Raseprofil: Blodhund

Blodhund er en hunderase med opprinnelse på 700-tallet. Den stammer trolig fra Belgia hvor François Hubert drev oppdrett av store jakthunder. I Belgia har hunden navnet Chien de Saint-Hubert som kan oversettes til St. Hubertushund. Blodhund kommer fra det engelske uttrykket “blooded hound” som betyr edelt blod.

Blodhund fakta

HunderaseBlodhund
OpprinnelseBelgia*
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde58-69 cm
Vekt36-50 kg
PelsKort

*Trolig fra Belgia. Opprinnelsen til blodhund er fortsatt diskutert blant eksperter.

Kort om blodhund

Blodhunden er en stor hunderase kjent for sitt unike utseende med dype øyne, langt-hengende ører og rikelig med løs hud. Opprinnelig ble blodhunden oppdrettet for sporingsformål og deres utrolige luktesans er fortsatt verdsatt i dag. Selv om størrelsen kan virke skremmende, er blodhunder vennlige, tålmodige og kjærlige hunder. Dette gjør dem til gode familievenner.

Deres tykke, korte pels krever moderat stell, og deres aktive natur krever regelmessig fysisk og mental stimulering. Som en stor hunderase har de et høyt matbehov, så kvalitetsfôr er nødvendig for å opprettholde god helse.

Blodhunder er ikke nødvendigvis den beste hunden for alle, da deres størrelse og energi kan være for mye for noen. For en dedikert eier kan de være en fantastisk og trofast venn. Nøkkelen til å ha en lykkelig og sunn blodhund er å forstå deres behov og gi dem kjærligheten, oppmerksomheten og pleien de fortjener.

Størrelse og utseende

Blodhunden er en majestetisk rase kjent for sitt unike utseende og imponerende størrelse. Denne hunden er et symbol på styrke og utholdenhet.

Størrelse og vekt: Hannhunder står mellom 63 til 69 cm i skulderhøyde, mens tisper er litt mindre med en høyde på rundt 58 til 63 cm. Vekten varierer fra rundt 40 til 50 kg for hanner og fra 36 til 45 kg for tisper.

Utseende: Blodhunden har en massiv og kraftig kroppsbygning, med en lang, dyp brystkasse og sterke muskler som gjør den i stand til å følge et spor i timevis. Den har en markert skulder og rygglinje, og en moderat innsnørt midje som bidrar til dens kraftige utseende.

Pels: Pelsen er kort, men tett, noe som gir en viss beskyttelse mot vær og vind.

Hode: Hodet er stort og langt, med tydelige folder rundt ansiktet og nakken. Ørene er veldig lange, ofte hengende ned til hundens skuldre eller lengre.

Ansikt: Blodhunden har et karakteristisk ansikt, med dype rynker og folder, særlig over pannen og på sidene av ansiktet. Øynene er dype og mørke, ofte med et sørgmodig eller ettertenksomt uttrykk. Den har også et markert stopp (overgangen mellom panne og snute), og en stor og bred nese med åpne nesebor.

Kropp: Kroppen er muskuløs og kraftig, med en bred, dyp brystkasse, sterke skuldre og en rett rygg. Hunden har en moderat buklinje, noe som bidrar til dens atletiske utseende.

Hale: Halen er lang og kraftig, båret høyt når hunden er i aktivitet, men lavt når den hviler.

Den kan være litt kurvet, men er aldri krøllet eller bøyd over ryggen.

Lydighet og lynne hos blodhund

Blodhunden er en rase som er kjent for sin vennlige og lojale personlighet. Med sin rolige natur er den en flott følgesvenn. Selv om blodhunden kan virke rolig og avbalansert er den kjent for å være en dedikert og fokusert arbeidshund.

Når det kommer til lydighet, kan blodhunden være en utfordring. Dette er en intelligent rase, men de har også en sterk vilje og kan være ganske sta.

Blodhunden er kjent for sin utrolige luktesans, og en gang de får ferten av noe interessant, kan det være vanskelig å få oppmerksomheten tilbake. De har en naturlig trang til å følge et spor og dette kan noen ganger få dem til å ignorere kommandoer.

