Raseprofil: Shiba inu

Shiba inu kommer fra Japan og er en av de eldste hundene i verden. I Norge er det mer enn 500 enkeltindivider av rasen. Den ble enda mer populær etter doge-memet av Kabosu, og kryptovalutaen Dogecoin er til og med basert på denne hunden. Shiba inu  er allsidig med bruksområder som jakt-, vakt-, selskaps- og sportshund.

Shiba inu info

HunderaseShiba inu
OpprinnelseJapan
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-16 år
Høyde33-43 cm
Vekt8-12 kg
PelsKorthåret

Litt om shiba inu

 • Shiba inu har en lang levetid på 13 til 16 år
 • Shiba inu er en av de eldste hunderasene i verden
 • I Norge er det rundt 500 enkeltindivider av shiba inu
 • Doge-memet fra 2013 er av hunden Kabosu som er en shiba inu
 • Kryptovalutaen dogecoin har navnet etter memet og Kabosu er selve logoen
 • Shiba inu har flere bruksområder fra jakt til selskapshund

Størrelse og utseende

Shiba inu er en relativt liten hunderase. Mankehøyden vil være på rundt 33 til 41 cm hos tisper og 35 til 43 cm hos hanner. Dette gir shiba inu en kompakt og proporsjonert størrelse. I tillegg til høyde, vil vekten hos shiba inu typisk ligge mellom 8 og 12 kg. Hannene er vanligvis litt tyngre enn tispene, noe som er helt naturlig.

Pels

Shiba inu har en tett og dobbelt pelsstruktur som gir den et karakteristisk utseende. Pelsen kommer i fire godkjente farger: rød, sesam (en jevn blanding av hvite, røde og sorte hår), rød sesam og sort sesam. Alle fargene skal også ha det som kalles for «urajiro», et hvitt område med pels som starter på snuten og kinnene, og strekker seg nedover brystet og under magen.

Selv om pelsen er tett, er det relativt lite pelsstell med en shiba inu. Pelsen er nemlig selvrensende, og skitt og møkk faller av av seg selv når det tørker. Shiba inu har to årlige røyteperioder, og i disse periodene bør den børstes ofte, gjerne hver dag for å fjerne løs pels.

Hale

Shiba inu er kjent for sin karakteristiske hale. Halen er tykk og kraftig, og bæres over ryggen i en bue som en spiss krok eller en krøll. Dette er et kjennetegn for denne hunderasen og gir den et unikt uttrykk. Pelsen på halen er ofte tykkere og lengre enn på resten av kroppen, noe som fremhever denne karakteristiske egenskapen enda mer.

Ører

Ørene til en shiba inu er også karakteristiske. De er trekantet i formen og relativt små i forhold til hundens størrelse. Ørene er stående, godt separert, og de spisses mot toppen. Ørene er plassert på siden av hodet, men vinklet slik at de peker fremover. Denne orienteringen gir shiba inu et oppmerksomt og vennlig uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Shiba inu er kjent for sin stolte og uavhengige personlighet. Med en sterk sans for egenverdi, kan de fremstå som litt reserverte, men de er samtidig lojale og tillitsfulle mot familien sin. Shiba inu-er er også kjent for å være sta. Selv om de er intelligente og lærer fort, har de en tendens til å være selektive med hvilke kommandoer de velger å følge. Det betyr at de ikke nødvendigvis vil bli 100 prosent lydige på grunn av deres egenrådige natur.

Når det kommer til trening, krever shiba inu en tålmodig og konsekvent tilnærming. Positiv forsterkning fungerer best, med belønninger som leker, godbiter eller ros. Dette kan bidra til å motivere dem til å samarbeide. Shiba inu er kjent for deres energi og livlighet, så fysisk aktivitet og mentale utfordringer er nøkkelen til en lykkelig og veloppdragen hund.

Til tross for deres uavhengighet, går shibaer vanligvis godt overens med barn og andre familiemedlemmer, og kan være gode familiehunder. Bare husk at de krever mye tid, engasjement og forståelse.

Aktivitetsnivå og mosjon

Shiba inu er en aktiv hunderase som trenger daglig mosjon for å trives. Dette er en energisk rase som liker å være i bevegelse, så det er viktig å legge opp til en aktiv hverdag med mye mosjon og stimuli. En daglig tur på minst én time er nødvendig for å møte denne rasens mosjonsbehov.

Disse hundene har også en utpreget fortid som jakthunder og er kjent for deres fart og smidighet. Dette gjør at de kan utmerke seg i ulike typer hundesport, som for eksempel agility og rallylydighet, som gir både fysisk og mental trening. Dette vil også bidra til å bygge opp en sterkere bånd mellom deg og hunden din, og vil hjelpe å redusere potensielle atferdsproblemer.

Husk at fysisk aktivitet alene ikke er nok for en shiba. De er intelligente hunder som også trenger mentale utfordringer for å være fornøyde. Så selv om det er viktig med daglige turer og aktiviteter, er det også viktig å gi dem varierte utfordringer og leker som stimulerer hjernen deres.

