Raseprofil: Australian shepherd

Australian shepherd, australsk gjeterhund eller aussie, er en hunderase med et sterkt herdeinstinkt. Den har sin opprinnelse i USA og er derfor ikke fra Australia. I stedet fikk den navnet av en gruppe australske gjetere som migrerte til statene på 1800-tallet.

Australian shepherd fakta

HunderaseAustralian shepherd
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid11-14 år
Høyde46-58 cm
Vekt15-30 kg
PelsMiddels lang

Kort om australian shepherd

Australian shepherd er en herlig hunderase som stadig blir et mer populært valg. De er både skjønne og lekne, noe som gjør dem til gode følgesvenner. Vær oppmerksom på at de også kan være en utfordring, spesielt for førstegangseiere fordi de har et sterkt innebygd instinkt, masse energi og intelligens. Dette er nemlig noe som kan gjøre dem litt rampete til tider.  

Australian shepherd er avlet frem for å gjete dyr og har derfor et gjeterinstinkt. Dette kan ofte legges merke til i lek, hvor de prøver å «gjerde inn» andre hunder eller til og med barn. Eiere må være oppmerksomme på dette, da det kan føre til misforståelser eller konfrontasjoner. Aussies trenger mye mosjon og mental stimulering, og trives best når de har en «jobb» å gjøre.

Størrelse og utseende

Australian shepherd er middels store hunder som kan beskrives som litt «firkantet». De har en atletisk kroppsbygning, noe som gir dem den smidigheten de trenger for å kunne utføre sitt tradisjonelle arbeid som gjeterhunder.

Typisk høyde for hannhunder er 51-58 cm, mens hunnen er litt mindre med 46-53 cm. Generelt sett veier en australian shepherd mellom 15 og 30 kg.

Aussies har en middels lang pels som kommer i et spekter av farger, inkludert blå eller rød merle, helt rød, eller svart. Disse fargene kan forekomme med eller uten hvite markeringer eller brunfargede markeringer. Derfor er det heller ikke uvanlig å se litt variasjon i utseende.

Australian shepherd har et intelligent og våkent uttrykk. De har sterke kropper, og er utrolig smidige og raske. Dette er hunder som er lagd for aktivitet og arbeid, og det vises i deres fysiske utseende.

Lydighet og lynne hos australian shepherd

Australian shepherd er ivrige til å tilfredsstille sine eiere, noe som gjør dem utmerkede kandidater for lydighetstrening. Husk imidlertid at de også har en bestemt og uredd side av seg, noe som kan gjøre dem litt utfordrende å håndtere til tider.

Likevel er australian shepherd gode når det kommer til lydighetstrening. De har en evne til å lære raskt fordi de er flinke til å forstå seg på eierne sine. Aussies kan lett finne ut hvordan de blant annet skal åpne dører, porter og løse knuter. 

En nysgjerrig og leken holdning kan gjøre treningsøktene til en glede, men det er også viktig å nevne at denne rasen trenger variasjon og stimulering. Repeterende og monotone økter kan føre til at de kjeder seg. Jeg anbefaler derfor at du er kreativ når det kommer til trening.

Når det kommer til lynne er australian shepherd lojale mot familiemedlemmer. De kan imidlertid være litt beskyttende og mistenksomme overfor fremmede.

Atferd og aktivitetsnivå

Australian shepherd er høyenergiske og aktive hunder. De er opprinnelig avlet for å gjete sauer og storfe, og det sterke arbeidsinstinktet er fremdeles tydelig i rasen i dag. 

Med et sterkt gjeterinstinkt vil de ofte prøve å flokke alt som beveger seg. Dette kan inkludere barn og hunder som løper rundt, noe som kan føre til at de napper i hælene deres eller dytter dem overende. Vær oppmerksom på denne atferden og vær forberedt på å håndtere den.

Rasen trenger mye mer enn en daglig spasertur rundt kvartalet for å være lykkelig. Her bør du sette av minst en time hvor du går tur i raskt tempo. Australian shepherd kan også fint være med på joggeturer. 

De elsker å løpe, hoppe og leke, og bruker ofte hurtighet og smidighet når de er med andre hunder.

