Raseprofil: Svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund eller hvit elghund kommer fra Sverige. Det er uenighet om opprinnelsen til hunderasen. Noen mener stamfaren er Ottsjø Jim som levde fra 1941 til 1953, og andre mener det tidligere fantes hvite individer av elghunder.

Svensk hvit elghund fakta

HunderaseSvensk hvit elghund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-14 år
Høyde49-61 cm
Vekt20-25 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Svensk hvit elghund er en robust, velproporsjonert hund og har et stolt og kraftfullt uttrykk. Det er en mellomstor hund, hvor hannhunder når en skulderhøyde på 53-61 cm, mens tispene er noe mindre, typisk mellom 49-57 cm.

Vekten speiler den kompakte, muskuløse kroppsbygningen, med hannhunder som veier mellom 23-25 kg og tisper mellom 20-23 kg.

Pels

Svensk hvit elghund er, som navnet antyder, kjent for sin karakteristiske hvite pels. Dette flotte, tykke laget av pels er både funksjonelt og vakkert. Den har en tett, rett og hard toppfrakk som gir utmerket beskyttelse mot vær og vind, mens underullen er kort, myk og utrolig tett. Denne doble pelsen gir utmerket isolasjon mot kulde.

Hale

Svensk hvit elghunds hale er et annet kjennetegn ved rasen. Den er høy og stolt båret, krøllet over ryggen i en karakteristisk spiss. Når hunden er i bevegelse eller oppmerksom, bæres halen gjerne høyt og bøyd over ryggen, mens den kan senkes når hunden er avslappet. Pelsen på halen er tett og flott, og gir halen dens buskete og luftige utseende.

Lynne, trening og lydighet

Svensk hvit elghund er kjent for sitt modige og bestemte lynne, en hund som står fast og er pålitelig i alle situasjoner. Denne modige hunden er ikke bare en hardtarbeidende jakthund, men også en kjærlig og lojal følgesvenn. Deres sterke instinkter og intelligens gjør dem til en utmerket rase for en rekke oppgaver, inkludert jakt, sporingsarbeid og som familiehund.

Når det kommer til trening, er svensk hvit elghund en rase som krever en fast, men kjærlig hånd. Denne hunden trives med positiv forsterkning og liker å få utfordringer. Den er intelligent og ivrig etter å behage, noe som gjør den relativt lærevillig.

Foto: Kaitil (Wikimedia Commons)

Det er imidlertid viktig å huske på at den svenske hvite elghunden er en selvstendig hund og kan være sta hvis den kjeder seg eller ikke får nok utfordringer. Sørg derfor for å variere treningen både mentalt og fysisk.

Aktivitetsnivå og mosjon

Svensk hvit elghund er en energisk og hardtarbeidende rase som krever betydelig daglig mosjon for å holde seg lykkelig og sunn. Som en historisk jakthund, er denne rasen vant til lange dager ute i naturen. Derfor trives de best når de har rikelig med muligheter til å løpe, leke og utforske. 

En typisk svensk hvit elghund trenger minst en til to timer med aktivitet hver dag, enten det er en lang gåtur, en løpetur, leker eller jakttrening. Andre aktivteter som sykling og langrenn kan også være gode måter å få ut litt energi på.

Dette er en hund som liker å ha en jobb å gjøre, så å gi dem oppgaver eller involvere dem i jakt eller hundesporter vil hjelpe med å få utløp for energien på en positiv måte. Uten nok mosjon kan en svensk hvit elghund bli rastløs og kan utvikle uønsket atferd.

Stell av svensk hvit elghund

Pelsstell og røyting

Svensk hvit elghund har en vakker pels som krever regelmessig børsting. Pelsen røyter moderat mesteparten av året, men røyter mer kraftig om våren og høsten. Normalt holder det ofte å børste hunden én gang i uka, mens man bør børste den oftere under røyteperiodene.

Ører og øyne

Ører og øyne hos svensk hvit elghund krever også jevnlig tilsyn. Ørene skal sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon, som rødhet, hovenhet eller dårlig lukt. Øynene skal være klare og frie for utflod, og det kan være nødvendig å fjerne rusk som samler seg rundt øynene.

