6 retrieverraser (med bilder)

Retrieverraser er en gruppe apporterende hunder, historisk avlet fram med det primære formål å hente sjøfugl som har blitt skutt av jegere. Navnet «retriever» kommer fra det engelske ordet «retrieve», som betyr å hente.

Allerede på 1800-tallet var disse hundene spesialutdannet til å svømme ut og hente byttet, som ofte lå utilgjengelig til i vannet for jegeren. Dette er også hvorfor de fleste retrievere er glade i å svømme og bade.

Det finnes seks ulike retrieverraser som er godkjent og disse inkluderer noen av verdens mest populære hunderaser. Selv om alle retrievere deler felles kvaliteter, som en sterk vilje til å samarbeide med eieren og en kjærlighet for vann, er det også betydelige variasjoner mellom rasene når det kommer til både atferd og utseende.

Dette er retrieverrasene

Retrievere er en betegnelse på seks hunderaser som stammer fra St. John’s water dogs fra Newfoundland i Canada. De ble brukt av jegere som apporterende jakthunder. Retriverasene inkluderer nova scotia duck tolling retriever, curly coated retriever, flat coated retriever, golden retriever, labrador retriever og chesapeake bay retriever.

1. Nova scotia duck tolling retriever (toller)

Nova scotia duck tolling retriever, ofte kjent som toller, har sin opprinnelse i Nova Scotia-distriktet i Canada, hvor den ble utviklet i løpet av andre halvdel av 1800-tallet. 

Toller er den minste av retrieverrasene, med en vekt som normalt ligger rundt 17-23 kg. Den er kraftfull og kompakt og har et kileformet hode som er kortere og lettere enn de andre retrieverrasene. Pelsen er middels lang og vannavstøtende, mens pelsfargen varierer fra lys oransje til mørk rød.

Tolleren er kjent for å være en utholdende og energisk hund. Videre er den en dyktig svømmer, og fungerer som en allsidig brukshund. Faktisk kan den også brukes i en rekke hundesporter.

Selv om den ikke er avlet for å være vakthund, er tolleren kjent for å være lojal og viljesterk, med vaktinstinkter som varierer fra hund til hund. Den er generelt godt egnet for aktive familier, men kan være noe skeptisk til fremmede.

2. Curly coated retriever

Curly coated retriever er en stor hund med en vekt på 23 til 41 kg, opprinnelig fra Storbritannia. Dette er også den eldste av de engelske retrieverne. Med en unik krøllet pels skiller denne hunderasen seg ut. Likevel er de ikke av de mest populære retrieverrasene. Rasens opphav er usikkert, men det er antatt at den kan ha blitt formet av raser som newfoundlandshund, puddel, irsk vannspaniel og labrador retriever. 

Med sin rektangulære kropp, dype brystkasse og kraftige kjeveparti, minner denne hunden mye om flat coated retriever, men dens markante krøllete pels gir den et helt eget uttrykk. Curly coated retriever er en dyktig apportør på fuglejakt, og i dag er den både en god brukshund og en unik familiehund. 

Hunder av denne rasen er kjent for å være intelligente, aktive og utholdende. Normalt knytter de seg også sterkt til sin familie. De har et stort behov for både fysiske og mentale utfordringer for å trives. Det skal bemerkes at curly coated retriever er svært glade i vann og som oftest er dyktige svømmere. 

Når det kommer pelsstell er rasen relativt lettstelt. Pelsen mangler underull og skal verken børstes eller kammes, men kan kreve litt klipping hvis pelsen på ørene blir for lang.

3. Flat coated retriever

Flat coated retriever, også kjent som flatcoat, er en kjærlig og energisk hund med sin opprinnelse i Storbritannia på 1800-tallet. I sin tidlige historie ble rasen kalt wavy coated retriever, og er den tredje mest populære rasen blant retrieverne. 

Med røtter antatt å være fra newfoundlandshund, irsk setter, pointer og labrador retriever, har flat coated retriever en rik og mangfoldig arv. Denne hunden er kjent for sin rektangulære kropp, dype brystkasse, korte og brede lendeparti.. Fargen på pelsen kan være sort eller leverbrun, men gule valper kan også oppstå. 