Blodhunder kan dermed være en håndfull å trene for uerfarne hundeeiere. Med riktig tilnærming og positiv forsterkning kan de imidlertid lære et bredt spekter av kommandoer og oppgaver. Det er viktig å starte treningen tidlig og være konsekvent.

Blodhundens lynne er vanligvis vennlig og avslappet. De er sjelden aggressive, men kan være reserverte rundt fremmede til de blir kjent med dem. De er kjent for å være tålmodige, noe som gjør dem til utmerkede familiehunder.

Når det er sagt har de også en viss uavhengighet og kan være noe egenrådige.

Husk at hvert individ har sin egen personlighet, og disse generelle trekkene kan variere fra hund til hund.

Atferd og aktivitetsnivå

Blodhunden er en arbeidshund med et naturlig høyt aktivitetsnivå. Deres utrolige luktesans og naturlige instinkt for å spore gjør dem til aktive utforskere, alltid nysgjerrige på omgivelsene. Selv om de kan virke stille og rolige innendørs, kommer deres energiske natur til syne når de er ute og utforsker.

Blodhunden er en naturlig speider. Den har en tendens til å følge nesen som ofte fører til at den blir distrahert av forskjellige dufter. Dette kan gjøre det utfordrende å holde dem på et bestemt sted, og de bør alltid være i bånd eller et sikkert inngjerdet område for å unngå at de går seg vill.

Atferden til en blodhund er i stor grad preget av dens duftende egenskaper. Denne rasen kan ofte finnes med nesen ned i bakken, ivrig etter å følge et spor.

En blodhund har behov for jevnlig mosjon for å holde seg lykkelig og sunn. Dette inkluderer daglige lange turer og helst tid i et trygt, inngjerdet område hvor de kan løpe fritt.

Selv om blodhunder er aktive, har de også en rolig og avslappet side. De er kjent for å kunne slappe av og nyte roen, så lenge de får tilfredsstilt deres behov for fysisk aktivitet. Etter en lang dag med sporing og lek, er det ingenting en blodhund elsker mer enn en god lur ved eierens føtter.

Når det gjelder interaksjon med mennesker, er blodhunden kjent for sin vennlige og tålmodige natur. De er ofte gode med barn og andre dyr, selv om de kan være litt reserverte rundt fremmede. Til tross for sin store størrelse og imponerende bjeff er blodhunden sjelden aggressiv.

Stell av blodhund

Å ta vare på en blodhund krever regelmessig stell. Nedenfor er noe av det du er nødt til å gjøre.

Pelsstell: De har en kraftig, grov pels som krever jevnlig vedlikehold for å holde den i topp tilstand. Ukentlig børsting anbefales for å fjerne løs pels og forhindre små floker. Selv om de ikke er store røytere vil regelmessig pelsstell bidra til å holde hjemmet ditt relativt fritt for løs pels.

Bad og rengjøring: Blodhunder bør kun bades ved behov, da for hyppig bading kan tørke ut huden deres. Når du bader din blodhund må du sørge for å bruke en mild hundesjampo. Og det er også viktig å tørke dem grundig etter et bad. Dette gjelder spesielt inne i hudfoldene for å forhindre irritasjon og infeksjon. En våt blodhund har en tendens til å riste seg kraftig, så vær forberedt på en liten dusj!

Ørepleie: Blodhunder har store, hengende ører som er utsatt for infeksjoner. Ørene bør sjekkes jevnlig og bør rengjøres med en myk klut og en egnet ørerens for hunder. Unngå å bruke bomullspinner inne i ørene da disse kan skade hundens ørekanal.

Tannpleie: Tannpleie er en annen viktig del av stellet av blodhunder. De bør få tennene sine børstet minst et par ganger i uken for å forhindre tannstein, tannkjøttbetennelse og dårlig ånde. Mye forebyggende kan gjøres ved å sørge for et kosthold bestående av rent kjøtt eller høykvalitetsfôr uten fyll, samt unngå å gi menneskemat. Hunden din vil også sette pris på et storfebein å tygge på ukentlig.

