Raseprofil: Jämthund

Jämthund er Sveriges nasjonalhund. Den ble godkjent i 1946, men har trolig en fortid som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Jämthuden er en svært populær spisshund for jakt på større vilt som elg og bjørn, men det er også en god familiehund.

Jämthund fakta

HunderaseJämthund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-11 år
Høyde52-65 cm
Vekt25-35  kg
PelsLang

Kort om jämthund

Jämthunden er en elsket hunderase i nabolandet vårt Sverige, og vokser i popularitet flere steder i verden. Disse hundene er kjent for å være lojale og intelligente følgesvenner som har en sterk vilje og et selvstendig sinn. De er også kjent for å være ekstremt gode jakthunder og er ideelle for eiere som ønsker en allsidig rase både som jakthund og som kjæledyr.

Jämthundens størrelse og utseende er imponerende, med en tett, kraftig, og rektangulær kroppsbygning. Hannhunder kan bli mellom 57-65 cm høye og veie mellom 30-35 kg, mens tisper kan bli mellom 52-60 cm høye og veie mellom 25-30 kg.

De har et kileformet hode med små, mørke øyne og stående ører. Pelsen består av bløt underull og stritt dekkhår i fargene grå med lysegrå til kremfargede tegninger på snute, kinn, ben, buk og halens underside.

Når det kommer til atferd og lynne, er jämthundene kjent for å være modige, utholdende, og selvstendige. De har en tendens til å være dominante over andre hunder, men med riktig sosialisering kan de lære å samhandle med andre hunder og dyr på en positiv måte.

Jämthundens intelligens og selvstendighet gjør dem til gode trekkhunder og kløvhunder, og deres høye aktivitetsnivå gjør dem til gode turkamerater.

Stell av jämthunden krever jevnlig børsting for å unngå overdreven røyting og for å holde pelsen i god stand. Regelmessig trimming av negler og rengjøring av ørene er også viktig for å opprettholde god helse.

Jämthunden er generelt sett sunn, men som med alle raser er det viktig å følge opp med regelmessige veterinærbesøk og være oppmerksom på vanlige helseproblemer som hjertesykdom og halitose (dårlig ånde).

Jämthunden er en aktiv rase som krever mye mosjon og mental stimulering for å trives. De er perfekte for aktive eiere som liker å tilbringe mye tid utendørs. De er også velegnet for familier med eldre barn, men på grunn av deres dominante natur kan de kreve ekstra tilsyn rundt mindre barn og andre dyr.

Størrelse og utseende

Jämthunden er en imponerende hunderase med sitt kraftfulle og muskuløse utseende.

Dette er den største av de nordiske jakthundrasene, og hannhundene blir typisk mellom 57-65 cm i skulderhøyde og veier omkring 30-35 kg, mens tispene blir rundt 52-60 cm i skulderhøyde og veier ca. 25-30 kg.

Kroppen til jämthunden er stram og kompakt med en dyp brystkasse, kraftig lendeparti og muskuløse lemmer. Labbene er ovale og kompakte, og hodet er kileformet med et tydelig markert stopp, rett snuteparti og tørre lepper.

Halsen er sterk og lang, uten løshud, og halen er høyt ansatt og middels lang, kraftig og tykk. Pelsen er lang og stiv med sorte tupper, og kort og slett på hodet og framsiden av beina. Jämthunden har også en lys, kort og myk underull.

Rasens lysegrå eller kremhvite farge på snutepartiet, kinn og hals gir den et unikt utseende, og den stolte holdningen og den ringlete halen som bæres over ryggen gjør rasen mer imponerende.

Atferd og lynne hos jämthund

Jämthunden er kjent for sitt stabile og rolige vesen, og anses som en utmerket følgesvenn for familier. Her er noen detaljer om atferden og lynnet til jämthunden:

 • Jämthunder er kjent for sin lojalitet og hengivenhet til sine eiere.
 • De har et balansert og stabilt temperament, og er derfor trygge og pålitelige hunder.
 • De er modige og dristige når det gjelder jakt, men er vanligvis vennlige og tolerante i hverdagslige situasjoner.
 • Selv om de kan være dominante overfor andre hunder, er de vanligvis godt egnet for livet i en familie med andre kjæledyr, så lenge de sosialiseres riktig.
 • Jämthunder er kjent for sin tålmodighet og har en tendens til å være mindre irriterte enn mange andre hunder.
 • De kan være lekne og morsomme, spesielt når de har et nært forhold til sine eiere.
 • På grunn av deres historie som en jakt- og trekkhund, trenger de mye mosjon og kan bli utålmodige hvis de ikke får nok trening og mental stimulering.

