Raseprofil: Finsk lapphund

Finsk lapphund kommer fra Finland og er en av de skandinaviske gjeterhundene. Den har vært en del av samiske tradisjoner som reingjetende vokterhund og beskyttet flokken mot rovdyr. Finsk lapphund fantes i to varianter – korthåret og langhåret – frem til lapsk vallhund ble en egen rase i 1966 (korthåret).

Finsk lapphund fakta

HunderaseFinsk lapphund
HundetypeSpisshund, lapphund
OpprinnelseFinland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde41-52 cm
Vekt13-22 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Finsk lapphund er en mellomstor hund. Hannhunder måler typisk mellom 46 til 52 cm i skulderhøyde, mens tispene ligger litt lavere, mellom 41 til 47 cm. Rasen har en solid bygning, og vekten kan variere fra 13 til 22 kg.

Pels

Pelsen til finsk lapphund er tett, dobbelt og utrolig varm, utformet for å takle det tøffe nordiske klimaet. Pelsen gir rasen dens karakteristiske utseende, og er naturlig vann- og støvavstøtende. Til tross for pelsens fyldighet, krever den minimalt med vedlikehold. Rutinemessig børsting er tilstrekkelig for å unngå floker og holde den i god stand.

Pelsfargen på finsk lapphund varierer stort. Den kan være nesten hvilken som helst farge eller kombinasjon av farger, selv om noen farger er mer vanlige enn andre.

Hale

Halen til en finsk lapphund er buskete og typisk båret over ryggen i en bue. Dens fyldige pels gir halen dens karakteristiske vifteform.

Lynne, trening og lydighet

Finsk lapphund er kjent for sitt rolige og vennlige lynne. Den er en naturlig gjeterhund, noe som er med på å prege dens oppførsel og instinkter. Denne rasen trives godt med oppgaver, og takket være sitt oppmerksomme sinn er den både lærevillig og samarbeidsvillig.

I hjemmet er en finsk lapphund balansert og mild. Rasen egner seg dermed godt som familiehund, forutsatt at den får tilstrekkelig med mosjon og mental stimulering.

Treningen av en finsk lapphund kan være en morsom oppgave. Denne hunden er intelligent og ivrig etter å lære, noe som gjør den mottakelig for forskjellige typer trening, fra lydighetstrening til agility. Hverdagslydighet går som regel smertefritt med denne rasen, gitt at man bruker positiv forsterkning og er villig til å investere litt tid og innsats.

Hvis man ikke gir hunden nok mental stimulering, kan til og med en finsk lapphund utvikle en negativ eller destruktiv atferd.

Aktivitetsnivå og mosjon

Finsk lapphund er en aktiv rase som trives med daglig mosjon og mental stimulering. En ideell hverdag for denne hunden inkluderer to korte turer om morgenen og kvelden, pluss en lengre tur på ettermiddagen som varer minst en halvtime til tre kvarter. Det er også viktig å inkludere mental stimulering i løpet av dagen, som for eksempel leker som utfordrer hunden intellektuelt. 

Det er verdt å være oppmerksom på at finsk lapphund har en varm pels som kan gjøre den utsatt for overoppheting på varme sommerdager. Mosjon på varme dager bør derfor begrenses til tidlig morgen og sen kveld.

Finsk lapphund er også en hund som trives i naturen og vil bli veldig glad for å bli med på lange fjellturer eller sykkelturer.

Stell av finsk lapphund

Pelsstell og røyting

Selv om den finske lapphunden har en tykk pels, trenger den ikke så mye stell som man kanskje skulle tro. Denne hunden har en overraskende selvrensende pels, som bare trenger en lett børsting med jevne mellomrom for å forhindre floker.

Vær forberedt på ekstra børsting i løpet av de to årlige røyteperiodene. Disse skjer normalt om våren og høsten.

Det er også verdt å merke seg at finsk lapphund generelt ikke er anbefalt for mennesker med allergi.

Ører og øyne

Øynene og ørene på den finske lapphunden bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Øynene skal være klare og lyse, og ørene skal være rene og frie for rødhet eller dårlig lukt.

Tannpleie

Et sunt kosthold er nøkkelen til god tannhelse for din finske lapphund. Å gi hunden din et ekte storfebein å tygge på kan bidra til å holde tennene rene og gi rikelig med mineraler og andre næringsstoffer. Men husk å unngå små, tynne og skarpe bein (spesielt fra fugler), da disse kan skade hunden din.