Kloklipp: Blodhundens klør bør klippes omtrent hver tredje til fjerde uke for å forhindre at de blir for lange og forårsaker smerte eller ubehag. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet når de går er det et tegn på at de er for lange. Bruk en hundekloklipper og vær forsiktig så du ikke klipper inn i den følsomme nervesekken.

Blodhund med familie og barn

Blodhunder kan være fantastiske familiehunder så sant behovene deres blir oppfylt. De er kjent for å være veldig tålmodige, noe som gjør dem til et utmerket valg for familier. Men, som alltid bør interaksjoner mellom barn og store hunder overvåkes for å sikre at begge parter oppfører seg riktig.

Blodhunder har et rolig temperament og er ofte veldig tolerante. Det betyr ikke at de skal utsettes for grov lek eller uhøflig oppførsel, men at de kan være mer tålmodige enn noen andre raser hvis et barn ikke helt forstår hvordan de skal oppføre seg rundt en hund.

På grunn av blodhundens størrelse, er det også viktig å lære barn å respektere hunden og dens plass. En blodhund kan lett velte et lite barn ved et uhell, så det er viktig at barna lærer å gi hunden plass og behandle den forsiktig.

Blodhunder har også et veldig tett bånd til sine eiere og familier og ønsker å tilbringe så mye tid som mulig sammen med dem. De er ofte veldig kjærlige og liker fysisk kontakt med sine mennesker, enten det er å sove ved føttene deres eller kose seg på sofaen.

Det skal også sies at blodhunder har et høyt aktivitetsnivå og trenger mye mosjon. Dette betyr at de passer best for aktive familier som liker å være ute og utforske. Familieturer, løpeturer og lek i hagen er alle gode måter å sørge for at en blodhund får den mosjonen den trenger.

Til slutt er blodhunder kjent for sin «hundelukt». Noen mennesker finner denne lukten ganske sterk, så dette er noe som potensielle eiere bør være klar over.

Samlet sett, med riktig omsorg, trening og sosialisering, kan en blodhund være et fantastisk tillegg til en kjærlig familie. De har mye kjærlighet å gi og deres lojale og kjærlige natur gjør dem til en glede å ha rundt seg.

Bruksområder for blodhund

Blodhunder har en lang historie med forskjellige bruksområder takket være deres utmerkede luktesans og urokkelige arbeidsmoral. Fra deres opprinnelige rolle i middelalderens Europa til deres moderne bruk i dag er dette en hund med mange talenter.

Jakt

Blodhunder har en rik historie som jakthunder. Opprinnelig ble de avlet for å spore storvilt, som hjort og villsvin, og de fortsatte å bli brukt til dette formålet gjennom århundrene. I dag brukes de mindre for jakt, men deres sporingsferdigheter er fremdeles høyt verdsatt i mange samfunn rundt om i verden.

Søk og redning

Blodhunder er kanskje best kjent for sin rolle i søk- og redningsarbeid. Med en luktesans som er så kraftig at den kan plukke opp en lukt flere dager gammel, og over lange avstander, er blodhunder ofte de første som blir kalt inn når en person forsvinner. Deres utrettelige arbeidsetikk og deres evne til å følge et spor gjennom nesten alle forhold gjør dem til en uvurderlig ressurs i slike situasjoner.

Politiarbeid

I tillegg til søk og redning, blir blodhunder ofte brukt i politiarbeid. De har en unik evne til å spore en bestemt persons lukt, noe som gjør dem ideelle for å finne savnede personer eller spor etter kriminelle. Noen blodhunder har til og med blitt brukt til å spore ned kriminelle flere år etter at en forbrytelse ble begått basert på en enkelt luktprøve.

Familiehund

Til slutt, men definitivt ikke minst, er blodhunder elsket som familiehund. Deres lojale, tålmodige og kjærlige natur gjør dem til gode følgesvenner med riktig trening og mosjon.

