Raseprofil: Akita

Akita, eller akita inu, er en hunderase som ble avlet frem på 1600-tallet. Den har opprinnelse i Japan og er landets nasjonalhund. Akita er en lojal rase, noe som ble bevist av hunden Hachiko som ventet på sin avdøde eier i Tokyo hver dag i nesten 10 år. 

Akita fakta

HunderaseAkita
OpprinnelseJapan
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-15 år
Høyde61-71 cm
Vekt34-54 kg
PelsKorthåret

Kort om Akita

Akita er en majestetisk hunderase med en sterk personlighet og en dyp lojalitet mot sin familie. Hunden kommer opprinnelig fra Japan der de ble brukt som jakthunder. De er kjent for sin tykke, vakre pels og kommer i flere farger. Den vakre pelsen krever imidlertid også jevnlig stell for å holde seg sunn og fin.

Akita er intelligent hund, men den kan også være sta. Det gjør det enda viktigere med konsistent trening fra en ung alder viktig. De har en rolig natur og bjeffer sjelden, men de har også et høyt aktivitetsnivå og trenger rikelig mosjon for å holde seg lykkelige. 

Selv om de kan være reservert rundt fremmede, har de en dyp kjærlighet for sin familie, og de kan gå godt sammen med barn hvis de er godt sosialisert. Akitaer kan være et utmerket tillegg til en familie som er klar for ansvaret med en stor, aktiv hund og som kan møte deres behov for sosialisering, trening, og omsorg.

Størrelse og utseende

Akita er en hunderase med et bemerkelsesverdig fysisk utseende, kjennetegnet av sin robuste kropp og uttrykksfulle ansiktstrekk. De er kjent for sin stolte holdning (se bilde nedenfor).

Høyde og vekt

En fullvoksen akita kan bli ganske stor. Hannene veier typisk mellom 34 og 54 kg og står omtrent 66 til 71 cm i skulderhøyde. Hunnene er litt mindre, med en vekt på 34 til 50 kg og en høyde på 61 til 66 cm. Til tross for sin størrelse, bærer akita inu sin vekt på en bemerkelsesverdig måte.

Utseende

Akita-rasen har en kraftig, kompakt kropp og en dyp, bred brystkasse. Den har sterke muskler, noe som gjenspeiler dens opprinnelige formål som en jakt- og vakthund. Rasen har et balansert og harmonisk utseende som kombinerer styrke, smidighet og eleganse.

Pels

Akita har en dobbel pels, bestående av en tett, myk underull og en hard, rett overpels. Pelsen er kort, men tykk. Den kraftige pelsen beskytter akita mot kalde værforhold, som gjør at denne rasen kan passe fint både i Japan og i Norge.

Hode

Hodet til akita inu er stort og sterkt, med en flat, bred skalle og en moderat stopp. Hodet gir rasen et uttrykksfullt utseende med et par dype øyne og kraftige kjever.

Ansikt

Akita har små, trekantede øyne som er litt skråstilte. Dette gir dem et varmt, men samtidig noe skremmende uttrykk. Øynene er vanligvis mørkebrune. Rasen har også små, tykke ører som er rettet fremover, noe som gir dem et oppvakt og årvåkent uttrykk.

Kropp

Akita har en rett rygglinje og en muskuløs, kraftig kropp. Brystet er dypt og bredt, noe som gir rom for en sterk hjertemuskel. Akita har sterke og kraftige ben.

Hale

En av de mest kjennetegnende trekkene ved akita er dens tykke og krøllete hale. Halen er stor, pelset og bæres høyt over ryggen i en krøll eller sirkel.

Atferd og lynne hos Akita

Akita er en hunderase som er kjent for sin bemerkelsesverdige lojalitet, stolthet og selvstendighet. Dette er hunder som har et sterkt instinkt for å beskytte sine familier og elsker å være rundt personer de bryr seg om.

Lojalitet: En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene til Akita er dens utrolige lojalitet. Denne rasen er kjent for sin lojalitet mot eieren, og den vil gjøre alt den kan for å beskytte sine kjære. De har et dyptliggende instinkt for å beskytte, noe som gjør dem til gode vakthunder.

