Raseprofil: Finsk støver

Finsk støver, kalles også finskestøver og finnstøver, kommer fra Finland. Rasen ble krysset frem på 1800-tallet etter landet så stor interesse for jakthunder av støvertypen. I Skandinavia er finsk støver en populær hunderase og passer svært godt til jakt på småvilt som rev og hare.

Finsk støver fakta

HunderaseFinsk støver
HundetypeStøver, drivende hund
OpprinnelseFinland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-12 år
Høyde52-61 cm
Vekt20-28 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Mens hannhundene vanligvis måler mellom 55-61 cm i mankehøyde, med en idealhøyde på 57-59 cm, ligger tispene litt lavere med 52-58 cm, og en idealhøyde på 54-56 cm. Imidlertid har det vært en tendens i de senere år mot større individer, med flere hunder nå som når opp til maksimalgrensen. Når det kommer til vekt varierer den fra 20 til 28 kg avhengig av kjønn.

Pels

Pelsen til finsk støver består av kort, tett og myk underull, med et middels langt, rett, tett og relativt stri dekkpels. Den trefargede mantelen skal være sort, med varm rødbrun på hodet, kroppens underside, skuldrene, lårene og beina. Hvite tegninger er vanligvis å finne på hodet, halsen, brystet, nederst på bena og på halespissen. 

Hale

Halen på en finsk støver er et viktig element i rasebeskrivelsen. Den skal bæres korrekt, det vil si hverken for høyt eller for lavt. Noen hunder kan ha en tendens til å bære hodet noe høyt, noe som kan påvirke halebæringen. 

Lynne, trening og lydighet

Finsk støver er kjent for sin imponerende styrke, men også for sin lekne og kjærlige personlighet. De er generelt rolige og avbalanserte, noe som gjør dem til en god familiehund.

Under den rolige fasaden finner vi imidlertid en dedikert jeger. Rasen har et sterkt jaktinstinkt, og dette er et aspekt av deres personlighet som krever forståelse og tilsvarende håndtering.

Med rett trening kan finsk støver være en utmerket jakthund, men også en kjærlig og lydig familiehund. De er intelligente og lærer raskt, men det sterke jaktinstinktet betyr at de krever konsekvent og positiv trening fra en tidlig alder.

Det er viktig å merke seg at disse hundene elsker å jobbe og krever mye mental og fysisk stimulering for å være lykkelige og sunne. Treningen bør inneholde en balanse mellom arbeid og lek.

Finsk støver er kjent for å være svært lydige, så sant de er godt trent. De reagerer godt på kommandoer og er veldig ivrige etter å behage eiere sine. Som vanlig er det viktig å begynne med lydighetstrening fra tidlig alder, da deres sterke jaktinstinkt kan gjøre dem litt sta hvis de ikke er godt trent. Som med alle hunder, bør lydighetstrening være positiv, belønningsbasert og konsekvent.

Aktivitetsnivå og mosjon

Finsk støver er en aktiv og energisk rase, kjent for sin utrolige utholdenhet. De trives med aktivitet og trenger mye mosjon for å holde seg sunne og lykkelige. En finsk støver er ikke fornøyd med en rask spasertur rundt kvartalet – de krever lange, energiske turer, løping eller en solid jaktopplevelse for å brenne av energien de har.

Hver dag bør inneholde et par timer aktivitet, enten det er lek i hagen, en lang tur, en løpetur i skogen, eller en dag på jakt.

Det er viktig å merke seg at finsk støver er en arbeidende rase, og de elsker å ha en jobb å gjøre. Dette kan være noe så enkelt som å hente avisen eller noe mer komplekst som jakttrening.

Med sitt høye energinivå og behov for å være aktive, er finsk støver et utmerket valg for aktive familier som elsker å være ute i naturen og gjerne i form av jakt.

Stell av finsk støver

Pelsstell og røyting

Finsk Støver har et kort og tett hårlag, men det betyr ikke at de ikke røyter. De har en tendens til å røyte moderat, så regelmessig børsting en gang i uken vil være nødvendig for å minimere løse hår rundt i huset og for å holde pelsen fin og sunn.

Hvis du har allergi, bør du vite at finsk støver ikke er sett på som en spesielt allergivennlig hunderase. Selv om de har kort pels røyter de moderat, og vil potensielt utløse allergiske reaksjoner hos allergikere.