Det kan også være nødvendig å pusse tennene til hunden din innimellom. Spesielt om du ikke er veldig streng på kostholdet.

Kloklipp

Kloklipp er en viktig del av stellet for den finske lapphunden. Vær forsiktig slik at du ikke klipper for langt inn i kloen, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden din er aktiv kan klørne slites ned naturlig, men mest sannsynlig må du nok klippe eller file de ned selv før eller siden.

Bad

Finsk lapphund trenger ikke å bade ofte, da pelsen deres er naturlig vann- og støvavstøtende. Dersom hunden er spesielt skitten eller lukter vondt må du passe på å bruke en mild hundeshampo som ikke vil irritere huden eller fjerne de naturlige oljene i pelsen.

Bruksområder for finsk lapphund

Finsk lapphund er en fantastisk hunderase som har en rekke talenter. Det gjør den til en utmerket hund både hjemme og som arbeidshund.

Gjeterhund

Opprinnelig ble finsk lapphund brukt av samene som en gjeterhund for reinsdyr. Selv i dag, er denne rasen dyktig i dette arbeidet, takket være dens naturlige instinkter og lærevillighet. De er ekstremt hardføre og tåler tøffe værforhold, noe som gjør dem til perfekte arbeidshunder i kalde Norge.

Hundesport

Finsk lapphund er ikke bare en naturlig gjeter, men også en fremragende idrettsutøver. Denne rasen har en imponerende utholdenhet, smidighet og intelligens som gjør den til en potensielt god deltaker i en rekke hundesporter. Disse inkluderer blant annet agility, lydighet og rallylydighet.

Familiehund

I dag er finsk lapphund først og fremst en utmerket familiehund. Deres vennlige og hengivne natur gjør dem til et godt valg for familier med barn. De er også kjent for å komme godt overens med andre dyr, så om du allerede har andre kjæledyr bør ikke det være et problem.

Fôr og kosthold

Finsk lapphund trenger et kosthold bestående av høykvalitetsfôr. Her er det viktig å unngå hundemat med fyllstoffer som mais, soya og korn. Slike fyllstoffer bidrar med lite næringsverdi og kan føre til allergier.

Et godt valg for denne rasen vil være kvalitetsfôr fra produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Et kosthold bestående av dette, gjerne supplert med storfebein og beinmarg vil tilby hunden din alle de essensielle næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

Mengden mat hunden din trenger varierer basert på vekten. En generell regel er å multiplisere hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne den totale kalorimengden hunden trenger per dag. For eksempel, hvis din finske lapphund veier 20 kilo, vil den trenge (20*30) + 70 = 670 kalorier per dag.

Dersom hunden din er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke matinntaket noe. Å opprettholde en sunn vekt er viktig for helsen til din finske lapphund. Det er viktig å vurdere hundens kroppsfasong, og ikke bare vekten.

Hos en hund i idealvekt skal ribbena kjennes lett, og det skal ikke ligge mye fett over dem. Midjen skal synes ovenfra og skal ha et ”oppsving” sett fra siden. En hund med overvekt vil ha store fettdepoter over ribben, rygg og halefestet.

Antall måltider

To måltider per dag er passende for en finsk lapphund. Dette forhindrer at hunden føler seg for sulten mellom måltidene, og hjelper med å opprettholde en stabil blodsukkernivå. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, for å unngå mageproblemer.

Et riktig kosthold er nøkkelen til et langt og sunt liv for din finske lapphund, så sørg for å investere i kvalitetsfôr og riktig mengde mat for din firbeinte venn.

Vanlige helseproblemer

Finsk lapphund er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser, er det noen helseproblemer de kan være utsatt for. 

  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En genetisk øyesykdom som kan føre til blindhet.
  • Hofteleddsdysplasi: En vanlig tilstand hos mange hunderaser, og kan føre til mobilitetsproblemer senere i livet.
  • Patellaluksasjon: En tilstand hvor kneskålen ikke sitter på plass. Kan være smertefullt og føre til halthet.

For å sikre at din finske lapphund holder seg frisk og unngår disse helseproblemene, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller. Godt stell, riktig mengde aktivitet, og et sunt kosthold er også viktige bidragsytere til hundens helse.

