Raseprofil: Irsk terrier

Irsk terrier er en livlig og uavhengig rase på rundt 12 kg fra Irland, kjent for sitt gode humør. Rasen trives i varierte miljøer og er kjærlig, men trenger likevel en fast og tydelig leder. Irsk terrier krever minst 1-1,5 timers daglig aktivitet for å opprettholde helse og balansert atferd.

Irsk terrier kort informasjon

HunderaseIrsk terrier
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde45,5-49 cm
Vekt11,4-12,25 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Irsk terrier har et sammensatt og interessant lynne. Den ble opprinnelig avlet som selskapshund, vokter og jeger – noe som har gitt den et godt humør, årvåkenhet og tilpasningsevne. Med sin sprudlende nysgjerrighet, spontanitet og dristighet, er den ikke alltid den enkleste å ha i hus, men belønningen – en hund som er sterkt knyttet til sine mennesker – gjør det verdt innsatsen.

Irsk terrier er smart, uavhengig og har en solid porsjon viljestyrke. Selv om den elsker mennesker og ofte er vennlig mot fremmede, er den kjent for å være litt for tøff med andre hunder.

Men som med alle hunder, formes temperamentet av genetikk, trening og sosialisering. 

Fra valpestadiet er det viktig å gi dem varierte opplevelser og møter med forskjellige mennesker og steder. Slik sosialisering sikrer at den vokser opp til å bli en velbalansert hund.

Selv om irsk terrier er en hund full av energi og livsglede, holder den seg ofte i nærheten av eieren sin. Derimot kan dens sosiale natur gjøre at den følger etter nye lekekamerater den møter, så det er viktig å holde et øye med den på turer.

Som en allsidig rase, trives irsk terrier i ulike miljøer, fra skog til fjell og til og med på sjøen. Den har fortsatt sitt opprinnelige bruk som selskaps- og familiehund mer enn jakthund, men har bevist sin dyktighet i alt fra lydighetskonkurranser til redningsarbeid.

Tross sin lille størrelse i Norge, har irsk terrier klart å lage et stort avtrykk med sitt unike temperament og karakter. Den er intelligent, selvstendig og stolt, men krever en kjærlig og fast hånd i oppdragelsen.

Når den blir behandlet som en venn, med respekt og kjærlighet, blir irsk terrier en fantastisk familiehund. Den er følsom overfor familiens stemninger og arbeider hardt for å bevare familiens samhold.

Aktivitetsnivå og mosjon

Irsk terrier er en hund full av liv og energi, som elsker å være i bevegelse. Med sin utholdenhet, fart og smidighet, er den en utmerket konkurransehund som trives i agility.

Den har også en naturlig evne i lydighet og rallylydighet, og dens milde munn og kjærlighet for vann gjør den til en dyktig jakt- og apporteringshund – enten det er på land eller fra vann.

Med sitt moderate jaktinstinkt og nære bånd til eieren, trenger denne rasen både mentale utfordringer og fysisk aktivitet.

Irsk terrier trives best i selskap med en aktiv eier. Den trenger minst 1 til 1,5 timer mosjon hver dag for å opprettholde god helse og unngå atferdsproblemer. Dette kan være i form av lek i skogen eller hagen, fjellturer, svømming eller bare lange, daglige turer.

Bruksområder for Irsk terrier

Irsk terrier har gjennom tidene vist seg å være en hund av mange talenter, tilpasset ulike oppgaver med samme iver og dyktighet.

Selskapshund og familiehund

Selv om irsk terrier har en sterk arbeidsbakgrunn, har den også alle egenskapene til en ideell familiehund. Dens lojale og hengivne natur gjør den til et populært valg for familier, og den kan raskt bli et kjært familiemedlem med riktig sosialisering. 

Jakthund

Irsk terrier var opprinnelig avlet som en jakthund for småvilt, spesielt rotter, rev, grevling og oter. Med sin kompakte størrelse er den i stand til å følge med på lange jaktreiser. Ofte vil den overraske eieren med hvor mange kilometer den faktisk kan legge bak seg.

Irsk terrier har også vist seg å være et ypperlig valg for fuglejakt, noen ganger foretrukket fremfor retrievere og settere.

Nesearbeid

Irsk terrier utmerker seg også i nesearbeid. Dens evne til å spore er bemerkelsesverdig, og den har blitt brukt som sporer i ulike sammenhenger – fra storviltjakt i tropene til å tjenestegjøre som rapporthund under 1. verdenskrig.

Rottefanger

I gamle dager, før den fikk et bredere spekter av bruksområder, var irsk terrier spesielt verdifulle for bønder som en effektiv rottefanger. Den ble avlet for å fange små skadedyr som levde i hulrom, og var uunnværlig for å holde fjøs og låver fri for skadedyr. I dag er det fortsatt flere som bruker hunderasen innenfor dette området.

Apportør

Nåtidens jegere verdsetter irsk terrier som en apportør, spesielt for fuglejakt. Når den er riktig trent, kan du stole på din irsk terrier for å hente en fugl du har skutt, selv om den må gjennom tett vegetasjon eller vann for å utføre oppgaven sin.