Tannpleie

God tannhygiene er essensielt for helsen til alle hunder, inkludert svensk hvit elghund. Et sunt kosthold kan bidra sterkt til sunne tenner, og det å gi hunden et ekte storfebein kan være en god metode å rense tennene på. Storfebein gir også hunden rikelig med mineraler.

Bein fra fugler bør unngås da disse kan skade hunden. Hvis hunden din blir matet med billig hundemat med fyllstoffer eller menneskemat, er det lurt å med tannpuss minst 1-2 ganger i uka.

Kloklipp

Kloklipping er en annen viktig del av stellet. Klørne til en svensk hvit elghund kan slites ned naturlig hvis hunden er aktiv, spesielt på hardt underlag. Hvis klørne ikke slites nok naturlig må de klippes regelmessig. Pass på at du ikke klipper for langt inn i kloen, da det både er nerver og blodårer der.

Bad

Selv om svensk hvit elghund ikke trenger hyppige bad, kan det være nødvendig med et bad nå og da for å holde pelsen ren og frisk. Det er viktig å bruke en mild hundesjampo, da de fleste sjampoer beregnet til mennesker vil irritere og skade hundens hud og pels.

Bruksområder for svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund er en allsidig hunderase som kan fylle flere roller. Denne hunderasen er både en dyktig jakthund og en kjærlig familiehund.

Jakthund

Med sin utpregede jaktlyst, er svensk hvit elghund en eksepsjonell jakthund. Den er svært samarbeidsvillig, noe som gjør den til en dyktig løshund, bandhund og ettersøkshund. Den er svært god på elgjakt, men er også svært anvendelig for jakt på andre dyr som gaupe, bjørn og grevling.

Aktiv familiehund

Svensk hvit elghund er ikke bare en dyktig jeger, men fungerer også utmerket som en familiehund. Den er kjent for sin lojale natur, og er en stødig og hengiven følgesvenn. Til tross for sin jaktlyst, klarer den å tilpasse seg familielivet og er kjent for å være en hund med et stort hjerte.

Så sant den får nok mental og fysisk stimulering, kan svensk hvit elghund være et fantastisk tillegg til enhver familie. Den er glad i mennesker og vil være et lojalt og kjærlig familiemedlem.

Fôr og kosthold

Fôret du velger til hunden din bør være av høy kvalitet. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Hunden vil dra mest nytte av mat uten kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer, konserveringsmidler og fyllstoff. Kvalitetsfôr som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode alternativer. Hovedingrediensene bør alltid være kjøtt, da dette gir de nødvendige proteinene og fettet hunden trenger.

Mengde mat

Hvor mye mat en svensk hvit elghund trenger, avhenger av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god regel er å gange vekten med 30 + 70 for å finne den riktige mengden kalorier. For eksempel, en svensk hvit elghund som veier 25 kg vil den trenge omtrent 820 kalorier per dag (25*30 + 70). 

Hvis hunden din er veldig aktiv, vil du kanskje trenge å øke inntaket noe. Hold kontroll på hundens vekt ved å veie den regelmessig og tilpasse mengden mat etter behov.

Husk også å vurdere om eventuell vektøkning skyldes økt muskelmasse eller om hunden faktisk blir fetere. Ribbene skal kjennes lett, og det skal ikke ligge mye fett over dem. Midjen skal synes ovenfra og skal ha et ”oppsving” sett fra siden.

Antall måltider

Det er anbefalt å gi en svensk hvit elghund to måltider om dagen. Dette er fordi det fordeler kaloriinntaket jevnt over dagen, noe som hjelper med å regulere hundens energinivå og appetitt. 

Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan forårsake fordøyelsesproblemer og smerte.

Vanlige helseproblemer

Svensk hvit elghund er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Her er noen av de mest vanlige:

  • Hoftedysplasi: En genetisk tilstand der hoften utvikles unormalt, noe som kan føre til artrose og smerte.
  • Øyeproblemer: Svensk hvit elghund kan også være utsatt for øyeproblemer, inkludert katarakt, som kan føre til synstap.
  • Allergier: Rasen kan også være utsatt for hudallergier, som kan føre til kløe og ubehag. Vær påpasselig med kosthold og kjemikalier for å unngå allergier.

Å opprettholde regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold, god hygiene og rikelig med fysisk aktivitet kan bidra til å holde hunden frisk og redusere risikoen for disse helseproblemene. 

