Sibirsk husky stammer fra Sibir i Russland hvor den ble avlet frem av urfolket tsjuktsjere. De hadde behov for en rase som kunne brukes som trekkhund i det iskalde klimaet. Siberian husky ble tatt med til Alaska i 1908 og fikk massiv popularitet etter serumløpet til Nome med hundene Balto og Togo.
Sibirsk husky fakta
Hunderase | Sibirsk husky |
Opprinnelse | Sibir |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 12-15 år |
Høyde | 50-60 cm |
Vekt | 16-27 kg |
Pels | Mellomlang |
Størrelse og utseende
Siberian husky er en karakteristisk rase, med et distinkt utseende og personlighet som skiller den fra andre raser.
Størrelse og vekt
Siberian husky er en mellomstor hund. I henhold til rasestandarden er hannhunder vanligvis mellom 53-60 cm høye ved skulderen og veier mellom 20-27 kg. Hunnene er litt mindre, vanligvis mellom 50-56 cm høye og veier mellom 16-23 kg.
Utseende
Utseendet til en sibirsk husky er preget av deres atletiske kropp. De er godt proporsjonerte og kompakte, noe som gir dem en sterk estetikk. Hundene har et balansert uttrykk som kombinerer kraft og smidighet, noe som også gjør dem til utmerkede trekkhunder.
Pels
En av de mest slående egenskapene til sibirsk husky er deres tykke, doble pels. Den består av en tett, myk underpels og en rett overpels. Pelsen er designet for å tåle ekstreme kuldegrader, noe som gjør disse hundene til utmerkede følgesvenner i kalde klima som Norge.
Hode og ansikt
Hodet til en sibirsk husky er proporsjonert i forhold til kroppen, med en jevn overgang fra skallen til snutepartiet uten markerte stopp. Øynene er mandelformede og kan være blå, brune, eller en kombinasjon av begge. Ørene er middels store, trekantet og holdes oppreist. Uttrykket i ansiktet er ofte beskrevet som vennlig og intelligent.
Kropp
Kroppen til en sibirsk husky er kraftig, men smidig, med en dyp brystkasse og en moderat buet linje i ryggen. Muskulaturen er veldefinert, noe som gir dem den styrken og utholdenheten som trengs for trekkhund-arbeid.
Hale
Halen på en sibirsk husky er tykk og busket, og bæres vanligvis i en elegant bue over ryggen. Den er ikke for høyt eller lavt satt, men strekker seg i en naturlig forlengelse av ryggraden.
Lydighet og lynne hos sibirsk husky
Siberian husky er en rase kjent for sin unike personlighet, som balanserer mellom en sterk uavhengighet og en dyp hengivenhet overfor sine menneskelige følgesvenner.
Lydighet
Når det kommer til lydighet, er det viktig å forstå at sibirsk husky er en intelligent rase, men samtidig har en uavhengig natur. Dette betyr at selv om de er i stand til å lære og utføre kommandoer, kan de også være sta og utfordrende å trene. Konsistens, positiv forsterkning og tålmodighet er nøkkelord når det kommer til å trene en sibirsk husky.
Huskyer trenger mental stimulering, og hvis de ikke får det, kan de vise destruktiv og ellers utfordrende atferd. Det er derfor viktig å tilby variert trening og lek.
Lynne
Sibirske huskyer er kjent for å være sosiale og vennlige hunder. De er generelt veldig gode med mennesker, inkludert barn, og de kommer også ofte godt overens med andre hunder. Huskyer er imidlertid kjent for å være litt reserverte, men svært sjeldent aggressive overfor fremmede.
En annen bemerkelsesverdig egenskap er huskyens lekne og eventyrlystne natur. De elsker å være ute, løpe og leke, og de vil sannsynligvis dra eieren med på utallige eventyr. Etter en lang dag med aktivitet vil de imidlertid også sette pris på å slappe av ved siden av familien sin.
Det er viktig å merke seg at selv om de generelle trekkene nevnt ovenfor er vanlige for sibirsk husky, så vil det alltid være individuelle forskjeller. Hver hund har sin unike personlighet, og det er viktig å tilpasse oppdragelsen og treningen til hver enkelt hund.
