Raseprofil: Welsh terrier

Welsh terrier er en lojal og lærevillig hunderase fra Wales. Dette er en mellomstor hund på 9,1 til 10 kg og har en levetid på 12 til 15 år. Den er intelligent og energisk, og egner seg som selskapshund. Likevel trenger den konsekvent trening med positive forsterkningsmetoder for å bli en veloppdragen hund.

Welsh terrier kort informasjon

HunderaseWelsh terrier
OpprinnelseWales
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde36-39 cm
Vekt9,1-10 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Welsh terrier stråler av selvtillit. Dette er en hund som til tross for sin kompakte størrelse, har en personlighet som overgår mange. Intelligent, våken og utrolig lærevillig, viser welsh terrier en entusiasme for nye oppdagelser.

Welsh terrier har en særegen kjærlighet for sin familie. Når den knytter seg til sine eiere, er den lojal og hengiven – en perfekt følgesvenn på bilturer, båtferder eller bare en rolig kveld hjemme. 

Interessant nok, mens mange hunder kvier seg for høye lyder som torden eller skudd, holder welsh terrier hodet kaldt.

Selv om welsh terrier har en sjarmerende natur, krever den en bestemt – men kjærlig – hånd. Dens intelligens og utholdenhet kan noen ganger føre til stahet, så konsekvent trening og positive forsterkningsmetoder er nøkkelen. Med den riktige blandingen av tålmodighet og forståelse, blir treningen av en welsh terrier en givende opplevelse for både hund og eier.

Aktivitetsnivå og mosjon

Welsh terrier er en liten hund med stor energi, og trives best når den får utløp for sitt livlige vesen. Med en natur som alltid er klar til lek, finner denne hunden glede i aktiviteter som ballkasting eller en omgang tau-draging. Slik aktivitet er ikke bare viktig for å holde hunden veltrent, men også for å sikre dens helse og redusere potensielle atferdsproblemer.

Welsh terrier bør få minst én lang tur hver dag, kombinert med lek og utfordringer. Det vil ikke bare styrke båndet mellom eier og hund, men også sørge for en fornøyd og balansert firbent venn.

Bruksområder for welsh terrier

Welsh terrier er en rase som kan spore røttene tilbake til dager der den ble brukt i revejakt og skadedyrbekjempelse. Dens kvikke og modige natur, kombinert med en solid dose intelligens, har gitt den en unik plass blant hunderaser. Fra å være en arbeidende hund har welsh terrier i dag funnet nye roller.

Selskaps- og familiehund

Welsh terrier har utviklet seg til å bli en populær selskaps- og familiehund. Med sin kjærlighet for mennesker – og spesielt sin egen familie – er den en lojal og hengiven følgesvenn. Til tross for dens historiske bakgrunn som jakt- og skadedyrhund, er den i dag primært en familiehund. Likevel er den ingen «barneleke». Selv om den er utmerket i en familiekontekst, krever den bestemt, men kjærlig håndtering.

Sporty turkamerat

Welsh terrier er også en fantastisk turkamerat. Dens pågangsmot og livlighet gjør den til en energisk partner på turer, enten det er i skog og fjell eller langs kysten.

Stell av welsh terrier

Welsh terrier har en distinkt pels som krever regelmessig stell for å holde seg i toppform. Godt stell av denne hunderasen sikrer en sunn og velpleid følgesvenn.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til welsh terrier bør trimmes omtrent fire ganger i året. Ved å opprettholde denne rutinen kan man minimere røyting. I tillegg er ukentlig børsting essensielt for å fjerne løse hår og forhindre floker.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne sikrer at ingen irritasjon eller infeksjoner utvikler seg. Rengjøring med en myk klut kan være nødvendig.
  • Tannpleie: Som med alle hunder, er tannhygiene viktig. Regelmessig børsting av tennene forhindrer tannstein og gir frisk pust. Et sunt kosthold er imidlertid minst like viktig.
  • Kloklipp: Welsh terrierens klør bør klippes med jevne mellomrom for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade.
  • Bad: Selv om regelmessig børsting holder pelsen ren, kan det av og til være nødvendig med et bad – spesielt etter utendørsaktiviteter som etterlater pelsen skitten eller med en lukt. Husk å bruke en mild hundesjampo for å unngå å irritere huden.

Fôr og kosthold

Du bør gi din welsh terrier kvalitetsfôr som er fri for unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse fyllstoffene kan føre til fordøyelsesproblemer og allergiske reaksjoner. Et kvalitetsfôr som VOM, eller annen premium hundemat, er anbefalt.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier til welsh terrier kan man bruke formelen: vekt ganger 30 pluss 70. For en hund på 9,1 kg blir dette: 9,1×30+70=343. Altså, 343 kalorier daglig.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sikre jevn energifordeling gjennom dagen, bør maten fordeles over 2-3 måltider. Det er også viktig å merke seg at man ikke bør mate en welsh terrier rett før en lang tur eller høyintensitetstrening.

Vanlige helseproblemer

Welsh terrier er generelt en sunn hunderase. Den reduserte populariteten har ført til mindre innavl, noe som kan minske sannsynligheten for arvelige helseproblemer. Likevel, som med mange hunderaser, er det enkelte helseutfordringer som eiere bør være oppmerksomme på.

  • Øyeinfeksjoner: Dette kan være et vanlig problem, men det er ofte lett å behandle med riktig medisinering.
  • Øreinfeksjoner: Vanlig blant mange terriere, og bør behandles umiddelbart for å unngå komplikasjoner.
  • Linseluksasjon: En tilstand der linsen i øyet forskyves, noe som kan føre til andre øyeproblemer.
  • Grønn stær (glaukom): En alvorlig tilstand som øker trykket i øyet og kan føre til blindhet hvis den ikke behandles.
  • Katarakt: Gjør at linsen i øyet blir uklar, noe som kan påvirke hundens syn.

Historien om welsh terrier

Welsh terrier har dype røtter i de britiske øyers rike hundehistorie. Opprinnelig ble den brukt i hijakt, en tøff og krevende oppgave som vitner om hundens pågangsmot og utholdenhet.

Med fremveksten av hundeutstillinger, begynte denne rasen å få oppmerksomhet hovedsakelig fra Wales og Sør-England, hvor den ble kjent under både navnet welsh og old english broken haired terrier.

Men det var de stolte waliserne som virkelig tok affære – de omfavnet rasen, sørget for dens bevaring og stiftet en egen klubb for den i 1885. Etter kun ett år med dedikert innsats, ble welsh terrier formelt anerkjent av den engelske kennelklubben.

Dyreplaneten
Logo