Raseprofil: Airedale terrier

Airedale terrier er en energisk og kjærlig rase, ideell for en aktiv familie. Den bygger sterke bånd med mennesker, men kan være litt sta og krever en tålmodig eier. Positiv forsterkning i trening er viktig. Den trenger 1,5 til 2 timer daglig mosjon, inkludert mental stimulering. Airedale terrier blir 18 til 29 kg tung og kommer fra Storbritannia.

Airedale terrier kort informasjon

HunderaseAiredale terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde56-59 cm
Vekt18-29 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Airedale terrier har et energisk lynne, og er en ideell følgesvenn for en aktiv familie. Denne hunden elsker mennesker, og bygger sterke bånd med hele familien – fra barn til voksne. Som en naturlig lekekamerat, trives den i selskap med barn, særlig de som er i skolealder. Den er raus med sin kjærlighet, og selv om lek står høyt i kurs, setter den også pris på god, gammeldags kos.

Selv om airedale terrier har et ungdommelig og lekent vesen – nærmest som en evig valp – kan dens lekenhet til tider oppfattes som litt røff. Derfor er det en fordel med barn som er store nok til å håndtere slik energi.

Hunden er sporty av natur, og elsker lange turer i fjellet, overnattinger i skogen, eller bare å utforske naturen. Med sin tykke pels tåler den også kalde vinterdager godt.

Til tross for sitt positive vesen, kan airedale terriere være litt sta. Her kreves det en tålmodig og konsekvent eier – en som forstår verdien av positiv forsterkning under trening. Uten tilstrekkelig opplæring kan noen individer bli reservert mot fremmede, eller til og med territorielle. Sosialisering fra valpestadiet, både med mennesker og andre hunder, er derfor essensielt for å forebygge uønsket atferd.

Det bør ikke overraske at denne rasen har et jaktinstinkt. Selv om disse instinktene er mer dempet nå enn tidligere, kan en airedale terrier fortsatt se på nabokatten eller småfugler som potensielle byttedyr. Dette krever at eieren er oppmerksom og arbeider aktivt med å dempe disse instinktene gjennom trening.

Når det kommer til lydighet, er airedale terrier generelt lettlært. Denne hunden er ivrig etter å behage sin eier, spesielt når en godbit og ros er involvert. Men – og dette er viktig – den trives best med varierte og engasjerende treningsøkter. Gjentagelse av de samme kommandoene kan bli kjedelig for denne intelligente hunden, så nøkkelen til suksess er korte, men hyppige og varierte treningsøkter.

Alt i alt er airedale terrier en lojal, kjærlig og energisk hund, som trives best med en aktiv og tålmodig eier som setter pris på dens lekne og positive natur.

Aktivitetsnivå og mosjon

Airedale terrier er en energisk og livlig rase som krever betydelig mengde mosjon for å trives optimalt. Som eier av en airedale terrier bør du være forberedt på å bruke tid utendørs i all slags vær, og lange turer bør være en naturlig del av hverdagen.

Ideelt sett bør denne rasen få mellom 1,5 til 2 timer med mosjon daglig, fordelt over hele dagen. Dette kan være en kombinasjon av gåturer, lek i hagen eller andre aktive former for mosjon. Men det handler ikke bare om fysisk aktivitet – denne rasen trenger også mental stimulering for å hindre kjedsomhet og uønsket atferd. Airedale terrier er en intelligent hund, og mental aktivisering er derfor minst like viktig som den fysiske mosjonen.

Kombiner gjerne de to ved å ta med godbiter på tur, og praktiser søksøvelser eller lydighetstrening underveis. Dette bidrar ikke bare til en veltrent hund, men også til en sunn og tilfreds firbeint venn som er mindre utsatt for å utvikle atferdsproblemer.

Bruksområder for airedale terrier

Airedale terrier har en rekke bruksområder som strekker seg utover å være en ren familiehund. Fra å være en ypperlig turkamerat til potensiell deltaker i hundesport, er dette en allsidig rase som kan tilpasse seg mange ulike roller.

Selskapshund og familiehund

Airedale terrier er først og fremst kjent som en utmerket selskapshund og familiehund. Den knytter sterke bånd til sin familie, er god med barn og trives i de fleste hjemmemiljøer. Denne hunden elsker menneskelig samvær og er kjent for sin vennlige og lojale natur.

