Raseprofil: Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever oppsto på 1800-tallet. Den kommer fra Maryland i USA, og er et sjeldent syn i både Europa og Norge. Chesapeake bay retriever er en vannapporterende fuglehund som ofte blir brukt til jakt. Den er utholdende, energisk og dyktig til å svømme.

Chesapeake bay retriever fakta

HunderaseChesapeake bay retriever
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde53-66 cm
Vekt25-35 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Chesapeake bay retriever er en stor hunderase. Hannhunder har en mankehøyde på mellom 58 og 66 cm, mens tispene er noe mindre med en høyde på mellom 53 og 61 cm. Vekten ligger generelt mellom 25 og 35 kg. Denne hunden har en bred og dyp brystkasse, sterke muskuløse bein og en robust fysikk.

Pels

En av de mest unike aspektene ved Chesapeake bay retriever er pelsen. Pelsen er kort og tett, og kjennes nesten oljeaktig ut. Dette gir den en svært god vannavstøtende egenskap.

Fargene kan variere fra mørk brun til lys brun, eller fra gulbrun til hvetefarget. Noen individer kan også ha små hvite flekker på brystet og labbene.

Hale

Chesapeake bay retriever har en middels lang hale, vanligvis mellom 27 og 37 cm. Halen er robust og hjelper også under svømming. Dette er for øvrig en hund som er en utmerket svømmer.

Lynne, trening og lydighet

Chesapeake bay retriever er en hardfør og energisk hund som krever både fysisk og mental stimulering. Den er kjent for sitt utholdende natur og trives godt med aktiviteter som jakt og apportering. Chesapeake bay retriever er også kjent for å være god med barn, selv om den kan være litt mer reservert og selvstendig enn andre retrievere.

Når det kommer til trening er det viktig å huske at denne rasen er intelligent og kan være litt sta. Dette gjør at konsekvent og tydelig trening er nødvendig fra tidlig alder. Selv om den kanskje ikke er den mest lydige rasen av alle retrievere, er chesapeake bay retriever svært lærevillig når treningen er strukturert og konsekvent. 

Chesapeake bay retriever har en naturlig forsiktighet overfor fremmede, men er ikke aggressiv. 

Aktivitetsnivå og mosjon

Chesapeake bay retriever er en kraftpakke av energi og utholdenhet. For å kunne trives må den få rikelig med mosjon og mental stimulering hver dag. Dens arv som en hardtarbeidende vannhund betyr at det trives best med aktiviteter som svømming, apportering og andre intensive fysiske utfordringer.

Det er ikke uvanlig for en chesapeake bay retriever å tilbringe flere timer om dagen i aktivitet, enten det er å løpe, svømme eller leke. Uten dette kan hunden bli rastløs og potensielt utvikle atferdsproblemer.

Dette gjør chesapeake bay retriever best egnet for aktive eiere som kan engasjere og utfordre dem regelmessig.

Selv om de har en intens arbeidskapasitet, er de også kjent for å være rolige hjemme så sant de får nok aktivitet i hverdagen.

Stell av chesapeake bay retriever

Pelsstell og røyting

Pelsen til chesapeake bay retriever krever regelmessig børsting selv om den er tett og kort. Når det er sagt, holder det gjerne med én børsting i uka ettersom den røyter moderat.

Videre er ikke dette en spesielt allergivennlig hunderase, så om du reagerer fort på hund gjør du lurt i å se nærmere på alternativer.

Ører og øyne

Ørene og øynene til chesapeake bay retriever trenger også periodisk sjekk. Sørg for å rengjøre ørene for å forhindre infeksjoner og hold øynene klare for å opprettholde god helse.

Tannpleie

Et sunt kosthold spiller en stor rolle i tannpleien til en chesapeake bay retriever. Et stort storfebein kan gi hunden noe å tygge på, rense tennene naturlig og tilby rikelig med mineraler. Unngå små og skarpe bein som fuglebein, da de kan skade munnen eller innvollene.

En regelmessig tannpuss med hundetannkrem kan være nødvendig dersom du gir den godbiter eller fôrer med billig hundemat. Sistnevnte kommer nemlig med en god del fyllstoffer.

Kloklipp

Hvis din chesapeake bay retriever er aktiv, kan klørne slites ned naturlig. Det gjelder spesielt om den går eller løper mye på harde overflater.

Dersom du blir nødt til å klippe klørne er det viktig å passe på å ikke klippe for langt inn. Her er det nemlig både blodårer og nerver. I verste fall vil klippingen føre til både blødning og stor smerte for hunden om du ikke er forsiktig.

