Raseprofil: Shetland sheepdog (sheltie)

Shetland Sheepdog, også kjent som sheltie, er en intelligent, leken og energisk hunderase, opprinnelig avlet for gjeting på Shetlandsøyene. De er kjent for sin lojalitet, vakre pels og evne til å lære raskt. Shelties krever mye mosjon og mental stimulering.

Shetland sheepdog fakta

HunderaseShetland sheepdog
OpprinnelseShetlandsøyene
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde33-41 cm
Vekt6,4-12 kg
PelsLang

Kort om shetland sheepdog

Shetland sheepdog eller «sheltie», er en sjarmerende hunderase som er kjent for sin intelligens, smidighet og lojalitet. Disse hundene ble opprinnelig avlet frem som gjeterhunder på  Shetlandsøyene i Skottland, og har bevart disse instinktene gjennom århundrene.

Med en høyde på rundt 33 til 41 cm og en vekt som varierer mellom 6,4 til 12 kg, er shelties små til mellomstore hunder. De har et strålende utseende, med et dobbelt lag av pels som er kort og tett på undersiden og lenger og grovere på toppen.

Pelsen kommer i tre grunnfarger: sable (som varierer fra gyllen til mahogni), svart og blå merle (blågrå med svart). Pelsen krever ukentlig børsting for å holdes sunn og fri for floker.

Shelties har en utrolig energi og trenger rikelig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige. De er veldig aktive hunder som trives med forskjellige typer trening, inkludert løping, lek og hundesport som agility eller lydighetstrening..

Shelties er utmerkede familiehunder, spesielt når de vokser opp med barn som vet hvordan de skal behandle hunder med respekt. De kan også komme godt overens med andre hunder, spesielt andre shelties. Katter fungerer som oftest også fint etter at de har blitt ordentlig introdusert.

Shetland sheepdog en intelligent, aktiv og lojal hunderase som gjør en utmerket følgesvenn for de som har tid og energi til å tilfredsstille deres behov for mosjon, mental stimulering og hengivenhet.

Størrelse og utseende

Shetland sheepdog er en liten til mellomstor hunderase med et attraktivt og unikt utseende. Størrelsen på en voksen sheltie varierer fra 33 til 41 cm i høyden og en vekt mellom 6,4 og 12 kg. Dette gjør rasen til et ideelt valg for dem som foretrekker en mellomstor til liten hund.

Shelties er kjent for sin vakre pels bestående av et dobbelt lag. Underlaget er kort og tett, mens det øvre laget er lengre og grovere. Denne kombinasjonen gir en pels som står ut fra kroppen og gir hunden et fyldig og elegant utseende. Pelsen krever jevnlig vedlikehold, inkludert ukentlig børsting for å holde den sunn og flokefri.

Shelties kommer i tre grunnfarger: sable (som varierer fra gyllen til mahogni), svart og blå merle (blågrå med svart). Alle fargene kan ha ulike mengder hvite og/eller brune markeringer, noe som gir hver sheltie et unikt og individuelt utseende.

Shelties har et karakteristisk utseende med et søtt, spisst snuteparti og vakre, mandelformede øyne som utstråler intelligens og nysgjerrighet. Ørene deres er middels store og stående, ofte med en liten bøy på tuppen, noe som gir dem et lekent og oppmerksomt uttrykk. Shelties har en god benstyrke, smidighet og en veldefinert kropp. Denne kombinasjonen gjør dem til dyktige arbeidshunder og aktive familiemedlemmer.

Shelties har en lang hale med rikelig pels på både den og beina. Manen og kraven rundt halsen og forbrystet er også ekstra fyldige, noe som bidrar til shetland sheepdog sitt elegante utseende.

Atferd og lynne hos shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en intelligent og energisk rase som er kjent for sin lojalitet og sterke følelse av tilhørighet til sin familie. Shelties har et levende sinn, og de er ofte ivrige etter å lære og behage sine eiere. Rasen er smidig og har potensialet til å gjøre godt i mange forskjellige hundesporter, inkludert agility, lydighet, og gjeting.

Shelties er generelt vennlige hunder, men de kan være reservert rundt fremmede. De er vokterhunder av natur og vil ofte varsle sine eiere til tilstedeværelsen av fremmede eller uvanlige lyder. Selv om de ikke er kjent for å være aggressive er de beskyttende overfor sin familie.

Shelties har et sterkt gjeterinstinkt og kan forsøke å «gjete» barn og andre kjæledyr. Dette er en del av deres natur som gjeterhunder, og det er viktig å forstå dette instinktet for deg som eier.