Fôr og kosthold

Å mate blodhunder riktig er nøkkelen til å holde dem sunne og lykkelige. Nedenfor er noe av det du må tenke på.

Kvalitetsfôr

Når det kommer til å velge hundemat for en blodhund er kvalitet essensielt. De trenger mat som er rik på gode proteiner, som hjelper til med å støtte deres store, muskuløse rammer. Det er viktig å unngå hundemat med lav kvalitet, fylt med biprodukter som for eksempel korn og mais. Se etter merker som har kjøtt (f.eks. kylling, storfe, lam) som over 80 % av ingredienslisten. VOM har produkter helt uten karbohydrater og kan være en veldig god løsning for mange.

Mengde mat

Blodhunder er store hunder og trenger derfor en betydelig mengde mat. En tommelfingerregel er å ta vekt ganger 30 + 70 i kalorier. En blodhund på 45 kg vil derfor trenge 1420 kalorier daglig. Dette må justeres opp dersom blodhunden din er veldig aktiv (løpeturer, jakt, lek, osv.).

Antall måltider

For å unngå oppblåsthet er det best å dele blodhundens daglige matinntak i to mindre måltider i stedet for ett stort måltid. Å unngå fôr med fyll, samt annen menneskemat hunder ikke skal ha, vil sannsynligheten for oppblåsthet være lav.

Godbiter

Godbiter kan være en effektiv måte å belønne din blodhund på under trening eller bare for å vise dem litt ekstra kjærlighet. Pass imidlertid på at de gis i moderasjon, da for mange godbiter kan føre til vektøkning.

Drikkevann

Til slutt er det viktig at blodhunden alltid har tilgang til friskt drikkevann. Disse store hundene kan nemlig bli dehydrert raskt, spesielt under trening og på varme sommerdager.

Vanlige helseproblemer

Blodhunder, som alle hunderaser, er utsatt for visse rase-spesifikke helseproblemer. Mens mange blodhunder lever lange og sunne liv, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på de potensielle helseproblemene som kan oppstå. På den måten kan man gjenkjenne symptomene tidlig og søke passende veterinærbehandling.

Magedreining (Gastrisk Dilatasjon Volvulus): En akutt og livstruende tilstand hvor magen roterer og fylles med gass. Kan oppstå etter et stort måltid eller etter trening rett etter hunden har spist. Tidlig gjenkjennelse og rask tur til veterinær er avgjørende. Symptomer inkluderer oppblåsthet, unormal oppførsel og forsøk på å kaste opp uten at noe kommer opp.

Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg ordentlig. Det kan føre til smerter og lamhet i bakbena. Hundens aktivitetsnivå, diett, og vekt kan også påvirke sannsynligheten for å utvikle hofteleddsdysplasi.

Øreinfeksjoner: På grunn av de lange ørene er blodhunder utsatt for øreinfeksjoner. Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon. Se etter rødhet, lukt, eller overdreven risting av hodet.

Ektopiske cilier og entropion: En øyelidelser der øyevippene irriterer øyet (ektopiske cilier) eller øyelokket ruller innover (entropion), noe som fører til konstant irritasjon av øyet. Kirurgi kan være nødvendig for å korrigere disse tilstandene.

Hudproblemer: Blodhunder er utsatt for en rekke hudproblemer, inkludert allergier og hudinfeksjoner. Disse problemene kan ofte forverres av rynkene i huden, som kan samle fuktighet og skitt. Pass på å rengjøre og tørke rynkene regelmessig.

Selv om listen kan virke skremmende, er det viktig å huske at forebygging og tidlig påvisning er nøkkelen. Regelmessige veterinærbesøk, en sunn diett, og riktig stell vil bidra til å holde blodhunden din sunn og lykkelig.

Det er også viktig at du kjøper valpen fra en anerkjent oppdretter som ikke har avlet frem individer med en eller flere av disse problemene. 

Historie

Navnet «blodhund» antas å stamme fra det engelske begrepet “blooded hound” som betyr en hund av ren rase eller edelt blod. Selv om det ofte antas at blodhunder har sitt opphav i Belgia, er deres egentlige røtter et emne for mye debatt blant hundeeksperter. 