Atferd og aktivitetsnivå
Sibirsk husky er en rase som er kjent for sin utpregede atferd og høye aktivitetsnivå. Rasens særegenheter er noe enhver potensiell eier bør være klar over.
Atferd
Huskyer har generelt en vennlig og sosial atferd. De har en utrolig evne til å komme overens med både mennesker og andre hunder, noe som gjør dem til gode følgesvenner og familiehunder.
På grunn av deres sosiale natur betyr det også at de ikke trives med å være alene for lenge. Er du lenge borte fra hunden din i perioder kan det føre til separasjonsangst eller destruktiv atferd.
Huskyer er ellers kjent for å være eventyrlystne og nysgjerrige, og de har en tendens til å rømme hvis de får muligheten. Det er derfor viktig å ha en sikker innhegning for en sibirsk husky.
Aktivitetsnivå
Huskyer er høyenergiske hunder. De ble opprinnelig avlet for å trekke sleder over lange distanser i det harde klimaet i Sibir, nordøst i Russland, og har derfor et høyt energinivå og behov for mye fysisk aktivitet. Hvis de ikke får nok mosjon kan de lett bli rastløse og bli destruktive.
En typisk husky trenger minst en time med intens fysisk aktivitet hver dag, men mer er ofte bedre. De elsker å løpe, leke og utforske, og de vil være veldig glad for aktiviteter som turer, løping, sykling, eller hundesport som agility, og til og med slede- eller vognkjøring.
Mental stimulering er også viktig for en husky. De er intelligente hunder som trives med utfordringer, og de kan bli rastløse hvis de kjeder seg. Problemløsingsleker, triks-trening, og nesearbeid kan alle være gode måter å holde en huskys sinn engasjert.
Stell av sibirsk husky
Sibirsk husky er kjent for sin tykke og glansfulle pels. En velstelt husky ser fantastisk ut, men pelsen krever regelmessig vedlikehold for å holde seg i topp stand. Pelsen består av to lag: et ytre lag med lange, rette hår, og et tykkere, mykere underlag som gir ekstra isolasjon i kalde perioder.
Pelsstell
Ukentlig børsting er vanligvis tilstrekkelig for å holde pelsen til en sibirsk husky frisk og sunn. Under røyteperioden, som vanligvis skjer to ganger i året, vil du kanskje finne ut at daglig børsting er nødvendig. Spesielt om hunden din tilbringer mye tid inne.
Selv om huskyer er rene hunder som ofte kan holde seg rene på egen hånd, kan det hende at de trenger et bad en gang i blant. Sørg for å bruke en hundesjampo som er skånsom mot huden og pelsen deres.
Tannstell
God munnhygiene er viktig for huskyer. Tannbørsting minst et par ganger i uken er anbefalt for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Det er også en god ide å regelmessig inspisere hundens munn for tegn på sykdom, som rødhet, hevelse eller løse tenner. Et sunt kosthold og storfebein å tygge på hjelper også for tannhelsen til denne hunden.
Kloklipp
Huskyens klør vokser fort, og hvis de ikke slipes ned naturlig vil de trenge regelmessig klipping. Hvis du kan høre klørne klikke mot gulvet når hunden din går, er det på tide å klippe dem. Vær forsiktig når du klipper for å unngå å klippe inn i den følsomme delen av neglen, noe som kan forårsake både smerte og blødning.
Øre- og øyekontroll
Husk å sjekke ørene til hunden din regelmessig for tegn på infeksjon, som rødhet, dårlig lukt eller unormal utflod. Bruk en myk klut eller en vattpinne for å forsiktig rengjøre ørene, men stikk aldri noe dypt inn i ørekanalen.
Huskyens klare, blå, brune eller flerfargede øyne er en av rasens mest slående egenskaper. Sjekk dem regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon, som rødhet, rennende øyne eller synlige rusk.
