Raseprofil: Cocker spaniel

Cocker spaniel eksisterte allerede på 1700-tallet, men ble ikke utformet før på slutten av 1800-tallet. Den kommer fra Storbritannia og var lenge brukt som en støtende jakthund, men er nå en kortjagende apporterende fuglehund. Hunderasen blir ofte kalt bare cocker i Norge, men rasens fulle navn er engelsk cocker spaniel.

Cocker spaniel fakta

HunderaseCocker spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde36-41 cm
Vekt12-15 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Cocker spaniel har en høyde som varierer mellom 38 og 41 cm for hanner, mens tisper er litt mindre med sine 36 til 39 cm. Vekten til denne sjarmerende rasen kan variere fra 13 til 15 kg for hanner, mens tisper vanligvis veier mellom 12 og 14 kg. Dette gjør cocker spaniel til en mellomstor hund.

Pels

Cocker spaniel er kjent for sin middels til lange glansfulle pels. Ytterpelsen er lang, rett og silkeaktig, og kan være litt bølgete. De har en tykk underpels, noe som gir dem utmerket beskyttelse mot dårlig vær.

Cocker spaniel kommer i en fantastisk variasjon av farger, fra sort, gyllen, rød, til en tofarget eller trefarget kombinasjon. Ørene er dekket med lang og fløteaktig pels som gir dem et nærmest uimotståelig utseende. Det skal bemerkes at denne rase krever jevnlig pleie for å holde pelsen i topp stand.

Hale

Når en cocker spaniel logrer med halen ser det ut som om hele kroppen er i bevegelse. Halen er dekket med tett og rett pels, som blir lengre mot bunnen. Dette er med på å gi den et fjæraktig utseende.

Selv om kupering av halene er en tradisjon i mange land, er det viktig å merke seg at det ikke er lov i Norge med tanke på hensyn til dyrevelferd.

Lynne, trening og lydighet

Cocker spaniel er kjent for sitt kjærlige lynne og er blant det som gjør dem til ypperlige familiehunder. De er kjent for sin evne til å komme godt overens med både voksne og barn, og er både lojale og ekstremt hengivne.

Cocker spaniel er også kjent for sin intelligens og trenbarhet. Dette, kombinert med deres naturlige nysgjerrighet og vilje til å behage, gjør dem til gode kandidater for ulike hundesporter og lydighetstrening. Det er imidlertid viktig å begynne treningen tidlig for å få et så godt resultat som mulig. Å bruke positive forsterkningsmetoder vil også hjelpe til med å oppnå de beste resultatene.

Selv om en cocker spaniel generelt er en lydig rase, kan individer også ha en sta side. Dette betyr at konsistent trening er nødvendig for å sikre at de forstår og følger kommandoer.

Som med alle hunder er det viktig å gi en cocker spaniel nok fysisk og mental stimulering for å hindre kjedsomhet og problematisk atferd.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cocker spaniel er kjent for sin energi og lekenhet, noe som krever daglig mosjon for å holde dem lykkelige og sunne. Disse hundene vil sette stor pris på regelmessig lek i hagen, men trenger enda mer aktivitet enn det.

Eiere bør sørge for å få inn en til to timer med fysisk aktivitet hver dag for å tilfredsstille deres energinivå. Dette kan inkludere gåturer, jogging og lek.

Det er også viktig å huske på at en engelsk cocker spaniel ikke bare trenger fysisk mosjon, men også mental stimulering. Dette kan inkludere lydighetstrening, apport og agility-trening.

Stell av cocker spaniel

Pelsstell og røyting

Cocker spanielens vakre pels trenger regelmessig stell for å holde seg sunn og pen. På grunn av sin middels til lange pels, anbefales det å børste dem minst et par ganger i uka for å forhindre floker.

Cocker spaniels røyter moderat, så forbered deg på litt pels rundt i huset. Dette vil du mest sannsynlig merke godt under røyteperiodene om våren og høsten.

Generelt er ikke cocker spaniel en rase som er regnet som spesielt allergivennlig. Om du reagerer lett på hunder bør du heller prøve en mer allergivennlig hunderase.

Ører og øyne

Ørene og øynene til en cocker spaniel trenger spesiell oppmerksomhet. Deres lange ører er mer utsatt for infeksjoner, så det er viktig å sjekke og rense dem regelmessig. Øynene bør også inspiseres ofte for eventuelle tegn på irritasjon eller infeksjon.

