15 populære spaniel raser (med bilder)

Spanielene er små til mellomstore i størrelsen, har langhåret pels og utmerkede egenskaper for vann. Gode svømmeferdigheter og en utmerket luktesans har gjort dem til populære brukshunder – særlig som jakthunder.

Dette er spaniel hunderasene

Spaniel er en hundetype. De ble avlet som apporterende fuglehunder, men alle er ikke egnet til jakt i dag. Mange har fortsatt svømmehud mellom tærne, vannavstøtende pels og er gode svømmere. Spanielrasene inkluderer cavalier, cocker spaniel, stabijhoun, kooikerhund, engelsk springer spaniel og amerikansk cocker. 

Listen er ikke rangert fra 1-15, men er i en tilfeldig rekkefølge. Basert på Google sine anslag er cavalier king charles spaniel mest populær og amerikansk vannspaniel som er minst populær i Norge.

1. Cocker spaniel

Cocker spaniel, ofte bare kalt cocker i Norge, er en mellomstor hund som stammer fra Storbritannia. Med en høyde på 36-41 cm og en vekt på 12-15 kg, er den kjent for sin sjarmerende størrelse og vakre utseende. Den har en lang og glansfull pels som kan variere fra sort, gyllen, rød, til en tofarget eller trefarget kombinasjon. 

Cocker spaniel har en rik historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet. Opprinnelig var den en jakthund, men på slutten av 1800-tallet begynte man å avle den mer for utseendet. Den er i dag kjent som en kortjagende apporterende fuglehund og som en kjærlig og lojal følgesvenn.

2. Clumber spaniel

Clumber spaniel er en imponerende hunderase med røtter i Storbritannia kjent fra slutten av 1700-tallet. Med sitt navn fra Clumber Park i Nottinghamshire, ble rasen opprinnelig avlet som tålmodige og effektive fuglehunder. Med sin robuste kroppsbygning, er den en mellomstor til stor hund. Den veier mellom 30 og 35 kg, og er lavstilt med en høyde mellom 43 og 51 cm. 

Utseendet er preget av en lang og silkeaktig pels, som hovedsakelig er hvit, med oransje eller sitronfargede tegninger. Den er kjent for å røyte en del, så ukentlig børsting er anbefalt.

Fra å være populære blant den britiske overklassen på 1800-tallet, fortsetter clumber spaniel å sjarmere hundeentusiaster verden over i dag.

3. Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel var opprinnelig en jakthund, men er nå mest kjent som en selskapshund. Denne sjarmerende rasen ble skilt fra sin engelske slektning på 1930-tallet, og fikk sin egen rasestandard i 1946. En amerikansk cocker spaniel er en mellomstor hund, med en høyde mellom 34 og 39 cm og vekt mellom 10 og 13 kg. 

Rasen kjennetegnes av en silkeaktig og langhåret pels, kort og fin på hodet, men med rikelig beheng på ører, bein og buk. Pelsen kan være ensfarget eller flerfarget og kommer i mange forskjellige farger. Med sin livlige personlighet og kjærlighet for menneskelig samvær er denne rasen et glimrende tilskudd til enhver familie.

4. Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel er en mellomstor og robust hund med en lang og silkeaktig pels. Den er mindre enn en engelsk springer spaniel, men større enn en cocker spaniel, med en vekt på mellom 16 og 22 kg og en høyde på 43-48 cm. 

Dette er en hund med dyp rød og hvit pels, noe som gjør den lett gjenkjennelig. Rasen har vært kjent siden 1700-tallet da den oppsto i Storbritannia, men ble først godkjent som en egen rase i 1902. Den har historisk sett blitt brukt som en støtende jakthund, men er nå kjent som en dyktig apporterende fuglehund.

5. Kontinental toy spaniel (papillon og phalene)

Kontinental toy spaniel har opprinnelse fra Frankrike og Belgia, og er en eldgammel rase fra 1500-tallet. Denne lille hunden har en delikat, men robust kropp som måler mellom 20 og 28 cm i høyde og veier mellom 3 og 4,5 kg. Rasen finnes i to varianter: papillon med stående ører og phalene med hengende ører. 