En australian shepherd uten en jobb å gjøre kan lett finne sin egen «jobb». Denne jobben blir kanskje ikke så morsom for eieren da det kan være å grave opp planter eller spre innholdet i skap rundt omkring i huset. Pass derfor på at du enten gir den en jobb, eller i det minste holder den fysisk og mentalt stimulert.

Stell av australian shepherd

Stell av en australian shepherd krever litt tid og engasjement, men det gir også en flott mulighet for å få et sterkere bånd til hunden din.

Aussies har en mellomlang pels som kan komme i forskjellige farger som blå eller rød merle, rød eller svart, enten med eller uten hvite/brune markeringer. 

Pelsen deres er ganske motstandsdyktig mot floker og knuter, men den fanger lett opp burrer og andre små gjenstander. Regelmessig børsting er derfor nødvendig. 

Daglig børsting er en utmerket måte å holde pelsen deres sunn og skinnende på, og det gir også en god sjanse til å sjekke huden deres for eventuelle utslag, klumper eller parasitter.

Når du børster hunden din er det også viktig å sjekke potene og leddene for burrer eller andre små gjenstander som kan ha blitt fanget der. Hvis de ikke fjernes, kan de forårsake irritasjon.

Aussies røyter ganske mye, spesielt i løpet av røyteperiodene på våren og høsten, så det kan være lurt å ha en god støvsuger tilgjengelig. Etter en god runde med børsting kan det nærmest virke som om du har nok hår til overs til å lage en ekstra australian shepherd.

I tillegg til pelsstell bør du også sørge for å ta vare på hundens tenner, ører og klør. Regelmessig tannbørsting kan bidra til å forhindre tannproblemer, og du bør sjekke ørene for tegn på infeksjon eller parasitter. Klipp klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag.

Til tross for alt arbeidet som er involvert, er stellet av en aussie en givende oppgave. Ikke bare bidrar den daglige interaksjonen til å styrke båndet mellom deg og hunden din, men det gir deg også en sjanse til å holde øye med hundens helse. Det skal også sies at ingenting slår synet av en velpleid australian shepherd med en skinnende og sunn pels. 

Australian shepherd med familie og barn

Australian shepherd er kjærlige og lojale familiemedlemmer. De er kjent for å være knyttet til sin «flokk», og de er ofte flotte med barn. Likevel er det viktig å merke seg at disse hundene har sterke gjeterinstinkter, noe som kan skape noen unike utfordringer.

Aussies kan være litt reserverte eller forsiktige rundt fremmede, men de er generelt veldig kjærlige og beskyttende overfor sin egen familie. De er også kjent for å være meget intelligente og trenbare, noe som kan gjøre dem til et godt valg for familier som er villige til å investere tid i opplæring og sosialisering.

Med barn kan australian shepherd være både lekne og tålmodige. De har mye energi og kan være gode lekekamerater for eldre barn som liker å være aktive. Men som nevnt tidligere kan deres sterke gjeterinstinkter skape noen utfordringer. 

For eksempel kan en aussie prøve å «gjete» små barn ved å puffe på dem eller til og med nippe i hælene deres. Dette er normalt ikke et tegn på aggresjon, men det kan være skremmende for små barn og kan potensielt føre til utilsiktet skade.

Derfor er det viktig å overvåke interaksjonen mellom en aussie og små barn nøye, og det kan være nødvendig å trene hunden for å redusere gjeteratferden med mindre dere bor på gård.

Det er også viktig å lære barn hvordan de skal oppføre seg rundt hunden. De bør lære å respektere hundens plass og ikke forstyrre den når den sover eller spiser.

Australian shepherd kan også komme godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert med dem fra ung alder. 

Australian shepherd på gård

Australian shepherd er virkelig i sitt ess når de får muligheten til å arbeide på en gård eller annen stor eiendom. Disse hundene ble opprinnelig avlet frem for å gjete sauer, og de har beholdt sin sterke arbeidsinnsats.

