Raseprofil: Svensk lapphund

Svensk lapphund, også kjent som svensk spets, er en hunderase fra Sverige. Den stammer trolig fra Ladoga i Russland og ble tatt med til Nordkalotten etter den samiske innvandringen. Svensk lapphund har tradisjonelt vært en gjeterhund for samefolket og har pels tilpasset det nordnorske klimaet.

Svensk lapphund fakta

HunderaseSvensk lapphund
HundetypeSpisshund, lapphund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde40-51 cm
Vekt15-20 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

En svensk lapphund hann står typisk mellom 45-51 cm ved skulderen, mens tisper er litt mindre, vanligvis i området 40-46 cm. Vekten svinger mellom 15 og 20 kg for begge kjønn, der hannen normalt er noe tyngre.

Pels

Svensk lapphunds pels består av to lag – én tett, kort underpels og en lengre, grovere ytterpels. Fargen kan variere fra svart, mørk eller lys brun, til grå, og noen ganger med hvite merker. Pelsen gir ikke bare hunden et vakkert utseende, men er også designet for å tåle de kalde, skandinaviske vintrene.

Hale

Hva ville en svensk lapphund vært uten sin karakteristiske hale? Krummet over ryggen, gir den et unikt uttrykk til hundens utseende. Halen er tett dekket med pels, noe som gir den en buskaktig utseende, og formen gir et inntrykk av konstant beredskap.

Lynne, trening og lydighet

Svenske lapphund er kjent for sitt vennlige og lekne temperament, men også for deres innstendige lojalitet og vaktsomhet. Disse hundene er intelligente, mottakelige for trening, og elsker å tilbringe tid med sin menneskelige familie. De trives i situasjoner hvor de kan bruke både hode og kropp, noe som gjør dem til en utmerket følgesvenn for aktive eiere.

I trening er det viktig å huske at svensk lapphund er en arbeidshund. De har et naturlig instinkt for å jobbe og kan trenes til å utføre en rekke oppgaver.

Kombinert med deres naturlige arbeidslyst, er de også svært lærenemme, og reagerer godt på positiv forsterkning og konsistent trening. Det er også viktig å tilby variert trening slik at det ikke blir for kjedelig i lengden.

Når det kommer til lydighet, er svensk lapphund kjent for å være svært pålitelige. Deres lojale natur, kombinert med et ønske om å behage, gjør dem til gode elever innenfor lydighetstrening. 

Når det er sagt kan individer av rasen også være ganske uavhengige, noe som kan gjøre treningen litt mer utfordrende.

Aktivitetsnivå og mosjon

Når det kommer til aktivitetsnivå, er svensk lapphund intet mindre enn en energibunt. Disse hundene elsker å være i konstant bevegelse, og vil trives best med en eier som kan matche deres høye energinivå. Å tenke på en svensk lapphund som en treningskamerat er ikke langt fra sannheten.

Både lange turer i skogen, løping og sykling, samt hundesport som agility eller lydighetstrening, er gode måter å holde en svensk lapphund aktiv på. Helst bør en svensk lapphund ha to timer fysisk aktivitet hver dag. Uten tilstrekkelig mosjon vil de ofte bli rastløse og potensielt utvikle atferdsproblemer.

Stell av svensk lapphund

Pelsstell og røyting

Den svenske lapphunden har en flott, tett pels som krever regelmessig vedlikehold for å holde den sunn og ren. Børsting minst en gang i uken er nødvendig for å hindre floker og holde pelsen sunn. 

Under røyteperiodene om våren og høsten, kan det hende du må børste hunden din daglig for å holde røytingen under kontroll.

På tross av den tykke pelsen, er ikke svensk lapphund kjent for å forårsake voldsomme allergiske reaksjoner, selv om den ikke er på listen vår over 50 allergivennlige hunderaser. Når det er sagt bør du alltid forsøke å passe en hund av rasen du vurderer å kjøpe før du bestemmer deg for å ta med en valp hjem. På den måten kan du se om du reagerer.

Ører og øyne

Regelmessig sjekk av hundens ører og øyne er viktig for å oppdage eventuelle tegn på infeksjon eller andre helseproblemer tidlig. Ørene skal rengjøres regelmessig, men husk å være forsiktig så du ikke skader hundens sensitive ørekanal.

Tannpleie

God munnhygiene er en viktig del av hundestellet. For svensk lapphund kan et sunt kosthold bidra betydelig til å opprettholde sunne tenner. Å gi hunden din et ekte storfebein kan være en naturlig måte å hjelpe til med tannrengjøringen.

