Stell av golden retriever

Pelsstell og røyting

Golden retrieverens pels er tykk og vannavstøtende, med en kort underpels og lengre dekkhår. Pelsen bør børstes en til to ganger i uka for å fjerne løse hår og forhindre floker.

Mye røyting er en normal del av det å ha en golden retriever, så vær oppmerksom på at det kan bli en god del hår rundt omkring i hjemmet. De røyter mer intensivt i løpet av våren og høsten, og daglig børsting kan være nødvendig i perioder.

Golden retriever er ikke en allergivennlig rase, mye på grunn av røytingen. Dersom du har hundeallergi bør du velge en mer allergivennlig hund.

Ører og øyne

Golden retrievere har hengende ører, og disse kan være mer utsatt for øreproblemer som ørebetennelse. Det er viktig å sjekke og rengjøre ørene regelmessig for å forhindre oppbygging av voks og skitt. Øynene bør også sjekkes jevnlig.

Tannpleie

Et sunt kosthold kan hjelpe med å opprettholde sunne tenner, og det å gi hunden din et ekte storfebein kan bidra til å rense tennene naturlig, i tillegg til å gi rikelig med mineraler som kalsium. 

Små og skarpe bein, samt porøse bein fra fugler bør unngås, da disse kan skade hundens munn og i verste fall forårsake skade på innvollene ved svelging.

Hvis din golden retriever blir matet med billig hundemat og godbiter kan det være lurt med en regelmessig tannpuss i tillegg.

Kloklipp

Det er viktig å holde klørne korte. For lange klør kan være ubehagelig for hunden og kan føre til smerte. Det er viktig å huske på at det er både nerver og blodårer i kloa, så man må være forsiktig så man ikke klipper for langt inn. Klørne kan også slites ned naturlig hvis hunden er mye aktiv, spesielt om den går og løper mye hardt underlag.

Bad

Golden retrievere trenger ikke å bade ofte, men et bad med en mild hundesjampo et par ganger i året kan være greit for å fjerne eventuell lukt som har satt seg. Ikke bad hunden din med sjampo unødvendig. Det meste av lukt og skitt kan også fjernes enkelt med hageslangen alene.

Bruksområder for golden retriever

Golden retriever er en ekstremt allsidig rase, og takket være sin intelligens, omgjengelighet og vilje til å samarbeide, er de egnet for et bredt spekter av bruksområder. Fra jakt og redning til terapi og assistanse, golden retrievere brukes i mange forskjellige roller rundt om i verden. 

Det er verdt å merke seg at det er to hovedlinjer av golden retriever: utstillingslinjen og jaktlinjen. Begge kan trenes for forskjellige oppgaver. Likevel er hunder fra jaktlinjen avlet for spesielle egenskaper som jakthund, mens utstillingslinjen er best egnet som familiehunder.

Apporterende fuglehund

Golden retrieverens opprinnelige formål var som en apporterende fuglehund, og hunder fra brukslinjen/jaktlinjen utmerker seg spesielt i denne rollen. Deres myke munn, intelligens og utrettelige entusiasme gjør dem til utmerkede partnere for jakt på vannfugler og småvilt. De er utrolig dyktige til å spore, finne og trygt returnere byttet til jegeren.

Redningshund

Golden retrieverens sterke svømmeevner, kombinert med deres naturlige ønske om å hjelpe og behage, gjør dem til utmerkede redningshunder. De er spesielt dyktige i vannredning, men brukes også i søk- og redningsoperasjoner på land.

Førerhund

Som førerhunder er golden retrievere tålmodige, pålitelige og lett trenbare. De er kjent for sin evne til å forstå og respondere på et stort antall kommandoer, noe som gjør dem til ideelle følgesvenner for personer med synshemming.

Terapihund

Golden retrievere har en rolig og kjærlig natur, noe som gjør dem til utmerkede terapihunder. De er ofte brukt i sykehus, omsorgshjem, skoler og andre steder hvor deres beroligende nærvær kan gi trøst og glede.

Selskapshund

Utover alle disse bruksområdene, er golden retrieveren først og fremst en kjærlig selskapshund. De er fantastiske familiehunder og kjent for deres tålmodighet og kjærlighet til barn. Deres sosiale natur og kjærlighet til lek gjør dem til en glede å ha i hjemmet.