Aussies har en utrolig evne til å lese og forstå dyrs bevegelser. De bruker denne evnen til å gjete og kontrollere flokker av dyr på en svært effektiv måte. Dette er en veldig naturlig atferd for hunderasen, og det er flere eksempel hvor de ender opp med å gjete andre hunder ved besøk i hundeparker. De kan til og med samarbeide med andre gjeterhunder for å oppnå dette.

Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om aussies er sterke arbeidshunder, er de også svært hengivne familiemedlemmer. De vil trives best hvis de får være en del av familien og ikke bare blir sett på som en «arbeidshund». De er kjærlige og lojale, og de vil være lykkeligst når de får være nær sine mennesker i kombinasjon med å gjøre en jobb.

Fôr og kosthold

La oss dykke ned i en avgjørende del av å ha en australian shepherd, nemlig fôr og kosthold. Denne aktive hunderasen trenger nemlig riktig kost for å sikre optimal helse og energi.

Kvalitetsfôr

En australian shepherd har behov for høykvalitetsfôr, enten det er sunn hundemat eller rent kjøtt fra butikken. Uansett skal kostholdet være rikt på protein og fett. Fôr basert på hovedsakelig kjøtt og innmat vil gi hunden alle de vitaminene og mineralene den trenger.

Mengde mat

Hvor mye en aussie trenger å spise avhenger hovedsakelig av hundens størrelse og aktivitetsnivå. Generelt kan voksne hunder spise sin vekt ganger 30 + 70. For en australian shepherd på 20 kg blir dette omkring 670 kalorier.

Dette må selvfølgelig justeres etter aktivitet. En australian shepherd som aktivt gjeter en flokk vil trenge mer mat enn en hund som tusler en rolig tur hver dag.

Valper kan ha behov for noe mer mat for å støtte sin raske vekst og utvikling. Vei gjerne hunden din regelmessig for å ha kontroll over hvordan mengden mat påvirker hunden sin vekt.

Antall måltider

Dagens totale fôrmengde bør deles inn i to måltider for å forhindre at hunden overspiser og for å opprettholde en jevn energiforsyning gjennom dagen. Dette kan også bidra til å forebygge oppblåsthet, selv om dette kommer til å forekomme sjeldnere med hundemat av høy kvalitet (uten fyll som soya, korn og lignende).

Godbiter

Godbiter kan være en utmerket metode for å belønne din australske gjeterhund, spesielt under trening. Husk imidlertid at godbiter også inneholder kalorier og bør derfor gis med moderasjon. Unngå å gi for mange godbiter da dette kan føre til overvekt. 

Husk også at godbiter ikke trenger å være klassiske godbiter. Det kan også være noe så enkelt som et lite kjøttstykke eller eller litt vannmelon (vær oppmerksom på at for mye melon vil gjøre hunden din oppblåst).

Drikkevann

Du burde alltid ha friskt vann tilgjengelig for din aussie. Aktive hunder som Australian shepherd blir fort tørste og det er viktig at de kan drikke når de har behov for det. Du må være enda mer obs på dette på varme dager eller med mye trening og lek.

Vanlige helseproblemer

Som alle raser kan australian shepherd være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å huske at ikke alle enkeltindivider vil få noen eller alle disse sykdommene, men det er viktig å være oppmerksom på dem hvis du vurderer denne rasen.

La oss begynne med øynene, noe som er en viktig helsebekymring. Progressiv retinal atrofi (PRA) er en degenerativ øyesykdom som kan forårsake blindhet. En annen bekymring er grå stær (katarakt) da sykdommen kan forårsake uklart syn og til slutt blindhet

God oppdrettspraksis kan bidra til å redusere forekomsten av disse problemene, så det er verdt å spørre oppdretteren om foreldrenes øyehelse før du får en valp.

Aussies kan også være utsatt for hofteleddsdysplasi. Dette er en genetisk tilstand der hoften ikke utvikler seg riktig og kan forårsake smerte og bevegelsesproblemer i alvorlige tilfeller. Igjen, så vil en ansvarlig oppdretter skjerme avlshundene for denne tilstanden ved å unngå å avle den videre.

