Raseprofil: Alaskan malamute

Alaskan malamute er en hunderase med en historie tusenvis av år tilbake i tid. Navnet har den fått av stammen kalt Mahlemiut som bodde i nordvestlige Alaska. Urfolket hadde behov for en rase som kunne hjelpe til med transport og overlevelse i det iskalde klimaet, og alaskan malamute ble valget.

Alaskan malamute fakta

HunderaseAlaskan malamute
OpprinnelseAlaska, USA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde59-71 cm
Vekt34-56 kg
PelsMiddels lengde

Størrelse og utseende

Høyde og vekt

Alaskan malamute er en stor hund. Hos voksne hanner ligger høyden typisk mellom 64 og 71 cm ved skuldrene, mens tispene har en høyde på omkring 59 til 66 cm. Vekten varierer også mellom kjønnene, der hanner normalt veier mellom 38 og 56 kg, og tispene mellom 34 og 46 kg. Disse kraftige hundene er bokstavelig talt skapt for tungt arbeid i krevende forhold.

Utseende

Malamuten har et bredt, dypt bryst og kraftige, muskuløse ben. Den står stødig og fast på bakken, og formidler et inntrykk av styrke, smidighet og utholdenhet. Den kompakte kroppen og dens kraftfulle muskulatur gjør at malamuten er klar for handling i ethvert øyeblikk.

Pels

Alaskan malamute har et tykt, dobbelt pelslag. Den har et tett underlag som gir utmerket isolasjon mot kulde, og en grovere, vannavstøtende overpels som beskytter mot vær og vind. Pelsen har ofte hvite markeringer og varierer i farger fra lys grå til sort.

Hode

Malamutens hode er bredt og kraftig, men uten å miste den grasiøse formen. Ørene er trekantede, mellomstore, og holdes oppreist, noe som gir hunden et vennlig og oppmerksomt uttrykk. Øynene er mandelformede, middels store og plassert godt fra hverandre.

Ansikt

Ansiktet er kjennetegnet av et uttrykksfullt utseende, med mørke øyne som stråler av intelligens og nysgjerrighet. De har en markert snute og sterke kjever, og et generelt vennlig og nysgjerrig uttrykk.

Kropp

Malamutens kropp er en perfekt blanding av styrke og smidighet. Den har en sterk rygglinje og et dypt bryst som understreker dens kapasitet til tungt arbeid. Beina er kraftige og muskuløse, mens potene er brede og solide, designet for å gi god stabilitet på snø og is.

Hale

Malamutens hale er et annet karakteristisk trekk ved denne rase. Den bæres over ryggen i en elegant bue når hunden er avslappet. Når malamuten er i arbeid, kan halen senkes ned for balanse.

Atferd og lynne hos Alaskan malamute

Oppførsel og temperament hos alaskan malamute er preget av deres historie som arbeidshunder. Nedenfor kan du lese om de sentrale aspektene ved alaskan malamute sitt temperament og atferd:

Sosial: Malamute er en ekstremt sosial rase. De elsker selskap og er gode med både voksne og barn. Alaskan malamute er også en hund som gjerne lever i flokk sammen med flere av sin egen rase.

Arbeidsom: Som tidligere trekkhund har malamuten en sterk arbeidsetikk. De er energiske, utholdende og nøt jobben sin med å trekke tunge lass over store avstander i det harde arktiske klimaet.

Intelligent og sta: Alaskan malamute er en svært intelligent rase. De lærer fort og er ivrige etter å utforske verden rundt seg. Vær imidlertid oppmerksom på at dette generelt er en noe sta rase. De kan være en utfordring å trene hvis de ikke ser en god grunn til å følge kommandoen.

Uavhengig: Selv om de er sosiale og kjærlige, har malamute også en uavhengig side. De er i stand til å ta egne beslutninger og løse problemer. Dette er et resultat av deres fortid som sledehunder, hvor de måtte navigere gjennom tøffe landskap.