Shelties er også sensitive hunder, og de reagerer godt på en mild, men konsekvent opplæringsmetode. De er ofte veldig lydhøre overfor stemningen i hjemmet og kan bli stresset hvis de er i et hjem med mye konflikt eller negativitet.

Aktivitetsnivå

En sheltie vil trives best med mye daglig aktivitet. Dette kan være en god lang tur, lek i hagen, eller trening i hundesporter som agility, lydighet, eller rally. I tillegg til fysisk mosjon, har shelties også behov for mental stimuli. De er svært intelligente hunder og trenger utfordringer for å holde seg engasjerte og fornøyde. Dette kan være interaktive leker, puslespill, eller trening i nye triks og kommandoer.

Selv om shelties har et høyt aktivitetsnivå, er de også i stand til å tilpasse seg en mer avslappet livsstil, så lenge de får nok mosjon og lek i løpet av dagen. De er ganske tilpasningsdyktige og vil ofte synkronisere sin aktivitetsnivå med sin familie.

Det er viktig å merke seg at en understimulert sheltie kan bli rastløs og utvikle atferdsproblemer. Som mange gjeterhunder kan enhver sheltie bli destruktiv eller begynne å bjeffe overdrevent hvis de kjeder seg eller har for mye oppspart energi.

Stell av shetland sheepdog

Shetland sheepdog er kjent for sin flotte, tykke pels. Denne doble pelsen består av en kort og tett underpels som får den lengre, grovere toppelsen til å stå ut fra kroppen. Pelsen krever regelmessig vedlikehold for å holde seg sunn og skinnende.

En sheltie bør børstes grundig minst en gang i uken med en pelsbørste. Børstingen bør nå helt ned til huden, og pelsen bør aldri børstes når den er tørr. For å unngå skader på pelsen kan du bruke en sprayflaske til å fukte mens du børster.

Vær oppmerksom på områdene bak ørene da de har en tendens til å floke seg. Hvis du oppdager en floke tidlig, kan den vanligvis børstes ut med en liten slicker-børste.

Under røyteperioden vil sheltien kreve ekstra børsting. Hannhunder og steriliserte hunner røyter generelt en gang i året, mens ikke-steriliserte hunner røyter to ganger i året (et par måneder etter hver løpetid).

En sheltie trenger bare bad når den blir virkelig skitten ettersom pelsen avstøter skitt og vann godt.

Klørne bør klippes en eller to ganger i måneden. Hvis du kan høre dem klikke mot gulvet, er de for lange.

Korte, pent trimmede negler holder føttene i god stand og beskytter leggene dine når sheltien din entusiastisk hopper opp for å hilse på deg.

Tannhygiene er et annet viktig aspekt å tenke på rundt stell av shetland sheepdog. Sheltiens tenner bør børstes minst to eller tre ganger i uken for å holde pusten frisk og forhindre oppbygging av tannstein og tannkjøttbetennelse.

Et høykvalitetsfôr og storfebein vil imidlertid hjelpe på lang vei mot å forebygge dette. Det er i hovedsak ved fôring av lavkvalitetsfôr og menneskemat at disse problemene forekommer.

Ikke aller sheltier liker å bli stelt. Derfor er det også en god idé å begynne å stelle sheltien når den er valp for å venne den til det. Gjør stellet til en positiv opplevelse fylt med ros og belønninger. Ved å gjøre det vil du legge grunnlaget for enkle veterinærundersøkelser og generelt stell når hunden blir voksen.

Trening og lydighet

Shetland sheepdog er intelligente og lærevillige hunder. De rangerer faktisk som en av de mest intelligente hunderasene i verden og er kjent for å være enkle å trene. Men som med alle hunderaser, er tidlig og konsekvent trening nøkkelen til å oppdra en veloppdragen hund.

Shelties har en naturlig tendens til å ville tilfredsstille sin eier, noe som gjør dem svært responsive i treningssituasjoner. De lærer raskt og er flinke til å forstå og følge kommandoer. Dette gjør dem til en populær rase for hundesport som agility, lydighet og gjeterhundkonkurranser.

Det er imidlertid viktig å huske at shelties også kan være litt følsomme. De reagerer best på positive forsterkningsmetoder, som ros, godbiter eller lek. Harde korreksjoner eller straff kan skremme en sheltie og gjøre den nervøs. Dette er fort noe som kan virke mot sin hensikt for læring.

