Raseprofil: Løwchen

Løwchen er en liten, energisk hund med opprinnelse fra Tyskland og Frankrike. Den veier mellom 4 og 8 kg og har langhåret pels. Den er intelligent, kjærlig og kan trenes med positive forsterkningsteknikker. Løwchen er ideell for deg som ønsker en liten selskapshund.

Løwchen kort informasjon

HunderaseLøwchen
OpprinnelseTyskland, Frankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde30-36 cm
Vekt4-8 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Løwchen er en liten perle av en hund med en karakter som overskrider dens fysiske størrelse. Med sin robuste kroppsbygning og energiske natur er den en fryd å tilbringe tid med.

Når man ser en løwchen i bevegelse – med sitt høyt bårne hode, stolte skritt, og den karakteristiske bølgende manen som følge av løveklippen – kan man lett forstå hvorfor den tiltrekker seg så mye oppmerksomhet.

Med sitt våkne uttrykk og glitrende personlighet, er løwchen en hund som liker å tenke for seg selv. Det betyr imidlertid ikke at den er sta eller vanskelig å trene. Tvert imot er dens intelligens og ønske om å behage nettopp det som gjør treningen enklere. Men som med alle hunder, krever løwchen også en tidlig start. Det er viktig å sette klare forventninger fra begynnelsen og være konsekvent i opplæringen.

Selv om løwchen er kjærlig av natur, vil tidlig sosialisering sikre at den kommer godt overens med både mennesker og andre hunder.

Det er verdt å være oppmerksom på at løwchen har en vokal side. Denne lille hunden har mye å si om mange ting. Selv om det kan være fristende å irettesette den for overdreven bjeffing, husk også at løwchen er en sensitiv sjel. Hard tilsnakk vil ikke være produktivt. Bruk positiv forsterkning i stedet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Løwchen er nysgjerrig, energisk og full av liv, og krever en god dose daglig mosjon samt mentale aktiviteter for å holde seg stimulert. Takket være sin nysgjerrige natur, trives løwchen med agility, hvor den ofte også utmerker seg. På samme tid kan en løwchen finne glede i hundepuslespill som gir den mentale utfordringer. Videre setter løwchen pris på lek både inne og ute.

Daglige turer er også viktig for å sikre at løwchen får den mosjonen den trenger. Denne lille vennen vil også sette pris på ekstra tid sammen med deg. Vær forsiktig med å la den løpe fritt ute før du har mestret innkalling, da løwchen har en naturlig trang til å vandre.

Pass på at du får inn 45 til 60 minutter aktivitet hver dag. Her kan du gjerne kombinere de forskjellige aktivitetene, som gåturer, agility, lek og trening.

På kalde vinterdager vil løwchen sette pris på en liten jakke når den er ute og nyter frisk luft.

Bruksområder for løwchen

Løwchen er en av få hunder som primært har vært en selskapshund i flere hundre år allerede. Men løwchen kan også ha flere bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Løwchens historie som en selskapshund blant adelen gir en pekepinn om dens naturlige evne til å glede i hjemmet. Med sin kjærlige og hengivne natur er løwchen et perfekt valg for familier som ønsker en nær følgesvenn. Løveklippen, som ga rasen sitt særegne navn, understreker dens aristokratiske bakgrunn – og gir en stolt og tiltalende utseende som smelter hjerter.

Hundesport

Selv om løwchen historisk sett har vært en selskapshund, kan den også fint brukes i agility, takket være sin intelligens og smidighet. 

Stell av løwchen

Stell av løwchen er en viktig del av å ha denne rasen som en del av familien. Med sin unike pelsstruktur og spesifikke krav, bør eiere være forberedt på å investere tid i vedlikeholdet av hunden.

  • Pelsstell og røyting: Selv om løwchen ikke røyter i tradisjonell forstand, opplever den naturlig håravfall. Regelmessig børsting er derfor nødvendig for å unngå floker og holde pelsen i topp stand.
  • Ører og øyne: Sjekk øyne og ører for tegn på irritasjon eller infeksjon. Å holde dem rene kan forhindre potensielle helseproblemer.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, bør løwchens tenner rengjøres regelmessig for å forhindre tannstein og tannkjøttbetennelse. Vær ekstra nøye med kostholdet så er det ikke så mye som skal til.
  • Kloklipp: Sørg for at hundens klør holdes korte og velpleide. Regelmessig klipping vil forhindre klørne i å bli for lange. Om du hører de klippe på gulvet er det på tide å gjøre noe.
  • Bad: Løwchen bør bades med jevne mellomrom, spesielt før klipping eller trimming. Dette sikrer at pelsen er ren og fri for smuss, noe som kan gjøre klippeprosessen enklere. Pass på at du bruker en mild hundesjampo når du bader hunden din.