Leken: Malamuten har et lekent temperament og vil ofte opprettholde sin valpe-atferd langt inn i voksen alder.

Vokal: Malamuter er kjent for å være vokale. I stedet for den typiske bjeffingen vil malamuten ofte «snakke» eller ule.

Trening og lydighet

Selv om alaskan malamute er en intelligent rase kan det være en utfordring å trene dem. De har en sterk vilje, og deres uavhengighet kommer til uttrykk under trening.

Tidlig sosialisering: Sosialisering fra en tidlig alder er avgjørende for alaskan malamute. Dette inkluderer eksponering for forskjellige mennesker, steder og opplevelser.

Konsekvent trening: Konsekvent og tidlig trening er nøkkelen. Malamuter har en tendens til å teste grenser. Vær derfor konsekvent med regler og forventninger. De trenger å vite hva som er greit og hva som ikke er greit.

Positiv forsterkning: Som med de fleste hunder reagerer alaskan malamute best på positiv forsterkning. Ros og belønning når de gjør noe riktig er langt mer effektivt enn straff når de gjør noe galt. Dette bygger et sterkt bånd mellom hund og eier og gjør treningsøktene mer hyggelige for begge parter.

Mental stimulering: På grunn av sin intelligens trenger malamuter mye mental stimulering. En godt stimulert alaskan malamute vil forhindre kjedsomhet og destruktiv oppførsel.

Tålmodighet: Malamuter er generelt sta, så tålmodighet er viktig under trening. Det kan ta litt tid for dem å lære nye kommandoer og regler.

Det er ingen tvil om at trening av en alaskan malamute kan være en utfordring. Derfor er dette en hund som anbefales til personer med tidligere erfaring. Med konsekvent trening, tålmodighet og kjærlighet vil du imidlertid kunne forme en veloppdragen hund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Alaskan malamute har uten tvil et høyt aktivitetsnivå. Disse hundene har nærmest utømmelig energi og krever derfor mye aktivitet.

Som du allerede vet er alaskan malamute en trekkhund, og har lenge blitt brukt til å frakte mennesker og varer i kalde klimaer. Dette er hunder som vil ha mye aktivitet i hverdagen, og du må være forberedt på å ta den med på lange treningsturer.

Daglig trening med alaskan malamute kan være alt fra langrenn, til sykling, trekk av slede og lengre turer med kløv.

Få gjerne inn minst én mil med hunden din hver dag for å holde den fornøyd.

Malamuter krever også mental stimulering for å hindre at de kjeder seg og utvikler destruktiv atferd. Leker og utfordringer vil supplere den fysiske treningen.

Selv om alaskan malamute trenger mye mosjon, er det viktig å være oppmerksom på tyngre aktiviteter i varmt vær. Dette er en hund skapt for kalde klimaer, og den kan overopphetes under harde treningsøkter om sommeren. 

På varme dager er det derfor best å begrense aktiviteten til tidlige morgener eller sene kvelder når temperaturen er lavere.

Å eie en alaskan malamute betyr å forplikte seg til deres høye aktivitetsnivå og mosjonsbehov. 

Stell av Alaskan malamute

Som alle hunder trenger alaskan malamute dedikert omsorg og oppmerksomhet når det kommer til stell. Dette betyr ikke bare regelmessig pelsstell, men også tannpleie, øye- og ørekontroll, og passende kloklipp.

Pelsstell og røyting

Malamuter har en tykk, dobbel pels som krever regelmessig vedlikehold. Én børsting hver uke er minimum, men under røyteperioder kan det kreves daglig børsting for å håndtere den konstante mengden pels som faller ut. Hvis du har din alaskan malamute hovedsakelig i en hundegård, vil ikke røyteperiodene være like viktige når det kommer til pelsstell.

