Raseprofil: Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel er opprinnelig en apporterende jakthund. Likevel har den i mange år blitt avlet for sin skjønnhet og er derfor sett mest på som en selskapshund. Tidligere var amerikansk cocker og engelsk cocker den samme rasen. De ble skilt på 1930-tallet og førstnevnte fikk sin rasestandard i 1946. 

Amerikansk cocker spaniel fakta

HunderaseAmerikansk cocker spaniel
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde34-39 cm
Vekt10-13 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Amerikansk cocker spaniel er en mellomstor hunderase. Hannhunder er ofte 37 til 39 cm, mens tispene er 34 til 37 cm. I forhold til sin engelske fetter er den amerikanske cocker spaniel en god del mindre. Vekten ligger vanligvis mellom 10 og 13 kg, noe som gjør den til en hendig størrelse for de fleste familier.

Pels

Amerikansk cocker spaniel har en silkeaktig pels som er kort og fin på hodet, mens den på resten av kroppen er av middels lengde. Pelsen har meget rikelig beheng på ører, bein og buk, noe som gir den et unikt og distinkt utseende.

Pelsen kan være enten flat eller lett bølget og kommer i mange farger – både ensfarget og flerfarget. De vanligste fargene er sort, buff (beige/kremfarget), sort med brune tantegninger, samt sort-hvite og rød-hvite kombinasjoner.

Hale

Halen på en amerikansk cocker spaniel er båret i linje med ryggens forlengelse eller litt høyere. Når hunden er i bevegelse viser halen livlige bevegelser, noe som gir et inntrykk av hundens glade og livlige personlighet. Halen bidrar til hundens distinkte utseende og er en av de første tingene folk legger merke til.

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk cocker spaniel er kjent for sin sprudlende og joviale personlighet. Den er livlig, men samtidig blid og omgjengelig. Med sin medfødte lekenhet er denne hunderasen et strålende tilskudd til enhver familie. De elsker menneskelig samvær og er alltid klare for å delta i familiens aktiviteter.

Treningen av en amerikansk cocker spaniel bør være variert og morsom. Samtidig kreves det konsistens og en tydelig leder. Denne hunderasen er intelligent og lærer raskt, men den kan nemlig også være litt sta. Derfor responderer den best på positive belønningsbaserte treningsmetoder.

Sett under ett er det ikke veldig vanskelig å trene opp en lydig amerikansk cocker spaniel. Tross alt er de glade i å behage eierne sine, og kan også gjøre det bra i lydighetskonkurranser.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk cocker spaniel er en energisk rase som trives med et moderat til høyt aktivitetsnivå. Dette er definitivt ikke en slappfisk, men en livlig følgesvenn som elsker å være på farten.

Denne hunden trenger en god blanding av mentale og fysiske utfordringer hver dag for å være lykkelig og frisk. Lange turer og lek i hagen er ideelle aktiviteter for denne hunderasen.

En amerikansk cocker spaniel trenger omtrent en til to timer aktivitet per dag, men det er viktig å huske at aktivitetsbehovet kan variere mellom individuelle hunder. Det vil også variere basert på hvor aktiv hunden din har vært tidligere. Hvis du ikke har vært like flink til å holde hunden din aktiv bør du passe på å øke aktiviteten gradvis. Ikke gå fra en halvtime rolig tur til to timer med en gang.

Stell av amerikansk cocker spaniel

Pelsstell og røyting

Amerikansk cocker spaniel har en vakker og silkeaktig pels som krever regelmessig stell for å beholde sitt beste utseende. Pelsen bør børstes daglig for å forhindre floker, samtidig som det bidrar til å redusere røyting.

Generelt røyter disse hundene moderat gjennom året, mens de vil røyte mer intensivt under de to røyteperiodene om våren og høsten.

Ører og øyne

Ørene på en amerikansk cocker spaniel er lange og kan lett samle opp smuss, noe som kan føre til infeksjoner. For å forhindre dette bør de sjekkes regelmessig og renses forsiktig. Øynene bør også sjekkes jevnlig for tegn på irritasjon eller unormal utflod.

Tannpleie

Tannpleie er en annen viktig del av stellet. Et sunt kosthold er viktig for god oral helse, og et ekte storfebein (eller for eksempel et bein fra lam) kan bidra til å rense tennene naturlig. Samtidig gir det et tilskudd av kalsium som er med på å styrke tennene.

Mindre bein som fra kylling og andre fugler bør unngås, da de er porøse og kan knekke. Ved svelging kan de i verste fall skade hundens indre organer. 

Hvis du fôrer med godbiter, menneskemat og billig hundefôr er det sannsynlig at tennene trenger mer regelmessig pleie. I så fall bør du vurdere å pusse tennene til hunden din med en hundetannkrem minst et par ganger i uka.

Kloklipp

Klørne på en amerikansk cocker spaniel må holdes i sjakk. For lange klør kan nemlig bli både ukomfortabelt og gjøre vondt. Pass imidlertid på at du ikke klipper for langt inn. Her er det nemlig både blodårer og nerver.