Husk også at det er viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer.

Alternativer til finsk lapphund

Finsk lapphund er uten vil en fantastisk hund, men for deg som ikke har bestemt deg helt enda finnes det lignende alternativer.

Border collie

Border collie er kjent for sin enorme energi og utmerkede gjeterferdigheter, akkurat som finsk lapphund. Border collie er imidlertid mer intens i sin trang til å jobbe og krever en god del mental og fysisk stimulering. Så hvis du er en aktiv person som er ivrig etter å engasjere deg i hundesport eller trening, kan border collie være et alternativ. Dette er også en hund som er perfekt for deg som bor på gård og eventuelt har buskap som skal gjetes.

Laps vallhund

Lapsk vallhund er en annen nordisk rase som kan være et godt alternativ til den finske lapphunden. Faktisk var den tidligere sett på som den samme hunderasen. Lapsk vallhund har også et sterk gjeterinstinkt og er kjent for sin lekenhet, energi og vennlige natur.

Begge rasene har en tykk, dobbeltlags pels som krever regelmessig vedlikehold, men er veldig godt egnet for kalde klimaer som Norge. Lapsk vallhund kan være litt mindre i størrelse enn finsk lapphund, men ellers er de veldig like.

Norsk buhund

Norsk buhund er en annen skandinavisk rase som har mye til felles med finsk lapphund. Begge raser er både robuste og aktive, samtidig som de har et gjeterinstinkt. Buhunden er litt mindre enn finsk lapphund med sine 10-18 kg, men har også tykk pels og en krøllete hale.

Norsk buhund har blitt brukt til å gjete sau, geit, storfe og hester. Etter 1950-tallet har den blitt mindre brukt til å utføre gjeteroppgaver, men kan fortsatt trenes til det. Ønsker du deg en hund spesifikt til gjeting er det imidlertid bedre alternativer.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell krever en finsk lapphund?

En finsk lapphund har en tykk dobbel pels som krever regelmessig stell. Det anbefales å børste pelsen ukentlig for å fjerne løse hår og forhindre floker. I røyteperiodene er det nødvendig med hyppigere børsting for å håndtere den økte røytingen.

Hvordan går finsk lapphund overens med andre kjæledyr?

Som en gjeterhund har finsk lapphund en naturlig sosial tilbøyelighet. De er vanligvis vennlige mot andre dyr, men tidlig sosialisering er nøkkelen for å sikre en god sameksistens med andre kjæledyr i hjemmet.

Hvor mye røyter en finsk lapphund?

Finsk lapphund røyter ganske mye, spesielt i overgangen mellom årstidene. De har en langhåret pels, så forvent en god del hår rundt i huset.

Kan en finsk lapphund være alene hjemme?

Finsk lapphund er en sosial rase som trives i selskap med sin familie. De kan tolerere korte perioder alene, men lengre perioder kan føre til separasjonsangst. Tidlig trening og gradvis tilvenning til å være alene kan hjelpe hunden å føle seg tryggere når den er alene.

Er finsk lapphund allergivennlig?

Finsk lapphund er ikke kjent som en allergivennlig rase.

Hvor mye trening trenger en finsk lapphund?

Finsk lapphund er en aktiv og intelligent rase som krever mye trening. De trives best med minst én god, lang tur hver dag, sammen med noen mentale utfordringer som lydighetstrening eller hundesport.

Hvor mye bjeffer en finsk lapphund?

Som en gjeterhund har finsk lapphund en tendens til å være vokal, men med riktig trening kan de lære å moderere bjeffingen. Tidlig sosialisering og trening er viktig for å unngå overdreven bjeffing.

Hvor mye koster en finsk lapphund?

Prisen på en finsk lapphund-valp kan variere, men forvent å betale et sted mellom 18 000 og 24 000 norske kroner. Prisen avhenger av flere faktorer, som oppdretterens omdømme og hundens stamtavle.

Hva er den forventede levetiden til en finsk lapphund?

Finsk lapphund har en forventet levetid på rundt 13 til 15 år. Som med alle hunder, kan et sunt kosthold, rikelig med trening, og regelmessige veterinærbesøk bidra til et lengre og sunnere liv.

Dyreplaneten
Logo