Raseprofil: Amerikansk vannspaniel

Amerikansk vannspaniel ble avlet frem på midten av 1800-tallet og kommer fra Wisconsin i USA. Det finnes rundt 3000 individer av hunderasen i verden og den regnes derfor å være en svært sjelden rase. Amerikansk vannspaniel elsker vann. Den har en høyt utviklet luktesans og er en god apporterende vannhund.

Amerikansk vannspaniel fakta

HunderaseAmerikansk vannspaniel
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde38-46 cm
Vekt11-18 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Amerikansk vannspaniel er en kompakt og kraftfull hund. Den har et unikt utseende, som er lett å gjenkjenne.

En voksen amerikansk vannspaniel er mellom 38 og 46 cm høy ved skuldrene. Denne middels store hunden er både robust og veltrent uten å virke for muskuløs.

Vekten til denne hunderasen ligger mellom 11 og 18 kg. Til tross for at den er robust, er den lett nok til å være en dyktig svømmer. Størrelsen og styrken gjør den ideell for mange typer oppgaver, enten det er på jakt eller som en selskapshund.

Pels

Den amerikanske vannspanielen er utrustet med en dobbelt pels. Den har en tett underpels som gir beskyttelse mot vær, vann og kratt, mens den ytre pelsen kan være jevnt bølget eller ha stramme krøller. Mengden av krøller kan variere fra ett sted på kroppen til et annet.

Pannen er dekket med kort og glatt hår, mens moderat langt hår pryder halen og bena. Fargen på pelsen kan være alt fra solid lever, brun til mørk sjokolade, og noen ganger kan det være litt hvitt på tærne eller brystet.

Hale

Halen på en amerikansk vannspaniel er et karakteristisk trekk ved rasen. Den er moderat lang, med en bue som gir den et livlig uttrykk. Den er dekket med moderat vekst, som gir den et flott utseende. Halen er også svært funksjonell og brukes som en ror når hunden svømmer.

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk vannspaniel er en intelligent og arbeidsvillig hund, som trives med oppgaver som er både fysisk og mentalt krevende. Med et naturlig jaktinstinkt er de ivrige etter å lære og prestere. Deres ivrige nysgjerrighet og sterke vilje kan imidlertid gjøre dem litt sta til tider, så konsekvent trening er viktig.

Denne hunderasen responderer best på korte og motiverende treningsøkter. Straff ved feil atferd fremfor belønning for riktig atferd kan gjøre dem sjenerte og reserverte. Altså er positiv forsterkning essensielt i treningen. Amerikansk vannspaniel arbeider også bedre med noen de kjenner og er glad i.

Når det kommer til lydighet, er amerikansk vannspaniel generelt lydig, men kan av og til være litt uavhengig. Selv om de er ivrige etter å behage, kan deres sterke vilje noen ganger skape utfordringer. Dette innebærer at de trenger en eier som både er kjærlig og bestemt i treningen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk vannspaniel er en sprudlende og aktiv hunderase. De trenger mye mosjon hver dag for å føle seg bra. Du kan gi dem dette gjennom lange turer, lek i hagen, henting av pinner i vann, eller til og med jaktøvelser.

De elsker vann og er flinke svømmere. Hver gang de ser vann, vil de helst hoppe uti! Noe det for øvrig er verdt å tenkte på om du er i nærheten av vann og ikke ønsker at den skal bli våt.

De liker også aktiviteter som holder hjernen i gang, som å følge spor, apport og lydighetstrening.

Til tross for sin livlige natur, kan en amerikansk vannspaniel tilpasse seg livet i både et hus og i en leilighet. Det forutsetter bare at de får mange muligheter til å bruke opp energien sin. Uten nok mosjon kan de nemlig bli rastløse. De kan begynne å tygge på ting eller grave, så det er viktig å sørge for at de får den mosjonen de trenger.

En time til halvannen time med aktivitet om dagen er som regel nok for en amerikansk vannspaniel.

Stell av amerikansk vannspaniel

Pelsstell og røyting

Når det kommer til pelsstell og røyting, har amerikansk vannspaniel en dobbel pels. Den krever regelmessig børsting minst én gang i uken. Dette fjerner løse hår og forhindrer floker. Selv om de ikke røyter så mye som noen andre raser, vil du merke en moderat mengde hår rundt huset, spesielt i røyteperioder om våren og høsten.

Til tross for den moderate røytingen, regnes amerikansk vannspaniel som en av de mer allergivennlige hunderasene.

Ører og øyne

Ører og øyne krever også regelmessig kontroll. Ørene til en amerikansk vannspaniel henger ned, noe som kan øke sannsynligheten for infeksjoner. De bør derfor sjekkes og rengjøres regelmessig. Øynene skal være klare og uten rødhet eller utflod. Hvis du merker unormal utflod bør du kontakte veterinæren.