Fôr og kosthold

For golden retrievere er kvalitetsfôr et must. Fôr av høy kvalitet inneholder rikelig med kjøtt og er fri for unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være vanskelig for hunden å fordøye og ikke tilbyr mye ernæring.

Du bør velge fôr som VOM, som er kjent for sin høye kvalitet og næringsinnhold, eller gi hunden ren mat som kjøttdeig og innmat (eventuelt en kombinasjon av disse). Husk at en golden retriever vil trives best på et kosthold som er rikt på proteiner og fett, og lite karbohydrater.

Mengde mat

Når det kommer til hvor mye mat din golden retriever trenger, vil dette variere avhengig av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel for å bestemme kaloriinntaket er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 30 kilo, vil den trenge rundt (30 x 30) + 70 = 970 kalorier per dag.

Hvis hunden din er spesielt aktiv, kan du kanskje øke dette inntaket noe. Hold øye med vekten ved å veie hunden på regelmessig basis, og hvis den har gått opp i vekt, vurder om det skyldes mer muskelmasse eller fett.

Vanlige helseproblemer

Som en stor hunderase, er det noen helseproblemer som kan være vanligere hos golden retrievere. Disse inkluderer hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, ulike øyeproblemer og noen typer kreft. Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi er skjelettsykdommer som kan forårsake smerter og bevegelsesproblemer. Øyeproblemer kan variere fra mild irritasjon til alvorlige forhold som kan føre til blindhet.

Golden retrievere er også mer utsatt for visse typer kreft sammenlignet med andre hunderaser, inkludert hemangiosarkom og lymfom.

Selv om disse helseproblemene kan være skremmende, er det viktig å huske på at ikke alle golden retrievere vil oppleve dem. Regelmessige veterinærkontroller, skikkelig stell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold vil alle bidra til å holde hunden din frisk og lykkelig.

Når du velger en golden retriever valp, er det også viktig å sørge for at du velger en ansvarlig og anerkjent oppdretter. En god oppdretter vil være oppmerksom på helsen til avlshundene og sørge for at de er testet for disse og andre helseproblemer.

Å velge en valp fra en helsebevisst oppdretter kan redusere risikoen for at hunden din vil oppleve disse problemene i fremtiden.

Alternativer til golden retriever

Hvis du er begeistret for golden retriever, men også nysgjerrig på andre lignende hunderaser, er det flere alternativer som kan passe deg. 

Labrador retriever

Labrador retriever er et av de mest populære alternativene til en golden retriever. Disse to rasene deler mange likheter, inkludert størrelse, energinivå og kjærlighet til mennesker.

Labradoren er en aktiv hunderase som liker å leke og trene, akkurat som en golden retriever. De er kjent for å være utrolig vennlige og godmodige hunder som er lette å trene, noe som gjør dem til utmerkede familiehunder.

En forskjell mellom de to er at en labrador generelt sett kan være litt mer energisk enn en golden retriever, noe som betyr at de trenger litt mer daglig mosjon.

Om du ønsker å ta med din labrador retriever på jakt er det også viktig at du velger en valp fra en jaktlinje.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever er en hunderase som kan være et godt alternativ til en golden retriever. Disse hundene er mindre enn både golden retrievere og labradorer med sine 17-23 kg, men de har et like høyt energinivå og en lik kjærlighet for mennesker. De er aktive og intelligente hunder som trives med fysisk og mental stimulering.

En forskjell mellom golden retriever og en nova scotia duck tolling retriever er at tollerne kan være litt mer reservert og uavhengige enn golden retrievere. De er også kjent for sin unike metode for å lokke vannfugler innenfor skuddhold, noe som gir dem et unikt bruksområde sammenlignet med golden retriever.

Flat coated retriever

Flat coated retriever er en hunderase som deler golden retrieverens størrelse, men som har en litt annen type pels. De har en lang og flat pels som gir dem et elegant utseende.

Flat coated retrievere er kjent for sitt høye energinivå og elsker å være aktive og i bevegelse. De har også en vennlig og utadvendt personlighet som ligner golden retrieveren. De er glade i mennesker og kommer godt overens med andre hunder.