Denne retrieverrasen er kjent for å være dyktige apportører på fuglejakt, noe som gjør dem ideelle for aktive eiere som er glad i jakt. Takket være deres livlige og vennlige natur er flat coated retriever også utmerkede familiehunder. Rasen er kjent for å være tålmodig, energisk og glad i vann. 

Når det er sagt, skal det nevnes at denne hunderasen krever regelmessig pelsstell for at den skal holde seg sunn og beholde sine vannavstøtende egenskaper.

4. Golden retriever

Golden retriever er en fantastisk representant for retrieverrasene, med røtter som strekker seg tilbake til det 19. århundre i Storbritannia. Opprinnelig ble rasen avlet frem av Lord Tweedmouth. Han brukte en gul retriever og en tweed water spaniel, som ga opphav til fire valper med gyllen og bølgete pels. Disse valpene, som deler likheter med dagens golden retriever, la grunnlaget for denne elskede rasen. 

Hanner og tisper varierer i størrelse med en vekt på mellom 25 og 38 kg. Normalt er hanner en god del større enn tisper. Dette er hunder kjent for deres gylne pels, kraftige bygning og vennlige natur. 

Golden retriever er en allsidig rase som er lettlært og kan derfor brukes i en rekke hundesporter. De er også svært sosiale, noe som gjør dem til gode familiehunder.

I tillegg er de også nyttige i forskjellige tjeneste- og brukshundroller, takket være deres evne til å apportere og evne til å samarbeide. Utover rollen som familiehund, har golden retrievere også funnet sin plass i jakt, lydighetstrening og redningstjenester.

5. Labrador retriever

Labrador retriever, opprinnelig fra Newfoundland i Canada, er en kraftig og energisk hund. Denne hunden var i utgangspunktet avlet for å bistå i fuglejakt med sine fremragende apport- og svømmeferdigheter. Særlig etter andre verdenskrig vokste nordmenns interesse for rasen og i dag er den en av de mest populære hunderasene i Norge.

Labrador er kjent for sitt vennlige og stødige vesen, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Men ikke bare det, labradoren er også en attraktiv brukshund, ofte benyttet som førerhund, terapihund, og til og med som tjenestehund i oppgaver som narkotikasøk og ettersøk. 

Selv om labradorer fra jaktlinjer er mer førerorienterte og arbeidsintensive, er alle labradorer kjent for å være svært menneskekjære, og trives med både fysisk aktivitet og mentale utfordringer. 

Uansett linje er labradoren alltid glad i vann og blir ofte dyktige svømmere.

6. Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er en muskuløs og energisk hund som stammer fra Maryland i USA på 1800-tallet. Retrieverrasen kan veie 25 til 34 kg, og er kjent for sin tette og vannavstøtende pels. Fargen varierer fra mørk brun til lys brun, samt fra gulbrun til hvetefarget.

Opprinnelsen til chesapeake bay retriever kan spores tilbake til to overlevende newfoundlandshunder fra et skipbrudd i 1807. Disse ble krysset med lokale retrievere, og over tid, også med oterhund, irsk setter og irsk vannhund. Dette resulterte i en hardfør retrieverrase som kunne takle det kalde vannet i Chesapeake Bay. Hunden ble først offisielt anerkjent i 1918 og er i dag en relativt sjelden rase i Europa. 

Chesapeake bay retriever er utmerket som jakthund, kjent for sin utholdenhet, svømme- og apportegenskaper. Disse egenskapene kombinerer den med å være en solid familie- og vakthund. Rasen trives best med aktive og erfarne eiere, samtidig som den trenger mye mosjon og mentale utfordringer. De har også en tendens til å være mer standhaftige og viljesterke enn sin mer populære motpart i labrador retriever.

Jakt med retriever hunder

Jakt med retrievere er en praksis som strekker seg langt tilbake i tid og handler om et sterkt samarbeid mellom hund og jeger. 

En viktig del av dette er apportering. Det vil si at hunden henter byttet jegeren har felt, og bringer det intakt tilbake. Det krever ro, konsentrasjon og selvkontroll fra hundens side.

