Raseprofil: Basset hound

Basset hound er en hunderase fra Frankrike, kjent for sin rolige og kjærlige natur. Rasen er ideell for familier og spesielt god med barn. Basset hound har en sterk luktesans og kan være utfordrende å trene, men reagerer godt på positiv forsterkning. En voksen basset hound blir 20 til 34 kg tung.

Basset hound kort informasjon

HunderaseBasset hound
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde28-38 cm
Vekt20-34 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

I det vakre landskapet, hvor skogen møter marken, trasker basset hound ofte ivrig med nesen nede mot bakken. Denne hunden har et glimrende gemytt, og dens rolige og kjærlige natur gjør den til en ideell følgesvenn for familier. Med sin tålmodige holdning er den spesielt god med barn.

Basset hound egner seg godt med de som liker å være ute i naturen. Aktive friluftsfolk og jegere vil finne at denne hunden er en lojal partner, da den har et dypt instinkt for å følge spennende lukter. Men pass på – en forførende duft kan raskt få den til å glemme alt annet, og den kan plutselig bestemme seg for å følge sporet. Derfor er det også lurt å holde denne flotte hunden i bånd.

Selv om basset hound er kjent for å være sta og kanskje litt treg, må man huske på dens historie. Opprinnelig ble den avlet for å spore bytte. Lite annet var særlig viktig.

Når det kommer til trening, kan basset hound virke utfordrende. Men tålmodighet og forståelse for dens natur er nøkkelen. En blanding av positiv forsterkning og oppgaver som engasjerer dens luktesans, kan få den til å samarbeide.

Men, hverdagen med en basset hound er ikke bare sporingsoppdrag. Den liker også å slappe av, gjerne ved dine føtter eller på en sofa. De kan også trives i leiligheter, da de ikke krever mye plass for å bevege seg. Med sitt fredelige temperament og evnen til å komme godt overens med andre kjæledyr, er basset hound et flott tillegg til enhver familie.

Aktivitetsnivå og mosjon

Å eie en basset hound kommer med sin egen særegne utfordring – å motivere dem til daglig mosjon. Selv om eieren forstår viktigheten av fysisk aktivitet, har basset hound en utrolig evne til å overtale deg til å la dem være. Men med rasens tendens til overvekt, er det avgjørende å sørge for at hunden får den nødvendige bevegelsen hver dag. 45 minutter med aktivitet kan vanligvis være nok.

Selv om disse hundene historisk ble avlet for å løpe lange strekninger, er kroppene deres faktisk ikke laget for intens belastning. Derfor bør man begrense høyintensitetsaktiviteter som løping og hopping.

Heldigvis er basset hound veldig glad i lange, rolige turer, og mange blir fort slitne. De elsker også lek, så litt tid med et tau-leketøy kan være svært effektivt.

Spor-trening, hvor man skjuler godbiter for så å la hunden spore dem opp, er en utmerket måte å utfordre hunden både mentalt og fysisk. Dette engasjerer både deres kropp og sinn, og de vil nyte hvert eneste øyeblikk av jakten.

Bruksområder for basset hound

Basset hound er en fascinerende hunderase med en lang historie og varierte bruksområder. Med sin karakteristiske fysikk og unike egenskaper, har denne rasen funnet sin plass både i jakt og i familiehjem.

Selskaps- og familiehund

Basset hound har et rolig og vennlig vesen, noe som gjør den til en ideell selskaps- og familiehund. Den er kjærlig og lett å omgås. Rasens tålmodige natur gjør den godt egnet for familier med barn. Men for å bli en utmerket familiehund, bør den få mulighet til å utfolde seg og bruke sine naturlige egenskaper. Dette inkluderer å utforske omgivelsene, spore interessante lukter og leke med både mennesker og andre hunder.

Jakt og sporing

Opprinnelig ble basset hound avlet for kaninjakt i Frankrike. Den ble designet som en sakte-drivende, spornøye hund, og dens korte ben og lange ører gir den praktiske fordeler under sporing i tett buskas og kratt. Ørene virvler opp lukt-elementer fra bakken som hunden kan følge, mens de korte bena gjør den smidig i tett vegetasjon. Med en luktesans som bare overgås av blodhunden, er basset hound en eksepsjonell sporsøker. Basset hound brukes både til småvilt- og storviltjakt.