Fôr og kosthold

Hver hund fortjener kvalitetsfôr og løwchen er intet unntak. Sørg for at hunden din får hundemat uten fyllstoffer, som soya, korn og mais. Ren og naturlig hundemat som VOM er sterkt anbefalt. Slike alternativer tilbyr næringsstoffer som hunden trenger, uten de unødvendige tilsetningsstoffene.

Mengde mat

Mengden mat en løwchen trenger varierer basert på dens aktivitetsnivå. En generell regel for å finne riktig mengde kalorier for en hund er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For en veldig aktiv løwchen kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket en smule. Det er viktig å holde kontroll på hundens vekt ved å veie den regelmessig, slik at den verken blir over- eller undervektig.

Antall måltider

For å unngå overfôring, bør en løwchen mates 2-3 ganger om dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før lange turer eller intens trening – dette kan forhindre potensielle fordøyelsesproblemer og sikre at hunden har den energien den trenger for fysisk aktivitet.

Vanlige helseproblemer

Løwchen er en robust rase, men som alle hunderaser kan også denne rasen være utsatt for visse helseproblemer. Selv om mange løwchen lever sunne og problemfrie liv, er det viktig for eiere å være klar over de potensielle helseutfordringene rasen kan møte.

  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der hundens kneskål glir ut av plass. Det er et kjent problem for mange små hunderaser, inkludert løwchen.
  • Arvelige øyesykdommer: Katarakt og PRA (progressiv retinal atrofi) er to arvelige øyesykdommer som av og til kan ramme løwchen. Disse sykdommene kan påvirke hundens syn, så det er viktig å teste for dem.
  • Rennende øyne: Noen løwchen-eiere merker at hundene deres ofte har rennende øyne, noe som kan gi fuktige merker under øynene.

Størrelse og utseende

Løwchen er kjent som en miniatyrhund, men den er noe større enn mange andre raser i denne kategorien. Med en høyde som varierer mellom 26-32 cm og 4 til 8 kg, kombinerer den styrke og eleganse i en kompakt kropp. Til tross for sin beskjedne størrelse, har den en velutviklet, muskuløs kropp.

Den distinkte pelsen hos løwchen er lang og bølgete, men uten å bli for krøllete. Alle pelsfarger er tillatt, noe som gir en viss variasjon i utseendet.

Den tradisjonelle løveklippen er spesielt gjenkjennelig: foruten bakparten er frambeina og potene glattklippet, mens pelsdusker pryder beinenden og halespissen. Hodet skal beholdes i sin naturlige pelslengde.

Dette understreker rasens «rampete» karakter, da en røff «løveprofil» komplementerer dens uttrykk.

Historien om løwchen

Løwchen er en gammel hunderase som opprinnelig kommer fra Frankrike. Den var i sin tid den foretrukne selskapshunden blant adel og fornemme kretser, og denne sjarmerende lille hunden prydet en rekke kunstverk.

Kunstnere som den kjente spanjolen Francisco Goya (1743-1828) har skildret dem i sine malerier – noen lekne og kvikke, mens andre nøt det gode liv i favnen til velstående damer. Rasens karakteristiske pels, bølgete og silkeaktig, er fremdeles gjenkjennelig fra den tiden, med den tradisjonelle løveklippen i sentrum.

Mystikken rundt hvorfor løwchen ble klippet på denne måten går langt tilbake. Noen teorier sier at de tjente som varmeflasker og ble klippet av hygieniske årsaker, men det var nok mer bakgrunnen for klippen. Men de spilte også en rolle som symboler på styrke og makt.

Men rasens historie tok nesten en tragisk vending etter andre verdenskrig. Så få som 40 kjente individer eksisterte, og Guinness rekordbok i 1969 utnevnte den som verdens mest sjeldne hunderase.

Heldigvis, takket være dedikerte entusiaster fra blant annet Belgia og Tyskland, fikk rasen en renessanse fra 1950-tallet. Dagens løwchen har beholdt sin naturlige sjarm og lekenhet, og har igjen funnet sin plass blant hundeentusiaster verden over.

Dyreplaneten
Logo