Jakten starter ofte med at retrieveren sitter stille ved jegerens side. Den skal være observant, men rolig. Når jegeren skyter er det retrieverens oppgave å være oppmerksom på hvor byttet faller. Disse hundene er kjent for å være rolige av natur under jakten og vil vente tålmodig på jegerens signal før de beveger seg for å fange viltet.

På jegerens kommando setter retrieveren i gang for å hente det som er skutt (ofte fugl). Den løper, lokaliserer byttet og bringer det tilbake uten å gnage på eller spise av det. Denne prosessen kalles apportering, noe som er naturlig for retrievere – hvorfor de kalles apporterende hunder. 

Retriever hunderaser har et sterkt ønske om å hente og returnere objekter, og dette instinktet blir forsterket gjennom trening til jakt.

Treningen av en jaktretriever handler mye om å utvikle og styre disse naturlige instinktene, slik at hunden kan utføre sin oppgave på en effektiv og pålitelig måte. 

Hver retrieverrase kan ha litt forskjellige egenskaper, men den grunnleggende jaktoppgaven for en retriever forblir den samme. 

Samtidig kreves det fra jegerens side å forstå hundens behov, og tilrettelegge for effektiv trening og sosialisering. Dette vil være nødvendig for å skape en vellykket jaktpartner. Med riktig trening og håndtering kan en retriever hund bli et fantastisk hjelpemiddel og venn under jakt.

Andre bruksområder for disse hundene

Retriever hunderaser har et bredt spekter av bruksområder. La oss se nærmere på noen av de mest fremtredende områdene hvor disse hundene utmerker seg.

Sporhunder

Takket være deres sterke luktesans og naturlige jaktinstinkt, er retrievere utmerkede sporhunder. De blir ofte brukt i redningsaksjoner for å spore opp savnede personer, eller i politiarbeid for å spore opp mistenkte. Labrador retriever er en rase som er spesielt egnet til dette arbeidet.

Førerhunder

Labrador retriever og golden retriever er blant de mest brukte hunderasene som førerhunder på grunn av deres intelligens, tilpasningsevne og sterke ønske om å behage. Disse arbeidshundene hjelper gladelig synshemmede mennesker til å navigere i hverdagen.

Redningshunder

Som redningshunder er retrievere kjent for sin evne til å jobbe under press i vanskelige forhold. De brukes i søk- og redningsoppdrag, spesielt i vannredning, der deres naturlige svømmeferdigheter og vannavstøtende pels er en stor fordel.

Terapihunder

Takket være deres vennlige natur og evne til å forstå menneskelige følelser, blir mange retrievere brukt som terapihunder. De bidrar til å forbedre den emosjonelle tilstanden til folk på sykehus, i eldreomsorg og på skoler.

Narkotikahunder

Labrador retriever er ofte brukt som narkotikahund på grunn av sin utmerkede luktesans og treningsevne. De spiller en viktig rolle i politi- og tollarbeid hvor de oppdager ulovlige stoffer vi ikke ønsker skal komme inn i landet.

Familiehunder

Som familiehunder er retrievere kjent for sin lojalitet, vennlighet og tålmodighet. De er gode med barn og er ofte kjærlige og beskyttende overfor sine familiemedlemmer.

Hundesport

I hundesport konkurranser, som agility, lydighet og rallylydighet, er retrievere gode deltakere på grunn av sin smidighet, hurtighet og villighet til å lære.

Retrieverraser vil passe for mange

Retrieverraser har en unik kombinasjon av intelligens, lærevillighet og allsidighet, noe som gjør dem til et utmerket valg for mange mennesker. De er ikke bare dyktige arbeidshunder som kan tilpasse seg ulike roller – fra sporhunder til terapihunder – men også fantastiske familiehunder kjent for deres lojalitet, vennlighet og tålmodighet. 

Uansett om du er en aktiv familie på jakt etter en energisk følgesvenn, en enkeltperson som søker en vennlig og lojal firbent venn, eller du er involvert i mer spesialiserte aktiviteter som fuglejakt, kan retrieverraser være det perfekte tilskuddet til ditt hjem.