Intelligens og lærevillighet: Akita er smarte hunder. De har høy læringskapasitet og er dyktige til å løse problemer. Når det er sagt, er de også svært selvstendige, noe som kan gjøre trening til en utfordring. Tålmodighet, konsistens og positiv forsterkning er nøkkelen til å trene en akita inu.

Reservert mot fremmede: Akita er en rase som kan være reservert rundt fremmede. Dette er ikke et tegn på aggresjon, men heller et resultat av deres beskyttende natur. De kan være mistenksomme overfor ukjente mennesker og hunder, noe som gjør god sosialisering viktig fra ung alder.

Rolige: Til tross for sin styrke og beskyttende natur, er akita også kjent for sin ro. De er vanligvis stille hunder som ikke bjeffer unødvendig. De har en rolig og selvkontrollert ro, noe som gjør dem til gode selskapshunder.

Trening og lydighet

Å trene en Akita kan være en givende, men krevende oppgave. Disse smarte og selvstendige hundene krever en tålmodig og konsekvent tilnærming til trening.

Tidlig sosialisering: Tidlig sosialisering er nøkkelen til å forme en velfungerende akita. Denne hunderasen er ofte reservert og mistenksom rundt fremmede, både mennesker og andre hunder. Sosialisering fra en tidlig alder vil hjelpe akitaen med å bli mer komfortabel i forskjellige miljøer og situasjoner.

Positiv forsterkning: Akita responderer best på positiv forsterkning. Ros, godbiter og leker kan brukes som belønning for god oppførsel. Harde korreksjoner eller fysisk straff vil ofte motvirke treningen og kan skape frykt eller mistillit.

Konsistens: Akita er intelligente hunder med en sterk selvstendighet. De kan være sta og insisterende. Derfor er konsistens en viktig del av treningen. Ved å være konsekvent med kommandoer og forventninger, vil du hjelpe Akitaen å forstå hva som forventes av dem.

Øvelser for mental stimulering: Akita er ikke bare sterke fysisk, men også mentalt. De krever mental stimulering for å være fornøyde og lykkelige. Problemløsningsøvelser, lære nye kommandoer og interaktive leker kan bidra til å holde din akita inu skarp.

Profesjonell hjelp: Selv om det er mulig å trene en akita selv, kan det være smart å søke profesjonell hjelp. Det gjelder spesielt hvis du er en førstegangseier. En profesjonell hundetrener kan gi deg veiledning og støtte gjennom treningen.

Det er viktig å huske at en akita er en hund med sterk personlighet, og den fortjener en like sterk og dedikert eier.

Aktivitetsnivå og mosjon

Akita er en aktiv og energisk rase som krever rikelig fysisk trening for å opprettholde god helse og humør.

Selv om akita er rolig innendørs og kan tilpasse seg livet i leilighet, har de et høyt aktivitetsnivå. De har stor arbeidskapasitet og trenger daglig mosjon. Akitas elsker å være aktive og vil glede seg over muligheten til å kunne bevege seg.

Dette kan innebære lange turer, løpeturer, lek i hagen, eller til og med hundesport. Du bør sikte på minst en time mosjon per dag for din akita, men gjerne mer. Varierer gjerne tempoet på turene der noen blir brukt til utforskning, lek og lufting, og andre til mosjon.

Stell av Akita

Akita er en majestetisk rase, og deres pels ser kanskje ut som den krever mye vedlikehold. Faktisk er stell av akita overraskende enkelt gitt deres utseende, men det er likevel noen viktige punkter å huske på for å holde din fin og sunn.

Pelsstell og røyting

Akita har dobbel pels som røyter kraftig to ganger i året. Mellom disse periodene er røytingen moderat. Ukentlig børsting er anbefalt for å fjerne løs underull og holde pelsen sunn og blank. Under røyteperiodene kan det være nødvendig med daglig børsting.

Ører og øyne

Ørene til en akita bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres ved behov. Øynene bør også sjekkes jevnlig og eventuelle fremmedlegemer eller unormal utflod bør håndteres av en veterinær.