Rasen kommer med en lang og silkeaktig pels uten underull. De kan variere i farge med hvit pels flekket av sort eller rødt som mest vanlig. Selv om den er langhåret vil én ukentlig børsting normalt holde pelsen fri for floker og glansfull. Historisk sett har rasen vært svært populær blant europeiske aristokrater.

6. Field spaniel

Field spaniel er en britisk rase opprinnelig brukt som en fuglehund, men mistet populariteten på grunn av korte ben og mørk pelsfarge som gjorde den vanskelig å se i mørket. Etter å ha krysset inn basset og engelsk springer spaniel forbedret rasen seg til jakt.

Med en høyde på 43-46 cm og vekt mellom 18-25 kg, er field spaniel en robust men elegant mellomstor hund. 

Den bærer en langhåret og glansfull pels som er kortere på hodet og kroppen, men har lengre hår på ørene, under brystet og lårene. Field spaniel har røtter som går tilbake til 1800-tallet, og selv om det ikke er en utbredt rase i dag har den beholdt sin sjarm og sterke arbeidsetikk.

7. Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en hund med lang historie. Tidligere kjent var den kjent som norfolk spaniel etter hertugen av Norfolk. Fra sin fortid som jakthund har denne hunden utviklet seg til en flott familiehund.

Dette er en middels stor hund der hannene måler 48-56 cm i skulderhøyde og veier mellom 20-25 kg, mens tispene er litt mindre med en høyde mellom 46-53 cm og en vekt på 18-23 kg. Pelsen er kort og tett rundt hodet, men lenger og luftigere på resten av kroppen. Som regel finnes rasen i farger som svart og hvit eller brun og hvit.

8. Wachtelhund (tysk spaniel)

Wachtelhund, også kjent som tysk spaniel, er en mellomstor hund fra Tyskland. Hannhundene når en høyde på 48-54 cm, mens tispene er litt mindre med en høyde på 45-52 cm. Vekten varierer mellom 18 til 25 kg, der tispene ofte er litt lettere.

Denne spanielen har en langhåret og tett pels, som kan være bølget, krøllet eller glatt. 

Wachtelhund er en muskuløs hund som opprinnelig ble utviklet som en jakthund på 1700-tallet. Den moderne rasen ble imidlertid skapt nærmere 1900-tallet. De første hundene kom til Sverige under andre verdenskrig, før de deretter kom til Norge.

9. Sussex spaniel

Sussex spaniel er opprinnelig fra Sussex i Sør-England, og er en fascinerende og vakker spaniel rase. Denne mellomstore hunden har en solid og kompakt kropp, og veier mellom 16 og 20 kg. Typisk høyde varierer fra 33 til 38 cm. Utseendet kompletteres med en leverfarget lang, bølget og tykk pels. 

Opprinnelig er sussex spaniel en apporterende jakthund kjent for sin intelligens, kjærlighet og lydighet. Til tross for alle disse positive egenskapene, er den fortsatt en av de minst populære spanieltypene.

Historien til sussex spaniel strekker seg tilbake til 1700-tallet, og til tross for perioder med nedgang, er den herlige hunden fortsatt å finne i mange hjem over hele verden den dag i dag.

10. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel, ofte kjent som cavalier, er en britisk hunderase med en historie som strekker seg tilbake til 1500-tallet. Med en høyde på 30-33 cm og vekt på mellom 5,4 og 8,2 kg, er denne lille og sjarmerende hunden en perfekt selskapshund. 

Cavalieren har en lang, silkeaktig og fjæret pels, noe som gir den et unikt utseende. Til tross for deres lille størrelse, er cavalierene fulle av energi og kjærlighet, og de varmer raskt hjertene til alle de møter.

11. Kooikerhund (hollandsk spaniel)

Kooikerhund er en sjarmerende mellomstor spaniel rase med opprinnelse fra Nederland, kjent fra malerier så tidlig som på 1600-tallet. Den har en høyde på 35-40 cm og veier mellom 10-15 kg.

