Raseprofil: Beagle

Beagle er en aktiv og vennlig hund som passer godt for familier. Den har et sterkt jaktinstinkt og kan forfølge lukter, så den bør holdes i bånd utenfor inngjerdede områder. Trening krever tålmodighet, med fokus på luktbaserte øvelser. Daglig mosjon er viktig for å forhindre destruktiv oppførsel. Beagle er en mellomstor hund på 9 til 11 kg.

Beagle kort informasjon

HunderaseBeagle
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde33-41 cm
Vekt9-11 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Beagle er som skapt for en aktiv familie. Den trives som familiens sentrum, og i en barnefamilie er den ofte barnas beste venn. Men – la oss ikke glemme – en beagle er først og fremst en jakthund. Jakten i dens blod kan drive den til å forfølge lukter og vandre av gårde, forsvinnende inn i horisonten. Med nesen ned mot bakken, oppslukt av lukten, kan den til tider glemme alt annet.

Selv om rasen er leken og barnslig, er det viktig å være konsekvent i oppdragelsen. Den kan vise en egenrådig side, men på den annen side er den også blid, energisk og uforutsigbart leken. Den balansen – mellom uavhengighet og hengivenhet – gjør dem til en utfordring, men også til en glede å ha i familien.

Når det kommer til å oppdra en beagle, må man være kreativ og tålmodig. De er smarte, men deres oppmerksomhet kan lett vike for verden av dufter rundt dem. Mens visuell trening kan være en utfordring, er luktbasert trening derimot veien å gå. Gjemmeleker, der hunden skal finne godbiter eller leker ved å bruke sin enestående luktesans, kan være svært effektive.

Dessverre kan beaglens iboende nysgjerrighet og jaktinstinkt også føre til at den lett blir borte. Derfor er det essensielt å alltid ha hunden i bånd når man er utenfor et inngjerdet område.

Hundens tilbøyelighet til å ule eller bjeffe kan være en utfordring for noen. Men med riktig trening, kjærlighet og en dose tålmodighet, kan en beagle bli den mest trofaste og kjærlige følgesvenn en familie kan ønske seg.

Aktivitetsnivå og mosjon

Beagle er en hunderase som ikke krever ekstreme mengder med aktivitet, men de trenger allikevel en god dose med mosjon daglig – mellom 60 til 90 minutter er ideelt. Dette behøver ikke å være intens trening. Regelmessige turer holder energinivået deres balansert. De setter også pris på lek, så det å kaste en ball i hagen eller å leke med andre hunder kan være en god aktivitet.

Men igjen, det er viktig å huske at beagler har et sterkt jaktinstinkt – slipper du dem løs i et uinngjerdet område, kan de lett bli distrahert av en interessant lukt og forsvinne. Inngjerdede områder er derfor et tryggere valg frem til du har full kontroll på innkalling.

En annen aktivitet beaglen elsker er å spore ting med nesen. Å gjemme godbiter eller favorittleker rundt i huset eller hagen engasjerer dem mentalt. Dette tretter dem ut raskt og krever minimal innsats fra eierens side.

Likevel – aldri undervurder betydningen av mosjon for en beagle. En understimulert beagle kan bli destruktiv og skadelig for møbler eller sko. De kan også bli mer vokale hvis de føler seg oppspilte.

Bruksområder for beagle

Beagle er en hunderase med en rekke bruksområder. Denne allsidigheten kommer av dens historiske røtter og dens naturlige egenskaper. Fra å være en jakthund avlet for å jakte hare og kanin, har beaglen utviklet seg til å bli en verdifull ressurs innenfor forskjellige områder. La oss utforske noen av de mest populære bruksområdene for denne rasen.

Selskaps- og familiehund

Takket være sitt vennlige vesen har beaglen blitt en yndet familiehund. Dens lekne natur og kjærlighet til barn gjør den til et utmerket valg for familier med barn i alle aldre. Den allsidige hunden er også en populær utstillingshund, noe som viser dens estetiske appell.

Jakthund

Opprinnelig ble beagle avlet for å jakte hare og kanin. Dens usedvanlig godt utviklede luktesans og evne til å jakte både i flokk og alene gjør den til en utmerket jakthund. Den har også vist dyktighet i jakt på rev, rådyr og annet småvilt. Imidlertid er visse jaktformer, som hetsjakt, forbudt i mange land, inkludert Norge.

Toll- og polititjeneste

I nyere tid har beaglens skarpe nese gjort den svært ettertraktet i tolltjeneste og politirollen. Dens evne til å oppdage ulike stoffer ved hjelp av sin bemerkelsesverdige luktesans gjør den til en uvurderlig ressurs i disse profesjonelle rollene. Den hendige størrelsen bidrar også til dens popularitet i slike stillinger.

Stell av beagle

Beagle er en robust hunderase, men som alle hunder, trenger den regelmessig stell for å holde seg sunn og velpleiet.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til beagle er kort, tett og værmotstandig, noe som betyr at den krever lite pelsstell. Men, siden denne rasen gjerne følger duften hvor enn den fører, kan den ofte ende opp med å være skitten – fra sølepytter til tornete busker. Selv om de ikke trenger hyppige bad med mindre de er synlig skitne, er det lurt å børste dem flere ganger i uken. Dette vil ikke bare redusere røyting, men også fordele hundens naturlige oljer over hele kroppen.
  • Ører og øyne: Beaglens lange ører kan være utsatt for infeksjoner. Det er viktig å rengjøre dem minst en gang i uken, og være spesielt oppmerksom på å tørke dem grundig hvis hunden bestemmer seg for å ta et bad. Videre bør hundens øyne holdes rene og klare.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting anbefales for å holde beaglens tenner i god stand og forhindre tannsykdom.
  • Kloklipp: Klipp beaglens klør etter behov for å forhindre overvokste klør som kan forårsake smerte eller skade.
  • Bad: Selv om beagler ikke trenger hyppige bad, kan de ofte bli synlig skitne på grunn av deres eventyrlystne natur. Bad dem når du ser at de er skitne eller når de har rullet seg i noe du helst ikke vil ha i huset.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å velge kvalitetsfôr for din beagle. Unngå fôr med fyllstoffer, soya, korn og mais, da disse ikke tilfører den nødvendige ernæringen en hund trenger. Istedenfor bør man velge fôr fra kjente produsenter som VOM, eller gi rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Kvalitetsfôr sikrer at din beagle får i seg de riktige næringsstoffene, noe som igjen vil bidra til en sunnere og mer aktiv hund.

