Raseprofil: Field spaniel

Field spaniel var brukt som en støtende fuglehund i Storbritannia. Den ble raskt upopulær med fysiske begrensninger som korte ben og mørk pelsfarge som var vanskelig å se i mørket. Senere ble det krysset inn basset og engelsk springer spaniel som gjorde den bedre til jakt. Likevel er det ikke en utbredt rase i dag.

Field spaniel fakta

HunderaseField spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-15 år
Høyde43-46 cm
Vekt18-25 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Field spaniel er en mellomstor hund, litt større enn en cocker spaniel, men mindre enn en engelsk springer spaniel. Rasen står med en skulderhøyde på mellom 43 og 46 cm. Kombinert med en vekt som vanligvis svinger mellom 18 og 25 kg, fremstår denne hunden som kraftig og robust, men samtidig opprettholder den en elegant tilstedeværelse.

Pels

Field spaniel har en vakker og glansfull pels som fremhever dens sjarm. Pelsen er typisk kortere på hodet og kroppen, men har lengre hår på ørene, under brystet, magen og lårene. Selv om pelsen er forholdsvis lett å ta vare på, krever den regelmessig vedlikehold for å holde seg i topp stand.

Pelsfargene kan variere, men leverbrun er den mest vanlige. Andre aksepterte farger inkluderer sort, leverbrun med tan, sort med tan, leverbrun med roan, sort med roan, leverbrun med roan og tan, og sort med roan og tan. En liten hvit eller roan flekk på brystet er også tillatt.

Hale

Halen på en field spaniel er et fremtredende trekk. Den er typisk middels lang og bæres gjerne med en elegant bue når hunden er i bevegelse. Dette gir hunden en energisk og livlig fremtoning, som er typisk for denne aktive og hardtarbeidende spanielen.

Lynne, trening og lydighet

Field spaniel er en familiehund med en kjærlig og tålmodig natur. Denne rasen er kjent for sitt roligere gemytt i forhold til andre spaniels, noe som gjør den til et utmerket valg for mange familier.

Field spaniel kommer godt overens med andre hunder og har vist seg å være svært gode terapihunder.

For å være på sitt beste krever field spaniel imidlertid både fysisk og mental stimulering. Dette er en rase som trives med et formål og kan bli rastløs hvis den ikke får den nødvendige aktiveringen.

Field spaniels er kjent for sin intelligens og lærevillighet, noe som gjør dem til en glede å trene. Når det er sagt, vil alltid en tålmodig og positiv tilnærming gi de beste resultatene.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om dette er en av de mer rolige spanielrasene, er dette fortsatt en aktiv rase som krever både fysisk og mental mosjon for å trives. Field spaniels har behov for lange turer og setter pris på utfordrende aktiviteter som kan holde dem mentalt engasjert.

Å tilby et variert utvalg av aktiviteter, fra lek til treningssesjoner, vil bidra til å møte hundens behov for stimulering.

Field spaniel har en naturlig interesse for jakt, så aktiviteter som henter inspirasjon fra dette kan være spesielt givende for dem.

Stell av field spaniel

Pelsstell og røyting

Field spanielens pels krever regelmessig vedlikehold. Denne hunden har vanligvis kortere pels på hodet og størsteparten av kroppen, mens den har lengre pels på bestemte områder som ørene, brystet, magen og bakbeina. Regelmessig børsting er nødvendig for å holde pelsen i god stand og unngå floker.

Selv om field spaniels ikke er kjent for å røyte særlig mye, kan røytingen variere med sesongene. Hyppig børsting kan bidra til å holde røytingen i sjakk i disse periodene.

Ører og øyne

Field Spanielens ører krever spesiell oppmerksomhet. Disse hundene har lange og hengende ører som kan være utsatt for infeksjoner dersom de ikke holdes rene og tørre. Det er derfor nødvendig med regelmessig sjekk og rengjøring av ørene. Det er også viktig å se nøye etter tegn på irritasjon eller infeksjon i øynene.

Tannpleie

Tannhelsen er et annet viktig aspekt ved stell av en field spaniel. Et sunt kosthold kan bidra til å opprettholde sunne tenner. Ved å gi hunden et ekte storfebein kan tennene naturlig renses samtidig som hunden får i seg viktige mineraler.

Hvis hunden din hovedsakelig spiser billig hundemat med fyllstoffer, godbiter og menneskemat kan det være nødvendig med regelmessig tannbørsting med hundetannkrem.

