Raseprofil: Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en av de eldste spanieltypene. Den var opprinnelig en kortjager, men er en apporterende fuglehund i dag. Engelsk springer spaniel var tidligere kalt Nordfolk Spaniel fordi Hertugen av Norfolk var med på å utvikle rasen. Den ble for første gang godkjent av The Kennel Club (TKC) i 1902.

Engelsk springer spaniel fakta

HunderaseEngelsk springer spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde46-56 cm
Vekt18-25 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Engelsk springer spaniel er en hund av middels størrelse. Hannhundene når en skulderhøyde på 48-56 cm, mens tispene er litt mindre og måler fra 46 til 53 cm. Vekten til en voksen hann varierer fra 20 til 25 kg, og tispene veier typisk mellom 18 og 23 kg.

Pels

En engelsk springer spaniels pels er kort og tett rundt hodet, mens den på resten av kroppen er lengre og luftigere. Fargene kan variere, men er ofte svart og hvit eller brun og hvit, og noen ganger kan de ha alle tre farger – svart, hvit og brun. Den lengre pelsen krever jevnlig børsting for å unngå floker og opprettholde et blankt og sunt utseende.

Hale

Typisk har en engelsk springer spaniel en middels lang hale med fyldig pels, som svinger ivrig når den logrer. I noen land er det vanlig å kuper halen når hunden fortsatt er valp, men dette er ulovlig i mange europeiske land, inkludert Norge.

Når halen er kupert, er den bare noen få centimeter lang. Uten kupering bærer hunden sin hale høyt, noe som bidrar til dens energiske utstråling.

Lynne, trening og lydighet

Engelsk springer spaniel er kjent for å være vennlig og livlig. De er hunder fulle av energi, kjærlige og veldig sosiale. De er også smarte og lærer ting fort, som gjør dem flinke i hundesport og lydighetsøvelser.

Det er viktig å starte trening med en engelsk springer spaniel når den er liten. Samtidig gjelder det å være konsekvent. De er veldig aktive og trenger mye mosjon og aktiviteter for å unngå kjedsomhet.

Engelsk springer spaniel er også kjent for å være lydige, og har et ønske om å gjøre eieren sin glad. Når det er sagt, er de også nysgjerrige og liker eventyr, så de kan lett bli distrahert. Det er derfor viktig med god trening og ledelse.

Alt i alt er en engelsk springer spaniel en flott hund for aktive familier eller personer som kan gi hunden all den kjærlighet, oppmerksomhet og tid den trenger.

Aktivitetsnivå og mosjon

En engelsk springer spaniel er svært aktiv og energisk. Dette er hunden for deg om du elsker friluftsliv og bevegelse. Den trives best med mye aktivitet og trenger minst 1-2 timers mosjon hver dag.

Dette kan være lange turer, apport, agility eller lek i vann – dette er en hund som elsker å svømme!

Uten nok mosjon kan de bli rastløse og få atferdsproblemer, så vær oppmerksom på å gi hunden rikelig med aktivitet.

Stell av engelsk springer spaniel

Det er en glede å eie en engelsk springer spaniel, men det følger også med ansvar. For å holde hunden sunn og lykkelig er det viktig med riktig stell. Dette inkluderer pelsstell, øre- og øynepleie, tannhygiene, kloklipp og regelmessige bad.

Pelsstell og røyting

En engelsk springer spaniel har en middels lang, tett og vannavstøtende pels som krever jevnlig vedlikehold. Du bør børste hunden minst en gang i uken for å fjerne løse hår og unngå floker. Under røyteperiodene kan det være behov for hyppigere børsting.

Rasen røyter moderat, men dette kan variere med årstidene. Under røyteperiodene om våren og høsten må du forvente mer intens røyting.

Hvis du har allergi er det viktig å være klar over at engelsk springer spaniel kan utløse allergiske reaksjoner.

Ører og øyne

På grunn av sine lange og hengende ører er engelsk springer spaniel utsatt for øreinfeksjoner. Det er viktig å sjekke ørene jevnlig og rengjøre dem forsiktig for å unngå opphopning av voks og smuss. Øynene må også holdes rene. Kontakt veterinæren om du ser tegn til rødhet eller utflod.

Bad

Som alle hunder trenger en engelsk springer spaniel regelmessige bad for å holde pelsen ren og huden sunn. Hyppigheten av bading avhenger av hundens livsstil og aktivitetsnivå, men generelt bør det være nok med en vask annenhver måned. I hvert fall med mindre hunden blir spesielt skitten eller lukter vondt.

Tannpleie

God tannhelse er viktig for en engelsk springer spaniel. Et sunt kosthold hjelper, og å tygge på storfebein kan bidra til renere tenner og tilførsel av mineraler som kalsium. Unngå å gi hunden fuglebein da disse kan skade hunden.