Tannpleie

Tannpleie er viktig for enhver hund. Et sunt kosthold kan bidra til å opprettholde sunne tenner. Å tygge på et stort kjøttbein kan være godt for naturlig rengjøring av tennene. Vær imidlertid oppmerksom på å unngå fuglebein, da de kan skade hundens munn og mage.

Dersom du fôrer hunden din med billig fôr med fyllstoffer, godbiter og menneskemat bør du pusse tennene regelmessig. Bruk i så fall en tannkrem som er laget for hunder til dette.

Kloklipp

Kloklipp er også en del av den generelle stellrutinen. Pass på at du ikke klipper klørne for langt inn, da det kan skade nerver og blodårer. Dersom hunden er veldig aktiv kan klørne slites ned naturlig. Spesielt om den løper mye på hardt underlag som for eksempel asfalt.

Bad

Når det kommer til bad er ikke det noe en amerikansk vannspaniel trenger regelmessig. Vanlig bading i sjøen eller et tjern bør oppfordres til, men ikke vask med sjampo. For hyppig bruk av sjampo vil fjerne naturlige oljer fra pelsen, noe som kan føre til tørr hud. Bare bruk en mild hundesjampo når hunden din lukter vondt eller er veldig skitten.

Bruksområder for amerikansk vannspaniel

Amerikansk vannspaniel er en utrolig allsidig hunderase med en rekke bruksområder som tar i bruk dens unike egenskaper. Fra apportering i jakt til en kjærlig familiehund, er det mange måter denne arbeidsvillige og smidige hunden kan utmerke seg på.

Apporterende fuglehund

Som en apporterende fuglehund er amerikansk vannspaniel eksepsjonell. Den er kjent for sin evne til å markere og hente fugl i vann og på land, takket være sin sterke luktesans og naturlige apporteringsinstinkt. Det er denne kombinasjonen av nøyaktighet, utholdenhet og entusiasme som gjør rasen så velegnet til denne type oppgaver.

Nesearbeid

Amerikansk vannspaniel er også dyktig til nesearbeid. Den har vist seg å være effektiv som trøffelsøker, takket være sin sterke luktesans og grundighet. I tillegg har den blitt brukt som narkotikahund på grunn av dens evne til å oppdage skjulte stoffer, og som ettersøkshund i redningsoppdrag. Denne rasen har en naturlig nysgjerrighet og vilje til å jobbe som passer utmerket i rollene. Når det er sagt, er det andre raser som ofte blir foretrukket ovenfor amerikansk vannspaniel.

Familiehund

Ikke bare er amerikansk vannspaniel en dyktig arbeidshund, men den er også en utmerket familiehund. Den er kjent for sin kjærlige og lojale natur og trives i selskap med mennesker. Den er flink med barn og passer inn i de fleste familier. Som en aktiv hunderase, er amerikansk vannspaniel også flott for aktive familier som liker å være utendørs.

Fôr og kosthold

Et kosthold med kvalitetsfôr er viktig for en amerikansk vannspaniel. Det betyr fôr uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya, og korn. Fôret bør være en matkilde rik på proteiner og sunt fett. Merker som VOM er gode valg for de fleste. Hunden kan også ha nytte av rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Når det kommer til mengden mat, er det viktig å ikke over- eller underfôre. En generell regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 15 kg, vil det gi 450 kalorier, pluss 70, altså 520 kalorier per dag. 

Aktive hunder kan trenge noe mer, og det er derfor lurt å veie hunden regelmessig for å justere matinntaket etter behov.

Vanlige helseproblemer

Amerikansk vannspaniel er generelt en sunn hunderase, mye takket være en tidlig avlspraksis som førte til et nivå av genetisk variasjon. Det betyr imidlertid ikke at rasen er immune mot visse helseproblemer. Øyeproblemer, inkludert katarakt og progressiv retinal atrofi, er kjente potensielle problemer for rasen. Begge disse tilstandene antas å være arvelige, med en gjennomsnittlig debutalder for katarakt på under ett år.

Ytterligere bekymringer inkluderer hypotyreose, allergier, epilepsi, diabetes og kjertelforstyrrelser som kan forårsake hårtap. Hårtapet skjer rundt seks måneders alder, påvirker nakken, lårene og halen.

Hyppigheten av dette har imidlertid blitt redusert gjennom arbeid utført av raseklubbene. Hoftedysplasi er sett i omtrent 8,3% av rasen, men det er ingen bevis for albuedysplasi.

Selv om amerikansk vannspaniel har et bredt genetisk spekter som gir den en viss beskyttelse mot mange vanlige helseproblemer, er det viktig å opprettholde regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold for å bidra til hundens generelle helse.

Det er også viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. På denne måten kan du være trygg på at du gjør alt du kan for å gi din amerikanske vannspaniel et langt og lykkelig liv.