Hundesport

På grunn av dens intelligens og trenbarhet, er irsk terrier et populært valg for hundesportentusiaster. Den kan konkurrere i agility, lydighet og rallylydighet. Men det kreves en fast og konsekvent opplæring fra en ung alder for å sikre at den forstår hvem som er sjefen og følger førerens kommandoer nøye.

Stell av irsk terrier

Å ivareta en irsk terriers velvære krever en kombinasjon av regelmessig stell og oppmerksomhet til detalj. Rasen har sine spesifikke behov når det gjelder pelspleie og generell hygiene.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til en irsk terrier er stri og krever spesiell omsorg. Det anbefales å trimme pelsen to til tre ganger i året. Selv om trimming kan læres av de fleste, er det viktig å ikke klippe pelsen. Så, om du har spørsmål kan det være lurt å snakke med raseklubben eller en profesjonell hundefrisør.
  • Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring kan gjøres ved behov – men forsiktig, for å unngå skade.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting forhindrer tannstein og opprettholder god munnhygiene. Husk at et sunt kosthold er selve grunnmuren til god tannhelse.
  • Kloklipp: Klør bør klippes regelmessig for å forhindre at de blir for lange – noe som kan være ubehagelig for hunden og føre til skader.
  • Bad: Selv om irsk terrier ikke trenger hyppige bad, bør den vaskes ved behov. Det er viktig å bruke hundespesifikke sjampoer for å bevare pelsens naturlige oljer.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å gi en irsk terrier fôr av høy kvalitet. Unngå fôr med fyllstoffer, soya, korn, mais og lignende ingredienser, da disse ofte ikke gir hunden de næringsstoffene den trenger. Mange eiere av irsk terrier velger hundemat fra merker som VOM, som er kjent for sin høye kvalitet. Alternativt kan man også gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat – noe som gir viktige proteiner og næringsstoffer.

Mengde mat

En god tommelfingerregel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg: 10 x 30 + 70 = 370 kalorier per dag. Men, hvis terrieren er spesielt aktiv, kan det hende at du må øke inntaket noe. For å sikre at du gir riktig mengde mat er det en god idé å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

2-3 måltider spredt ut over dagen er anbefalt for en irsk terrier. Dette forhindrer overfôring og sikrer jevn energiforsyning gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Irsk terrier er kjent for å være en frisk rase, og mange individer lever et langt og aktivt liv, ofte mellom 13 til 15 år. Dette er imponerende for en mellomstor hunderase, og mange eiere kan forvente å ha selskap av sin firbeinte venn i mange år. 

  • Corny feet/cracked pads: Dette er en arvet lidelse som kan forårsake dype sprekker i tredeputene. Resultatet av denne tilstanden er at tredeputene mister sin naturlige runde form, blir flate, og klørne kan bli tykke og rette. Selv om denne sykdommen er verdt å merke seg, er det viktig å påpeke at den er svært sjelden i Skandinavia. Med moderne teknologi er det nå mulig å DNA-teste en irsk terrier for denne tilstanden. Testen kan avgjøre om hunden er fri fra sykdommen, er en bærer eller faktisk er syk.

Det er alltid en god idé å være oppmerksom på hundens helse og konsultere en veterinær ved eventuelle bekymringer. Vær også klar over at andre type sykdommer eller helseutfordringer kan oppstå som for alle hunder – for eksempel allergier, betennelse og infeksjoner.

Størrelse og utseende

Den generelle høyden for irsk terrier ligger mellom 45,5 til 49 cm. Når det kommer til vekt, varierer den normalt mellom 11,4 til 12,25 kg.

Irsk terrier har en tett og ru pels, som har en tendens til å tvinne seg, men ligger likevel flatt inntil kroppen. Dette hårlaget vokser så tett og kraftig at huden forblir usynlig selv når man deler pelsen med fingrene.

Fargen kan variere fra ensfarget klart rød, rød hvetefarget, til gulrød. Enkelte individer kan ha noen hvite tegninger, spesielt på brystet.

Historien om Irsk terrier

Irsk terrier har røtter dypt plantet i Irlands historie, og er anerkjent som den eldste av alle terrierrasene. Historien forteller at denne robuste hunden først ble avlet i Cork, men dens popularitet spredte seg raskt til hele den grønne øya. På 1880-tallet ble den ansett som Irlands mest populære hunderase. 

Opprinnelig ble irsk terrier verdsatt for sitt talent i å holde hjemmene frie for skadedyr, og den ble ofte benyttet for jakt på rev, grevling, oter og fugl.

Med tiden vokste rollen, og den viste seg å være en allsidig hjelper – fra å være en storviltjeger i tropene til en modig rapporthund under 1. verdenskrig. 

Selv om rasen var enormt populær for et århundre siden – med den første importen til Norge i 1898 – har dens status her i landet endret seg, og i dag betraktes den som en sjeldnere rase.

Dyreplaneten
Logo