Kloklipp

Kloklipp er nødvendig, men må utføres forsiktig for å unngå å skade hundens nerver og blodårer. Hvis hunden er aktiv vil klørne slites naturlig, men du bør likevel sjekke og trimme klørne regelmessig.

Bruksområder for engelsk springer spaniel

Med sin sterke luktesans, gode søkeevne og fantastiske utholdenhet, har engelsk springer spaniel lenge vært en populær jakthund. Den er flink til å arbeide over lengre perioder, noe som gjør den ideell for jakt på både småvilt og fugler.

Jakthund

Den engelsk springer spaniel har en lang historie som en dyktig jakthund. Med sin sterke lukt- og søkeevne og utmerkede utholdenhet, er de i stand til å jobbe i lange perioder, noe som gjør dem ideelle for både småvilt- og fuglejakt.

Ettersøkshund

Disse hundene er også kjent for å være dyktige ettersøkshunder, spesielt når det kommer til hjortevilt. Takket være sin utholdenhet og sterke luktesans kan de spore skadet vilt over store avstander. Med riktig trening kan de også bli brukt til å finne mennesker, noe som er uvurderlig i redningsaksjoner.

Narkotika- og bombehund

Engelsk springer spaniel blir også ofte brukt av politiet og tolletaten som narkotika- og bombehunder på grunn av sin luktesans. De kan oppdage selv små mengder narkotika eller eksplosiver, noe som gjør dem til en uvurderlig ressurs i kampen mot kriminalitet og terrorisme.

Hundesport

Denne rasen er også en stjerne innenfor ulike hundesporter. De trives i aktiviteter som agility, lydighet og spor, hvor de får brukt sin intelligens, lærevillighet og entusiasme.

Familiehund

Engelsk springer spaniel er også en fantastisk familiehund. De er kjent for sin kjærlige natur, lojalitet og tålmodighet med barn. De er et kjært tilskudd i mange hjem, men det er viktig å huske på at de trenger mental og fysisk stimulering for å trives, samtidig som de har et naturlig jaktinstinkt.

Fôr og kosthold

Valget av fôr er svært viktig. Unngå billig hundemat som inneholder fyllstoffer, mais, soya og korn. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer, allergiske reaksjoner og dårlig helse. Velg heller et kvalitetsfôr som VOM, eller ren mat som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden nødvendige næringsstoffer for sunn vekst og utvikling.

Mengde mat

Hvor mye mat hunden trenger varierer med aktivitetsnivå og vekt. En tommelfingerregel for å finne ut hvor mange kalorier hunden din trenger er å multiplisere vekten med 30 og legge til 70. Hvis hunden for eksempel veier 20 kg, vil den trenge omtrent (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag. Hvis hunden er svært aktiv, kan den trenge mer. For å opprettholde en sunn vekt bør du veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Selv om engelsk springer spaniel generelt er en helsesterk og robust hund, er det som med alle hunderaser, visse helseutfordringer som kan oppstå. På den positive siden, sørger

anerkjente oppdrettere for rutinemessige undersøkelser av enkelte sykdommer.

Her er noen potensielle helseutfordringer du bør være oppmerksom på:

  • Hoftedysplasi: Dette er en felles tilstand der hundens hofteledd ikke utvikler seg som det skal, noe som kan medføre smerter og problemer med bevegelse.
  • Øyeplager: Katarakt og progressiv retinal atrofi (PRA), en tilstand som kan føre til blindhet, kan forekomme hos denne rasen.
  • Øreproblemer: Engelsk springer spaniel kan være spesielt utsatt for øreinfeksjoner på grunn av deres lange, hengende ører.
  • Hudallergier: Denne rasen kan også være følsom for ulike hudproblemer og allergier.

Det er viktig å huske at regelmessige kontroller hos veterinæren, god pelspleie, nok fysisk aktivitet, og et sunt kosthold kan bidra sterkt til å holde hunden din frisk og forhindre disse problemene.

Videre er det viktig å velge en valp fra en pålitelig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseutfordringer. Slik kan du være tryggere på at din engelsk springer spaniel vil ha de beste forutsetninger for et langt, sunt og lykkelig liv.

Alternativer til engelsk springer spaniel

Dersom du vurderer å skaffe deg en engelsk springer spaniel, men ennå ikke er helt sikker på om dette er rasen for deg, kan det være lurt å vurdere andre alternativer. Det finnes et mangfold av hunderaser med lignende egenskaper, som kanskje vil passe deg minst like godt, om ikke bedre.

Labrador retriever

På lik linje med engelsk springer spaniel, er labrador retrieveren kjent som en utmerket familiehund. De utmerker seg også med sitt vennlige og milde vesen. I størrelse er labradoren noe større enn en engelsk springer spaniel, og de har generelt en mer robust bygning. Begge raser er aktive og energiske, selv om labradoren kanskje krever litt mer mosjon.