Aktivitetsnivå

Jämthunden er en aktiv og energisk hunderase som krever mye mosjon og fysisk aktivitet for å trives. Denne rasen er utpreget som jakthund, og dens naturlige instinkt til å løpe og jakte gjør at den har et høyt aktivitetsnivå. 

Det er viktig å gi jämthunden lange, regelmessige turer og aktiviteter som gir den muligheten til å bevege seg og få brukt masse energi. På den måten blir den ikke understimulert eller frustrert.

Rasen egner seg for eiere som er villige til å engasjere seg i fysisk aktivitet sammen med hunden sin, som for eksempel ved lange turer, løping eller sykling. 

Hvis jämthunden ikke får tilstrekkelig med mosjon og aktivitet, kan den utvikle uønsket atferd, som overdreven bjeffing, ødeleggende atferd og rastløshet. 

Stell av jämthund

Stell av jämthund er viktig for å opprettholde en sunn og frisk hund. Nedenfor kan du se noe av det du er nødt til å huske på.

Pelspleie

 • Jämthunden har en dobbel pels som krever regelmessig børsting for å hindre floker og hårtap.
 • De trenger en skikkelig børsting minst en gang i uken, og oftere i perioder med mye røyting.
 • Bad kun når det trengs, vanligvis ikke mer enn én eller to ganger i året.

Klipping av klør

 • Klørne til jämthunden skal klippes regelmessig, helst hver annen til tredje uke, for å hindre at de blir for lange og vanskelige å klippe. Mye aktivitet vil kunne slite ned klørne og føre til at du ikke trenger å klippe like ofte.
 • Bruk en negleklipper for hunder, og vær forsiktig med å ikke klippe for mye.

Tannhygiene

 • Tannhygiene er viktig for jämthunden, som andre hunderaser, og det er anbefalt å pusse tennene regelmessig. 
 • Det finnes tannbørster og tannkrem som er spesielt utviklet for hunder som kan kjøpes hos veterinærer eller dyrebutikker. 
 • Gi hunden din bein, gjerne av vilt eller storfe. Dette vil både styrke og rense tennene.

Ørepleie

 • Ørene til jämthunden bør renses regelmessig for å forhindre infeksjoner og hørselstap.
 • Bruk en fuktig klut eller ørevask og vær forsiktig så du ikke kommer for dypt inn i øret.
 • Ta kontakt med veterinæren hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre det eller hvis du oppdager problemer.

Trening og lydighet

Jämthunden er en intelligent og selvstendig rase, og det er viktig å trene dem fra tidlig alder for å sikre at de oppfører seg godt og respekterer deg. 

De responderer godt på positive forsterkninger og belønningsbasert trening, og vil trolig være glade for å tilbringe tid med eieren sin. Siden de er en jakthund, kan det være lurt å trene dem i lydighetstrening for å sikre at de holder seg nær deg når dere er ute på tur.

Jämthunden kan være en god kandidat for agility- og lydighetstrening på grunn av sin høye intelligens og fysiske evner. Det er viktig å starte treningen tidlig og holde den konsekvent for å sikre at hunden din blir veloppdragen og enklere å ha med å gjøre.

Jämthund med familie og barn

Jämthunden kan være en utmerket familiehund og er en god følgesvenn for både voksne og barn. De er vennlige og kjærlige, og liker å være nær sine mennesker. 

De trives godt med barn, spesielt hvis de har vokst opp sammen fra en ung alder. Jämthunden kan tilpasse seg både en rolig og aktiv livsstil, så lenge de får tilstrekkelig med mosjon og stimulering. 

Det er imidlertid viktig å overvåke interaksjoner mellom barn og hund for å unngå utilsiktet skade på begge parter. 

Det er også viktig å trene jämthunden tidlig for å lære dem riktig oppførsel og sosialisering. Med riktig opplæring og sosialisering vil jämthunden bli en god og lojal følgesvenn for hele familien.

Bruksområder for jämthund

Jämthunden er en allsidig hund som har mange bruksområder. Deres historiske rolle som jakthunder gjør dem spesielt godt egnet til jakt, men de kan også brukes til andre aktiviteter som krever god fysisk form og utholdenhet. 