Stell av basset hound

Stell av basset hound krever mer oppmerksomhet enn mange tror. Selv om rasen har kort hår og kan virke vedlikeholdsfri ved første øyekast, er det flere aspekter ved pleien som bør tas på alvor for å holde hunden sunn og glad.

  • Pelsstell og røyting: Selv om basset hound har kort pels, røyter den en del. Det anbefales å børste den flere ganger i uka for å unngå at hjemmet blir fullt av hundehår.
  • Ører og øyne: De store ørene til basset hound trenger spesiell oppmerksomhet. De bør rengjøres minst én gang i uken med en fuktig bomullsdott og tørkes umiddelbart hvis de blir våte. Dette er essensielt for å redusere risikoen for øreinfeksjoner.
  • Tannpleie: Selv om rasen ikke har spesielle krav når det gjelder tannpleie, bidrar regelmessig børsting til god munnhelse. Gir du hunden din et sunt og rent kosthold kan det noen ganger være nok å gi den regelmessige storfebein.
  • Kloklipp: Basset hound krever også jevnlig klipping av klørne. Dette bør gjøres regelmessig for å forhindre overvekst og eventuelle problemer som kan oppstå som følge av for lange klør.
  • Bad: Når det kommer til bading, skal pelsen kun vaskes ved behov. Bruk en mild hundesjampo som ikke stripper oljen fra pelsen og irriterer huden.

Fôr og kosthold

Å gi din basset hound kvalitetsfôr er avgjørende for helsen. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, soya, korn og mais, da disse kan være mindre næringsrike og i noen tilfeller kan føre til allergier eller fordøyelsesproblemer. Disse inneholder også blant annet fytinsyre, som “stjeler” mineraler fra det næringsrike kjøttet.

Fôr fra selskaper som VOM eller alternativer med høyt kjøttinnhold, (eventuelt kjøttdeig og innmat) anbefales sterkt. Disse gir hunden nødvendige næringsstoffer uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier en basset hound bør spise, kan man bruke en enkel formel. For en hund som veier 25 kg vil det se slik ut: 25 x 30 + 70 = 820 kalorier daglig.

Her er det viktig å justere etter aktivitetsnivået. Har du en lat basset hound som du nesten ikke klarer å få ut på tur, er du nødt til å redusere inntaket. Å veie hunden regelmessig hjelper deg med å overvåke vekten og justere kaloriinntaket ved behov.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det at basset hound får mat fordelt på 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette hjelper med fordøyelsen og forhindrer at hunden spiser for mye på en gang. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening, da det kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

På grunn av basset hounds fysiologi er de dessverre utsatt for en en god del helseproblemer eiere bør være oppmerksomme på.

  • Infeksjoner: Det er viktig å være oppmerksom på rasens hudfolder. Disse må kontrolleres for tegn på sårdannelser og eksem, og eventuelle hudfolder, spesielt i ansiktet, bør renses med jevne mellomrom for å forhindre infeksjoner.
  • Ørebetennelser: De lange, tunge ørene kan være en kilde til bekymring. De trenger jevnlig ettersyn og rengjøring for å forhindre ørebetennelse, som kan oppstå hvis de ikke blir godt tatt vare på.
  • Prolaps: Basset hound sin lange rygg, noe som kan gjøre den utsatt for prolaps i ryggen.
  • Overvekt: Som mange hunderaser, har også basset hound lett for å bli overvektig. Spesielt hvis den ikke får tilstrekkelig mosjon og får restemat. Overvekt kan legge ekstra belastning på deres korte bein og lange rygg, så regelmessig mosjon er viktig for å opprettholde en sunn vekt.

Alternativer til basset hound

Basset hound er utvilsomt en fantastisk hund, men for deg som ikke er helt sikker på at dette er det riktige valget, er følgende noen alternativer du kan vurdere.

Drever

Drever er en drivende jakthund som kommer fra Sverige. I sitt hjemland er den svært populær – særlig til jakt på dyr som rådyr, hare og rødrev. Hunden jobber med å drive byttet foran seg, og bjeffer for å informere jegeren om byttets posisjon, slik at jegeren kan komme nærmere for et skudd.