Tannpleie

Tannpleie er også en viktig del av stellet av en akita. Tannbørsting minst en gang i uken vil bidra til å forhindre tannkjøttproblemer og dårlig ånde. Storfebein og et sunt kosthold vil også være med på å gi hunden din god tannhelse.

Kloklipp

Akitas klør vokser fort, og hvis de ikke slites naturlig, bør de klippes regelmessig. Klipp klørne forsiktig for å unngå å skade blodåren som går gjennom hver klo.

Bad

Til tross for den tykke pelsen trenger ikke akita inu hyppige bad. For mye bading vil tørke ut huden og pelsen deres. Bad er vanligvis bare nødvendig når hunden er veldig skitten eller har en fæl lukt.

Stell av en akita er mer enn bare å holde dem ser bra ut – det er en viktig del av å sørge for at de er sunne og lykkelige. Med litt tid og omsorg, vil din akita være et strålende eksemplar av rasen, både innvendig og utvendig.

Akita som familiehund

Akita er en rase som knytter sterke bånd til familien sin og de kan være fantastiske familiehunder. I hvert fall når de får riktig oppdragelse og sosialisering. Det er likevel viktig å huske på noen særegenheter som er typiske for rasen, og som kan påvirke hvordan de samspiller med familiemedlemmer (spesielt barn).

Akita inu er kjent for å være rolig og reservert. De er ofte svært lojale mot sine nærmeste, og de kan være svært beskyttende. Denne beskyttende naturen kan være et tveegget sverd, da det er viktig å trene og sosialisere en akita godt slik at den forstår at ikke alle situasjoner krever beskyttelse.

Når det kommer til barn er akita ofte tålmodige og kjærlige kompiser. De kan tåle litt røff lek, og setter pris på selskap. Siden det er en stor og sterk rase, kan de imidlertid komme til å skubbe over mindre barn uten å mene det. Det er også viktig å lære barna å respektere hunden – ikke forstyrre den når den spiser eller sover, og ikke å dra i pelsen, halen eller ørene.

Husk at alle hunder er individer, så ikke alle akita vil oppføre seg nøyaktig som forklart ovenfor. Noen kan være mer barnevennlige enn andre, mens andre kan foretrekke et roligere hjem. Det er alltid viktig å lære en akita å omgås med barn, men det er like viktig å lære barna hvordan de skal omgås med hunden.

Bruksområder for Akita

Akita er en allsidig rase med potensial for en rekke forskjellige bruksområder. Med sin lange historie, robuste fysikk og smarte hode kan akita lykkes i mange forskjellige roller, fra jakt til selskapshund.

Jakthund

Tradisjonelt ble akita brukt til å jakte på storvilt i Japan, deriblant villbukk, villsvin og til og med bjørn. Akita er tapre, utholdende og har et sterkt jaktinstinkt, som gjør dem egnet for denne typen oppgaver. Selv om akita ikke er veldig vanlig på jakt i Norge, er det enkelte som bruker de på jakt av både storfugl og elg.

Trekkhund

Akitas har en kraftig bygning og stor utholdenhet, noe som gjør dem til effektive trekkhunder. Selv om de kanskje ikke er like hurtige som noen andre trekkhundraser, er de sterke og har god utholdenhet, noe som gjør dem ideelle for lange turer i kaldt klima. De kan for eksempel trekke pulk på langrennsturer.

Familiehund

Til tross for deres bakgrunn som arbeidshund er akita mest verdsatt som familiehunder den dag i dag. De er kjærlige og lojale mot deres familier, og med riktig opplæring og sosialisering kan de være gode med barn. At de er reserverte mot fremmede kan være en fordel for familier som ønsker en hund med et naturlig vaktinstinkt.

Uansett bruksområde er det viktig å huske at Akitas er kraftige, intelligente hunder som krever riktig trening, sosialisering og omsorg. De trives best med erfarne eiere som kan gi dem det de trenger, både fysisk og mentalt.

Fôr og kosthold

Å sikre at din akita får et næringsrikt kosthold er essensielt for dens generelle helse og trivsel. Akitas er aktive hunder med høy energi og trenger et kosthold som støtter deres livsstil. Her er noen tips for å holde din akita glad og sunn gjennom maten den spiser.