Sibirsk husky som familiehund
Sibirsk husky kan være et herlig tillegg til familien, forutsatt at du har tid, energi og plass til å møte denne rasens høye aktivitetsnivå. Deres kjærlige og sosiale natur gjør dem ofte til populære valg for familier, og deres høye toleranse for kulde gjør dem til gode følgesvenner for utendørs aktiviteter, spesielt i vintermånedene.
Huskyer er kjent for å være vennlige og gode med barn. De er lekne og tålmodige, noe som gjør dem til gode lekekamerater. Som med alle hunder, bør interaksjon mellom små barn og en sibirsk husky alltid overvåkes for å sikre at både barnet og hunden er trygge og komfortable.
Videre er sibirsk husky også kjent for å komme godt overens med andre hunder. De har et sterkt flokkinstinkt, som kan oversettes til en sosial og leken holdning overfor andre hunder. Det kan imidlertid være lurt å være forsiktig når du introduserer en husky for mindre kjæledyr, da deres sterke jaktinstinkt potensielt kan ta over.
Bruksområder for sibirsk husky
Sibirsk husky er en allsidig rase som er kjent for å kunne tilpasse seg et bredt spekter av aktiviteter. Disse inkluderer alt fra selskapshund til arbeidshunder i kaldt klima.
Sledehund
Historisk sett ble sibirsk husky opprinnelig oppdrettet av Tsjuktsjifolket i Sibir, Russland, for å fungere som sledehunder. De er kjent for sin utholdenhet og evne til å trekke lette laster over lange avstander i tøffe klimaforhold.
Denne arven er fortsatt sterkt til stede i dag, da mange huskyer fortsatt brukes i hundekjøring, enten det er i konkurranser som Iditarod og Yukon Quest, eller mer rekreasjonelt.
Redningshunder
Huskyens utholdenhet og tilpasningsevne til kalde forhold kan også gjøre dem nyttige som redningshunder i snødekte eller fjellrike områder. De kan trenes til å lete etter og hjelpe mennesker som har blitt fanget eller savnet i disse miljøene.
Aktive familiehunder
Som nevnt tidligere, trives huskyer i aktive husholdninger hvor de kan få mye trening og mental stimulering. De kan være gode følgesvenner for løping, fotturer, camping og andre utendørsaktiviteter. Deres høye energinivå betyr at de vil være mer enn glade for å bli med på mange aktive eventyr så lenge de får nok hvile og et sunt kosthold.
Fôr og kosthold
Når det kommer til å fôre en Sibirsk husky, er det viktig å huske at denne rasen er kjent for sin utholdenhet og energi. Et sunt kosthold er nøkkelen til å opprettholde deres aktive livsstil.
Kvalitetsfôr
En sibirsk husky vil dra stor nytte av et høykvalitetsfôr uten fyllstoff som korn og mais. Majoriteten av fôret bør bestå av animalske produkter. Du kan også fôre hunden din med rent kjøtt og innmat. På den måten får hunden din alle de vitaminene og mineralene den trenger.
Mengde mat
Mengden mat en sibirsk husky trenger vil variere avhengig av størrelse, temperatur og aktivitetsnivå. Som en generell retningslinje trenger hunder vekten sin ganger 30 + 70 i kalorier hver dag. Det betyr at en sibirsk husky på 25 kg bør ha omtrent 820 kalorier. Fordi sibirsk huskyer er over gjennomsnittlig aktive kan du være nødt til å legge på alt fra 100 til 300 kalorier eller mer daglig. Spesielt på dager du tar den med på lengre langrennsturer eller på arbeid som sledehund.
Antall måltider
Det anbefales å dele opp hundens daglige fôr i to separate måltider – en om morgenen og en om kvelden. Dette hjelper til med å opprettholde en jevn energiforsyning gjennom dagen og kan bidra til å forhindre magedreining.
Drikkevann
Tilgang til rent, ferskt vann er avgjørende for en sibirsk husky. De skal ha tilgang til vann hele dagen, spesielt i varmt vær eller etter fysisk aktivitet for å forhindre dehydrering.
Vanlige helseproblemer
Sibirsk husky er generelt kjent for å være en robust rase, men som med alle hunderaser, er de ikke immune mot visse helseproblemer. Når du kjøper en sibirsk husky, er det viktig å være klar over disse potensielle helseproblemene for å kunne gi hunden din best mulig omsorg.
Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand som involverer unormal utvikling av hofteleddet, noe som kan resultere i smerte, halting og til slutt leddgikt. Sjekk alltid at foreldrene til valpen din er testet og fri for denne tilstanden.
Øyeproblemer: Sibirsk husky er spesielt utsatt for visse øyeproblemer, inkludert progressiv retinal atrofi (PRA), grå stær og corneal dystrofi. Regelmessige veterinærundersøkelser er viktige for tidlig oppdagelse og behandling.
Hypotyreose: Dette er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan føre til symptomer som vektøkning, tørr hud og hårtap. Hypotyreose kan kontrolleres med medisiner.
Sinkmangel: Sinkmangel kan resultere i hudlesjoner, spesielt rundt øynene, munnen og potene, og er vanlig for polarhunder. Fytinsyre (phytic acid) binder seg til blant annet zinc og forhindrer eller reduserer dermed opptak av mineralet. Fytinsyre finnes blant annet i mange kornsorter som mais og hvete. Unngå derfor alltid fôr med fyllstoffer.
Epilepsi: Dette er en nevrologisk tilstand som kan forårsake krampeanfall. Det kan være arvelig, så sjekk at foreldrene til valpen din ikke har denne tilstanden.
Selv om disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å merke seg at ikke alle huskyer vil oppleve dem. God omsorg, ernæring og regelmessige veterinærundersøkelser kan hjelpe til med å sikre at hunden din er så sunn som mulig. Hvis du kjøper en sibirsk husky valp, bør du sørge for å velge en ansvarlig oppdretter som tester avlshundene for disse og andre kjente helseproblemer.
Historie
Historien til sibirsk husky er like fascinerende og eventyrlig som rasen selv. Disse hundene bærer på en historie om overlevelse, utholdenhet og bemerkelsesverdig lojalitet, som strekker seg tusenvis av år tilbake.
Opprinnelsen til sibirsk husky kan spores tilbake til det nordøstlige Asia, hvor de først ble oppdrettet av en urbefolkning kjent som tsjuktsjere-folket. Tsjuktsjerenes harde livsstil i det iskalde sibirske klimaet, krevde en spesiell type arbeidshund.
De trengte en hund som kunne trekke tunge laster over lange avstander i ekstreme kuldegrader, men samtidig være sosial og tåle å være en del av familien. Sibirsk husky var svaret på dette behovet.
Robuste, utholdende, og med et tykt pelslag som beskyttet dem mot det bitende kulden, var disse hundene ideelle for tsjuktsjere-folkets livsstil.
Rasen ble introdusert for resten av verden under gullrushet i Alaska på slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet. Etterspørselen etter sledetrekkhunder skjøt i været, og de sibirske huskyene viste seg å være enestående for jobben.
De ble spesielt kjent etter det legendariske serumløpet til Nome i 1925, der en stafett av sledehunder, inkludert mange sibirske huskyer, reiste over 965 kilometer i ekstreme værforhold for å levere livsviktig serum til en difteriepidemi. Seansen ble senere foreviget i filmen “Balto.”
Alternativer til sibirsk husky
Selv om sibirsk husky er en fantastisk hund kan det hende at andre hunderaser passer bedre for deg. Gode alternativer til sibirsk husky inkluderer alaskan malamute, samojedhund, og akita.
Alaskan malamute
Alaskan malamute er en annen polarhund kjent for sin utholdenhet og styrke. De har en kraftigere bygning enn sibirsk husky og er generelt roligere og mer selvstendige. Vekten til alaskan malamute er som regel mellom 32 og 43 kg.
Alaskan malamutes har en tykk, dobbel pels og et kraftig utseende. De er kjent for å være lojale, men kan være utfordrende å trene. Disse hundene har høy energi og krever mye mosjon. Akkurat som med sibirsk husky passer de best for aktive mennesker som liker å være ute i naturen.