Tannpleie

God tannpleie er essensielt for å opprettholde cocker spanielens helse. Et sunt kosthold spiller en stor rolle i dette, mens ulik menneskemat, billig hundemat med fyllstoffer og mange godbiter vil påvirke tannhelsen i negativ forstand.

Et ekte storfebein kan bidra til å rense tennene naturlig, samt tilby rikelig med kalsium. Unngå små og porøse fuglebein da disse kan skade munnen og til og med innvollene om de svelges.

Kloklipp

Klipping av klørne på en cocker spaniel bør gjøres med forsiktighet. Du kan nemlig være uheldig å treffe både nerver og blodårer om du klipper for langt inn. Å file klørne kan være et alternativ for de som synes at dette er en vanskelig del av stellet. Klørne vil også slites mer hvis din cocker spaniel er veldig aktiv.

Bad

Bad er en del av stellrutinen for en cocker spaniel. Som med de fleste hunder trenger du ikke å bade hunden din med mindre de er veldig skitne eller lukter vondt. Det kan potensielt være så lite som to til seks ganger i året.

Når du skal vaske hunden din må du passe på å bruke en mild hundesjampo – og om du vasker den ofte gjør du lurt i å bare bruke vann så langt det lar seg gjøre. Sjampo må til innimellom, men for mye vil både irritere huden og strippe pelsen for de naturlige oljene.

Bruksområder for cocker spaniel

Cocker Spaniel er en allsidig rase med en rekke bruksområder. Opprinnelig ble rasen avlet frem som en jakthund, men i dag er den enda mer kjent som en selskapshund.

Jakthund på fugl og småvilt

I utgangspunktet ble cocker spaniel avlet frem som en jakthund for fugl og småvilt, spesielt i forbindelse med nettjakt. Opprinnelig ble rasen betraktet som en kortjagende settertype, mens de i dag er kjent som kortjagende apporterende jakthunder perfekt for kupert terreng. Deres utmerkede luktesans og naturlige instinkter gjør dem til dyktige og pålitelige jakt- og apporterende hunder.

Tjenestehund

Utover jakt har cocker spaniels bemerkelsesverdige luktegenskaper gjort dem til effektive tjenestehunder. De brukes som ettersøkshunder, noe som inkluderer søk etter savnede personer, samt narkotikahunder for å oppdage ulovlige stoffer. Deres oppmerksomhet mot detaljer og evne til å følge instruksjoner gjør dem til ideelle kandidater for disse rollene.

Hundesport og utstilling

Cocker spaniel er også ofte å se i hundesport og utstillinger. Deres vakre utseende, kroppsholdning og muntre temperament gjør dem til et flott valg for utstilling. Med høy intelligens og stor lærevillighet betyr også at de trives i forskjellige hundesporter som agility.

Familiehund

Til tross for alle deres bruksområder, bør vi ikke glemme at cocker spaniels først og fremst er kjærlige og lojale familiehunder. De er kjent for å være svært hengivne, lekne og gode med barn. Deres tilpasningsdyktighet og størrelse gjør dem også godt egnet til de fleste hjem. Med riktig trening og sosialisering vil en cocker spaniel være et fantastisk tillegg til enhver familie.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr for cocker spaniels er essensielt for deres helse og velvære. Unngå hundefôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og andre unødvendige ingredienser. Slike ingredienser gir lite næringsverdi og kan potensielt føre til helseproblemer. Hundemat fra kjente merker som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er begge deler gode valg.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat, er det viktig å gi cocker spaniels den riktige mengden kalorier. For å beregne kaloribehovet, kan du gange hundens vekt med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, vil den trenge omtrent (10*30 + 70) = 370 kalorier per dag.

Husk at dette er en generell retningslinje. Hvis hunden din er veldig aktiv, kan du potensielt måtte øke inntaket noe. Du bør veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Vanlige helseproblemer

Cocker spaniel er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser er de utsatt for visse helseproblemer. Her er noen av de vanligste:

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg korrekt, noe som kan føre til leddgikt og smerte.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som gradvis forårsaker tap av synet.
  • Øreinfeksjoner: Cocker spaniels har lange og tunge, hengende ører, noe som gir en økt risiko for øreinfeksjoner.
  • Hjertesykdommer: Noen cocker spaniels kan være utsatt for forskjellige hjertesykdommer.

For å minimere risikoen for disse helseproblemene, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, god pleie, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold. Å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer er også et viktig skritt mot å sikre at cocker spaniel får en god start på livet.