Uansett om du er en erfaren hundeeier eller førstegangseier, vil en retriever kunne tilby deg en rik og givende opplevelse av å ha en hund.

Historien om retriever hunderaser

Historien om retrieverraser begynner med den nå utdødde hunden st. john’s water dog fra Newfoundland i Canada. Denne hunden var kjent for sine evner som en dyktig jakthund og fiskerassistent, hentet både fugler og fiskeliner fra sjøen og var en uvurderlig ressurs for datidens fiskere. Det ble også sagt at hundene kunne fange fisk som unnslapp fra linen – et ytterligere bevis på deres praktiske verdi.

På 1900-tallet ble st. john’s water dogs eksportert til Storbritannia, der de dannet grunnlaget for utviklingen av alle kjente retrieverraser vi ser i dag. Disse hundene stammer mest sannsynlig fra en blanding av irske, engelske og portugisiske hunder som ankom Amerika med emigranter. Over tid etablerte denne type hund seg, tilpasset seg de nye miljøene og skapte en robust og allsidig linje av hunderaser kjent som retrievere.

Selv om st. john’s water dog ble utryddet på 1980-tallet, lever dens arv videre i de ulike retrieverrasene, som alle bærer en del av dens styrker og tilpasningsevner i sin genetiske arv. 

Retrieverne fortsetter å være høyt verdsatt for deres allsidighet, intelligens og evne til å fungere i mange ulike roller.

Ofte stilte spørsmål om retrieverraser

Hva er en retrieverhund?

En retrieverhund er en type hund som er avlet for å hente eller «retrieve» (hente) fugl og annet vilt som jegeren har skutt. De er kjent for deres sterke svømmeferdigheter, intelligens og gode samarbeidsevner, noe som gjør dem til ypperlige jakthunder.

Hva heter retrieverrasene?

Det er seks offisielt godkjente retrieverraser. Dette er labrador retriever, golden retriever, chesapeake bay retriever, flat coated retriever, curly coated retriever og nova scotia duck tolling retriever.

Hvor stammer retriever raser fra?

Retrieverraser stammer hovedsakelig fra st. John’s water dog, en nå utdødd hund fra Newfoundland i Canada. Denne hunden ble brukt av fiskere og jegere for å hente inn bytte fra vannet. På 1800-tallet ble disse hundene eksportert til Storbritannia, hvor de ble avlet og utviklet videre til de retrieverrasene vi kjenner i dag.

Hvilke bruksområder har retrievere?

Retrievere har mange bruksområder. I tillegg til å være utmerkede jakthunder, brukes de også som sporhunder, førerhunder for blinde, redningshunder, terapihunder og narkotikahunder. De er også populære som familiehunder takket være deres kjærlige og vennlige natur.

Hvordan er lynne og adferd hos en retriever?

Retrievere er kjent for sitt vennlige, hengivne og samarbeidsvillige temperament. De er energiske og intelligente hunder som elsker å lære og arbeide. De fleste retrievere er også gode med barn og andre dyr, noe som gjør dem til populære familiehunder.

Hvordan kan jeg trene en retriever til å være en jakthund?

Trening av en retriever til å bli en jakthund krever tid, tålmodighet og konsistens. Det starter med grunnleggende lydighetstrening før man går videre til spesifikke jaktferdigheter som apportering, sporingsarbeid og markering. Det er også viktig å gradvis eksponere hunden for jaktmiljøet, inkludert skyting, vann og forskjellige typer vilt.

Hvor mye aktivitet trenger en retriever?

Som arbeidshunder trenger retrievere mye fysisk aktivitet og mental stimulering. Dette kan inkludere lange turer, løping, svømming, apportering, agility, lydighetstrening og annen hundesport. Uten tilstrekkelig aktivitet kan retrievere bli rastløse og potensielt utvikle destruktive atferd.

Hvor lenge lever retrieverhunder?

Levetiden for en retriever varierer basert på rase, helse og individuelle faktorer, men mange retrievere lever i gjennomsnitt mellom 10 og 14 år. Regelmessige veterinærbesøk, et kosthold av høykvalitetsfôr og nok mosjon kan bidra til å forlenge en retrievers levetid.

Dyreplaneten
Logo