Bad

Selv om chesapeake bay retriever har en vannavstøtende pels, er det fortsatt nødvendig med et bad i ny og ne. Hovedsakelig bør du bade hunden når den er spesielt skitten eller lukter vondt. Prøv å spyle eller bade den uten sjampo først for å se om det hjelper. Dersom det ikke er nok kan du bruke en mild hundesjampo.

Vann er ikke noe problem for en chesapeake bay retriever, men såpe og sjampo kan bli problematisk om den er for sterk eller brukes for ofte.

Bruksområder for chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er en allsidig hund med mange potensielle bruksområder – fra å være en dyktig fuglehund til å være en omsorgsfull familiehund.

Apporterende fuglehund

Chesapeake bay retriever ble opprinnelig avlet for å apportere vilt og er derfor en ypperlig fuglehund. Den er robust og har utmerket luktesans, noe som gjør den ideell for jakt i krevende forhold. Den har også et naturlig talent for å hente byttedyr uten å skade det, en ferdighet som er svært verdifull for jegere.

Varslende vakthund

Takket være sin beskyttende natur kan en chesapeake bay retriever også fungere godt som varslende vakthund. Den har en naturlig mistenksomhet overfor fremmede og er lojal mot sin familie. Husk imidlertid at dette ikke er en aggressiv hund, så den fungerer ikke som tradisjonelle vakthunder gjør

Familiehund

Selv om chesapeake bay retriever er kjent for sin store arbeidskapasitet, er den også en fantastisk familiehund. Den er kjærlig, beskyttende og glad i å være en del av familiens aktiviteter. Bare vær oppmerksom på at denne rasen trives best i aktive familier som kan møte det høye energinivået og behovet for mental stimulans.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er nøkkelen til en sunn og lykkelig chesapeake bay retriever. Fôret bør være uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Et godt alternativ er hundemat fra VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse næringsrike matvarene vil bidra til en sunn vekt, skinnende pels og god generell helse.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier for din chesapeake bay retriever, kan du gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 30 kilo, vil den trenge omtrent (30 * 30) + 70 = 970 kalorier per dag. Hvis hunden din er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket litt. Det er også viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Antall måltider

To måltider om dagen er generelt passende for en chesapeake bay retriever. Den vil heller ikke ta skade av tre fôringer. Pass på at du ikke mater hunden rett før en lang tur eller intens trening slik at den unngår mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Chesapeake bay retriever er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser er det noen helseproblemer de kan være utsatt for. Her er noen av de mest vanlige:

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand som kan føre til smerter og redusert bevegelighet.
  • Albueleddsdysplasi: En lignende tilstand som påvirker albuene.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som kan føre til blindhet.
  • Von Willebrands sykdom: En blodsykdom som kan føre til overdreven blødning.

Det er viktig å merke seg at regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, aktivitet og et sunt kosthold kan bidra til å forebygge mange av disse problemene.

Videre er det å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer viktig. Dette kan redusere risikoen betydelig for at din chesapeake bay retriever vil utvikle disse tilstandene.

Alternativer til chesapeake bay retriever

For de som er tiltrukket av chesapeake bay retrieverens arbeidskapasitet, intelligens og lojalitet, men som kanskje ser etter noe litt annerledes, er det flere alternativer tilgjengelig. Her er noen raser du kan vurdere.

Golden retriever

Golden retriever er en av de mest populære rasene i verden og det er lett å se hvorfor. De er kjent for deres vennlige og tolerante holdninger. De er gode familiehunder og kan fungere godt med barn. De har et stabilt temperament og er gode i mange forskjellige situasjoner.

I likhet med chesapeake bay retriever er golden retriever også en utmerket arbeidshund som er flink til å hente. Størrelsesmessig er golden retriever omtrent like store som chesapeake bay retriever. Chesapeake bay retriever er nok litt mer arbeidsom og trenger mer fysisk aktivitet enn hva en golden retriever vanligvis gjør.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en av de eldste retrieverrasene og er kjent for sin unike krøllete pels. Disse hundene har et sterkt jaktinstinkt og selv om de er en anelse mer reserverte enn chesapeake bay retriever, er de også lojale og hengivne mot sine eiere. Curly coated retriever har et høyt energinivå og krever rikelig med mosjon akkurat som chesapeake bay retriever.

Størrelsesmessig kan curly coated retriever veie alt fra 23 til 41 kg. Derfor kan den også være både større og mindre enn chesapeake bay retriever avhengig av kjønn og individuelle forskjeller. En liten tispe vil være litt mindre, mens en stor hann vil være litt større.