Du kan også velge å file ned klørne på hunden din om du ønsker det i stedet for å klippe. Samtidig er det greit å være oppmerksom på at klørne slites ned naturlig om en amerikansk cocker spaniel er veldig aktiv. Uansett bør du følge med på klørne og vurdere om de bør klippes eller ikke.

Bad

En amerikansk cocker spaniel vil også trenge regelmessige bad for å holde huden og pelsen ren. Dette bør imidlertid ikke gjøres for ofte, da det kan tørke ut huden og pelsen. Bruk alltid en hundesjampo som er skånsom mot huden, eller ingen såpe i det hele tatt om det er nok til å få bort skitt og lukt.

Bruksområder for amerikansk cocker spaniel

Selv om amerikansk cocker spaniel er en allsidig rase, er den først og fremst en familiehund. La oss ta en nærmere titt på hvilke bruksområder denne hunden kan passe til.

Utstillingshund

På grunn av sin vakre pels og attraktive utseende, er amerikansk cocker spaniel en populær utstillingshund. Deres livlige vesen og elegante bevegelser fanger publikums oppmerksomhet, og de er kjent for å skape et sterkt inntrykk på utstilling. For å bli en vellykket utstillingshund, kreves det naturligvis mye av deg som eier. Her snakker vi timesvis med stell, samtidig som du er påpasselig på hva hunden din spiser.

Hundesport

Selv om amerikansk cocker spaniel kanskje er mer kjent for å være utstillingshunder, da de tross alt ser helt fantastiske ut, kan de også delta i hundesport. Å ta hunden med på ulike øvelser som agility, lydighet og rallylydighet vil være gode aktiviteter. Uansett hvor bra dere ender opp med å gjøre det vil jobben som legges ned være en god måte å knytte et sterkere bånd mellom deg og hunden din.

Familiehund

Selv om denne hunden har en rekke forskjellige bruksområder, er det kanskje som familiehunder at amerikansk cocker spaniel er aller best. Deres kjærlige, lojale og omgjengelige natur gjør dem til utmerkede følgesvenner for både store og små. De er generelt gode med barn og kommer som regel godt overens med andre dyr. Med sin mellomstore størrelse og moderate aktivitetsnivå vil denne rasen kunne passe godt inn i mange norske hjem.

Fôr og kosthold

For å gjøre din amerikanske cocker spaniel så sunn og lykkelig som mulig bør du sørge for å velge et kvalitetsfôr. Dette innebærer blant annet å unngå fôr fylt med unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. I stedet bør du se etter fôr fra merker som VOM, som kun benytter seg av næringsrike ingredienser. Alternativt kan du bruke både rent kjøtt som kjøttdeig og innmat som selve grunnmuren i kostholdet til hunden din, eventuelt å kombinere de to. Dette vil gi hunden din de nødvendige næringsstoffene den trenger for å trives.

Mengde mat

Mengden mat en amerikansk cocker spaniel trenger vil variere basert på dens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt i kg med 30, og deretter legge til 70 for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger hver dag.

For eksempel, hvis hunden din veier 10 kg, vil den trenge omtrent (10*30) + 70 = 370 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For amerikansk cocker spaniel vil 350-450 kalorier normalt være et godt sted å ligge.

Når det er sagt, er ikke én kalori tilsvarende én kalori for en hund. Gir du billig hundemat med fyllstoffer vil ikke det gi de samme næringsstoffene og tilgjengelige kaloriene som et rent produkt vil gjøre.

Antall måltider

To måltider om dagen er vanligvis passende for en amerikansk cocker spaniel. Dette hjelper med å opprettholde jevn energi og blodsukkernivå gjennom dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

En amerikansk cocker spaniel er en ivrig følgesvenn og vil gjerne være med på eventyr, men de trenger riktig kosthold og ernæring for å leve et langt og friskt liv.

Vanlige helseproblemer

Selv om amerikansk cocker spaniel er kjent for sitt sprudlende og energiske temperament, er det noen helseproblemer som er vanlige for rasen:

  • Øyeplager: Dette inkluderer grønn stær, grå stær og progressiv retinal atrofi (PRA). Dette kan føre til synstap hvis det ikke behandles riktig.
  • Øreproblemer: På grunn av den tunge pelsen og de hengende ørene, er amerikansk cocker spaniel utsatt for øreinfeksjoner.
  • Hjerteproblemer: Inkluderer hjertesvikt og hjertemuskelsykdom.
  • Hudproblemer: På grunn av den tykke pelsen kan de utvikle ulike hudproblemer, som allergier og infeksjoner. Spesielt om de vaskes for mye med såpe og sjampo.
  • Ortopediske problemer: Inkluderer hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon, som begge kan påvirke hundens mobilitet.

Selv om denne listen kan virke skremmende kan en amerikansk cocker spaniel leve et langt og sunt liv med riktig kosthold og omsorg. Regelmessige veterinærkontroller vil også være viktig for å oppdage og behandle enkelte av disse helseproblemene.