Shelties kan også være litt reservert eller sky mot fremmede, noe som kan reduseres gjennom tidlig og jevnlig sosialisering. Eksponering for en rekke mennesker, steder og situasjoner når de er unge, vil bidra til å bygge selvtillit.

Shelties har også en tendens til å være vokale, og noen kan ha en tendens til å bjeffe mer enn andre. Dette kan trenes bort ved konsekvent og tålmodig trening.

Shetland sheepdog som familiehund

Shetland sheepdog er fremragende familiehunder. De er kjærlige, lojale og vennlige, og har en fantastisk evne til å danne sterke bånd med sine menneskelige familiemedlemmer.

Shelties har en spesiell forkjærlighet for barn og er ofte svært tålmodige og omsorgsfulle mot dem. De er kjent for å være beskyttende, men på en vennlig måte, noe som gjør dem til gode følgesvenner for de små.

Det er imidlertid viktig å lære barna hvordan de skal omgås og behandle hunden respektfullt. Man bør alltid overvåke interaksjonen mellom hunder og små barn for å forhindre utilsiktet skade fra begge parter.

På grunn av deres intelligens og treningsevner, kan Shelties også være flotte pedagogiske verktøy for barn, lære dem ansvar og omsorg gjennom dyrehold. Med riktig veiledning og tilsyn, kan barn delta i trening og daglig stell av Shelties, noe som kan bidra til å styrke båndet mellom dem.

Med andre kjæledyr

Når det kommer til andre hunder har shelties en merkbar preferanse for deres egen rase. Ved første møte ser de ut til å gjenkjenne andre shelties og er som regel umiddelbart vennlige og villige til å leke.

Når det kommer til nye hunder av andre raser er de imidlertid noe mer reserverte, men med riktig sosialisering kan de lære å komme overens med en rekke forskjellige hunderaser.

Shelties kan også komme overens med katter og andre mindre kjæledyr. Sheltien vil mest sannsynlig prøve å gjete dem, så her er det viktig å lære hunden din når gjeting ikke er greit.

Sheltie som gårdshund

Shetland sheepdog er først og fremst en gjeterhundrase. Deres opprinnelse kan spores tilbake til Shetlandsøyene i Skottland, der de ble avlet for å gjete sauer, høns og til og med hester. Selv om de er små i størrelse, er shelties kjent for deres intelligens, smidighet og energi, noe som gjør dem ideelle for arbeid på gård.

Deres naturlige gjeterinstinkter er fortsatt sterke, og de har en evne til å styre og kontrollere bevegelsene til andre dyr. Hvis du har sauer, geiter eller andre små husdyr på gården din, kan en eller flere shelties være uvurderlige hjelpere.

Shelties er også naturlige voktere. De er oppmerksomme og har en tendens til å være reservert rundt fremmede, noe som betyr at de vil varsle deg om noen uvanlige aktiviteter på eiendommen din. De er imidlertid ikke aggressive, og vil først og fremst bruke bjeffing for å varsle om uvanlige situasjoner.

En sheltie er derfor ikke en spesifikk vakthund, og heller ikke en vokterhund som kan beskytte buskap mot større rovdyr. Som gjeter og familiehund er dette imidlertid en fantastisk rase.

Fôr og kosthold

Hvor mye en voksen sheltie skal spise hver dag, avhenger av flere faktorer, inkludert hundens størrelse og aktivitetsnivå. Generelt anbefales det å gi en sheltie vekt 30 + 70 i kalorier hver dag. En shetland sheepdog på 10 kg trenger 370 kalorier daglig.

Hvis din sheltie er en aktiv gjeterhund, hvor den for eksempel jobber med å gjete sauer på gård, vil den mest sannsynlig trenge mer mat enn dette. Pass på å følge med på vekten på hunden din og juster matinntaket deretter.

Kvalitetsfôr

Kvaliteten på hundematen du kjøper, er også viktig. Jo bedre hundematen er, desto mer næring vil den gi hunden din, og desto mindre mat vil du måtte gi. For eksempel vil hundemat bestående av 50 % fyll som korn gi færre viktige næringsstoffer enn hundemat som består av 10 % fyll. I hvert fall så lenge det resterende innholdet i hundematen er kjøtt og innmat. Fyll som korn, mais og soya kan være problematisk for helsen til hunden over tid.

Hyppighet

De fleste eksperter anbefaler å mate hunden to til tre ganger om dagen. På den måten vil den ikke spise altfor mye mat i ett måltid. 