Ører og øyne

Øynene til en alaskan malamute skal være klare og lyse, uten tegn til rødhet, hevelse eller utflod. Ørene skal være rene og fri for lukt, rødhet eller overdreven voks. Regelmessig inspeksjon av øyne og ører vil hjelpe deg å fange opp eventuelle tegn på infeksjon tidlig.

Tannpleie

God tannhygiene er avgjørende for en malamute. Puss tennene et par ganger i uken for å hjelpe til med å holde tennene og tannkjøttet sunne. Et rent kosthold og storfebein vil også gjøre mye av jobben for deg.

Kloklipp

Klørne til en malamute skal holdes korte og velstelte. Lange klør kan forårsake ubehag eller skade, og kan lett bli revet av under lek eller trening. Regelmessig klipping eller filing vil bidra til å holde klørne på en passende lengde. Med en svært aktiv alaskan malamute som er ute timesvis hver dag vil klørne slipes ned naturlig.

Bad

Malamuter trenger ikke hyppige bad, men bør bades når de blir skitne eller begynner å lukte. Bruk en hundesjampo som er skånsom mot huden og pelsen deres. Unngå å bade dem for ofte, da dette kan tørke ut huden og pelsen.

Bruksområder for alaskan malamute

Alaskan malamute er en allsidig arbeidshund, med en historie som strekker seg tusenvis av år tilbake til de nordlige områdene av Alaska. De har tjent mennesker på mange forskjellige måter, fra å være trekkhunder og kløvhunder, til å være lojale familiehunder.

Trekkhund

Alaskan malamute er utviklet som trekkhunder. Dette er både sterke og utholdende hunder som kan trekke last over store avstander i kalde forhold. Den tykke pelsen og deres sterke kropp gjør dem ekstremt godt egnet for det tøffe arktiske klimaet. I dag brukes malamuter både i konkurranser innenfor hundekjøring, samt i aktiviteter.

Kløvhund

Malamutens styrke og utholdenhet gjør dem også til gode kløvhunder. De kan bære betydelige mengder vekt over lengre avstander. Dette gjør dem til et godt valg for deg som vil på lengre teltturer. Med riktig trening kan en alaskan malamute bære opptil 30 % av sin egen kroppsvekt.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som arbeidshund, har malamuter også funnet sin plass i mange hjem som kjærlige familiehunder. Malamuter er kjent for å være gode med barn, og passer godt for aktive familier.

Fôr og kosthold

Riktig fôr er avgjørende for å opprettholde god helse, en skinnende pels, og bidrar til å forebygge helseproblemer.

Kvalitetsfôr

En malamute fortjener det aller beste når det kommer til kosthold. Pass på at du velger et kvalitetsfôr uten fyll eller gir den rent kjøtt. Hunder er primært kjøttetere og trenger et kosthold basert på animalske produkter. Det er spesielt viktig for polarhunder hvor tilgangen til noe annet enn kjøtt har vært minimal opp igjennom tidene.

Mengde mat

En generell tommelfingerregel når det kommer til å fôre en hund er å ta vekt ganger 30 + 70. I så fall vil en alaskan malamute på 50 kg trenge 1570 kalorier hver dag. Fordi dette er en svært aktiv hunderase bør du imidlertid vurdere å justere dette noe opp. Hvor mye vil være avhengig av hvor aktiv du er med hunden din. Løper du én mil med hunden din hver dag, vil den trolig trenge et par hundre ekstra kalorier. 

Sørg for at du ser an vekt og energinivået til hunden din for å justere inntaket av mat.

Antall måltider

En voksen alaskan malamute bør få servert to måltider hver dag, selv om tre også vil fungere fint. Det viktigste er å dele det opp i mer enn ett måltid. Valper trenger flere måltider om dagen for å støtte den raske veksten.

Et sunt kosthold er en viktig del av en malamutes generelle helse. Med riktig fôr og regelmessig oppfølging av vekt og helsetilstand, vil du sikre at din malamute er godt forberedt på å være den aktive og energiske hunden den er.