Flat coated retriever

Flat coated retriever, ofte beskrevet som «golden retriever med en svart pels», er en energisk og optimistisk rase kjent for sin kjærlighet til vann og apportering. De er vennlige og sosiale hunder, og har en litt mer avslappet holdning enn chesapeake bay retriever. Når det er sagt, deler de rasenes kjærlighet for arbeid og lek.

I likhet med chesapeake bay retriever er de også utmerkede svømmere. Størrelsesmessig ligger de også nær chesapeake bay retriever med sine 25 til 36 kg.

Historien om chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retrieverens historie begynner på 1800-tallet ved Chesapeake Bay i USA. Rasehistorien sies å starte med to hunder, Sailor og Canton, som ble reddet fra et forlist skip fra England.

Begge hundene imponerte lokalbefolkningen med deres svømmeferdigheter og evne til å apportere. Hundene ble parret med lokale hunder, inkludert coonhounds, samt engelsk og amerikansk vannspaniel. Dette la grunnlaget for chesapeake bay retriever vi kjenner i dag.

Rasen ble avlet for å være kraftig nok til å takle det kalde vannet og tøffe klimaet i Chesapeake Bay-regionen, samt intelligent nok til å følge komplekse kommandoer. I mange generasjoner ble chesapeake bay retrieveren høyt verdsatt for sin evne til å apportere mange fugler på en enkelt dag, ofte i røffe forhold.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter en chesapeake bay retriever?

Chesapeake bay retrievers røyter moderat. Under røyteperiodene i løpet av vår og høst vil røytingen være mer intens. Løse hår i hjemmet kan reduseres ved å børste hunden regelmessig.

Hvordan er chesapeake bay retriever med andre kjæledyr?

Som en rase er chesapeake bay retrievers kjent for å være ganske dominerende og beskyttende, noe som kan føre til problemer med andre kjæledyr. Når det er sagt, er hver hund unik, og med riktig sosialisering fra ung alder kan de komme overens bra med andre kjæledyr.

Er en chesapeake bay retriever egnet til å være hjemme alene?

Chesapeake bay retrievers er sosiale hunder som trives best når de kan tilbringe tid med familien sin. De kan tolerere noen timer alene, men de bør ikke overlates for lenge uten interaksjon, da det kan føre til kjedsomhet og problematisk atferd.

Er chesapeake bay retriever allergivennlig?

Chesapeake bay retrievers er ikke kjent for å være en spesielt allergivennlig rase, gitt deres tendens til å røyte. Imidlertid reagerer forskjellige personer forskjellig på ulike raser, så det er lurt å tilbringe tid med rasen før du tar en inn i hjemmet ditt hvis du har allergi.

Hvordan er lydigheten til en chesapeake bay retriever?

Chesapeake bay retrievers er kjent for sin intelligens og sin vilje til å behage. De kan være litt sta, men med konsekvent trening ved hjelp av positiv forsterkning fra ung alder kan de bli svært lydige hunder.

Hvor mye bjeffer en chesapeake bay retriever?

Chesapeake bay retrievers er generelt ikke en høylytt rase, men de kan bjeffe for å varsle om fremmede eller når de kjeder seg. Som med alle hunder er det viktig å lære hunden når det er hensiktsmessig å bjeffe.

Hva er den typiske prisen for en chesapeake bay retriever valp?

Prisen for en chesapeake bay retriever valp kan variere avhengig av mange faktorer. Det er heller ikke så enkelt å få tak i denne rasen i Norge. Sjekk hjemmesidene til Norsk Retrieverklubb for å se valpeliste.

Hva er forventet levealder for en chesapeake bay retriever?

Chesapeake bay retrievers er generelt sunne hunder med en forventet levetid på 10 til 13 år. Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold og tilstrekkelig mosjon kan bidra til å sikre et langt og sunt liv.

Hvordan er pelspleien til en chesapeake bay retriever?

Pelsen til en chesapeake bay retriever er tykk og kort – laget for å motstå vann og kaldt vær. De krever regelmessig børsting, særlig under de to røyteperiodene for å fjerne løs pels og minimere røyting.

Hva er vanlige bruksområder for en chesapeake bay retriever?

Chesapeake bay retrievers er allsidige hunder som opprinnelig ble avlet for å hente fugler fra vann etter at jegeren har truffet blink. De er også utmerkede familiehunder og kan delta i ulike hundesporter som lydighet, agility og redningsarbeid. De kan også trenes for andre bruksområder.

Dyreplaneten
Logo