Godbiter

Det er viktig å ikke overfôre sheltien din, da dette kan føre til overvekt og helseproblemer. Godbiter bør aldri overstige 10 % av hundens totale kalorier. Shelties trenger ikke usunne godbiter for å være lykkelige og klarer seg fint med sunne godbiter som rent kjøtt og ros når de gjør noe riktig.

Vanlige helseproblemer

Shetland sheepdog er generelt sunne hunder, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over at ikke alle shelties vil få noen eller alle disse sykdommene, men det er viktig å være klar over dem.

Hoftedysplasi: En arvelig tilstand der hoften ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til leddgikt og smerte senere i livet. Røntgenbilder kan identifisere hoftedysplasi, men hunden vil vanligvis ikke vise tegn på ubehag eller smerte før den blir eldre.

Progressive Retinal Atrophy (PRA): En familie av øyesykdommer som innebærer gradvis nedbrytning av netthinnen. Tidlig i sykdomsprosessen kan hunder bli nattblinde, og de mister synet helt etter hvert som sykdommen utvikler seg.

Hypothyroidisme: En tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok skjoldbruskhormon. Dette kan føre til en rekke problemer, inkludert vektøkning, hårtap, tørr hud og forskjellige metabolske problemer.

Regelmessige veterinærbesøk, god omsorg og et sunt kosthold kan mange, om ikke alle av disse helseproblemene forebygges. Det er imidlertid også viktig at du alltid kjøper hund fra en anerkjent oppdretter som tester sine avlshunder for disse og andre vanlige helseproblemer.

Historie

Shetland sheepdog er en hunderase som kommer fra de robuste og vakre Shetlandsøyene nord i Skottland. Disse øyene er kjent for sin unike fauna, inkludert shetlandsponni og shetlandsauer. Sheltien er ingen unntak i denne unike faunaen, og er faktisk utviklet for å være en miniatyrversjon av de større britiske gjeterhundene som collie langhåret.

Shelties ble først og fremst avlet for å være vokterhunder og gjeterhunder. Shelties voktet flokker av sauer i det barske klimaet på Shetlandsøyene, og deres små størrelser var en fordel da de trengte mindre mat enn større raser for å utføre det samme arbeidet. De var, og er fortsatt veldig gode til å holde fugler og andre små dyr borte fra bøndenes hager og avlinger.

Interessant nok, da rasen først ble introdusert til resten av Storbritannia, ble de ofte referert til som «Toonie dogs». «Toon» er det lokale Shetland-ordet for gård, og det er der disse hundene tilbrakte mye av sin tid.

Rasen ble offisielt anerkjent av The Kennel Club i Storbritannia i 1909, og av American Kennel Club i 1911. I dag er Shelties kjent hunderase elsket over hele verden, både som arbeidshund og som kjæledyr.

Det er verdt å merke seg at selv om shelties ser ut som små Lassie-hunder, er de en distinkt rase og ikke bare miniatyrutgaver av collie langhåret. De har sin egen unike historie og kvaliteter, selv om de deler mange fysiske likheter med sin større slektning.

Alternativer til shetland sheepdog

Dersom du vurderer shetland sheepdog som din nye hund, men av ulike årsaker er usikker på om akkurat denne rasen er det riktige valget for deg, er det også andre raser som kan være et godt alternativ.

Collie langhåret

Collie langhåret er en større versjon av sheltie (18-29 kg) og har mye av den samme intelligensen, lojaliteten og gjeterinstinktet. De er også kjent for å være gode familiehunder og kan være et godt valg for familier med barn, eller familier på gård.

Border collie

Border collie er en av de mest intelligente hunderasene og deler shelties høye energinivå og sterke gjeterinstinkt. De trenger imidlertid mye mental og fysisk stimulering, og kan være en utfordring for uerfarne hundeeiere. Border collie blir som regel mellom 12 og 20 kg tung.

Australian shepherd

Australian shepherd er aktive og lekne hunder med et sterkt gjeterinstinkt. De trenger mye mosjon og mental stimulering, men er også veldig hengivne og lojale mot sine eiere. Australian shepherd er en del større enn shetland sheepdog og blir som regel mellom 15 og 30 kg tung.

Miniature american shepherd

Miniature american shepherd er i utgangspunktet en mindre versjon av australian shepherd, og deler mange av de samme kvalitetene. Selv om de blir mindre enn australian shepherd blir de som regel større enn shetland sheepdog. Denne rasen blir nemlig mellom 9,1 og 18 kg tung. De er aktive, intelligente og glade i barn. 