Ører og øyne

Sørg for å sjekke ørene og øynene til din finsk støver regelmessig. Hvis ørene ser skitne ut kan du rengjøre dem forsiktig med en våt klut eller en ørerens laget for hunder. Øynene skal være klare og lyse, uten tegn på rødhet, hovne eller rennende øyne.

Tannpleie

God munnhelse er viktig for hundens generelle helse. Et sunt kosthold har stor betydning for pleie av tennene, så pass på å gi hunden din høykvalitetsmat. I tillegg vil et ekte storfebein være utmerket for å rense tennene naturlig, samtidig som det gir rikelig med mineraler.

Unngå å gi hunden din små, skarpe bein, spesielt fra fugler, da disse kan skade munnen og i verste fall innvollene ved svelging.

Hvis hunden din spiser billig hundemat, vil det mest sannsynlig være nødvendig med regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Regelmessig kloklipp er en annen viktig del av stell. Vær imidlertid forsiktig så du ikke klipper for langt inn i klørne, da det er både nerver og blodårer der.

Hvis hunden din er veldig aktiv vil klørne slites noe naturlig. Mest sannsynlig vil det nok fortsatt være nødvendig å klippe klørne fra tid til annen.

Bad

Finsk støver trenger ikke å bade ofte, med mindre de blir spesielt skitne. For mye bading kan tørke ut huden deres, så bruk en mild hundesjampo og begrens bading til når det er absolutt nødvendig.

Bruksområder for finsk støver

Finsk støver er en svært allsidig hund med flere bruksområder. Best kjent er den imidlertid for sin rolle som jakthund og familiehund.

Jakthund

Som jakthund er finsk støver anerkjent for sin utholdenhet, hurtighet, og evne til å jobbe selvstendig. Dens primære oppgave er jakt på småvilt, spesielt på hare og rødrev.

Generelt er ikke dette en rase ikke er lovlig for rådyrjakt der hunden løper løs. Den er kjent for sin utmerkede evne til å spore, og den vil forfølge byttet med en vedvarende og kraftig halsing.

Ettersøkshund

I tillegg til dens evner som jakthund, kan finsk støver også brukes som ettersøkshund. Den sterke luktesansen og evnen til å følge spor gjør den til en pålitelig partner i søk etter savnede personer eller dyr.

Sporhund

Finsk støver er også en utmerket sporhund. Den har en naturlig evne til å spore dufter, og kan brukes i en rekke sporingsoppgaver, fra redningsoperasjoner til narkotika.

Familiehund

Selv om finsk støver er en utmerket arbeidshund, er denne rasen også en flott familiehund. Den er kjent for å være rolig og vennlig, og kommer godt overens med barn. Så sant den får nok mosjon og mental stimulering, vil den være et godt familiemedlem.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av finsk støver bør du unngå fôr fylt med unødvendige fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende. Fôr med fyllstoffer kan potensielt lede til et dårligere opptak av næringsstoffer og allergier.

Sørg for at kostholdet er rikt på proteiner og fett, som rent kjøtt, kjøttdeig og innmat. Hundemat fra produsenter som VOM er et godt valg, da de ofte inneholder alle de nødvendige næringsstoffene din hund trenger.

Mengde mat

Mengden mat en finsk støver trenger, avhenger av dens vekt, alder og aktivitetsnivå. En god regel for å beregne kaloribehovet er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 25 kg, vil du beregne det slik: (25 kg x 30) + 70 = 820 kalorier per dag. Hvis hunden din er ekstra aktiv, kan du øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele hundens daglige matinntak i to måltider. Dette bidrar til bedre fordøyelse og hjelper med å opprettholde en stabil blodsukkernivå gjennom dagen. Husk å unngå å mate hunden et stort måltid rett før en lang tur eller intens trening, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Finsk støver er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser, er det visse helseproblemer de kan være utsatt for.

  • Hoftedysplasi: En arvelig tilstand som kan føre til smerte og begrenset mobilitet.
  • Øyeproblemer: Finsk støver kan være utsatt for ulike øyesykdommer som katarakt (grå stær).
  • Øreinfeksjoner: På grunn av deres lange og hengende ører, er de mer utsatt for øreinfeksjoner.

Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, nok aktivitet og et sunt kosthold vil bidra til å forhindre mange av disse problemene. Det er også viktig å kjøpe valpen fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. God genetikk er en viktig faktor i å opprettholde god helse, og en ansvarlig oppdretter vil sikre at valpenes foreldre er fri for arvelige sykdommer.

Alternativer til finsk støver

Om du synes at  den finske støveren er interessant, men likevel lurer på om det finnes andre raser som kan passe deg bedre, så finnes det flere alternativer å vurdere.

Haldenstøver

Haldenstøver er den eneste norske støverrasen. Den er kjent for sin utmerkede jaktevne, akkurat som finsk støver. Den er selvstendig, utholdende og har en god luktesans – alle gode egenskaper til en effektiv jakthund. Størrelsesmessig er den også tilnærmet lik finsk støver. Haldenstøver er imidlertid kjent for å være mer familieorientert og sosial, noe som kan være et pluss hvis du ønsker en hund som både er en jaktkamerat og en kjær familiehund.

Hamiltonstøver

Hamiltonstøver er en svensk hunderase som deler mange av de samme jaktferdighetene som finsk støver. Den er også kjent for sin høye utholdenhet og selvstendighet på jakt. Størrelsesmessig er de tilsvarende finsk støver.

Selv om hamiltonstøver er kjent for å være noe mer stille og reservert enn finsk støver, er de fortsatt kjærlige og trofaste familiehunder når de ikke er ute på jakt.

Dunker

Dunker, også kjent som dunkerstøver, er en annen rase du kan vurdere. Den er omtrent like stor som finsk støver, og også dette er en dyktig jakthund. Dunkeren er kjent for sitt aktive temperament og sitt høye energinivå, noe som betyr at den krever mye mosjon og stimulering.

Ofte stilte spørsmål

Er finsk støver allergivennlig?

Nei, finsk støver er ikke kjent for å være spesielt allergivennlig.

Hvor ofte må jeg stelle pelsen til en finsk støver?

Finsk støver har en kort og rett pels som ikke krever veldig mye vedlikehold. For å holde pelsen sunn og minimere røyting, bør du børste hunden en til to ganger i uken. Pelsen vil også se penere ut med jevnlig børsting.

Hvordan er finsk støver med andre kjæledyr?

Finsk støver kan generelt sett gå godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert fra ung alder. Det er viktig å huske på at de er jakthunder med et sterkt jaktinstinkt, så de kan være interessert i små dyr. Tidlig sosialisering og riktig trening er nødvendig.

Kan finsk støver være alene hjemme?

Finsk støver tåler å være alene hjemme, men de bør ikke være alene for lenge. De er sosiale dyr som trives i selskap med sine mennesker.

Hvor mye trening trenger en finsk støver?

Finsk støver er en aktiv og energisk rase som trenger god mosjon hver dag for å være lykkelig og sunn. Minst en time intensiv mosjon om dagen, i tillegg til mentale utfordringer, er viktig.

Bjeffer finsk støver mye?

Som en jakthund, har finsk støver en tendens til å bjeffe når den er på sporet av noe. I hjemmet kan den bjeffe for å varsle om noe uvanlig, men generelt sett er de ikke kjent for å være overdrevent bjeffende. Tidlig og konsekvent trening vil bidra til å kontrollere unødvendig bjeffing.

Hva koster en finsk støver valp?

Prisen for en finsk støver valp kan variere avhengig, men den ligger normalt et sted rundt 15 000 kroner.

Hva er forventet levetid for en finsk støver?

Finsk støver har en forventet levetid på rundt 9-12 år, men det avhenger av mange faktorer, inkludert genetikk, helsestatus, kosthold, og omsorg. Regelmessige veterinærbesøk og et sunt kosthold kan bidra til å sikre at hunden din lever et langt og sunt liv.

Hvordan er finsk støver som jakthund?

Finsk støver er en utmerket jakthund, spesielt for hare- og revejakt. Per nå er det ikke lov å la finsk støver gå løs på rådyr.

Røyter finsk støver mye?

Finsk støver røyter moderat hele året med unntak av de to røyteperiodene. I disse periodene vil røytingen være mer intens.

Dyreplaneten
Logo