Beagle

Beagle er en aktiv og vennlig hunderase som passer ypperlig for familier. Denne hunden har et sterkt jaktinstinkt, og den kan ofte forfølge en lukt langt av sted. Dette gjør at den ofte bør holdes i bånd utenfor inngjerdede områder for å unngå at den forsvinner – i hvert fall før du er trygg på innkalling.

Finsk støver

Finsk støver er en annen drivende jakthund. Denne rasen er spesielt populær i Skandinavia, og brukes hovedsakelig til jakt på småvilt som hare og rev.

Størrelse og utseende

Basset hound er en distinkt og lett gjenkjennelig hunderase. Med sin umiskjennelige kombinasjon av størrelse og form, fanger denne rasen ofte oppmerksomheten til alle som krysser dens vei.

Høyde og vekt

Basset hound er en stor hund som har den unike egenskapen at den står på korte ben. Med en skulderhøyde på kun 33-38 centimeter er den forbausende lang i kroppen i forhold til sin høyde. Dette gir den et langstrakt og kraftig utseende. Når det kommer til vekt, ligger basset hound normalt på mellom 25-35 kilo, selv om noen individer kan veie så lite som 20 kilo eller så mye som 34 kilo.

Pels

Når det kommer til pelsen, er den både tett og kort, med en glatt overflate som føles behagelig ved berøring. Fargene varierer, men de mest vanlige er enten en kombinasjon av rød og hvit eller den trefargede varianten av sort, hvit og brun.

Utseendet fullføres med et hode som er påfallende likt blodhundens, karakterisert ved lange ører og rikelig med løshud som også er typisk for hele kroppen. Denne hunden bærer sin muskuløse hals med stolthet, og den brede brystkassen, sammen med de svært korte bena, gir den et robust utseende.

Beina kan til tider være en utfordring for basseten, spesielt i ulendt terreng. Den lange ryggen kan også by på utfordringer, da vridningsbelastninger kan resultere i prolaps.

Historien om basset hound

Basset hound har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til 1500-tallets Frankrike. Navnet «basset» kommer fra det franske ordet «bas», som betyr lav – et perfekt beskrivende ord for rasens karakteristiske korte bein.

Opprinnelig var den en jaktressurs, spesialisert på småvilt som kaniner, takket være sin utrolige luktesans. Rasens design, med korte ben og lange ører, hjalp den med å fange opp dufter mens den trasket gjennom Frankrikes tette skoger.

I løpet av 1800-tallet begynte basset hound å få fotfeste i England, hvor jaktentusiaster raskt forelsket seg i rasen. Historien forteller at keiser Napoleon III på samme tid gjenopplivet interessen for rasen i hjemlandet Frankrike.

Videre krysset engelske oppdrettere hunder som basset artésien normand med blodhund, dachs og beagle for å forme basset hound som vi kjenner i dag. De fleste moderne basset hounder kan spore sitt opphav tilbake til de to stamfedrene, Model og Fino de Paris.

Rasens opphav som jakthund er fortsatt synlig i dagens basset hound, selv om den nå hovedsakelig er en kjærlig og lojal familiehund. Med sin unike kombinasjon av utseende og personlighet har basset hound blitt en av de mest elskede hunderasene globalt.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer basset hound fra?

Basset hound har sin opprinnelse fra Frankrike.

Er basset hound lovlig i Norge?

Ja, basset hound er lovlig i Norge.

Hvordan er lynnet til basset hound?

Basset hound har et glimrende gemytt med en rolig og kjærlig natur, noe som gjør den til en ideell følgesvenn for familier.

Hva bør man være oppmerksom på ved trening av en basset hound?

Selv om basset hound kan virke sta, er tålmodighet og forståelse nøkkelen ved trening. Det er lurt å bruke positiv forsterkning og oppgaver som engasjerer hundens luktesans.

Hvilken type aktivitet liker basset hound?

Basset hound liker lange, rolige turer og lek. De nyter også lukt-trening, spesielt når de kan spore opp skjulte godbiter.

Hvilke helseproblemer kan basset hound være utsatt for?

Basset hound kan ha problemer med hudfolder, ører, bein og rygg, samt være utsatt for overvekt.

Hvor ofte bør en basset hound børstes?

Selv om basset hound er en rase med kort pels, anbefales det daglig børsting for å håndtere røyting.

Dyreplaneten
Logo