Vi vet imidlertid at blodhunden har vært en høyt verdsatt rase gjennom historien med en evne til å spore dufter over store avstander.

Blodhunden kan spore sin historie tilbake til middelalderen, da den var kjent som «Le chien de Saint-Hubert» i Belgia. Munken St. Hubert av Belgia, som senere ble skytshelgen for jegere, er sagt å ha utviklet rasen på 700-tallet for å jakte hjort og villsvin. Hundene han avlet frem hadde en enorm evne til å spore bytte basert på duft.

På 1000-tallet ble blodhunder importert til England og Skottland, der de fortsatte å utmerke seg som jakthunder. I løpet av denne perioden ble de ofte brukt i kongelige jaktutflukter.

På 1800-tallet ble blodhunder brukt i Frankrike for å spore kriminelle, en praksis som fortsatt er vanlig i dag.

I dag er blodhunden best kjent for sin rolle som sporhund. Med sin utrolige luktesans er blodhunden svært dyktig når det kommer til å følge duftspor. Derfor blir denne rasen også ofte brukt i politi- og redningsarbeid.

Alternativer til blodhund

Å velge en hunderase er en personlig avgjørelse som avhenger av mange faktorer, inkludert livsstil, plass, og personlige preferanser. Mens blodhunden er en bemerkelsesverdig rase med mange positive egenskaper, er det noen ganger nødvendig å vurdere alternativer. Her er noen alternativer til blodhund du kanskje vil vurdere:

Basset

Basset har et lignende utseende til blodhunden med sine store hengende ører. De har også en fremragende luktesans selv om den ikke helt matcher blodhunden på dette området. Basset har en mer avslappet holdning til livet og kan være et godt valg for de som søker en hund som krever litt mindre daglig aktivitet. Basset er også noe mindre enn blodhunden og blir som regel mellom 20 og 34 kg.

Beagle

Beagle er en annen rase kjent for sin luktesans. Disse hundene er mye mindre enn blodhunder med sine 9-11 kg, men også den er glad i utforskning og mye aktivitet. Beagle er kjent for å være vennlige og gode med barn, noe som gjør dem til et godt alternativ som både familiehund og jakthund.

Tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier er et annet alternativ for de som er interessert i en dyktig sporhund. De er også betydelig mindre enn blodhunder med sine 7,5-10 kg, men er likevel energiske, ivrige og utrolig dyktige når det kommer til sporing og jakt. Når det kommer til jakt kan tysk jaktterrier hovedsakelig brukes til jakt på rev, grevling, mink, mår og rådyr, samt apportering av fugler.

Er blodhund riktig hund for deg?

Å velge riktig hunderase er et stort valg. Det krever grundig vurdering av mange faktorer, inkludert hundens egenskaper, din livsstil, og evnen til å møte hundens behov.

Så, er en blodhund riktig hund for deg? La oss vurdere noen punkter som kan hjelpe deg med å bestemme:

Har rikelig med plass: Disse store hundene trenger et stort hjem med nok plass til å bevege seg fritt. En stor og inngjerdet hage ville være det beste.

Har tid og energi til aktiv trening: Blodhunder er aktive hunder som trenger mye mosjon for å holde seg friske og fornøyde. Dette betyr lange daglige turer, aktiv lek og/eller brukt i jakt eller fysisk trening som løping og sykling.

Er tålmodig og konsekvent i trening: Blodhunder kan være sta, men reagerer godt på positiv forsterkning og konsekvent trening. Du er imidlertid nødt til å være mer tålmodig enn med mange andre hunderaser.

Tolererer slobber: Blodhunder produserer mye sikkel. Hvis du tror det kommer til å bli et problem for deg bør du velge en annen hund.

Er forberedt på en hund med sterk luktesans: Blodhunder kan bli distrahert av dufter og føle en trang til å følge et spor. Dette krever ekstra oppmerksomhet under turer.