Vanlige helseproblemer

Alaskan malamute er generelt en robust rase, men også de er utsatt for noen helseproblemer. 

Hoftedysplasi: En vanlig sykdom hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som fører til smerter og begrenset mobilitet.

Øyeproblemer: Øyelidelser som grå stær og progressiv retinal atrofi (PRA) kan forekomme hos alaskan malamute.

Hypotyreose: En tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som vil påvirke hundens stoffskifte.

Chondrodysplasi: En sjelden genetisk lidelse som fører til unormal vekst av brusk og kan føre til kortvoksthet.

Regelmessige veterinærkontroller, aktivitet og et sunt kosthold vil bidra til å forebygge mange av disse helseproblemene. Sørg også for å kjøpe valper av anerkjente oppdrettere.

Historie

Alaskan malamute har en lang historie, som strekker seg 2000 år tilbake. Malamute-navnet stammer fra en stamme kalt Mahlemiut, som bodde i det nordvestlige Alaska. Disse urfolkene var avhengige av hunder for å overleve i det kalde, ugjestmilde landskapet. De utviklet alaskan malamute som en kraftig trekkhund, som kunne dra tunge lass over store avstander.

På begynnelsen av 1900-tallet ble rasen truet på grunn av gullrushet i Alaska. Trekkhunder ble en etterspurt vare og gullgravere hentet hunder fra mange forskjellige raser. Denne blandingen av ulike raser førte til at den opprinnelige malamute-linjen ble utvannet. 

Heldigvis jobbet noen få oppdrettere for å bevare renheten til malamute-linjen, og det er takket være dem at vi fortsatt har alaskan malamute i dag.

Etter gullrushet opplevde rasen en økning i popularitet, og ble offisielt anerkjent av American Kennel Club i 1935.

Under andre verdenskrig ble malamuter brukt som redningshunder og til å trekke tunge lass med forsyninger i det barske arktiske klimaet. I løpet av krigen ble rasen nærmest utryddet og det var trolig bare 30 individer av alaskan malamute igjen på et tidspunkt.

Alternativer til Alaskan malamute

Hvis du ikke er helt sikker på om alaskan malamute skal være din neste hund eller ikke, er det også andre hunderaser med lignende egenskaper du kan vurdere.

Sibirsk husky

For tusen år siden løp sibirsk husky over de frosne landskapene i Sibir med nomadefolkene. Dette er en rase som deler mange egenskaper med alaskan malamute. Blant annet er begge raser lekne, intelligente og sterke. Huskyen er imidlertid noe mindre enn malamuten (16-27 kg), som kan passe for deg som ønsker en noe mindre hund.

Samojedhund

Som et annet medlem av sledehundfamilien, har samojedhunden en historie som arbeidshund i det Sibir. Denne hunden er kjent for sitt hvite pelslag og smilende ansikt. Samojedhunden er en utmerket familiehund, kjent for å være god med barn og kjærlig mot sin familie. Selv om de ikke har den samme trekkevnen som alaskan malamute, tilbyr de en unik blanding av sjarm, utholdenhet og kjærlighet.

Alaska husky

Alaska husky er ikke en anerkjent rase, men heller en kategori av hund som er spesielt avlet for hurtighet og utholdenhet i hundekjøring. Disse hundene kan variere stort i utseende og størrelse, men generelt er de mindre og lettere enn malamuter. Til tross for sin mindre størrelse har de en enorm arbeidskapasitet. Alaska husky er kjent for sin utrolige utholdenhet, og er ofte valget for lengre distanser innenfor hundekjøring.

Grønlandshund

Med sin kraftige ramme og tykke pels, er grønlandshunden en ekte arbeidshund, bygget for å tåle de barske forholdene i Arktis. De faller mellom malamuter og sibirske huskyer med sine 25-35 kg, og er kjent for deres enorme styrke og utholdenhet. Selv om de kan være sta og uavhengige, har de også en lojal og kjærlig side. Grønlandshunden er en fantastisk rase for de som søker en mellomstor og robust utehund med en sterk arbeidsevne og et lojalt hjerte.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller jeg pelsen til en alaskan malamute?