Mengde mat

For å beregne den riktige mengden kalorier for en beagle som veier, for eksempel, 10 kg: 10 kg x 30 + 70 = 370 kalorier per dag. Beagle er litt mer aktiv enn en gjennomsnittlig hund, så det kan hende du må øke inntaket noe.

Antall måltider

Det er anbefalt at en beagle får 2-3 måltider per dag. Dette forhindrer overfôring og sikrer at hunden har en jevn forsyning av energi gjennom dagen. Men, det er viktig å ikke mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening – det kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Beagle har visse helseutfordringer som er mer fremtredende. En god forståelse av disse problemene kan hjelpe eiere til å være proaktive i hundens helse og oppsøke nødvendig behandling i tide.

  • Overvekt: Rasen har en tendens til å bli overvektig. Dermed er riktig kosthold og regelmessig mosjon ekstra viktig for å opprettholde en sunn vekt.
  • Øyesykdommer: Både progressiv retinal atrofi – en sykdom som angriper synscellene i netthinnene – og grå stær, hvor øyets linse mister sin klarhet, kan oppstå hos beagle. Grønn stær, karakterisert ved et for høyt trykk inne i øyet, er også en bekymring.
  • Ryggprolaps: Beagle er utsatt for denne tilstanden, der deler av ryggvirvlene kan presse på nerver eller ryggmargen.
  • Hofteleddsdysplasi: Selv om det kanskje ikke er like vanlig som noen av de andre helseproblemene, kan hofteleddsdysplasi – en unormal dannelse av hofteleddet – også forekomme i rasen.

Det er viktig for beagle-eiere å være oppmerksomme på disse potensielle helseproblemene og ha regelmessige veterinærkontroller.

Alternativer til beagle

Det er ingen tvil om at beagle er en fantastisk hund, men om du ikke har bestemt deg helt enda, kan dette være noen alternativer du kan vurdere.

Blodhund

Blodhund er en eldgammel hunderase med røtter helt tilbake til 700-tallet. Den antas å stamme fra Belgia, hvor François Hubert drev med oppdrett av store jakthunder – og derav navnet Chien de Saint-Hubert eller St. Hubertushund i Belgia.

Til tross for sitt majestetiske utseende med dype øyne og langt-hengende ører, er blodhunder vennlige og gode familiemedlemmer, men de krever riktig forståelse og omsorg.

Finsk støver

Med sin opprinnelse i Finland er finsk støver et populært valg i Skandinavia. Denne rasen ble utviklet i 1800-tallet for å møte behovet for støvertypede jakthunder, spesielt for jakt på småvilt som rev og hare. Ved siden av jaktinstinktet har finsk støver også en naturlig leken og kjærlig personlighet.

Drever

Drever er en kjærlig og aktiv jakthund fra Sverige. Den er spesielt brukt til å jakte rådyr, hare og rødrev, hvor den driver byttet foran seg for jegeren. Selv om de kan være sta og egenrådige, blir de lojale og engasjerte følgesvenner med riktig trening og stimulering.

Historien om beagle

Støvere av beagle-typen har vandret ved menneskers side i over 2000 år. Men det var ikke før 1830-tallet, i Storbritannia, at beagle – slik vi kjenner den i dag – ble skapt fra en mosaikk av forskjellige støver-varianter som varierte i både størrelse og farge.

Forestill deg dette – det fantes beagles så små som «Elisabeth-beaglen» med en skulderhøyde under 20 cm. Med en unik og klangfull los, fikk denne lille hunden æren av tilnavnet «den syngende beagle».

Dagens beagle bærer arv fra flere av sine forfedre, som Talbothund, North Country beagle og Southern hound. Selv om det nøyaktige genetiske sammensetningen forblir et mysterium, vet vi at beagle har vokst i popularitet over tid.

Den første beagleklubben i hjemlandet ble grunnlagt allerede i 1890. Rasen fant også veien til Frankrike og USA tidlig, og American Kennel Club anerkjente denne spretne hunden så tidlig som i 1884.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer beagle fra?

Beagle har sin opprinnelse i Storbritannia.

Er det lovlig å ha en beagle i Norge?

Ja, det er lovlig å ha en beagle i Norge.

Hvor lenge lever en typisk beagle?

En beagle lever typisk mellom 12-15 år.

Hvordan er beaglens lynne?

Beaglen er kjent for sitt vennlige vesen og er ofte barnas beste venn. Men den har også jakt i sitt blod, noe som kan drive den til å forfølge lukter og vandre av gårde.

Hvor mye mosjon trenger en beagle daglig?

Beagle trenger en god dose med mosjon daglig, mellom 60 til 90 minutter.

Hvilke helseutfordringer er vanligst for beagle?

Beagle har en tendens til å bli overvektige, og de kan også oppleve øyesykdommer som progressiv retinal atrofi, grå stær og grønn stær. De kan også være utsatt for ryggprolaps og hofteleddsdysplasi.

Dyreplaneten
Logo