Kvalitetsfôr

For å holde din Akita sunn og i god form er det viktig å velge et høykvalitets hundefôr. Fôret bør være rikt på høykvalitets proteiner, for å støtte muskelutvikling og -vedlikehold. Det bør også inneholde fett for energi. Hundefôr med fyll av korn, mais og lignende bør du holde deg unna.

Mengde mat

Mengden mat en akita krever avhenger hovedsakelig av størrelse og aktivitetsnivå. Generelt sett trenger en voksen akita på 50 kg omkring 1570 kalorier hver dag. Vær oppmerksom på hundens vekt og juster mengden mat deretter. En overvektig akita kan lettere få helseproblemer, inkludert leddproblemer og hjertesykdom.

Antall måltider

De fleste anbefaler å mate to ganger om dagen. Dette hjelper til med å forhindre magedreining, en tilstand som kan være livstruende og som større hunderaser er mer utsatt for. Sannsynligheten for magedreining øker hvis hunden får i seg mat den fordøyer svært dårlig (som erter, bønner osv.).

Drikkevann

Akita trenger alltid tilgang til rent drikkevann. Sørg for at vannskålen alltid er full og bytt vannet regelmessig for å holde det friskt. En dehydrert akita kan raskt bli syk, spesielt i varmt vær og etter lange treningsøkter.

Vanlige helseproblemer

Akita inu er generelt sterke og sunne hunder, men som med alle raser er det noen spesifikke helseproblemer de kan være mer utsatt for. Hvis du har en akita, er det viktig å være oppmerksom på disse potensielle problemene for å kunne oppdage eventuelle tegn tidlig.

Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand som ofte rammer større raser. Hofteleddsdysplasi fører til unormal utvikling av hofteleddene, noe som kan resultere i smerter, halting og redusert bevegelighet.

Hypotyreose: Hypotyreose er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok skjoldbruskhormon. Symptomer kan inkludere vektøkning, slapphet, hårtap og kald intoleranse.

Progressiv Retinal Atrofi (PRA): En gruppe genetiske sykdommer som påvirker netthinnen i øyet og kan føre til blindhet. Det finnes ingen kjent kur for PRA, men hunder kan ofte tilpasse seg sin reduserte synsevne godt hvis endringene skjer gradvis.

Autoimmune sykdommer: Akitas kan være mer utsatt for autoimmune sykdommer enn noen andre raser. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til, autoimmun hemolytisk anemi (AIHA) og autoimmun thyroiditis.

Magedreining: En akutt og livstruende tilstand som kan ramme større hunderaser. Det skjer når hundens mage vender seg om og fyller seg med gass. Symptomer inkluderer oppblåst mage, urolig oppførsel, og forsøk på å kaste opp uten hell.

Merk at dette er bare noen av helseproblemene akita kan være utsatt for. Selv om dette kan virke skremmende, er det viktig å merke seg at ikke alle akitaer vil oppleve disse problemene. God omsorg, et sunt kosthold og regelmessige helseundersøkelser kan bidra til å opprettholde din akitas helse. Hvis du merker noen unormale tegn eller symptomer hos din akita, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Historie

Akita-rasen har en historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid, med røtter som går dypt inn i den japanske kulturen. Denne majestetiske hunderasen har opplevd både triumfer og utfordringer gjennom tidene, men har klart å beholde sin bemerkelsesverdige karakter og stolthet til den dag i dag.

Akita ble først avlet frem i provinsen Akita i Japan (derav navnet) på 1600-tallet. Disse hundene var først og fremst brukt som jakthunder, kjent for sin evne til å spore og jakte på storvilt som bjørner, elg og villsvin. De var høyt verdsatt for deres mot, styrke og lojalitet, og bare adelige og samuraiene kunne eie dem.

På 1800-tallet, under Meiji-restaurasjonen, begynte akita å miste sin eksklusivitet da regjeringen forsøkte å vestliggjøre Japan. Det ble mindre fokus på rasens renhet, og akita ble krysset med andre raser, som forskjellige mastiffraser og tosa inu, for å bli brukt i hundekamper (en populær sport på den tiden).