Er shetland sheepdog riktig hund for deg?

Å velge en hunderase er en stor avgjørelse som krever mye overveielse. En shetland sheepdog eller sheltie som den ofte kalles, kan være et fantastisk tillegg til familien. Det er imidlertid også viktig å sørge for at du er klar over rasens egenskaper og behov.

Aktivitet: Shelties er kjent for sin intelligens, aktivitet, og sterke gjeterinstinkt. De er fantastiske familiehunder, men krever en god del mosjon og mental stimulering. Hvis du leter etter en hund som elsker å lære nye ting, og som vil være en aktiv deltager i familiens aktiviteter, kan en sheltie være et utmerket valg. Du er imidlertid nødt til å ta den med på daglige turer eller lek i én time eller mer.

Pelsstell: Shelties tykke pels krever regelmessig stell, og de har en tendens til å røyte ganske mye. Vær forberedt på å børste pelsen 1-2 ganger i uken og støvsuge oftere enn du gjør i dag.

Økonomi: Selv om shetland sheepdog ikke er av de største hunderasene vil det føre med seg kostnader. Sørg for å regne på de totale utgiftene, inkludert både veterinærbesøk, forsikring og høykvalitetsfôr.

Så, er shetland sheepdog riktig hund for deg? Hvis du er en aktiv person eller familie som er klar for å engasjere seg i hundens mosjon og mental stimulering, og du har tid og tålmodighet til å ta vare på pels og helse, kan denne hunderasen være et fantastisk valg.

Men hvis du leter etter en hund som krever lite stell og korte turer kan det være lurt å vurdere andre raser. Det viktigste er å velge en hund som passer godt med din livsstil og dine forventninger.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye stell krever pelsen til en shetland sheepdog?

Shetland sheepdog har en tett dobbelt pels som krever ukentlig børsting for å holde den ren og fri for floker. I løpet av røyteperioden vil shelties kreve ekstra børsting.

Røyter shetland sheepdog mye?

Ja, shelties røyter ganske mye, spesielt under røyteperioden. Mellom disse periodene vil de fortsatt røyte, men da mer moderat.

Er shetland sheepdog kjent for å bjeffe mye?

Shelties har en tendens til å bjeffe mer enn noen andre raser. De kan bjeffe av glede, for å varsle om fremmede, eller når de er understimulert. Det er viktig med god trening og nok mental stimulering for å kontrollere overdreven bjeffing.

Er shetland sheepdog gode gjeterhunder?

Ja, shelties har sterke gjeterinstinkter. De ble opprinnelig avlet for å gjete sau på Shetlandsøyene i Skottland, og disse instinktene er fremdeles sterke i rasen i dag. Noen shelties vil til og med prøve å «gjete» barn eller andre dyr i hjemmet.

Hvordan forholder shetland sheepdogs seg til rovdyr?

Shelties vil varsle dersom den tror et rovdyr er i nærheten, men den er ikke aggressiv og vil trolig ikke forsøke å beskytte sau og annet buskap mot større rovdyr som ulv og bjørn.

Hva er den gjennomsnittlige levealderen til en shetland sheepdog?

Den gjennomsnittlige levetiden til en sheltie er mellom 12 og 14 år, men noen kan leve til de er 16 år eller eldre med godt kosthold, aktivitet og omsorg.

Hvor stor blir en shetland sheepdog?

Shelties er en liten til middels stor rase. Hunner veier vanligvis mellom 6-8 kg og hanner mellom 9-12 kg. I høyden måler de vanligvis mellom 33-41 cm ved skulderen.

Er shetland sheepdog gode med barn?

Ja, shelties er generelt veldig gode med barn, spesielt hvis de er oppvokst med dem. De er kjærlige og lojale, og deres gjeterinstinkter kan gjøre dem svært beskyttende overfor barna i familien.

Er shetland sheepdog aktive hunder?

Ja, shelties er veldig aktive og energiske hunder. De krever regelmessig mosjon, som lange turer, lek i hagen, og mentale utfordringer som agility, lydighetstrening eller gjeting. Uten nok fysisk og mental stimulering kan de bli understimulert og utvikle atferdsproblemer.

Hvordan er shetland sheepdog med andre dyr?

Shelties er generelt gode med andre hunder, spesielt hvis de er oppvokst sammen med dem. De kan være litt reserverte mot fremmede hunder i starten, men de er ofte mer umiddelbart vennlige mot andre shelties.

Dyreplaneten
Logo