Kloklipp

Det er viktig å klippe klørne regelmessig som en del av vedlikeholdet for en field spaniel. Pass imidlertid på å ikke klippe dem for langt inn, da det kan være smertefullt for hunden og kan forårsake blødninger.

Bad

Field spaniels trenger ikke bade ofte, men bør bades ved behov, for eksempel når de er skitne eller har en ubehagelig lukt. Bruk en mild hundesjampo og sørg for å skylle grundig for å fjerne all sjampo fra pelsen. Tørk hunden godt etter badet, spesielt ørene, for å forebygge infeksjoner.

Bruksområder for field spaniel

Field spaniel er en mangfoldig hunderase med en rekke bruksområder. Denne rasen kan fungere som alt fra en dyktig jakthund til en kjærlig familiehund. Det viktigste er at den får tilstrekkelig mosjon og mental stimulering, noe som sikrer at den trives i sine ulike roller.

Jakthund

Field spaniel har dype røtter som jakthund. Rasen stammer fra hunder som opprinnelig fungerte som støtende fuglehunder i Storbritannia.

Etter hvert mistet rasen populariteten som jakthund. Dette skjedde hovedsakelig på grunn av avlsvalg som førte til kortere ben og mørkere pels. Disse valgene gjorde dem vanskeligere å se i mørket sammenlignet med andre spaniels, som den engelske springer spaniel.

Avl med basset hound førte også til endringer i rasen. Men ved å senere krysse inn engelsk springer spaniel, har vi nå en field spaniel som er godt balansert og god jakthund. Den har lengre ben, noe som er bedre egnet for jakt.

Hundesport

Utover jakt er field spaniels også flinke innenfor hundesport. De er intelligente, ivrige etter å behage og har en allsidighet som gjør dem til sterke kandidater for ulike hundesporter. Dette inkluderer lydighet, agility, rallylydighet og flere.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som jakthund er field spaniel også en utmerket familiehund. De er kjærlige, tålmodige, gode med barn og kan tilpasse seg ulike hjemmemiljøer. Med nok mosjon og mental stimulering kan field spaniels være utmerkede følgesvenner for hele familien. De elsker å være en del av familieaktiviteter, og med sin lojale og kjærlige natur er de en fantastisk tilvekst til ethvert hjem.

Fôr og kosthold

En sunn field spaniel starter med godt fôr. Velg kvalitetsmat som er fri for unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være ugunstige for hundens helse. Fôr av høy kvalitet, som VOM, er et godt valg. I tillegg kan du gi hunden din rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat for ekstra proteiner og næringsstoffer.

Mengde mat

Mengden mat en field spaniel trenger avhenger av vekt og aktivitetsnivå. En tommelfingerregel for kaloribehovet er å multiplisere vekten med 30 og legge til 70. Har du for eksempel en hund på 20 kg, vil den daglige kalorimengden være (20 x 30) + 70 = 670 kalorier. En aktiv hund kan trenge litt mer, så vei hunden din jevnlig for å sikre at den får passe med mat.

Antall måltider

Vanligvis er to måltider per dag nok for en voksen field spaniel. Det fordeler kaloriene utover dagen og holder hunden tilfreds og energisk. Unngå å mate hunden rett før kraftig fysisk aktivitet for å forhindre mageproblemer.

En sunn field spaniel har lett synlige ribbein og en tydelig «oppsving» i midjen sett fra siden. Oppdager du vektøkning hos hunden din, er det viktig å vurdere om det er muskler eller fett. En overvektig hund vil ha store fettdepoter over ribbene, ryggen og ved haleroten.

Vanlige helseproblemer

Field spaniels er generelt sunne hunder, men som alle raser kan de få visse helseproblemer. Disse kan omfatte hoftedysplasi, øyeproblemer som progressiv retinal atrofi (PRA) som kan føre til blindhet, og hypotyreose, hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Noen field spaniels kan også få epilepsi og hjertesykdom.

Når det er sagt kan field spaniel leve et langt og lykkelig liv med regelmessige veterinærbesøk, god omsorg, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold.

Sørg samtidig at du kjøper valpen fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre genetiske helseproblemer.

Alternativer til field spaniel

Det finnes mange hunderaser som ligner på field spaniel, enten det er i størrelse, temperament, funksjon eller utseende. Blant disse finner vi cocker spaniel, engelsk springer spaniel, og curly coated retriever.

