Raseprofil: Miniature american shepherd

Miniature american shepherd, eller MAS, er en intelligent, energisk og lojal hunderase fra USA. Dette er en mellomstor hund der voksne individer veier mellom 9,1 og 18 kg. Rasen er lærevillig, har et gjeterinstinkt og kan være reservert mot fremmede. Den krever derfor sosialisering tidlig, samt en god del regelmessig mosjon. Miniature american shepherd passer godt for aktive familier eller liv på en gård.

Miniature american shepherd kort informasjon

HunderaseMiniature american shepherd
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde33-46 cm
Vekt9,1-18 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Når man ser en miniature american shepherd, ser man en hund full av intelligens, energi og lojalitet. Miniature american shepherds er kjent for sin smidighet både som familiehunder og i aktive øvelser som agility og lydighet – deres ivrige ønske om å glede eieren gjør dem svært lærevillige.

Til tross for deres vennlighet kan de være noe reserverte mot ukjente. Derfor er riktig sosialisering i ung alder alfa og omega.

Disse hundene har en sterk arv fra gjeterhunder. De elsker å jobbe, og noen ganger kan du se dem prøve å samle andre dyr i hagen – deres gjeterinstinkt gir aldri helt slipp. De er også kjent for sin selvstendighet og problemløsning. Det sies ofte at de er så kloke at eierne må jobbe for å holde tritt med dem.

For familier som trives ute – uansett om det er ridning, fotturer eller sykling – vil en miniature american shepherd være en perfekt følgesvenn.

De er alltid klare for fysisk og mental utfordring, men etter en lang dag vil de helst krølle seg opp ved siden av familien sin. Med barn viser de ofte stor tålmodighet, men som med alle hunder, bør interaksjonene overvåkes for å sikre trygghet for begge parter.

Når det kommer til trening, er disse hundene en drøm å jobbe med. De responderer raskt på kommandoer og er alltid ivrige etter å lære noe nytt. Sosialisering er nøkkelen til å forme dem til lydige og vennlige voksne hunder. Med riktig veiledning og kjærlighet, vil en miniature american shepherd lykkes i nesten enhver setting.

Aktivitetsnivå og mosjon

Miniature american shepherds bærer med seg et høyt aktivitetsnivå som krever jevnlig mosjon og mental utfordring for å trives. Disse ivrige små hundene elsker en rekke aktiviteter – fra gåturer og løping til frisbee og ulike hundesporter. Uten nødvendig aktivitet kan de lett bli rastløse, og i noen tilfeller kan det oppstå uønsket atferd.

I tillegg til sin energiske natur, er de også svært intelligente. Dette gjør dem til ivrige elever når det kommer til lydighetstrening, og de tar gjerne imot utfordringen med å mestre nye triks og kommandoer.

Mens de er unge, og kroppen fortsatt utvikler seg, bør fysiske aktiviteter holdes på et moderat nivå. Men etter hvert som de vokser, er det ingen grenser for hva de kan håndtere av mosjon.

For å sikre at en miniature american shepherd holder seg i toppform, bør man sette av minst 90 aktive minutter daglig. Dette betyr mer enn bare en rolig tur i nabolaget – variasjon som raske gåturer, joggeturer, lek, agility og lydighetstrening vil holde hunden engasjert. Mental stimulering er like viktig, og er et område hvor rasen virkelig skinner.

Bruksområder for miniature american shepherd

Miniature american shepherd er en hund som er kjent for sin allsidighet, intelligens og energi. Rasen har en rekke bruksområder som strekker seg fra hundesport til turkamerat.

Selskaps-og familiehund

Med sin hengivenhet, lojalitet og beskyttende natur er MAS et utmerket valg for familier. Disse hundene er kjent for å være tilpasningsdyktige og vil passe perfekt inn i en aktiv familie. Selv om de kan være litt reservert overfor fremmede, viser de en dyp hengivenhet mot familiemedlemmene sine. Denne kombinasjonen av lojalitet og forsiktighet gjør dem til en pålitelig og kjærlig familiehund.

Hundesport

Takket være sin intelligens og fysikk, er MAS spesielt godt egnet for hundesport. Med riktig trening og stimuli, vil denne rasen skinne i ulike hundesporter, fra agility til lydighet. Rasens naturlige entusiasme og energi gjør dem til engasjerte og dedikerte deltakere i disse aktivitetene.

Turkamerat

For de som elsker friluftsliv, vil MAS vise seg som en hardfør og utholdende turkamerat. Enten det er en dagstur i skogen eller en lengre ekspedisjon i fjellet, vil denne rasen være med på eventyret. Med sin naturlige energi og robusthet er miniature american shepherd ideell for lange og krevende turer, hvor de vil sørge for selskap og glede på veien.

Stell av miniature american shepherd

Stell av en miniature american shepherd krever tålmodighet og regelmessig oppmerksomhet for å sikre at hunden forblir sunn og velpleiet. Med sin tette, værbestandige pels og aktive natur, er det viktig å være klar over hva som kreves for å holde denne rasen i form.