Etter andre verdenskrig opplevde rasen en alvorlig nedgang i antall. Mange akita ble drept under krigen, enten fordi de ble brukt som militærhunder, eller fordi pelsen ble brukt til å lage klær. Det var på dette tidspunktet at rasen ble splittet i to varianter, den amerikanske akita og den japanske akita inu. Amerikanske akita oppsto da soldater fra USA tok med seg akita hjem etter krigen.

Etter krigen arbeidet dedikerte oppdrettere hardt for å gjenopprette rasen i Japan. De fokuserte på å bevare den opprinnelige japanske typen, noe som førte til dannelsen av akita inu (“inu” betyr for øvrig “hund” på japansk).

Til tross for alle utfordringene, har akita-rasen vist en utrolig utholdenhet. De har bevart sitt majestetiske utseende og unike temperament, og fortsetter å vinne hjerter rundt om i verden.

I dag er akita kjent for sin lojalitet, noe som er vakkert symbolisert i historien om Hachiko, den berømte akita-hunden som ventet på sin avdøde eier ved en jernbanestasjon i Tokyo hver dag i nesten ti år. Denne sterke lojaliteten og hengivenheten til sine eiere er et kjennetegn ved rasen, og gjør akita til fantastiske hunder for de som forstår og respekterer deres særegne karakter.

Alternativer til Akita

Dersom du har falt for Akitas utseende og personlighet, men kanskje ikke føler deg helt klar for det ansvar og engasjement som følger med, finnes det flere alternativer til denne rasen. Her er noen alternativer du kan vurdere.

Shiba inu

Shiba inu er ofte sett på som «lillebroren» til Akita, både med hensyn til utseende og temperament. De deler mange likheter, inkludert deres høye intelligens, selvstendighet og sterke instinkter. Shiba inu er en mindre hund på 6,8-11 kg, noe som kan gjøre dem mer håndterbare for noen eiere. Men ikke la størrelsen lure deg; disse små hundene har stor personlighet og krever mye sosialisering og trening.

Sibirsk husky

Sibirsk husky er en annen rase som har et lignende utseende til akita. Huskyer er kjent for å være sosiale, vennlige og energiske hunder. De er kjærlige og gode med barn, men krever også mye mosjon og mental stimulering. Huskyer har en tendens til å være mer utadvente og mindre territoriale enn akita, noe som kan passe for de som ønsker en mer sosial hund. Sibirske huskyer er noe mindre enn akita med sine 16-27 kg.

Alaskan malamute

Alaskan malamute kan også være et godt alternativ til akita. Malamute er en stor, robust rase som er kjent for sin styrke og utholdenhet. De er lojale og kjærlige familiehunder, men krever også en god del mosjon og mental stimulering. Malamuter kan være litt sta og selvstendig, men med riktig trening og sosialisering kan de bli fantastiske familiemedlemmer. Alaskan malamute blir for øvrig mellom 34 og 39 kg.

Samojedhund

Samojedhund er en annen hunderase som kan være et alternativ til akita inu. De er kjent for sin flotte hvite pels og vennlige, sosiale temperament. Samojed er ofte svært kjærlige og gode med barn. De krever imidlertid mye mosjon og mental stimulering, og deres tykke pels krever regelmessig stell. Samojed er også en god del mindre enn akita inu med sine 16-30 kg.

Er akita riktig hund for deg?

Akita er en majestetisk hunderase med en rekke fantastiske egenskaper, men er det den rette hunden for deg? Som potensiell akita-eier er det flere viktige aspekter du bør vurdere. La oss dykke dypere inn i noen av dem.

Økonomi

Akitas er store hunder med betydelige behov for mat, helsestell og omsorg. Du må være i stand til å bekoste kvalitetsfôr, regelmessige veterinærbesøk, og potensielt helseforsikring. Å være forberedt på de økonomiske forpliktelsene er kritisk før du velger å skaffe en akita inu.