Kooikerhunden er kjent for sin vennlige og lekne personlighet – selv om den kan være litt reservert overfor fremmede. Den har tidligere vist seg å være en dyktig som apporterende og støtende hund med en utmerket luktesans. Dette er en rase med lang historie og sterk personlighet.

12. Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en rase fra Irland, kjent for sitt særpregede utseende. Med en høyde mellom 53-61 cm og en vekt på 22-26 kg, fremstår denne hunden som kraftig og solid. 

Den halvlange pelsen er tett og krøllet, noe som gjør den vannavstøtende – perfekt for en hund som elsker vann. Selv om pelsen røyter lite, krever den jevnlig vedlikehold for å holde seg i god form. 

Rasen kom til Norge på 70-tallet, men er langt fra den mest vanlige spanielen. Historien viser at den irske vannspanielen har mange fellestrekk med andre vannhunder, og har lenge vært brukt som en apporterende jakthund. Den har også en fantastisk luktesans.

13. Amerikansk vannspaniel

Amerikansk vannspaniel er en spaniel som stammer fra Wisconsin i USA, og ble avlet frem på midten av 1800-tallet. Dette er en middels stor hund, med en høyde på 38-46 cm og vekt mellom 11 og 18 kg. 

Med sitt unike utseende og halvlang dobbel pels er den lett å gjenkjenne. Pelsen kan variere fra bølget til krøllete, og fargene spenner fra solid lever til mørk sjokolade. Rasen er kjent for sin utmerkede luktesans og gode apporteringsevner – i tillegg til at de elsker vann.

Til tross for at den er en sjelden rase med kun 3000 individer i verden, har den amerikanske vannspanielen gjort seg bemerket både som en utmerket arbeids- og familiehund.

14. Stabijhoun (stabyhoun)

Stabijhoun, også kjent som stabij eller stabyhoun, er en middels stor hund fra Nederland med røtter tilbake til 1600-tallet. Hannhunder måler 48-55 cm ved skuldrene og veier mellom 22-27 kg, mens tisper er litt mindre, med en høyde på 46-52 cm og vekt mellom 18-23 kg. 

Stabijhounen har en lang, glatt og fyldig pels, som er svart, brun eller oransje med hvite tegninger. Den har også en lang og buskete hale.

Rasen ble ferdig utformet på 1900-tallet takket være avlsarbeidet til baronessen Hardenbroek van Ammerstol. 

15. Boykin spaniel (ikke godkjent)

Boykin spaniel er en mellomstor, livlig og hardtarbeidende jakthund som stammer fra USA. De blir normalt mellom 36 og 43 cm høye, med en vekt som varierer mellom 11 og 18 kg.

Rasen oppstod rundt 1900 da Alexander L. White, en bankmann fra Sør-Carolina, tok inn en forlatt spaniel-variant på vei til kirken. Han oppdaget hundens naturlige apporteringsevner og delte funnet med jaktpartneren Lemuel Whitaker Boykin, en erfaren kryssavler.

Pelsen på boykin spaniel er halvlang og kan være alt fra lys gylden til dyp sjokoladebrun, og krever ukentlig børsting for å forhindre floker. Boykin spaniel er kjent som en pålitelig og dyktig jakthund.

Andre hunderaser av spanieltypen

Det finnes også andre spanielhunder, men disse er mindre populære:

 • Fransk spaniel
 • Markiesje
 • Drentsche patrijshond
 • Blå picardie spaniel
 • Russisk spaniel
 • Pont-audemer spaniel

Spaniel raser som har blitt utryddet

Dessverre er det flere spaniel raser som har blitt utryddet opp igjennom årene:

 • Alpine spaniel (år 1830)
 • English water spaniel (1930-tallet)
 • Norfolk spaniel (år 1902)
 • Toy trawler spaniel (1920-tallet)
 • Tweed water spaniel (19 århundre)

Spaniel i navnet men ingen spaniel

Det er enkelte spanielraser som har spaniel i navnet, men de har egentlig ikke noe med denne kategorien av hunder å gjøre. Disse rasene er japansk spaniel (japanese chin), kinesisk spaniel (pekingeser), breton og tibetansk spaniel.