Det er også viktig å kjøpe valp fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer, for å sikre at du får en sunn og lykkelig svensk hvit elghund.

Alternativer til svensk hvit elghund

Hvis du er interessert i svensk hvit elghund, men fortsatt vurderer alternativer, er dette noen forslag til deg.

Norsk elghund grå

Norsk elghund grå er en kjent jakthund og har, som svensk hvit elghund, et sterkt instinkt for jakt på storvilt. Norsk elghund grå er kjent for sin utholdenhet og fantastiske luktesans. De er omtrent på samme størrelse som svensk hvit elghund med sine 18 til 27 kg. Akkurat som svensk hvit elghund krever de et høyt aktivitetsnivå og mye mental stimulering.

Norsk elghund sort

Norsk elghund sort er en litt mindre hund sammenlignet med den svenske hvite elghunden, men deler likevel mange av de samme egenskapene. De er aktive, modige og trenger mye mosjon. Norsk elghund sort er også en utmerket jakthund med en sterk jaktinstinkt. På tross av sin litt mindre størrelse på 13 til 20 kg, er de fremdeles sterke og robuste hunder som krever konsekvent trening og mental stimulering.

Jämthund

Jämthund er en større hunderase med sine 25 til 35 kg, men deler mange av de samme egenskapene med den svenske hvite elghunden. De er begge utmerkede jakthunder med sterke instinkter. Jämthunden er en energisk, intelligent og utholdende hund som krever mye aktivitet og mental stimulering. På grunn av deres størrelse og aktivitetsnivå passer de best i et aktivt hjem, gjerne med tilgang til skog og mark.

Ofte stilte spørsmål

Hva er normal levetid for en svensk hvit elghund?

Svensk hvit elghund har en forventet levetid på rundt 8-14 år, men dette kan variere avhengig av flere faktorer. Regelmessige veterinærbesøk, et sunt kosthold og rikelig med trening kan bidra til å øke levetiden.

Hvordan er svensk hvit elghund med andre kjæledyr?

Svensk hvit elghund har generelt et vennlig temperament og kan komme overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er oppvokst sammen fra ung alder. Som med alle hunder, er det viktig å sørge for riktig introduksjon og overvåking for å sikre at leken foregår på en god måte.

Hvor mye røyter en svensk hvit elghund?

Svensk hvit elghund har en tykk dobbel pels som røyter moderat, og mer intensivt under røyteperiodene om våren og høsten. Regelmessig børsting kan hjelpe med å håndtere røytingen og holde pelsen sunn.

Kan en svensk hvit elghund være alene hjemme?

Som med de fleste hunderaser, kan svensk hvit elghund læres opp til å være alene hjemme i korte perioder. Det er imidlertid viktig å huske at de er sosiale dyr som trives best med selskap. Lengre perioder med isolasjon kan føre til atferdsproblemer som angst og destruktiv atferd.

Er svensk hvit elghund hypoallergen?

Svensk hvit elghund røyter ganske mye, og er ikke regnet som en allergivennlig rase.

Hvor mye trening trenger en svensk hvit elghund?

Svensk hvit elghund er en aktiv og energisk rase som krever regelmessig trening. De trenger både fysisk aktivitet som turer og løp, samt mental stimulering gjennom lek og jakttrening. En voksen svensk hvit elghund bør ha minst en time aktivitet hver dag, men helst nærmere to.

Bjeffer svensk hvit elghund mye?

Svensk hvit elghund kan være en ganske vokal rase. De er kjent for å bruke stemmen sin når de jakter, og dette kan overføres til hjemmet. Trening og sosialisering fra ung alder vil heldigvis hjelpe med å kontrollere overdreven bjeffing.

Hvordan stelles pelsen til en svensk hvit elghund?

Svensk hvit elghund har en dobbel pels som krever regelmessig børsting for å holde den ren og frisk. Det anbefales å børste hunden minst en gang i uken, og oftere under røyteperiodene. Pelsen trenger generelt ikke å klippes.

Hvilke bruksområder har svensk hvit elghund?

Svensk hvit elghund er utpregete jakthunder, med sterke instinkter for å jakte på storvilt som elg og bjørn. I tillegg er de kjent for å være gode familiehunder takket være deres vennlige og lojale natur.

Dyreplaneten
Logo