Alternativer til amerikansk vannspaniel

Om du vurderer en amerikansk vannspaniel, men ønsker å undersøke noen alternative raser, kan det være nyttig å se på andre typer vannhunder. Her er tre alternativer du kan vurdere.

Labrador retriever

Labrador retriever er en av de mest populære hunderasene og det er det god grunn til. Denne hunden er kjent for å være utrolig vennlig, lojal og lettlært. På mange måter er den lik amerikansk vannspaniel i lynne. Labrador retriever er imidlertid vanligvis en god del større enn amerikansk vannspaniel med sine 25 til 36 kg.

Begge raser er veldig aktive og trenger mye mosjon, men labradoren har kanskje litt høyere energinivå og kan trenge litt mer fysisk stimulering. Begge raser er gode arbeidshunder, men labradoren er spesielt populær som førerhund og terapihund.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en intelligent og energisk rase som elsker vann. Dette er hunder som trives godt med oppgaver og er ofte brukt til vannredning. Størrelsesmessig er den portugisiske vannhunden litt større enn den amerikanske vannspanielen med sine 16 til 25 kg.

Lagotto romagnolo (italiensk vannhund)

Lagotto romagnolo, også kjent som italiensk vannhund, er en annen rase som elsker vann. Denne hunden er kjent for å være god på nesearbeid og blir ofte brukt til å søke etter trøfler i Italia. Lagotto romagnolo er omtrent på størrelse med amerikansk vannspaniel med sine 11 til 14 kg. Denne rasen har et veldig høyt aktivitetsnivå og trives med mye mental og fysisk stimulering. Lagotto romagnolo har en tykk krøllete pels som krever regelmessig vedlikehold for å unngå floker.

Historien om amerikansk vannspaniel

Amerikansk vannspaniel har en rik historie som begynner i Midtvesten i USA på 1800-tallet. Rasen ble hovedsakelig utviklet i delstatene Wisconsin, Minnesota og Michigan, med hovedformålet å være en allsidig jakthund. Jegerne ønsket en hund som kunne apportere både i vann og på land, og som også kunne jakte småvilt. Resultatet ble den amerikanske vannspanielen.

Rasen er en blanding av en rekke hunderaser inkludert de gamle vannspanielene, præriehunder, retrievere og muligens også irsk vannspaniel. Dens spesifikke opprinnelse er litt uklar, men det er ingen tvil om at den ble utviklet til å være en hardtarbeidende og dyktig jakt- og familiehund.

Amerikansk vannspaniel har beholdt sitt rykte som en utmerket jakt- og arbeidshund til denne dag, og er også høyt verdsatt som familiehund. Rasen er anerkjent av alle de store kennelklubbene i USA, og har vært delstaten Wisconsins offisielle delstatshund siden 1985.

Selv om den ikke er så kjent utenfor USA, fortsetter den amerikanske vannspanielen å være et populært valg for de som søker en energisk og lojal følgesvenn over dammen.

Ofte stilte spørsmål om amerikansk vannspaniel

Er amerikansk vannspaniel allergivennlig?

Amerikansk vannspaniel kjent for å være et relativt godt valg for de med mild til moderat allergi. Likevel bør potensielle eiere alltid tilbringe tid med rasen før de tar et valg.

Hvordan er amerikansk vannspaniel med andre kjæledyr?

Som en regel går amerikanske vannspanieler godt sammen med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert ordentlig fra en ung alder. Merk at de har sterke jaktinstinkter, så det kan være lurt å overvåke dem rundt små kjæledyr.

Er amerikansk vannspaniel en god jakthund?

Amerikansk vannspaniel er en allsidig jakthund som er kjent for sitt dyktige nesearbeid, sin evne til å apportere og sin kjærlighet for vann. De fungerer utmerket både på land og i vann, noe som gjør dem til et populært valg for jakt på fugl og småvilt.

Hvor mye bjeffer en amerikansk vannspaniel?

Amerikansk vannspaniel bjeffer moderat. De kan bjeffe for å varsle om fremmede eller hvis de kjeder seg, men generelt sett er de ikke overdrevent støyende.

Hvor lenge kan en amerikansk vannspaniel være alene hjemme?

Som en sosial rase trives ikke amerikansk vannspaniel godt når de blir overlatt alene for lenge. De kan håndtere noen timer på egen hånd, men de foretrekker å være med sin familie så mye som mulig. Rikelig med mosjon og mental stimulering vil gjøre den mer rolig når du er borte.

Hvordan er amerikansk vannspaniel i lydighet og trening?

Amerikansk vannspaniel er kjent for å være intelligent og ganske lydhør overfor trening. De er ivrige etter å behage, noe som gjør dem relativt enkle å trene.

Dyreplaneten
Logo