Unngå små, tynne og skarpe bein, spesielt fuglebein, da de kan skade munnen og i verste fall innvollene ved svelging.

Hvis hunden din blir matet med standard hundemat og menneskemat, vil det nok være nødvendig med regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Kloklipp er en annen viktig del av hundestellet. Vær oppmerksom på at det både er nerver og blodårer i klørne. Hvis du klipper for langt inn vil det forårsake smerter og blødning. Hvis hunden din er veldig aktiv, vil klørne slites ned naturlig, noe som kan redusere behovet for å klippe klørne.

Bad

Bad er normalt ikke nødvendig for en svensk lapphund. I hvert fall med mindre hunden har rullet seg i noe illeluktende eller har blitt spesielt skitten. Husk å bruke en hundesjampo som er skånsom mot hundens hud og pels.

Bruksområder for svensk lapphund

Svensk lapphund er en svært allsidig rase med en lang historie og mange bruksområder. Fra sin opprinnelige rolle som gjeterhund til dens nåværende rolle i mange hjem som en kjærlig familiehund, er svensk lapphund en hund med mange talenter.

Gjeterhund

Svensk lapphund er først og fremst en gjeterhund. Rasen har en lang historie med å hjelpe samene med å håndtere sine reinsdyrflokker. Disse hundene er kjent for sin evne til å jobbe hardt, kombinert med god utholdenhet og intelligens. Selv den dag i dag er det mange svenske lapphunder som fortsatt arbeider som gjeterhunder.

Varslende vakthund

Med sin naturlige forsiktighet og sterke beskytterinstinkt, fungerer en svensk lapphund utmerket som en varslende vakthund. Rasen er kjent for å være oppmerksom på sitt miljø og for å varsle sine eiere hvis noe uvanlig skjer. Fordi de er små er de imidlertid ikke kjent som en av de tradisjonelle vakthundene.

Kløvhund

Den svenske lapphunden er robust og har god utholdenhet, noe som kan gjøre den til en god kløvhund. Rasen klarer fint å bære mindre pakninger over lange avstander. Det gjør den til en fantastisk turkamerat for deg som er glad i å være ute i skog og fjell. Kløv kan også være en fin måte å få utløp for litt ekstra energi.

Trekkhund

Takket være deres utholdenhet, kan svensk lapphund også fungere godt som en trekkhund. Selv om de kanskje ikke er like raske som noen av de mer kjente trekkhundene, er de i stand til å trekke laster over lange avstander om vinteren. Svensk lapphund kan også brukes for deg som er glad i å stå på langrenn.

Familiehund

I dag er svensk lapphund først og fremst en utmerket familiehund. Rasen er kjent for å være kjærlig og lojal, og trives i et hjem hvor de kan være en del av familien. De er gode med barn og passer godt for aktive familier.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr for hunden din er avgjørende. Du bør se etter fôr uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Fôr fra produsenter som VOM er ofte et godt valg, da de fokuserer på animalske produkter og unngår unødvendige tilsetningsstoffer. Et alternativ er også å mate hunden din med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Husk at et sunt kosthold er noe av det aller viktigste for en sunn hund.

Mengde mat

For at du ikke skal over- eller underfôre hunden din, er en god tommelfingerregel for å beregne riktig kalorimengde for hunden din er å gange vekten med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 15 kg, ganger du 15 med 30 og legger til 70, som gir 520 kalorier om dagen.

Hvis du følger anbefalingen på 2 timer aktiv trening hver dag trenge du nok å øke kaloriinntaket noe. I så fall kan du sikte på et sted rundt 600-650 kalorier om hunden din veier 15 kg.

Pass på å justere inntaket dersom du ser at det er nødvendig. En hund i idealvekt skal ha ribbein som lett kan føles, og det skal ikke være mye fett over dem. Hunden skal også ha en synlig midje sett ovenfra og et «oppsving» sett fra siden.

Vanlige helseproblemer

Svensk lapphund er generelt en sunn og hardfør rase, men som alle hunder, er det enkelte helseproblemer de kan være mer utsatt for.

  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): En øyesykdom som gradvis forårsaker blindhet.
  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand som kan forårsake smerte og problemer med bevegelse.
  • Patellaluksasjon: En tilstand der kneskålen blir forskjøvet fra sin normale posisjon, noe som kan føre til smerte og bevegelsesproblemer.

Selv om disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å merke seg at med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold, vil hunden din ha en god sjanse til å unngå disse problemene.

Hvis du vurderer å skaffe deg en svensk lapphund, er det viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Dette kan bidra til å sikre at du får en sunn valp, og at du unngår uforutsette helseproblemer i fremtiden.