Stell av shiba inu

Å ta vare på en shiba inu krever noen rutinemessige oppgaver for å sikre at hunden holder seg sunn og ser bra ut.

Pelsstell og røyting: Shiba inu har en tett og selvrensende pels som krever lite vedlikehold. Imidlertid røyter de mye i sine to årlige røyteperioder, hvor daglig børsting er nødvendig for å fjerne løs pels. Resten av året vil det normalt holde med én ukentlig børsting.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjør ørene forsiktig med en fuktig klut, men unngå å stikke noe inn i øregangen.

Tannpleie: Tannhygiene er viktig for hundens generelle helse. Børst tennene regelmessig med hundetannkrem for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også essensielt, mens et naturlig storfebein kan være med på å rense tennene ytterligere.

Kloklipp: Klørne på en shiba inu skal klippes regelmessig for å hindre at de blir for lange, noe som kan være ubehagelig og potensielt skade hunden. Hvis du hører at klørne klikker mot gulvet er det på tide å klippe dem.

Bad: På grunn av deres selvrensende pels, er det sjelden nødvendig å bade en shiba inu. Faktisk skal du være forsiktig med å bade hunden din for ofte slik at den ikke blir utsatt for hudirritasjoner. Det kan imidlertid være nødvendig hvis hunden blir ekstremt skitten eller lukter. Bruk i så fall en mild hundesjampo.

Bruksområder for shiba inu

Shiba inu er en allsidig rase som kan utføre mange oppgaver. De har et sterkt instinkt og allsidige egenskaper som gjør dem velegnet for mange bruksområder.

Jakthund på småvilt og storvilt

Opprinnelig ble shiba inu brukt til å jakte småvilt i det fjellrike terrenget i Japan. De har fortsatt denne sterke jaktdriften, og kan være effektive jegere for den rette eieren. I Norge har shiba inu også blitt brukt til bandjakt på elg og hjort.

Vakthund (varslende)

Shiba inu er også kjent for å være gode vakthunder. De er kjent for sin varsomhet og har et sterk territorial instinkt. De vil vanligvis varsle sine eiere hvis de oppdager noe uvanlig i deres miljø. På grunn av størrelsen blir de naturligvis ikke noe mer enn en varsler.

Familiehund

Shiba inu er også veldig populære som familiehunder. De er kjent for deres lojalitet og kjærlighet til sine familier, samt deres lekne og energiske natur.

Hundesport

Shiba inu kan gjøre det bra i agility, rallylydighet og vanlige lydighetskonkurranser. Likevel er det greit å være klar over at rasen ikke er 100 prosent lydig da den har en selvstendig personlighet, men det kan fortsatt være en givende aktivitet for deg og din hund. Det beste er å være konsekvent og bestemt for gode resultater, men ikke streng eller kjeftete – dette vil nemlig ha en negativ effekt.

Fôr og kosthold

En shiba inu bør ha et kosthold basert på høykvalitets hundemat som VOM eller andre kvalitetsmerker som inneholder mye kjøtt og lite til ingen fyllstoffer som mais, soya og korn. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også være en del av hundens kosthold. Dette gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger for å holde seg sunn og energisk.

Mengde mat

Hvor mye en shiba inu skal spise vil variere avhengig av hundens størrelse og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. Dette vil gi en indikasjon på hvor mange kalorier hunden trenger per dag.

Hvis hunden er svært aktiv, kan det være nødvendig å øke dette noe. For å sikre at hunden ikke får for mye eller for lite mat bør man veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er vanligvis tilstrekkelig å mate en shiba inu to til tre ganger om dagen. Husk imidlertid å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening, da dette kan føre til magesmerter eller andre helseproblemer.

Vanlige helseproblemer

Shiba inu er kjent som en generelt sunn rase, men det er noen vanlige helseproblemer som kan oppstå. For å sikre god helse, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, god mosjon, og et kosthold av høy kvalitet.

 • Allergier: Noen shibaer kan oppleve allergiske reaksjoner og oftest er dette i form av kløe. Disse kan utløses av forskjellige årsaker som mat, pollen eller miljøfaktorer.
 • Ørebetennelse: Til tross for at shiba inu har stående ører, noe som generelt reduserer risikoen for øreinfeksjoner, kan noen individer oppleve tilbakevendende ørebetennelser. Det antas at dette kan ha en allergisk årsak.
 • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen blir dislokert fra sin normale anatomiske posisjon. Det er ikke et utbredt problem i rasen, men det forekommer.
 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig skjelettforstyrrelse som først og fremst påvirker store raser. Selv om shiba inu er en liten hunderase, er noen individer kjent for å ha hofteleddsdysplasi. Men igjen, det er ikke et utbredt problem for rasen.

Alternativer til shiba inu

Om du vurderer en shiba inu, men er interessert i å utforske lignende alternativer, kan det være lurt å se nærmere på noen andre raser. Hver av disse hunderasene har sine unike egenskaper, men de deler også noen likheter med shiba.