Har økonomi til å ha en stor hund: Blodhunder kan veie opptil 50 kg og krever rikelig med kalorier. Eiere bør ha økonomi til å tilby kvalitetsfôr uten fyll som mais, korn og lignende. I tillegg kommer andre kostnader som veterinærkontroller og forsikring. En mindre hunderase vil kunne redusere de årlige utgiftene ved å ha hund.

Hvis disse punktene resonnerer med deg, og du er klar for det ansvaret som følger med å ha en blodhund, kan denne rase være et utmerket valg for deg. Husk at det å eie en hund er en langsiktig forpliktelse som krever tid, penger, og en stor mengde kjærlighet og tålmodighet. Klarer du dette kommer belønningen i form av en lojal og kjærlig følgesvenn.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er pelsstellet til en blodhund?

Blodhunden har en kort, men tett pels som krever regelmessig stell. Én ukentlig børsting er vanligvis tilstrekkelig for å fjerne løse hår og holde pelsen sunn.

Røyter blodhunder mye?

Blodhunder røyter moderat året rundt. Røytingen kan øke på våren og høsten. Regelmessig børsting vil bidra til å minimere røytingen.

Er blodhunder kjent for å bjeffe mye?

Blodhunder er generelt ikke kjent for overdreven bjeffing, men som med alle hunder kan de bjeffe hvis de kjeder seg, er stresset, eller ønsker oppmerksomhet.

Går blodhunder godt sammen med andre kjæledyr?

Generelt går blodhunder godt sammen med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en tidlig alder. Imidlertid kan det sterke jaktinstinktet noen ganger få dem til å forfølge mindre dyr.

Er blodhund en sunn rase?

Blodhunder har en del kjente helseproblemer, inkludert hofteleddsdysplasi, øye- og øreinfeksjoner, og oppblåsthet. De er imidlertid ikke mer utsatt enn mange andre hunderaser.

Er blodhunder gode jakthunder?

Ja, blodhunder er kjent for sin fremragende luktesans. De har blitt brukt til å spore mennesker og dyr i århundrer, både innenfor jakt og for å finne savnede personer.

Kan blodhunder være alene hjemme?

Som med alle hunder bør tiden en blodhund tilbringer alene holdes til et minimum. Blodhunder kan utvikle separasjonsangst hvis de er alene for lenge, noe som kan resultere i destruktiv oppførsel.

Er blodhunder allergivennlige?

Nei, blodhunder er ikke en allergivennlig rase. De røyter moderat og produserer mer allergener enn flere andre raser. Hvis du har allergi bør du vurdere en annen rase.

Hvor mye trening trenger en blodhund?

Blodhunder er en aktiv rase som trenger regelmessig mosjon for å holde seg sunne og glade. Dette inkluderer lange daglige turer og annen aktivitet. Det kan også være nyttig å trene blodhunden i sporarbeid.

Sikler blodhunder mye?

Ja, blodhunder er kjent for å sikle, spesielt etter at de har drukket eller spist. Dette er et resultat av den løse huden rundt munnen. Jeg anbefaler at du har et håndkle i nærheten for å tørke opp siklet.

Er blodhunder gode løpepartnere?

Blodhunder er aktive og utholdende hunder, så de kan være gode løpepartnere for aktive eiere. Pass imidlertid på overoppheting og dehydrering på varme sommerdager.

Hvordan er blodhunder med barn?

Blodhunder er kjent for å være tålmodige og kjærlige med barn. De er store hunder, så det er viktig å lære barn hvordan man respekterer og samhandler med hunden.

Hvor gammel blir en blodhund?

Gjennomsnittlig levealder for en blodhund er rundt 7-10 år. Som med alle raser, påvirkes dette av mange faktorer, inkludert genetikk, kosthold, mosjon og regelmessige veterinærbesøk.

Er blodhund en god førstegangshund?

Blodhunder kan være utfordrende for førstegangseiere på grunn av størrelsen, styrken og behovet for intens trening. De trenger en eier som kan håndtere størrelsen og som har tid og engasjement til å trene dem regelmessig.

Dyreplaneten
Logo