Bruksområder for spanielhunder

Spanielhunder har mange bruksområder, og deres egenskaper gjør dem svært nyttige i en rekke sammenhenger. Fra jakt og apportering til tjenestebruk og sport, er spanielrasene kjent for sin intelligens, pålitelighet og lærevillighet. 

Det mest vanlige bruksområdet for disse hundene er likevel som familiehunder, kjærlige og aktive følgesvenner som bidrar til glede og trivsel i hverdagen. 

Det er viktig å merke seg at ikke alle bruksområdene passer for alle spanielrasene.

Jakthunder

Spaniels er kjent for sine evner som jakthunder. Med røtter som apporterende fuglehunder og kortjagere av settertype, er spaniels spesielt dyktige til jakt på vadefugl, ender og småvilt. Noen raser, som springer spaniels og cocker spaniels, er også svært dyktige svømmere takket være sin vannavstøtende pels og svømmehud mellom tærne. Dette gjør dem ypperlige for jakt på vannfugl. Med sin utmerkede luktesans og lærevillighet, kan spaniels trenes til å være lydige og pålitelige jaktpartnere.

Tjenestehunder

Flere spanielraser er blitt populære som tjenestehunder, takket være deres gode luktesans, intelligens og lærevillighet. Spaniels brukes blant annet i politiet og tollvesenet, hvor de bidrar i arbeidet med å oppdage narkotika eller bomber. Spaniels har også egenskaper som gjør dem gode terapihunder, og de kan også trene til å være søk- og redningshunder.

Sporhunder

Med sin utmerkede luktesans, kan spaniels trene til å bli dyktige sporhunder. De kan brukes til å spore vilt, men også til å finne sopp eller gjenstander. Spaniels utholdenhet og evne til å arbeide selvstendig gjør dem velegnet til dette arbeidet.

Sportshunder

Spaniels har mange kvaliteter som gjør dem gode innen hundesport. De er ofte å se i agility-konkurranser hvor de viser frem sin smidighet og hurtighet. Noen raser, som for eksempel cocker spaniel, er også populære i utstillingsringen på grunn av sitt vakre utseende. Spaniels kan også trenes i lydighet og rallylydighet, hvor de får god bruk for både kropp og hode.

Familiehunder

Til tross for deres mange bruksområder, er det som familiehunder spaniels er mest kjent. De er kjærlige og aktive hunder som trives i de fleste familier. En spaniel kan være en trofast venn og et verdsatt familiemedlem, samtidig som de kan bidra med aktivitet og glede i familien.

Dette er viktig for en spaniel

En spaniel trives med mye aktivitet – lange turer, lek og mosjon hver dag holder dem lykkelige og sunne. De responderer godt på lydighetstrening, og det styrker båndet mellom hund og eier. Mental stimulering er også viktig; gi dem oppgaver som krever tenkning, som sporing eller problemløsning.

Det er også viktig å være konsekvent. Spaniels lærer raskt, men trenger fortsatt en eier som er konsekvent i trening og kommunikasjon. 

Kjærlighet er en selvfølge. Spaniels er kjærlige hunder som trenger tid og omsorg fra eierne sine. 

Et sunt kosthold er også noe potensielle eiere må tenke på. Pass på at du har økonomi til å kunne tilby kvalitetsfôr uten fyllstoffer. Husk å overvåke matinntaket nøye, slik at hunden verken får for lite eller for mye mat.

Spaniels kan være utsatt for helseproblemer, så det er viktig å med jevnlige helseundersøkelser. Mye av jobben gjøres imidlertid gjennom et sunt kosthold og det å kjøpe spaniel valpen via en anerkjent oppdretter.

En glad spaniel er et resultat av aktivitet, trening, stimulering, et sunt kosthold, helsekontroller og en konsekvent eier som gir mye kjærlighet.

Historien bak spaniels

Spanielens historie går langt tilbake, med røtter fra Spania og evolusjon over mange århundrer til det mangfoldet vi ser i dag. Fra fuglejakt og småviltjakt, til moderne tjenestehunder og kjæledyr, har spanielen bevist sin verdi og allsidighet gjennom tidene.