Samojedhund
Samojedhund er en vennlig og sosial rase, kjent for sitt karakteristiske smil. De har en tykk, hvit pels og en vennlig, men bestemt personlighet. Samojeder er sosiale hunder som elsker menneskelig selskap. De er aktive og lekne, og passer godt for familier.
Samojed har et høyt aktivitetsnivå og krever regelmessig mosjon. Hunderasen er også kjent for å produsere færre allergener enn mange andre raser. Samojedhunden er omkring på den samme størrelsen som sibirsk husky med sine 16 til 30 kg.
Akita
Akita er en stor og kraftig rase, som opprinnelig stammer fra Japan. De er kjent for sin lojalitet og beskyttende natur. Akita har en kort, tykk pels og et stolt og uavhengig temperament. De er generelt roligere enn sibirsk husky, men kan være reserverte mot fremmede.
Akita er en intelligent rase som krever mental stimulering, samt regelmessig fysisk aktivitet. De kan være utfordrende å trene, og passer best for erfarne hundeeiere. Akita er generelt litt større enn sibirsk husky og blir normalt mellom 23 og 39 kg.
Er sibirsk husky riktig hund for deg?
Å velge riktig hund er en stor avgjørelse som krever mye omtanke. Det handler ikke bare om å forelske seg i utseendet, men også å være klar over rasens behov, karaktertrekk og potensielle utfordringer.
Sibirsk husky er en fantastisk rase kjent for sin energi, intelligens og vennlighet. Men disse hundene krever mye tid og engasjement. De er høyenergiske og trenger mye mosjon hver dag for å holde seg lykkelige og sunne. Dette innebærer lange turer, løping, sykling, trekking og muligens til og med hundekjøring.
De er også veldig sosiale, og elsker å være rundt mennesker. Dette betyr at de ikke gjør det bra alene i lange perioder. Hvis du er borte fra hjemmet på jobb i mange timer hver dag, kan en sibirsk husky bli ulykkelig og utvikle atferdsproblemer.
Sibirsk husky er intelligent, men også kjent for sin egenrådighet. Dette kan gjøre trening utfordrende, og de passer derfor best til hundeeiere med litt erfaring.
Hvis du har små dyr i hjemmet ditt er det verdt å merke seg at sibirsk husky har et sterkt jaktinstinkt. De kan gå godt sammen med andre hunder, men små dyr som katter, kaniner eller gnagere kan i verste fall bli sett på som bytte.
Dette trenger ikke å være et problem for mange sibirske huskyer, men individer er forskjellige og du vet ikke alltid hvilken hund du får.
Det er også verdt å huske på at sibirsk husky har en tendens til å «synge» eller ule, som kan være forstyrrende i nabolag der det er kort mellom husene.
Hvis du er en aktiv person som elsker utendørsaktiviteter, har tid til å engasjere deg i trening, sosialisering og pelsstell, og kan tilby et kjærlig og stimulerende hjem, kan en sibirsk husky selvfølgelig være den perfekte hunden for deg.
Husk imidlertid at å ta vare på en hund er et stort ansvar og et langtidsengasjement. Det er viktig å være sikker på at du er klar før du bringer en sibirsk husky inn i livet ditt. Du gjør også lurt i å ta kontakt med den norske raseklubben for mer informasjon før du bestemmer deg.
Ofte stilte spørsmål
Hvor ofte trenger en sibirsk husky pelsstell?
En sibirsk husky har en tykk dobbeltpels som krever regelmessig stell. De bør børstes minst en gang i uken for å holde pelsen sunn og for å minimere røyting. Under røytingssesongene, som vanligvis skjer to ganger i året, kan de trenge daglig børsting for å håndtere den økte røytingen.
Røyter sibirsk husky mye?
Sibirsk husky røyter ganske middels, og mer under røytingssesongene på våren og høsten. Under disse periodene vil de miste store mengder pels, noe som krever hyppig børsting og støvsuging hjemme.
Bjeffer sibirsk husky mye?
Sibirsk husky er kjent for å være relativt stille sammenlignet med andre hunderaser. De har en tendens til å hyle eller ule i stedet for å bjeffe. De kan også lage en rekke andre lyder, inkludert hvin, synging og snakking. Dette skjer oftere dersom hunden er understimulert, ensom eller lider av separasjonsangst.