Noen av de vanligste bruksområdene for jämthunder inkluderer:

 • Jakt: Jämthunden er spesielt godt egnet til å jakte på store dyr som elg, bjørn og jerv. De har en god luktesans, er utholdende og kan takle krevende terreng. Rasen kan også brukes ved jakt på småvilt som blant annet grevling og mårdyr.
 • Trekkhund: På grunn av sin størrelse og utholdenhet, er jämthunden også en utmerket trekkhund og kan trekke tunge laster over lange avstander.
 • Konkurranser: Jämthunden kan også delta i ulike konkurranser, inkludert hundeutstillinger, sporprøver, agility og lydighet.

Fôr og kosthold

Når det gjelder fôring og kosthold for en jämthund, er det viktig å sørge for at hunden får en sunn og ren diett som gir den nok energi og næringsstoffer for å holde seg i form. 

Rent kosthold

Det anbefales å gi jämthunden et kosthold som er rikt på protein og fett, og lavt på karbohydrater. Du kan velge mellom en diett basert på hundefôr av høy kvalitet eller en diett basert på rått eller kokt/stekt kjøtt.

Mengde mat

Mengden mat som en jämthund trenger, avhenger av faktorer som hundens alder, vekt, aktivitetsnivå og metabolisme. Som en generell retningslinje bør en voksen jämthund spise vekten sin x 30 + 70. Hvis hunden din veier 30 kg blir dette 970 kalorier.

Dersom din hund er svært aktiv og du går eller løper lange turer hver dag vil du være nødt til å øke inntaket noe.

Antall måltider

Jämthunden bør mates to ganger om dagen. Det anbefales å gi hunden sitt første måltid om morgenen, og det andre måltidet om ettermiddagen eller kvelden.

Drikkevann

Det er viktig å sørge for at jämthunden alltid har tilgang til friskt og rent drikkevann. Du kan ha en drikkefontene eller en stor bolle med vann tilgjengelig for hunden din. 

Vanlige helseproblemer

Jämthunder er en hardfør rase som generelt sett er sunne og friske hunder. Likevel kan det oppstå noen helseproblemer som eiere bør være oppmerksomme på. 

Noen av de vanligste helseproblemer hos jämthunder inkluderer hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD) og øyeproblemer som grå stær og progressiv netthinneatrofi (PRA).

HD og AD kan føre til smerte og problemer med bevegelse, mens øyeproblemer kan føre til redusert syn eller blindhet. For å unngå disse helseproblemene, bør man kjøpe en valp fra en seriøs oppdretter som har testet foreldrene for slike tilstander. 

Regelmessig veterinærundersøkelser kan også bidra til å fange opp slike problemer tidlig og gi hunden nødvendig behandling og omsorg.

Som med alle hunderaser, kan jämthunder også være utsatt for parasitter som flått og lopper, samt infeksjoner og allergier. Derfor er det viktig å holde hunden ren og sunn ved regelmessig stell, hygiene og veterinærbesøk.

Ved å gi hunden god fysisk og mental stimulering, et sunt kosthold og tilstrekkelig med mosjon, kan eiere bidra til å redusere risikoen for helseproblemer og gi hunden et sunt og lykkelig liv, og ikke minst et lengre liv.

Historie

Historien til jämthund kan spores helt tilbake til forhistorisk tid, da hunder som lignet på dagens jämthund eksisterte i Norden. I løpet av middelalderen var hunder som jämthund populære jakthunder i Skandinavia, og ble brukt til å jakte på alt fra elg og bjørn til gaupe og ulv.

Jämthund ble først anerkjent som en egen hunderase i Sverige i 1946, og er nå landets nasjonalhund.

Jämthund er en av de eldste og mest respekterte hunderasene i Sverige, og har en lang historie som en allsidig jakthund som har hjulpet til med å sikre matforsyningen for samfunnene i Norden gjennom århundrene. Rasens styrke og evne til å trives i tøffe miljøer har gjort den til en favoritt blant jegere og hundefolk i Sverige og andre steder i verden.

Bøker om jämthund

Det er dessverre ikke bøker om jämthund lett tilgjengelig. Likevel finnes det bøker om hunder, lignende hunder og jakthunder generelt. Her er noen bøker som kan være av interesse:

 • Jegerhåndboka Ole Kirkemo og Henrik Sæhle
 • Jakthunden – familiemedlem og jaktkamerat av Rolf Th. Aarkvisla
 • Hundeboka – glad og lydig hund på 1-2-3 av Arve Skjelbred Larsen

Alternativer til jämthund

Hvis du vurderer alternative hunderaser til jämthund, kan du vurdere følgende:

Norsk elghund grå. Dette er Norges nasjonalhund og tilhører gruppen med spisshunder. Rasen har likheter i både utseende og atferd med jämthund. Norsk elghund grå har også samme bruksområde, og er en utmerket jakthund og familiehund.