Videre er det viktig å velge en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere sykdommer. På den måten slipper du å få en valp som er genetisk disponert for alle disse problemene. 

Alternativer til amerikansk cocker spaniel

Hvis du vurderer en amerikansk cocker spaniel, men ønsker å utforske noen alternativer, finnes det en rekke raser som deler noen av de samme egenskapene.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel har mange av de samme kjennetegnene som en amerikansk cocker spaniel. Begge raser er kjent for deres vennlighet, smidighet, og kjærlighet for mennesker. 

Imidlertid er engelske springer spaniels en god del større og mer energiske enn amerikanske cocker spaniels. Denne rasen blir nemlig mellom 18 og 25 kg tung, og blir derfor nesten dobbelt så stor hvis vi kun ser på vekten.

At rasen er mer aktiv gjør det enklere for deg som ønsker å ta med hunden din på løpeturer, langrenn og andre aktiviteter som krever mer av hundens fysiske kapasitet. Engelsk springer spaniel er også kjent for sin jaktferdigheter, spesielt som apporterende hunder.

Irsk vannspaniel

Irske vannspaniel er en hunderase kjent for sin krøllete pels og hengivne natur. Også denne rasen er mer atletisk og selvstendig enn amerikanske cocker spaniel. Irsk vannspaniel har også en naturlig kjærlighet for vann og er en utmerket svømmer.

En irsk vannspaniel kan være et godt alternativ for de som ønsker en mer energisk og større hund som kan være med på flere fysiske aktiviteter. Tross alt blir denne rasen 22 til 26 kg, noe som er betydelig mer enn en amerikansk springer spaniel.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er det største av våre alternativer til amerikansk cocker spaniel med sine 23 til 41 kg. Enkelte individer av tisper kan bli mellomstore, mens enkelte hanner kan bli veldig store. Rasen er godt kjent for sin intelligens og deres karakteristiske krøllete pels. Dette er generelt en stolt hund som er mer selvsikker enn amerikanske cocker spaniels.

Curly coated retriever har også et naturlig apporterende instinkt og har historisk sett blitt brukt som jakthund på fugl. De henter både ender og gjess i vannet etter at jegeren har skutt byttet.

Historien om amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel har en rik og variert historie. Opprinnelig kommer den fra England, der de ble brukt til fuglejakt på 1800-tallet. Hovedsakelig til jakt på storfugl, derav navnet «cocker». 

Imidlertid skilte den amerikanske linjen seg ut i det 20. århundre, da de ble utviklet i USA for å ha en litt mindre størrelse og mer markert utseende. De tok Amerika med storm på 1940-tallet og 1950-tallet, og ble til slutt den mest populære hunden i landet.

På grunn av sin skjønnhet ble de fleste avlet frem for utseende snarere enn jaktferdigheter. På sikt resulterte det i at amerikansk cocker spaniel i dag er mer kjent som et familiemedlem enn som en jakthund. Likevel er det enkeltindivider som fortsatt har de solide jaktegenskapene.

Ofte stilte spørsmål om amerikansk cocker spaniel

Er amerikanske cocker spaniel gode med andre kjæledyr?

Ja, amerikanske cocker spaniels er generelt veldig sosiale og går vanligvis godt overens med andre kjæledyr. Det inkluderer både andre hunder og katter. Som med alle hunder er tidlig sosialisering nøkkelen til å sikre at de forblir vennlige mot andre dyr.

Hvor mye røyter en amerikansk cocker spaniel?

Amerikansk cocker spaniel har en tendens til å røyte moderat. En regelmessig børsting i uka vil bidra til å kontrollere mengden hår som ligger rundt i hjemmet ditt.

Kan en amerikansk cocker spaniel være hjemme alene?

Amerikanske cocker spaniels kan være alene hjemme, men det er viktig å ikke forlate dem alene for lenge. De trives med selskap og langvarig ensomhet kan føre til angst og problematisk atferd.

Er amerikansk cocker spaniel allergivennlig?

Nei, amerikanske cocker spaniels er ikke sett på som allergivennlige.

Hvor lydig er en amerikansk cocker spaniel?

Amerikansk cocker spaniel er kjent for å være svært lydige og ivrige etter å behage. De reagerer godt på positiv forsterkning og er normalt ganske enkle å trene.

Bjeffer amerikansk cocker spaniel mye?

Generelt bjeffer ikke denne rasen mye, men det kan variere basert på individ og trening. Noen amerikanske cocker spaniels kan være mer vokale enn andre, men overdreven bjeffing kan trenes bort.

Hva er den typiske prisen for en amerikansk cocker spaniel?

Prisen for en amerikansk cocker spaniel vil variere, men normalt vil du være nødt til å betale mellom 20 000 og 25 000 kroner for en valp fra en anerkjent oppdretter.

Hva er den forventede levealderen til en amerikansk cocker spaniel?

Den gjennomsnittlige levealderen til en amerikansk cocker spaniel er mellom 10 og 15 år.

Dyreplaneten
Logo