Akita inu

Akita inu er en annen hunderase fra Japan og er landets nasjonalhund. Denne rasen er kjent for sin lojalitet, en egenskap som ble berømt av hunden Hachiko, som ventet på sin avdøde eier i Tokyo hver dag i nesten 10 år. Akitaer er mye større enn shibaer med en høyde på mellom 61-71 cm og en vekt på mellom 34-54 kg.

Finsk spets

Finsk spets, også kjent som karelsk-finsk laika, er en annen rase å vurdere. Denne rasen stammer fra Karelia-regionen som dekker deler av Finland og Russland. Finsk spets er Finland sin nasjonalhund og har hovedsakelig blitt brukt til jakt på pelsvilt. Denne rasen er omtrent like stor som shiba med en høyde på mellom 39-50 cm og en vekt på 7-13 kg.

Samojedhund

Samojedhund er en rase som opprinnelig kommer fra Sibir, der den ble brukt av et nomadisk folk kalt samojedene til å trekke sleder, jakte og holde reinflokker samlet. Samojedhunder er kjent for å være robuste og tilpasningsdyktige, med en lang, hvit pels som holder dem varme i kalde klimaer. Disse hundene er en del større enn shibaer, med en høyde på 48-60 cm og en vekt på 16-30 kg.

Historien om shiba inu

Shiba inu, med sine røtter dypt plantet i det japanske landskapet, er en av de eldste og minste hunderasene i Japan. Ordet ‘shiba’ betyr ‘liten’ på japansk, mens ‘inu’ betyr ‘hund’, så rasenavnet oversettes ganske enkelt til ‘liten hund’. 

Rasen ble opprinnelig utviklet for å jakte i de fjellrike områdene i landet, hvor deres smidighet, hurtighet og skarpe sanser gjorde dem til dyktige jegere. 

Shiba inu har klart å overleve gjennom århundrer, til tross for nesten å bli utryddet under andre verdenskrig og ved utbruddet av valpesyke i 1952. 

I dag er shiba inu en populær rase både i hjemlandet og over hele verden. Den er kjent for sin lojalitet, intelligens og selvstendighet.

Japansk Urhundklubb i Norge

Japansk Urhundklubb i Norge (JUN) er en sentral ressurs for de som er interessert i shiba inu og andre japanske raser. Klubben tilbyr medlemmene en rekke fordeler og tjenester, og det er en utmerket måte å komme i kontakt med andre hundeeiere, oppdrettere og eksperter.

 • Raseinformasjon: På JUNs nettsider kan du finne omfattende informasjon om Shiba inu og andre japanske raser. Det er blant annet detaljert rasestandard, rasekompendium og avlsstrategier.
 • Aktiviteter: Medlemmer av JUN har mange muligheter til å delta i ulike aktiviteter med hundene sine, inkludert agility, ettersøk, blodspor, lydighet og utstillinger. Klubben arrangerer også sosiale treff og fellesturer.
 • Avl og oppdrett: JUN har en egen valpeformidlingstjeneste for medlemmer som er interessert i avl og oppdrett. Klubbens sunnhetsutvalg kan også hjelpe med spørsmål om helse og stamtavler.
 • Medlem: Medlemskap i JUN gir deg tilgang til medlemsbladene «JunNytt» og NKKs «Hundesport». Som medlem får du også rabatterte priser på klubbens kurs, og betaler halv påmeldingsavgift til utstillinger. Medlemskapet støtter klubbens arbeid for å fremme og bevare de japanske rasene.
 • Priser: Hovedmedlem koster 250 kr (+ 190 kr grunnkontingent til NKK), familiemedlem koster 100 kr og gavemedlem koster 100 kr.

Ofte stilte spørsmål om shiba inu

Hvor gammel kan en shiba inu bli?

Shiba inu er en robust hunderase og kan leve i 13-16 år eller mer med riktig pleie og et sunt kosthold.

Hvordan er lynnet til en shiba inu?

Shiba inu er kjent for sin uavhengighet, selvsikkerhet, og sterke jaktinstinkter. De er intelligente og kan være noe sta, men de er også lojale og hengiven overfor deres eiere.

Hvilke helseproblemer er vanlig for shiba inu?

Vanlige helseproblemer er allergier, ørebetennelse, patellalukasjon og hofteleddsdysplasi. Men shiba inu er generelt en sunn rase med få helseproblemer.

Er shiba inu en god familiehund?

Ja, en shiba inu kan være en god familiehund. De er kjent for å være gode med barn og er lojale mot familien sin. Men, som med alle hunder er tidlig sosialisering og trening viktig.

Er shiba inu gode med andre hunder?

Shiba inus jegerinstinkt kan gjøre dem litt reserverte overfor andre hunder. Tidlig sosialisering med andre hunder kan hjelpe på dette.

Hvor stor blir en shiba inu?

En voksen shiba inu kan veie mellom 8 og 12 kilo, med en høyde på 33-43 cm i mankehøyde.

Hvordan er pelsen til en shiba inu?

Shiba inu har en tykk dobbel pels som krever regelmessig børsting. De har også en egenskap til å vaske seg selv, noe som betyr at de ofte holder seg rene og ikke har en sterk lukt.

Dyreplaneten
Logo