Sibirsk husky. En større rase enn jämthund, men også en atletisk hund som krever mye trening og mosjon. De er kjent for å være vennlige og sosiale, men kan være utfordrende å trene på grunn av sin selvstendighet.

Alaskan malamute. Alaskan malamute er en stor og robust rase som også krever mye trening og mosjon. De er lojale og kjærlige hunder, men kan være dominante og vanskelige å trene hvis de ikke får tilstrekkelig oppmerksomhet og trening.

Samojed. Samojed er en vakker rase med sjarmerende utseende og en varm personlighet. De har likheter i utseende og temperament med jämthunden, noe som gjør dem til et flott alternativ. Samojed har også en allergivennlig pels, selv om de røyter masse.

Berner sennenhund. Berner sennenhund er en stor hunderase som er kjent for å være en flott familiehund. De er kjærlige, tålmodige og har et mildt temperament. De krever også mye trening og mosjon, men er generelt lettere å trene enn sibirsk husky og alaskan malamute.

Er jämthund riktig hund for deg?

Å bestemme seg for å skaffe en jämthund er et stort ansvar og en stor beslutning å ta. Før du gjør dette, er det viktig å vurdere om denne rasen passer for deg og din livsstil.

Aktivitetsnivå

Jämthunder har et høyt energinivå, og de trenger mye mosjon og aktivitet hver dag. Hvis du ikke har tid eller mulighet til å gi hunden din den nødvendige treningen bør du vurdere en annen rase. Ofte vil små hunderaser bli fortere sliten og ha et mindre behov for mye aktivitet.

Tid og tålmodighet

Jämthunder er intelligente hunder, men de kan være sta og trenger mye trening og oppmerksomhet. Du må derfor ha både tid og tålmodighet til å trene hunden din ordentlig.

Kosthold

Jämthunder trenger et høyt proteininnhold i kostholdet, og de kan også være utsatt for visse helseproblemer som krever spesiell oppmerksomhet i kostholdet. Hvis du ikke er villig til å investere i et sunt og optimalt kosthold for hunden din, bør du vurdere en mindre rase som lar deg gjøre dette.

Personlighet

Jämthunder har en sterk personlighet og trenger en eier som er villig til å etablere seg som flokklederen. Hvis du ikke er villig til å ta på deg denne rollen vil det skape utfordringer i familien.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stor blir en voksen jämthund?

En voksen jämthund blir vanligvis mellom 57 og 65 cm høy ved skulderen og veier mellom 30 og 40 kg.

Krever jämthund mye pelsstell?

Ja, jämthunden har en dobbel pels som røyter mye, så det krever regelmessig børsting og stell for å holde pelsen sunn og blank.

Hvor lenge lever en jämthund?

Jämthunder har en gjennomsnittlig levetid på rundt 8 til 11 år.

Er jämthund en god familiehund?

Ja, jämthund kan være en flott familiehund hvis de får tilstrekkelig trening og sosialisering. De er kjærlige og lojale, og kan være flotte lekekamerater for barn.

Bjeffer jämthund mye?

Jämthunden har tendens til å bjeffe når de er utendørs, spesielt hvis de oppdager en lukt eller hører noe som vekker interessen deres. Med riktig trening og sosialisering kan unødvendig bjeffing begrenses og potensielt bli helt borte.

Er jämthund en god jakthund?

Ja, jämthund regnes som en av de beste jakthundene for storviltjakt i Norden.

Er jämthund aggressiv mot ulv?

Jämthunder har et naturlig instinkt for å jakte på ville dyr, inkludert ulv og gaupe, sammen med mennesker. De fleste ulver blir imidlertid mye større enn en jämthund.

Hvor mye trening trenger en jämthund?

Jämthunder er en aktiv rase som trenger mye fysisk og mental stimulering. De bør ha minst en time mosjon hver dag, og foretrekker aktiviteter som turer, løping, svømming og jakttrening.

Røyter jämthund mye?

Ja, jämthund røyter mye, spesielt mellom årstidene. De krever regelmessig børsting og stell for å holde pelsen sunn og fin.

Kan jämthund være en god hund for barn med allergi?

Jämthund er ikke en allergivennlig hund. Hvis du er ute etter en rase med noen likhetstrekk som kan passe godt med familien, så vil samojed være et bedre alternativ.

Dyreplaneten
Logo