Alternativer til svensk lapphund

Det er liten tvil om at svensk lapphund er en fantastisk hund. Men, når det er sagt, finnes det mange fantastiske hunderaser. La oss ta en nærmere titt på noen alternativer.

Finsk lapphund

Finsk lapphund er en populær alternativ til svensk lapphund. Begge raser kommer fra de nordlige delene av Skandinavia og har historisk blitt brukt til reindrift. I likhet med svensk lapphund, har finsk lapphund en kraftig og robust kroppsbygning, samt en tykk, vannavstøtende pels som beskytter mot tøffe værforhold.

På personlighetsfronten, er finsk lapphund kjent for å være vennlig, intelligent og energisk. De er flinke til å lære, noe som gjør dem til en potensiell kandidat for ulike hundesporter. Finsk lapphund er litt større enn svensk lapphund, så dette er noe å vurdere dersom størrelse er en faktor for deg.

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund, eller lapphund som den ofte blir kalt, har mange likheter med svensk lapphund. Begge raser har blitt brukt til å gjete reinsdyr, og begge har en vakker, tykk pels og buskete hale. 

Lapsk vallhund har beskyttende instinkt og er kjent for å være god med barn. Videre er de intelligente og flinke til å lære nye ting. Også lapsk vallhund  er normalt litt større enn svensk lapphund, selv om forskjellen ikke trenger å være så stor.

Border collie

Border collie er et litt annerledes alternativ til svensk lapphund, men fortsatt et utmerket valg for de som ønsker en intelligent og aktiv hund. Border collies er en av de mest intelligente hunderasene, og er utrolig dyktige til å lære nye ting.

De har en enorm energi og krever mye fysisk og mental stimulering. Så her er de ganske like med svensk lapphund.

Border collies er omtrent like tunge som svensk lapphund, men ser mindre ut på fordi de ikke har like fyldig pels.

Om du er på utkikk etter en god gjeterhund til gård, vil border collie være en svært god løsning.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye bjeffer en svensk lapphund?

Svenske lapphunder er kjent for sin sterke vokale uttrykksevne og kan være tilbøyelige til å bjeffe mer enn andre raser. Bjeffingen vil variere fra hund til hund og kan også påvirkes av miljø og trening. En understimulert og under-mosjonert svensk lapphund vil naturlig bjeffe mer enn det motsatte.

Hvor mye koster en svensk lapphund?

Prisen på en svensk lapphund vil variere, men forvent å betale rundt 22 000 kroner for en valp fra en anerkjent oppdretter.

Hvor lenge lever en svensk lapphund?

Svenske lapphunder er generelt sunne og robuste hunder med en forventet levealder på omtrent 12-14 år. Levealder vil variere basert på faktorer som kosthold, omsorg og genetikk.

Hvordan er svensk lapphund med andre kjæledyr?

Svenske lapphunder er vanligvis gode med andre kjæledyr, spesielt hvis de har vokst opp sammen. Det er likevel viktig å huske på at de har en innebygd gjeterinstinkt, så de kan prøve å gjete andre kjæledyr.

Kan en svensk lapphund være alene hjemme?

Ja, en svensk lapphund kan være alene hjemme for korte perioder, men det er viktig at de blir gradvis vant til det. Dette er en rase som trives best i nærheten av sin familie, og lange perioder alene vil føre til separasjonsangst eller destruktiv oppførsel.

Hvor mye røyter svensk lapphund?

Svenske lapphunder har en tett dobbeltpels som røyter moderat gjennom året, men de vil røyte mer intensivt under sesongskiftet på våren og høsten.

Hvor mye trening trenger en svensk lapphund?

Svensk lapphund er en aktiv rase som trenger daglig mosjon. Dette kan inkludere alt fra lange turer, løping, hundesporter, mental trening, og lek. En svensk lapphund bør helst ha to timer fysisk aktivitet hver dag, men dette kan reduseres noe dersom treningen er mer intensiv.

Kan noen med allergi ha svensk lapphund?

Ingen hunderaser er helt allergivennlige, og svensk lapphund er ikke et unntak til dette. Noen personer med allergi har rapportert mindre allergiske reaksjoner på svensk lapphund. Pass på at du tilbringer tid med en rase før du kjøper en valp for å se om det oppstår allergiske reaksjoner.

Er svensk lapphund en god gjeterhund?

Svensk lapphund har et sterkt gjeterinstinkt og har historisk blitt brukt til reindrift av samene i Sverige. De er intelligente, modige og har god utholdenhet, noe som gjør dem til effektive gjeterhunder.

Dyreplaneten
Logo