Noen australian shepherd kan også være utsatt for en sjelden, men alvorlig genetisk tilstand kjent som medikamentresistens eller Multi Drug Resistance (MDR1). Hunder med MDR1-genet kan ha alvorlige bivirkninger fra visse medisiner, inkludert noen vanlige som ormekur, smertestillende og antibiotika. En enkel DNA-test kan avgjøre om en hund har MDR1-genet, så det er noe du kan diskutere med oppdretteren eller din veterinær.

På den lyse siden er australian shepherd generelt en veldig sunn rase, og har en forventet levetid på 11 til 14 år. De har en fantastisk energi og livsglede, og med riktig omsorg og forebyggende helsehjelp er det ingen grunn til at din aussie ikke kan leve et langt og lykkelig liv.

Som alltid er det viktig å ha regelmessige veterinærkontroller, fokusere på et sunt kosthold og være i aktivitet. 

Historie

Det er litt ironisk at den australske gjeterhunden ikke kommer fra Australia. Denne rasens historie er et eksempel på hvordan navn kan være misvisende til tider.

Australian shepherd har nemlig røtter i Baskerland i Europa som er en region på grensen mellom Spania og Frankrike. Baskiske gjeterhunder ble krysset med lokale hunder, og resultatet er det vi kjenner til som australian shepherd i dag.

På 1800-tallet emigrerte mange baskere til Australia for å finne arbeid som sauegjetere. Da de senere flyttet til Amerika tok de med seg hundene sine. Amerikanerne kalte hunderasen «Australian Shepherd», antagelig fordi de hadde kommet fra Australia.

Aussie ble populær på Vestkysten som en utmerket arbeidshund med sin høye intelligens og utrettelige arbeidsmoral. 

Aussies har vært en uunnværlig del av amerikansk ranch- og cowboykultur som hovedsakelig brukte dem til å håndtere storfe. 

Selv om de i dag er populære familiehunder og kjæledyr, er de fremdeles dypt forankret i sin gjeterhistorie og har beholdt sin sterke arbeidsdrift. 

Alternativer til australian shepherd

Hvis du er interessert i en australian shepherd, men ikke er helt sikker på om det er den riktige rasen for deg så er det flere alternativer du kan vurdere.

Border collie

Border collie er en annen intelligent og rase med høy energi. Den har utrolige gjeterferdigheter og treningsvillighet. Akkurat som australian shepherd trenger border collie mye trening og mental stimulering. De har også en tendens til å være veldig lojale og kjærlige mot sine familier.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en mindre rase enn aussie, men deler mange av de samme egenskapene. De er intelligente, aktive og gode med barn. De har en tykk pels som krever regelmessig pleie, men de er ikke like utsatt for helseproblemer som noen større raser.

Australian cattle dog

Australian stumpy tail cattle dog er også kjent som australsk stumphalet kveghund. De er tøffe og robuste, og har en evne til å håndtere den harde australske utmarken. Australsk stumphalet kveghund har også høy energi og er svært intelligent, men kan være litt mer uavhengige enn australian shepherd.

Er australian shepherd riktig hund for deg?

Å velge hund er en stor avgjørelse, og det er viktig å sikre at rasen du velger passer godt til din livsstil og forventninger. Australian shepherd er fantastiske hunder, men de er ikke nødvendigvis for alle. La oss se nærmere på noen av de viktigste faktorene.

Aktivitetsnivå: Australian shepherd er ekstremt aktive og intelligente. De krever mye fysisk og mental stimulering hver dag. Dette kan være en utfordring for folk som har en mer stillesittende livsstil eller som ikke har mye tid til å vie til å trene og leke med sin hund. Hvis du er en aktiv person eller en aktiv familie som liker å være utendørs og har tid til å engasjere deg i fysiske aktiviteter med hunden din, kan en aussie være et godt valg for deg.

Plass: Selv om australian shepherd kan tilpasse seg et liv i leilighet hvis de får nok trening, trives de best når de har mye plass å bevege seg på. De er flotte gårdshunder, og de vil sette pris på et større uteområde hvor de kan løpe og leke.

Familie og barn: Australian shepherd er vanligvis gode med barn og de er generelt vennlige, kjærlige og lojale mot sine familier. Men husk at de også kan være litt forsiktige med fremmede og kan prøve å «gjete» alt fra dyr til mennesker.