Bruk i hundesport

Selv om airedale terrier kanskje ikke konkurrerer på toppnivå mot raser som border collie i hundesport, er det ingenting i veien for å drive med hundesport på hobbybasis med denne rasen. Den er intelligent, lærevillig og har et høyt energinivå – egenskaper som kan gjøre den til en morsom og engasjert deltaker i for eksempel agility, lydighet eller rallylydighet.

Turkamerat

Airedale terrier regnes som en fremragende turkamerat. Med sin robuste fysikk og kjærlighet for utendørsaktiviteter, tåler den godt lange og krevende turer. Den kan også bære en kløv, noe som gjør den til en ideell følgesvenn for friluftselskere.

Sjeldnere bruksområder

I noen land har airedale terrier blitt brukt i spesielle roller som politihund, førerhund og lavinehund. Selv om dette er relativt sjeldent, understreker det rasens intelligens, pålitelighet og allsidighet. Historisk har den også røtter som jakthund, men i dag er det sjelden den brukes i denne sammenheng.

Stell av airedale terrier

Stell av en airedale terrier krever en viss oppmerksomhet og tid, ettersom denne rasen har en særegen pels som trenger regelmessig vedlikehold. Enten du velger å utføre pelsstellet selv eller foretrekker hjelp fra en profesjonell, er det viktig å kjenne til de grunnleggende aspektene ved å ta vare på en airedale terrier for å sikre at hunden holder seg sunn og velstelt.

  • Pelsstell og røyting: Airedale terrierens pels bør trimmes to til fire ganger i året, eller nappes omtrent hver 4. til 6. uke. Dette kan virke som mye arbeid, men det er også mulig å søke hjelp fra en hundefrisør. Man bør børste over hele hunden omtrent ukentlig for å forhindre at pelsen floker seg.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig for å oppdage eventuelle tegn på infeksjon eller irritasjon tidlig. Rens ørene forsiktig med en ørerens ved behov, og fjern forsiktig smuss eller rusk fra øynene med en myk, fuktig klut.
  • Tannpleie: Oral helse er like viktig for en airedale terrier som for andre hunderaser. Regelmessig børsting av tennene med en hundetannbørste og hundetannkrem bidrar til å forebygge tannstein, dårlig ånde og tannkjøttbetennelse. Når det er sagt, er et sunt kosthold minst like viktig.
  • Kloklipp: Airedale terrierens klør bør klippes regelmessig. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet når hunden går, er det på tide å klippe dem. Bruk en klotang som er designet for hunder, og vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn. Hvis du er redd for å klippe for langt kan du også file klørne om du foretrekker det.
  • Bad: Selv om airedale terrieren kan bades etter behov, bør det ikke være for ofte, spesielt om man bruker hundesjampo.

Fôr og kosthold

Husk å velge et høykvalitetsfôr til airedale terrier. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer som soya, korn, og mais, da disse ofte brukes for å bulke opp fôret, men ikke gir den nødvendige næringen hunden trenger. Det anbefales å gi hunden mat fra anerkjente produsenter, som for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sørger for at hunden får i seg de essensielle næringsstoffene den trenger for å opprettholde en god helse.

Mengde mat

Det er viktig at en airedale terrier ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir en god indikasjon på hundens daglige kaloribehov.

For en svært aktiv hund kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å holde kontroll på dette, er det lurt å veie hunden regelmessig og justere fôrmengden etter behov.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sikre jevn energi gjennom dagen, er det fornuftig å fordele hundens totale daglige fôrmengde over 2-3 måltider. Dette hjelper også med å opprettholde et stabilt blodsukkernivå og god fordøyelse.

Vanlige helseproblemer

Airedale terrier er generelt kjent som en frisk og sunn hunderase med få arvelige sykdommer, men som med alle hunderaser, er det visse helseproblemer man bør være oppmerksom på. Det er derfor viktig for eiere å følge med på hundens helse og sørge for regelmessige veterinærkontroller.

Det kanskje vanligste problemet hos airedale terrier er hofteleddsdysplasi (HD). Dette er en arvelig tilstand hvor lårbenet ikke passer helt til hoften, og det kan være smertefullt for hunden. 

For å redusere risikoen for denne sykdommen, anbefales det å kjøpe valper fra ansvarlige oppdrettere som har fått avlsdyrene sine sjekket for HD. Dette øker sjansene for å få en valp som er fri for denne tilstanden.