  • Pelsstell og røyting: Miniature american shepherd har en dobbel pels som røyter en del. Det anbefales å børste hunden ukentlig eller annenhver uke for å holde pelsen i god stand. Under røyteperioder, som ofte forekommer to ganger i året, kan det være nødvendig med daglig børsting.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ørene er viktig for å forhindre opphopning av voks eller potensielle infeksjoner. Opplæring av hunden til å akseptere ørekontroll under stellsesjoner er god vane å etablere tidlig. Øynene bør også sjekkes jevnlig for tegn på irritasjon eller unormal utflod.
  • Tannpleie: Å venne hunden til regelmessig tannsjekk og -rengjøring under stellsesjoner er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene og forebygge tannproblemer. Et sunt kosthold er alltid viktig for å sikre god tannhelse.
  • Kloklipp: Som med mange hunderaser, bør klørne til en miniature american shepherd sjekkes og klippes regelmessig for å forhindre overvekst og potensielle skader.
  • Bad: Selv om denne rasen ikke trenger hyppige bad, er det viktig å bade dem når de blir skitne og lukter vondt. Pass på å bruke en mild hundesjampo for å unngå å irritere huden. Det er også lurt å sørge for grundig skylling for å fjerne all såpe og skitt.

Fôr og kosthold

Riktig ernæring er essensielt for helsen, energinivået og det generelle velværet til hunden. Valg av fôr og riktig mengde er avgjørende for å sørge for at miniature american shepherd får i seg nødvendige næringsstoffer og unngår over- eller undervekt.

Kvalitetsfôr

Valget av kvalitetsfôr for din miniature american shepherd er av høy betydning. Fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer er å foretrekke. Dette fordi slike ingredienser ofte kan forårsake allergiske reaksjoner, fordøyelsesproblemer og ikke gir optimal næring.

Merkevarer som VOM tilbyr slike kvalitetsprodukter, men også rene kjøttprodukter som kjøttdeig og innmat kan være et godt alternativ eller tillegg til den daglige dietten.

Mengde mat

For å bestemme hvor mye mat din hund skal ha, kan du bruke en enkel regel: Gange hundens vekt med 30 og legge til 70. For en hund som veier 10 kg vil det være:

(10 x 30) + 70 = 370 kalorier per dag

Hvis hunden din er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Å veie hunden regelmessig vil hjelpe deg med å justere matmengden og holde hunden i optimal form.

Antall måltider

Det anbefales å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider for å forhindre overfôring og opprettholde jevn energi gjennom dagen. Å mate hunden rett før en lang tur eller en høyintensitets treningsøkt bør unngås – det er best å gi mat etter fysisk aktivitet for å slippe fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Miniature american shepherd er kjent for å være en robust og sunn rase, men som med alle hunderaser, er det visse helseproblemer som kan oppstå.

  • Hofte- og albueleddsdysplasi: Vekstforstyrrelser i hofte og albue under hundens oppvekst. Ansvarlige oppdretter røntger begge foreldredyrene for disse tilstandene for å minimere risikoen.
  • Øyeproblemer: Rasen kan være predisponert for visse øyesykdommer. Det er derfor viktig med regelmessig øyelysing for tidlig oppdagelse og behandling om nødvendig.
  • MDS: En genetisk tilstand. DNA-prøver kan avdekke risikoen for denne sykdommen, og informerte oppdrettere vil teste for dette før avl.

For å minimalisere risikoen for helseproblemer, bør potensielle eiere av en miniature american shepherd velge en valp fra en anerkjent oppdretter som gjennomfører de nødvendige helsekontrollene på foreldredyrene.

Størrelse og utseende

Miniature american shepherd er en sjarmerende rase som tiltrekker oppmerksomhet med sitt unike utseende og proporsjoner.

Høyden for tisper varierer mellom 33 cm og 43,5 cm, mens hannhundene har en høyde fra 35,5 cm til 46 cm.

Når det kommer til pelsfarge, kan en miniature american shepherd ha en solid farge i enten rød eller sort. De kan også være i fargevariasjonene rød eller blå merle. Disse fargene kan være kombinert med tan og/eller hvite markeringer.

Pelsen selv er moderat i densitet, har en middels tekstur og lengde, og dens underull kan variere i mengde, ofte avhengig av årstid.

Selv om pelsen kan trimmes på bestemte områder som ører, poter, hale, bryst og bakside av hasene, bør en miniature american shepherd for det meste vises med sin naturlige pels.

Historien om miniature american shepherd

Miniature american shepherd (eller MAS for kort)  er som en liten utgave av american shepherd. Rasen oppsto i USA på 1960-tallet, der denne lille gjeterhunden ble skapt fra ønsket om en kompakt følgesvenn med samme klokskap og karakter som dens opphav.

Deres beskjedne størrelse var en umiddelbar hit. I stedet for å strekke seg over sletter, fant de ofte sitt hjem blant husdyr, og deres størrelse gjorde dem til en fantastisk kamerat for ryttere på vei til hesteshow.

Med sin skarpe intelligens og urokkelige lojalitet, var det ingen overraskelse at MAS raskt ble rytternes foretrukne reisekompis. På denne sjarmerende måten – fra saueflokker til hesteshow – vokste deres renommé, og snart var de kjent over hele USA, flittige i arbeidet med å gjete alt fra sauer til kyr.

Dyreplaneten
Logo