Kan en sibirsk husky gå sammen med andre kjæledyr?
Sibirsk husky kan gå godt sammen med andre hunder, spesielt hvis de har blitt sosialisert godt fra ung alder. De har imidlertid et sterkt jaktinstinkt, så de kan se små dyr som katter, kaniner og gnagere som byttedyr. Hver hund er unik, så dette vil variere noe fra individ til individ.
Er sibirsk husky en sunn rase?
Generelt sett er sibirsk husky en ganske sunn rase. Det er noen helseproblemer de har en høyere risiko for, inkludert øyeproblemer som progressiv retinal atrofi (PRA) og katarakt, samt hoftedysplasi. Regelmessige helsekontroller, sunt kosthold og god omsorg vil bidra til å holde hunden sunn.
Gjør sibirsk husky det bra i hundeutstillinger?
Sibirske huskyer kan delta i hundeutstillinger. De blir bedømt basert på rasestandarden, som inkluderer ting som fysisk form, bevegelse, temperament og utseende. Huskyene kan også delta i agility-, lydighet- og trekkhundkonkurranser.
Kan en sibirsk husky være alene hjemme?
Sibirsk husky er en svært sosial rase som trives best når de er rundt mennesker eller andre hunder. De kan fort utvikle separasjonsangst eller ødeleggende atferd hvis de er alene hjemme i lengre perioder. Hvis du har en livsstil som krever at du er borte fra 08.00 til 16.00 hver ukedag, er nok ikke sibirsk husky en gunstig rase for deg.
Er sibirsk husky hypoallergen?
Nei, sibirsk husky regnes generelt ikke som en hypoallergen rase. De røyter ganske mye, spesielt i røytesesongen, noe som kan utløse allergiske reaksjoner hos mennesker. Samojedhund kan være et bedre alternativ for deg som reagerer på hunder.
Hvor mye trening trenger en sibirsk husky?
Sibirsk husky er en høyenergisk rase som krever betydelig fysisk aktivitet hver dag. De bør få minst en time intensiv trening hver dag, som kan inkludere løping, langvarige turer, lek, agility eller trekking. De trives også på mental stimulering gjennom lek og trening.
Kan en sibirsk husky brukes som trekkhund?
Absolutt. Sibirsk husky ble opprinnelig avlet for å være sledehunder av tsjuktsjere-folket i Sibir, og de har en sterk naturlig drivkraft for å trekke. De er utmerkede trekkhunder og kan trene for lange distanser i kaldt vær.
Er sibirsk husky nært beslektet med ulver?
Selv om sibirsk husky ofte kan ligne ulver i utseende, er de genetisk sett ikke nærmere beslektet med ulver enn andre hunderaser. Det er viktig å merke seg at til tross for likhetene i utseendet, er atferden og temperamentet til en sibirsk husky veldig forskjellig fra en ulv.
Hvordan kan jeg forhindre at min sibirsk husky rømmer?
Sibirsk husky er kjent for deres evne til å rømme, ofte ved å grave under gjerder eller hoppe over dem. For å forhindre dette, bør du sikre hagen din godt, inkludert å installere en sikker inngjerding og overvåke hunden din mens den er ute.
Hvor lenge lever sibirsk husky?
Gjennomsnittlig levetid for en sibirsk husky er rundt 12-15 år, men dette kan variere basert på helse, genetikk og livsstil. Regelmessig veterinærpleie, et sunt kosthold og godt med aktivitet og omsorg vil bidra til å maksimere hundens levetid.
Hvor kan jeg adoptere en sibirsk husky?
Det finnes flere redningsorganisasjoner og kenneler hvor du kan adoptere en sibirsk husky.
Hvordan kan jeg lære min sibirske husky kommandoer?
Sibirsk husky er en intelligent rase, men de kan også være sta, noe som kan gjøre trening utfordrende. Tålmodighet, konsistens og positive forsterkningsmetoder er nøkkelen til å trene en sibirsk husky.