Alternativer til cocker spaniel

Hvis du vurderer en cocker spaniel, men ønsker å se på alternativer, finnes det flere raser du kan vurdere.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en mye større hund enn cocker spaniel med sine 23 til 41 kg, og krever også mer aktivitet. Dette er en rase som er glad i vann og elsker å svømme. Curly coated retriever har en karakteristisk krøllete pels som skiller dem ut fra andre retrievere.

De kan være litt mer reserverte enn cocker spaniels, men er kjent for sin intelligens og treningsevne. Dette er også en utmerket hund til jakt på fugl.

Clumber spaniel

Clumber spaniel er en roligere og mer avslappet rase enn cocker spaniel. De er også tyngre med sine 30 til 35 kg, selv om de ikke er veldig mye høyere.

Clumber spaniel er kjent for sin kjærlighet til mat, og eiere må være oppmerksomme på å ikke la dem bli overvektige. De har et lavere energinivå enn cocker spaniel, men trenger fortsatt regelmessig mosjon. Hvis du leter etter en større men roligere hund, kan en clumber spaniel være et godt alternativ.

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel ligner mye på sin britiske slektning, men de har noen forskjeller. De er litt mindre enn engelsk cocker spaniel, og har en lengre og mer luksuriøs pels. De amerikanske cocker spaniel er kjent for deres vennlige og utadvendte personligheter. Dette er allsidige hunder som kan trives i mange forskjellige miljøer – fra leiligheter til gårder.

Hvis du liker utseendet og personligheten til en cocker spaniel, men ønsker en litt mindre hund med kanskje en enda flottere pels, kan en amerikansk cocker spaniel være verdt å vurdere.

Historien om cocker spaniel

Cocker spaniel har en rik og variert historie som tar oss flere hundre år tilbake i tid. Rasen har sine røtter i England, der den først ble utviklet for å jakte på vaktel, en fugl som gjerne gjemmer seg i tette busker. Navnet «cocker» kommer faktisk fra denne gruppen fugler, som på engelsk heter «woodcock». Disse små, men energiske hundene viste seg å være ideelle for denne typen jakt, da de kunne bevege seg raskt og smidig gjennom det tette terrenget.

Selv om de først og fremst ble avlet for jakt, tok det ikke lang tid før cocker spaniel ble anerkjent for sin skjønnhet og sjarm. På 1800-tallet begynte oppdrettere å avle hunder mer for utseendet og mindre for jaktegenskapene.

Selv om rasen fortsatt brukes i jakt den dag i dag, er det først og fremst dens rolle som en kjærlig og lojal følgesvenn som har gjort den så populær over hele verden.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye koster en cocker spaniel?

Prisen på en cocker spaniel valp kan variere sterkt avhengig av oppdretterens omdømme, valpens stamtavle og lignende. Normalt vil du være nødt til å betale omkring 25 000 kroner for en valp.

Hvordan er cocker spaniel i forhold til andre kjæledyr?

Cocker spaniels er kjent for å være vennlige og sosiale hunder som generelt kommer godt overens med andre kjæledyr. Selvfølgelig kan dette variere basert på individuelle temperament og tidligere erfaringer. Tidlig sosialisering vil alltid gjøre det å bo med andre kjæledyr lettere.

Hvor lenge kan en cocker spaniel være alene hjemme?

Som en sosial rase, bør en cocker spaniel helst ikke være alene i mer enn fire til seks timer om gangen. De trives best når de har selskap.

Hva er gjennomsnittlig levetid for en cocker spaniel?

Gjennomsnittlig levealder for en cocker spaniel er mellom 10 og 14 år. Men med riktig pleie, et sunt kosthold og regelmessig mosjon, kan individer også leve lenger.

Hvordan er en cocker spaniels lydighetsnivå?

Cocker spaniels er kjent for å være intelligent og ivrig etter å behage, noe som gjør rasen relativt enkel å trene. Som de fleste hunder reagerer de aller best på positive forsterkningsteknikker.

Hvor mye bjeffer en cocker spaniel?

Cocker spaniels kan være litt vokale, spesielt når de er spente eller kjeder seg. En stimulert, godt trent og sosialisert hund vil bjeffe lite.

Er cocker spaniels allergivennlige?

Cocker spaniels er ikke ansett som en spesielt allergivennlig rase.

Dyreplaneten
Logo