Cocker spaniel

Cocker spaniel er en god del mindre enn field spaniel med sine 12 til 15 kg, men deler den samme grasiøse elegansen og de sterke jaktegenskapene. De er også kjent for sin vennlige natur og kjærlige personlighet, noe som gjør dem til gode familiehunder. Begge raser binder seg sterkt til sine menneskelige familiemedlemmer og trives best i et hjem der de får mye oppmerksomhet og sosial interaksjon.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er omtrent like store som field spaniel, og er også kjent for sin allsidighet som arbeidshund. De er like aktive og energiske som field spaniel og passer best i et aktivt hjem. Begge raser er kjent for sin arbeidslyst og ønske om å glede eieren, noe som gjør dem til en drøm å trene.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en god del større enn field spaniel med sine 23 til 41 kg og har en tykk og krøllete pels som er unik for rasen. De er like aktive og energiske som field spaniel, men kan være litt mer reserverte med fremmede. Begge raser er kjent for sin lojalitet og hengivenhet til sin familie, samt deres evne til å tilpasse seg forskjellige hjemme- og arbeidsmiljøer.

Historien om field spaniel

Field spaniel har en spennende og dynamisk historie. Rasen stammer opprinnelig fra Storbritannia på 1800-tallet, der den ble avlet som en jakthund – spesielt mot fuglejakt. Field spaniel kommer fra landspaniel, men dagens utgave er forskjellig fra den opprinnelige rasen.

I rasens historie ble den krysset med basset hound, noe som resulterte i en kortere, tyngre variant av field spaniel. Dette viste seg å være et mindre populært valg blant jegere, da det påvirket hundens jaktferdigheter negativt.

For å forbedre hundens fysiske egenskaper og gjenopprette den til en dyktig jakthund, ble field spaniel senere krysset med engelsk springer spaniel.

Dagens field spaniel er et produkt av disse avlsprosessene – en hund som er balansert og dyktig i jakt. På tross av avl og krysning gjennom historien, har field spaniel bevart sin elskelige personlighet og sterke arbeidsetikk, noe som gjør den til en favoritt blant både familier og jegere.

Ofte stilte spørsmål om field spaniel

Er field spaniel allergivennlige?

Field spaniels regnes ikke som allergivennlige, selv om noen allergikere opplever mindre symptomer med denne rasen. Allergiske reaksjoner kan være svært forskjellige fra person til person. Derfor er det smart å tilbringe tid med en field spaniel før du tar den med hjem, spesielt hvis du har allergi.

Hvordan er field spaniels med andre kjæledyr?

Som regel er field spaniels gode sammen med andre kjæledyr. Dette er spesielt sant hvis de har blitt godt sosialisert som valper. De er vennlige og lekne av natur, noe som gjør at de ofte kommer godt overens med både andre hunder og katter.

Røyter field spaniel mye?

De røyter en moderat, men børsting et par ganger i uken vil bidra til å holde røytingen under kontroll og pelsen pen.

Kan en field spaniel være alene hjemme?

Field spaniels er svært knyttet til sine menneskelige familiemedlemmer og foretrekker å tilbringe mesteparten av tiden sin med dem. De kan være alene hjemme i korte perioder, men kan bli urolige hvis de forlates for lenge.

Hvor lenge lever en field spaniel?

En field spaniel lever i gjennomsnitt 10-15 år. Med et riktig kosthold, god mosjon og regelmessige veterinærbesøk kan noen individer leve enda lenger.

Hva kan jeg forvente å betale for en field spaniel valp?

Prisen på en field spaniel valp kan variere, og avhenger av faktorer som oppdretterens omdømme og valpens stamtavle. For en valp fra en anerkjent oppdretter kan du forvente å betale mellom 20 000 til 25 000 kroner.

Er field spaniels lydige hunder?

Field spaniels er kjent for sin intelligens og iver etter å behage. Dette gjør dem relativt lette å trene. De responderer godt på positive forsterkningsteknikker og er generelt veldig lydige.

Bjeffer field spaniels mye?

Field spaniels er vanligvis ikke overdrevne bjeffere, men de kan bjeffe for å varsle om at noen nærmer seg hjemmet, eller hvis de kjeder seg eller føler seg urolige.

Hva er de mest vanlige bruksområdene for en field spaniel?

Field spaniels er allsidige hunder som opprinnelig ble avlet for jakt, spesielt for å spore og hente fugler. I dag er de også flotte familiehunder.

Dyreplaneten
Logo