Ordet «spaniel» kommer fra «espainholz», et begrep som har rot i det franske ordet «epaignir» som betyr å ligge ned på settervis. Dette stammer fra tidene hvor disse hundene ble brukt til nettjakt, hvor hunden la seg ned for ikke å komme i veien for nett kastet over fugl eller småvilt.

Det har vært en viss forvirring rundt klassifiseringen av disse hundene, på grunn av utbredt kryssavl. Dette kan gjøre det vanskelig å avgjøre om en hund bør kalles en spaniel, retriever, vannhund, eller noe annet. 

Hundeklubber for spanielraser

Norsk Spaniel Klub har ansvaret for de fleste spanielrasene på listen, mens hundeklubber som Norsk Miniatyrhundklubb, Norsk Wacthelhund Klubb, Norsk Kooikerklubb og Norsk Stabijhoun Klubb har ansvaret for resten. Boykin spaniel har ingen klubb med norsk tilhørighet.

Ofte stilte spørsmål om spaniel raser

Hva bruker man en spaniel til?

En spaniel brukes til mange formål. De er populære som jakthunder, hvor de er gode til å spore og hente fugler og småvilt. De kan også fungere som tjenestehunder i politi og redningstjenester, sporhunder i forskjellige sporingsoppgaver, sportshunder i konkurranser som agility og lydighet, og til slutt som familiehunder takket være deres kjærlige natur.

Hvilke spanielrase er mest populær?

Den mest populære spanielrasen er cavalier king charles spaniel.

Hvilken spanielrase er minst populær?

Den minst populære spanielrasen i Norge er den amerikanske vannspanielen.

Hvor smart er en spaniel?

Spaniels er generelt veldig smarte. De har god evne til å lære og tilpasse seg, noe som gjør dem til effektive arbeidshunder.

Kan man jogge med spaniel?

Ja, du kan jogge med de fleste spaniels. De er aktive hunder som trenger regelmessig mosjon. Det er imidlertid forskjell på hvor langt du kan jogge med de forskjellige rasene.

Hvor lang levetid har en spaniel?

Levetiden til en spaniel kan variere avhengig av rasen, men de lever generelt i rundt 10-15 år.

Er spaniel en fuglehund?

Ja, mange spanielraser ble opprinnelig avlet som fuglehunder og er fremdeles populære for denne bruken i dag.

Hvem passer spaniels til?

Spaniels passer til aktive familier og personer som kan gi dem den mosjonen og stimuleringen de trenger. Det ideelle bruksområdet for mange av rasene er jakt. Uansett spanielrase, så er det hunder som trives i et hjem med mye kjærlighet.

Er spaniels aggressive?

Generelt er ikke spaniels aggressive. De er kjent for sin vennlige og lojale natur. Aggresjon er ofte et resultat av dårlig sosialisering, behandling og trening.

Hvor ofte må man klippe en spaniel?

Hvor ofte du klipper en spaniel avhenger av rasen og pelsen. Noen trenger klipp hver 6-8 uke, mens andre bare trenger sporadisk trimming.

Er spaniel allergivennlige?

Noen spanielraser kan være bedre for allergikere enn andre som amerikansk vannspaniel og irsk vannspaniel, men generelt sett er ikke spaniel kjent for å være allergivennlig. Husk at det alltid er best å tilbringe tid med rasen før du tar den med hjem hvis du har allergier.

Hvor mye koster en spaniel valp?

Prisen på en spaniel valp varierer sterkt avhengig av rasen, oppdretteren og stamtavlen. Likevel kan du forvente å betale et sted mellom 15 000 og 25 000 kroner for en spaniel valp.

Har spanielhunder helseproblemer?

Ja, som alle hunderaser kan spaniels være utsatt for visse helseproblemer. Noen vanlige problemer blant spaniels inkluderer øye- og øreproblemer, hofteleddsdysplasi og visse hjertesykdommer. Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse problemene.

Dyreplaneten
Logo