En forskjell mellom rasene er at flat coated retrievere kan være litt mer uavhengige enn golden retrievere, noe som kan gjøre dem litt mer utfordrende å trene. De er imidlertid fortsatt mye lettere å trene enn mange andre hunderaser.

Historien om golden retriever

Golden retriever har en fascinerende historie som begynner på 1800-tallet i Storbritannia. Rasen ble utviklet av Dudley Marjoribanks, også kjent som Lord Tweedmouth. Han ønsket en hund som var dyktig i å hente vilt både på land og i vann, og som også hadde et rolig og hengivent temperament.

Lord Tweedmouth paret sin gule retriever, Nous, med en nå utdødd rase kalt tweed water spaniel, kjent for sine gode svømmeferdigheter. I de følgende generasjonene ble det også blandet inn irsk setter og blodhund for å ytterligere forbedre rasens egenskaper.

Golden retriever ble raskt populær på grunn av sin allsidighet som arbeidshund og sine utmerkede evner som apporterende hund. De ble også høyt verdsatt for sitt milde temperament og sin hengivenhet – noe som gjorde dem til gode selskapshunder. 

Til tross for sin opprinnelse som jakthund, har golden retriever utviklet seg til å bli en av de mest populære familiehundene. Dette er retrievere som er kjent for sin kjærlighet til mennesker og sitt ønske om å behage, egenskaper som er like aktuelle i dag som da rasen ble utviklet.

Ofte stilte spørsmål om golden retriever

Hvordan steller jeg pelsen til en golden retriever?

Golden retriever har en tett, vannavstøtende pels som krever regelmessig vedlikehold for å holde den sunn og skinnende. Det er anbefalt å børste hunden din minst en til to ganger i uken for å fjerne løs pels og forebygge floker. I røyteperioder som normalt er om våren og høsten, kan det være nødvendig med mer hyppig børsting.

Går en golden retriever godt overens med andre kjæledyr?

Ja, golden retrievere er generelt kjent for å være vennlige og sosiale, og kommer vanligvis godt overens med andre kjæledyr. Som alltid bør du introdusere nye kjæledyr til hverandre gradvis og under tilsyn.

Røyter golden retriever mye?

Ja, golden retrievere er kjent for å røyte ganske mye. Regelmessig børsting kan bidra til å minimere mengden løs pels i hjemmet.

Kan en golden retriever være hjemme alene?

Golden retrievere er sosiale hunder som trives med menneskelig selskap. Selv om de kan håndtere perioder med å være alene, bør de ikke forlates alene for lange perioder. Dette kan føre til separasjonsangst og atferdsproblemer.

Er en golden retriever allergivennlig?

Nei, golden retrievere er ikke ansett som en allergivennlig rase. De røyter ganske mye, noe som er med på å utløse allergiske reaksjoner hos noen mennesker.

Er en golden retriever lydig?

Ja, golden retrievere er kjent for å være intelligent og ivrig etter å behage. De responderer godt på trening og er generelt lette å trene.

Bjeffer en golden retriever mye?

Golden retrievere er generelt moderate bjeffere. De vil sannsynligvis bjeffe hvis det er en god grunn til det, som for eksempel en fremmed som kommer inn i huset, men de er ikke kjent for unødvendig bjeffing.

Hvor mye koster en golden retriever valp?

Prisen på en golden retriever valp kan variere med tanke på faktorer som oppdretterens omdømme, valpens slektstre, jaktlinje og mer. Likevel kan du normalt forvente å betale 25 000 kroner for en valp. Kostnaden for litt eldre hunder er generelt mye lavere enn å kjøpe en valp.

Hvor lenge lever en golden retriever?

Golden retrievere har en gjennomsnittlig levetid på 12 til 13 år. Noen kan leve lenger med riktig stell, god ernæring og regelmessig veterinærpleie.

Hva er bruksområdene for en golden retriever?

Golden retrievere er svært allsidige hunder. De er kjent for å være utmerkede familiehunder, jakt- og apporterende hunder, og de brukes også som førerhunder, redningshunder og terapihunder. Deres intelligens, lydighet og vennlige natur gjør dem godt egnet til en rekke oppgaver.

Dyreplaneten
Logo