Tid og engasjement: Australian shepherd krever et høyt nivå av engasjement fra sine eiere. De krever ikke bare fysisk trening, men også mental stimulering. De er raske til å lære og elsker utfordringer, så regelmessig trening, lek og til og med hundesport kan være gode måter å holde dem engasjerte og lykkelige på.

Hvis du etter å ha vurdert disse faktorene tror at en australian shepherd kan være riktig for deg, kan det neste steget være å møte noen australian shepherd i person eller snakke med oppdrettere for mer informasjon. Husk at det å ha en hund er et stort ansvar og en langvarig forpliktelse, men det kan også være utrolig givende. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller man pelsen til en australian shepherd?

Australian shepherd har en tykk og middels lang pels. Pelsen krever jevnlig pleie for å holde den sunn og fri for floker. Det anbefales å børste hunden minst én gang i uken. Bad bør gis når det er nødvendig, og det kan være lurt å bruke en hundesjampo som er lagd for langhårede hunder.

Røyter australian shepherd mye?

Australian shepherd har en tendens til å røyte ganske mye, spesielt i røyteperiodene som vanligvis kommer to ganger i året. I disse periodene kan det være nødvendig med daglig børsting for å håndtere røytingen og minimere mengden hår som ender opp rundt i huset.

Bjeffer australian shepherd mye?

Australian shepherd kan være ganske vokale. De kan bjeffe når de er glade, engstelige, kjeder seg eller når de prøver å varsle deg om noe. Hvor mye en australian shepherd bjeffer kan variere fra individ til individ, men de har en tendens til å være mer vokale enn mange andre raser.

Hvor gode er australian shepherd til å gjete?

Australian shepherd er utmerkede gjeterhunder og har en utrolige evne til å både kontrollere og flytte store flokker med sau, kyr og andre dyr. De har et naturlig gjeterinstinkt, men trenger også riktig trening for å bruke instinktene sine på en effektiv måte.

Hvordan håndterer australian shepherd møter med rovdyr?

Australian shepherd er beskyttende av natur og kan være veldig modige. De vil ofte prøve å forsvare sin flokk mot trusler, enten det er andre dyr eller deres menneskelige familier. På den annen side bør de aldri oppfordres til å konfrontere store rovdyr, da det kan være svært farlig.

Hva er forventet levealder for en australian shepherd?

Gjennomsnittlig levealder for en australian shepherd er rundt 11-14 år, selv om noen kan leve lenger med god helse og omsorg. Som med alle hunderaser vil et sunt kosthold, regelmessig trening og veterinærpleie bidra til å fremme en lengre levetid.

Hvor stor blir en australian shepherd når den er fullvoksen?

Hannene blir vanligvis mellom 51 og 58 cm høye ved skulderen, mens tispene blir litt mindre på mellom 46 og 53 cm. Vekten varierer fra 15 og 30 kg.

Hvordan går australian shepherd overens med barn?

Australian shepherd er generelt gode med barn, spesielt hvis de er sosialisert og trent fra en tidlig alder. Rasen er både tålmodig og kjærlig, men også energisk og leken. Som med alle hunderaser bør interaksjoner mellom små barn og hunder alltid overvåkes for å sikre at både barnet og hunden er trygge.

Hvordan går australian shepherd overens med andre hunder og kjæledyr?

Australian shepherd har generelt en god evne til å komme overens med andre hunder og kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en ung alder. På grunn av gjeterinstinktet kan de noen ganger prøve å «gjete» andre kjæledyr, noe som kan forårsake konflikter. Det er alltid viktig å introdusere nye kjæledyr gradvis og under tilsyn.

Hva skal en australian shepherd spise og hvor mye?

En australian shepherd skal ha et kosthold av høy kvalitet med proteiner og fett. Karbohydrater er ikke essensielt og kan i mange tilfeller gjøre mer skade enn gavn. Mengden fôr vil variere basert på hundens størrelse og aktivitetsnivå. Generelt sett kan du gange vekten med 30 + 70 for å finne antall kalorier.

Dyreplaneten
Logo