Både labradoren og engelsk springer spaniel er dyktige arbeidshunder, men labradoren har en mer fremtredende rolle som førerhund for blinde og svaksynte. Jaktlabradorer blir dessuten brukt av tollvesenet, i likhet med engelsk springer spaniel.

Cocker spaniel

Cocker spaniel er en annen rase i spanielfamilien, som har mange likhetstrekk med den engelske springer spanielen. Begge rasene er små til mellomstore hunder, med cocker spaniel som vanligvis er litt mindre.

Høyt energinivå og regelmessig mosjon vil være viktig for begge raser.

Cocker spaniels er kjent for sin vennlige og kjærlige personlighet, som gjør dem til ypperlige familiehunder. Cocker spaniels har imidlertid en litt mer uavhengig personlighet, som kan gjøre dem noe mer krevende å trene sammenlignet med en engelsk springer spaniel. Denne rasen er også i aktiv tjeneste i Norge.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en hund som elsker vann. Denne rasen har en lang historie som arbeidshund på fiskebåter, og er kjent for å være sterke svømmere. De er generelt større enn en engelsk springer spaniel, men det er mye takket være den massive pelsen.

Portugisiske vannhunder finnes i to varianter: en med krøllete pels og en med bølget pels. Derfor kan du velge den varianten du synes er mest tiltrekkende og fortsatt nyte de gode egenskapene denne hunden byr på.

De er aktive og intelligente hunder som krever mye mental og fysisk stimulering, noe som gjør dem til et godt valg for aktive familier.

Historien om engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel har en historie som går tilbake til 1800-tallet, da jakt var en populær fritidsaktivitet blant aristokratiet i England. Rasen ble utviklet for å hjelpe jegere med å finne og hente vilt.

Navnet «springer» ble gitt fordi hundene ble brukt til å «springe ut» viltet fra deres skjulesteder. Disse livlige hundene ble høyt verdsatt for deres utholdenhet, hurtighet og evne til å fungere i vanskelig terreng.

I mange år ble engelsk springer spaniel og cocker spaniel betraktet som en og samme rase. Det var imidlertid en endring i begynnelsen av 1900-tallet, da de ble skilt inn i to distinkte raser. På dette tidspunktet ble engelsk springer spaniel anerkjent for sine unike kvaliteter, som en større størrelse og et mer energisk temperament. Rasen har siden økt i popularitet, ikke bare som en jakthund, men også som en kjærlig familiehund.

Ofte stilte spørsmål om engelsk springer spaniel

Er en engelsk springer spaniel et godt valg hvis jeg har andre kjæledyr?

Ja, engelsk springer spaniel er kjent for å være sosiale og vennlige hunder som vanligvis kommer godt overens med andre kjæledyr. Men husk at de også har et jaktinstinkt, så det kan være lurt å introdusere dem forsiktig til mindre kjæledyr.

Er engelsk springer spaniel allergivennlig?

Engelsk springer spaniel er ikke kjent for å være spesielt bra for allergikere. De røyter en del og produserer mer allergener enn noen andre raser.

Hvordan er en engelsk springer spaniels lydighetsnivå?

Engelsk springer spaniel er kjent for sin intelligens og ønske om å behage, noe som generelt gjør dem svært lydige. De responderer godt på positiv forsterkning og konsekvent trening fra tidlig alder.

Er engelsk springer spaniel kjent for mye bjeffing?

Dette varierer fra hund til hund, men generelt sett bjeffer ikke engelsk springer spaniel mer enn gjennomsnittet. De kan bjeffe for å varsle om fremmede, men de er vanligvis ikke kjent for overdreven bjeffing.

Hvor mye koster det å kjøpe en engelsk springer spaniel?

Prisen på en engelsk springer spaniel kan variere, avhengig av flere faktorer som oppdretterens omdømme, stamtavlen til hunden, og mer. Generelt kan du forvente å betale mellom 20 000 og 25 000 norske kroner for en valp.

Hva er den forventede levetiden til en engelsk springer spaniel?

En engelsk springer spaniel har en forventet levetid på mellom 10 og 14 år, avhengig av helse og livsstil. Regelmessige veterinærbesøk, et sunt kosthold og god mosjon kan bidra til å forlenge hundens liv.

Hvor mye røyter en engelsk springer spaniel?

Engelsk springer spaniel har en tendens til å røyte moderat, med økt røyting i skiftet mellom årstider. Regelmessig børsting kan bidra til å holde røytingen under kontroll.

Kan en engelsk springer spaniel være hjemme alene?

Engelsk springer spaniel er sterkt knyttet til sine mennesker og trives best når de er en integrert del av familielivet. De kan være alene hjemme i noen timer, men kan utvikle separasjonsangst hvis de blir etterlatt alene for ofte eller for lenge.

Dyreplaneten
Logo