En annen helsebekymring for airedale terrier er våteksem og allergi. Dette problemet kan bli mer fremtredende, spesielt hvis man har vært litt lat med å nappe eller trimme pelsen. Godt pelsstell kan derfor være en forebyggende faktor mot hudproblemer.

Alternativer til airedale terrier

Airedale terrier er kjent som «kongen av terriere» på grunn av sin størrelse, men det finnes mange andre terrierraser som deler noen av de samme kvalitetene som airedale.

Welsh terrier

Welsh terrier er en intelligent og våken hund som formelig oser av selvtillit og kraft. Den elsker sin familie dypt og har en lærevillig natur. I Norge brukes denne rasen primært som en selskapshund, men den er også flink i aktiviteter som agility og lydighet. Welsh terrier trenger en bestemt, men kjærlig hånd i oppdragelsen.

Irsk terrier

Irsk terrier er kjent som en våghals i hundeverdenen, med et godt humør, årvåkenhet og tilpasningsevne. Denne rasen har en sterk tilknytning til sin familie og kan være en utmerket følgesvenn. Med sin intelligens, selvstendighet og stolthet, blir den en fantastisk familiehund når den behandles med respekt og kjærlighet.

Lakeland terrier

Lakeland terrier var opprinnelig en jakthund, men i dag brukes den først og fremst som familie- og utstillingshund. Den er intelligent, besluttsom og modig, med en livlig personlighet. Når man jobber tett med denne hunden og gir den nødvendig tid og opplæring, vil man få en svært trofast og hengiven følgesvenn.

Størrelse og utseende

Airedale terrier er en middels stor hund med et velbalansert og imponerende utseende. Denne rasen kombinerer både styrke og eleganse, og har et intelligent og våkent uttrykk som gir hunden en unik sjarm.

Hannhundene i denne rasen har en vekt som varierer fra 23 til 29 kg og en høyde på 58 til 61 cm. Tispene er generelt litt mindre, med en vekt på 18 til 23 kg og en høyde på 56 til 59 cm.

Airedale terrierens pels er hard, kompakt og ru, uten å være så lang at den fremstår som lurvete. Pelsen ligger rett og nært til kroppen, og gir god dekning av både kropp og ben. Overpelsen er stri, hard og ru, mens underpelsen er mykere og kortere.

I fargen er hundens ryggparti enten sort eller grizzle (gråsprengt), inkludert oversiden av nakken og foran på halen. Resten av pelsen er tan, noe som skaper en tiltalende kontrast. Ørene tenderer mot en dypere tanfarge, og det kan være nyanser rundt halsen og sidene av hodet.

Hodet på en airedale terrier er velproporsjonert, med like lengde på skalle- og snuteparti, og uten rynker. Skallen er lang og flat, ikke for bred mellom ørene, og snuten er full og godt utfylt under øynene. Hundens nesebrusk er sort, og øynene er små, mørke og intense, og reflekterer det karakteristiske «terrier-uttrykket». Ørene er v-formede, ligger tett inntil kinnene, og er små, men i proporsjon til hundens størrelse.

Airedale terrieren har en naturlig utstråling av selvsikkerhet og eleganse, og både dens størrelse og pelskvalitet bidrar vesentlig til denne auraen.

Historien om airedale terrier

Airedale terrier har sitt opphav i det naturskjønne Aire-området i Yorkshire, England. Den begynte sin reise som en jakthund, dedikert til å jage skadedyr som jordrotte og oter ved elvebreddene. 

Dette var en hund som ikke bare hadde mot, men også den smidigheten som krevdes for å håndtere både land- og vannliv.

På midten av 1800-tallet ble grunnlaget for den moderne airedale terrier lagt, der forløperen er antatt å være en nå utdødd black and tan terrier, en pålitelig gårdshund som hadde som oppgave å holde rotter og andre skadedyr i sjakk. Denne hunden kan ha blitt krysset med otterhound og andre raser, i et nøye og lidenskapelig arbeid for å foredle og forme rasen.

I 1886, etter år med dedikert avl og utvikling, anerkjente The Kennel Club airedale terrier som en egen hunderase. Under første verdenskrig trådte airedalen inn på den globale scenen som en modig og pålitelig tjenestehund, brukt av russiske, tyske, og britiske styrker som alt fra rapporthund til vakthund. I dag er rasen mer kjent som en lojal familievenn, men noen steder i verden tjenestegjør den fortsatt som en utmerket arbeidshund.

Dyreplaneten
Logo