Mosjon og turer

Akita er aktive hunder med et høyt energinivå. De krever daglig mosjon for å holde seg sunne og glade. Har du tid og energi til å dedikere til lange turer, lek i hagen, eller kanskje til og med hundesport?

Alene hjemme

Akita blir ofte veldig knyttet til sine eiere og kan utvikle separasjonsangst hvis de etterlates alene for lenge. Hvis du jobber lange dager eller reiser ofte, kan dette være en stor utfordring. Har du noen til å passe hunden din eller en hundelufter tilgjengelig i de periodene du er borte?

Reise og ferie

Akita er store hunder, noe som kan gjøre reising mer utfordrende. Du må vurdere om du har plass til en akita i bilen for turer, eller om du har tilgang til egnet hundepass hvis du ønsker å reise uten hunden din.

Konsekvent trening

Akita er intelligente og noen ganger sta hunder. De trenger en eier som er villig til å gi dem konsekvent, positiv forsterket trening fra valpestadiet. Har du tålmodighet og dedikasjon til å jobbe med hunden din gjennom hele livet?

Så, er Akita riktig hund for deg? Svaret på spørsmålet avhenger helt av din livsstil, preferanser og evne til å oppfylle denne rasens behov. Hvis du er forberedt på engasjementet og har et stort hjerte for en lojal, intelligent og kjærlig følgesvenn, kan akita være den perfekte matchen for deg.

Husk å gjøre grundige undersøkelser og ta kontakt med den norske raseklubben for mer informasjon før du bestemmer deg.

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte skal en akita børstes?

Akitas har en tykk dobbel pels som røyter to ganger i året, og de bør børstes minst en gang i uken for å holde pelsen sunn. Under røyteperiodene kan det være nødvendig med daglig børsting for å håndtere all den løse pelsen.

Røyter akitas mye?

Ja, akita røyter en del, særlig i røyteperiodene på vår og høst. Utenfor disse periodene er røytingen moderat.

Bjeffer akita mye?

Akitaer er generelt sett rolige hunder og bjeffer ikke mye, med mindre de er urolige, kjeder seg, eller føler at noe truer deres territorium. Hver hund er unik, så det er varierende grad av bjeffing mellom individer.

Går akitaer godt overens med andre kjæledyr?

Akitaer kan gå overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de har blitt sosialisert godt fra en ung alder. På grunn av deres sterke jaktinstinkt kan de noen ganger være aggressive mot mindre kjæledyr, så her er det viktig å være forsiktig.

Er akita en sunn hunderase?

Akita er generelt sunn, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Disse inkluderer hoftedysplasi, øye-problemer, autoimmune sykdommer, og hypotyreose.

Kan akita være alene hjemme?

Akita kan være alene hjemme, men de trives best når de får mye tid og oppmerksomhet fra sine eiere. De kan utvikle separasjonsangst hvis de etterlates alene for lenge regelmessig.

Er akitaer hypoallergene?

Ingen hunder er fullstendig hypoallergene, og akita er ikke blant rasene som generelt anbefales for personer med allergi. De røyter mye, noe som kan utløse allergiske reaksjoner.

Hvordan trene en akita?

Akita er intelligente hunder som reagerer godt på positiv forsterkning. De kan være sta, så konsistent, tålmodig trening fra en ung alder er viktig.

Kan jeg ta med en akita på løpetur?

Ja, en voksen akita kan være en flott løpekamerat. Husk å øke treningsmengden gradvis.

Hvor mye koster en akita?

Prisen for en akita-valp varierer, men ligger vanligvis mellom 18 000 og 28 000 kroner avhengig av oppdretteren. Husk at det er mange andre kostnader involvert i å eie en hund, inkludert fôr, veterinær og utstyr.

Er akita gode jakthunder?

Akita har en sterk jaktinstinkt, og ble opprinnelig avlet for å jakte storvilt i Japan. Selv om de i dag er mer kjent som familiehunder, kan de fortsatt være effektive jakthunder med riktig trening.

Hvor lenge kan en Akita leve?

Den gjennomsnittlige levealderen for en akita er mellom 10 og 15 år, selv om noen kan leve lenger med riktig omsorg og helseoppfølging.

Dyreplaneten
Logo