Alaskan malamute har en tykk dobbel pels som krever regelmessig vedlikehold. De bør børstes minst en gang i uken for å fjerne løs pels og forhindre floker. De vil også ha en eller to røyteperioder i året, hvor de vil trenge daglig børsting om de oppholder seg inne i huset.

Hvor mye røyter en alaskan malamute?

Alaskan malamute røyter moderat gjennom det meste av året, men har to store røyteperioder der de mister store mengder pels.

Bjeffer alaskan malamute mye?

Alaskan malamute er ikke kjent for å være overdrevent bjeffende, men de kan være veldig vokale. De har en tendens til å prate med sine mennesker gjennom uling eller «snakking.” Enhver hund kan imidlertid bjeffe og ule mye hvis den kjeder seg, er ensom, eller ikke får nok stimulering.

Går alaskan malamute godt overens med andre kjæledyr?

Alaskan malamute kan komme godt overens med andre kjæledyr hvis de sosialiseres tidlig og på en god måte. Det er imidlertid viktig å merke seg at de har et sterkt jaktinstinkt, så mindre kjæledyr kan i verste fall ses på som bytte. De bør alltid være under tilsyn når de er rundt små dyr.

Er alaskan malamutes en sunn rase?

Alaskan malamute er generelt en sunn rase, men som alle store raser er de utsatt for visse helseproblemer. Et sunt kosthold, kjøp fra en anerkjent oppdretter og regelmessige veterinærkontroller er viktig.

Kan en alaskan malamute være alene hjemme?

Alaskan malamutes er sosiale dyr som trives best når de er sammen med sine mennesker. De kan være alene hjemme i moderate perioder, men hvis de er alene for lenge, kan de utvikle separasjonsangst eller utvise destruktiv adferd. De vil kunne tåle bedre å være “alene” i lengre perioder dersom du har flere malamutes.

Er alaskan malamutes allergivennlige?

Alaskan malamute er ikke en allergivennlig rase. De røyter ganske mye, noe som kan utløse allergiske reaksjoner hos mennesker. Dette er imidlertid hardføre hunder som tåler å være ute store deler av året (om ikke hele) i en hundegård

Hvordan trener jeg en alaskan malamute?

Alaskan malamutes er intelligente, men kan også være sta. De reagerer best på positiv forsterkning der du bruker belønninger for å motivere hunden. Å være konsistent er nøkkelen til trening av en malamute. Tidlig sosialisering med andre mennesker og dyr vil også være viktig.

Hvor mye koster en alaskan malamute?

En alaskan malamute-valp koster normalt mellom 15 000 til 23 000 norske kroner. Husk å kjøpe valpen din fra en anerkjent oppdretter med stamtavle på begge foreldre.

Hvordan er alaskan malamutes med barn?

Alaskan malamutes er generelt kjærlige, tålmodige og beskyttende ovenfor barn. Som med alle hunder bør samhandling mellom små barn og hunder alltid overvåkes.

Hvor lenge lever en alaskan malamute?

Alaskan malamutes blir normalt mellom 10 og 14 år gammel. Alderen vil variere basert på aktivitet, omsorg, kosthold, veterinærbesøk og genetikk.

Hvor mye mosjon trenger alaskan malamute?

Alaskan malamutes er svært aktive hunder som krever mye aktivitet. Ta gjerne hunden din med på én mil eller mer hver dag, uansett om det er løping, sykling, langrenn, gåtur eller hundekjøring.

Hvordan er alaskan malamutes om vinteren i Norge?

Alaskan malamutes trives i kalde klimaer. De har en tykk, dobbel pels som gir svært god beskyttelse mot kulde.

Dyreplaneten
Logo