Raseprofil: Bichon havanais (havaneser)

Bichon havanais er en liten tass fra Cuba. I Norge blir den kalt havaneser og er mest populær som selskapshund, men den blir også brukt til hundesport som agility, lydighet og utstilling. Historisk sett var bichon havanais en varslende vakthund og gjeterhund. Noen hevder også den ble brukt til jakt på småvilt.

Bichon havanais info

HunderaseBichon havanais
HjemlandCuba
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-16 år
Høyde21-27 cm
Vekt4,5-7,3 kg
PelsLanghåret

Litt om havaneser

  • Bichon havanais blir oftest bare kalt havaneser i Norge
  • Hunderasen er faktisk ikke uvanlig å se på sirkus
  • Bichon havanais passer bra for de som vil ha en selskapshund
  • Havaneser kommer fra Cuba hvor den har hatt flere bruksområder

Størrelse og utseende

Bichon havanais er en liten hunderase, men har en robust kroppsbygning. Hannene har en høyde på mellom 23 og 27 cm, mens tispene ligger litt lavere på mellom 21 og 25 cm. Vekten varierer mellom 4,5 og 7,3 kg avhengig av enkeltindivider og kjønn.

Pels

Havaneserens pels er et av dens mest karakteristiske trekk. Den er tykk, men silkeaktig, myk, og lett, og røyter ikke lett. Pelsen er lang og varierer fra rett til krøllete, selv om en bølgete pels er å foretrekke for utstillingsringen. Pelsfargen kommer i mange varianter, inkludert hvit, svart, svart og brun, sable, grå og en rekke andre farger og markeringer. 

Mange eiere klipper hundens pels kort for å gjøre den lettere å vedlikeholde. Men hvis du skal vise frem din havaneser – eller bare vil at den skal se ekstra flott ut – må du beholde den lange pelsen, og da må du forvente en god del pelspleie.

Hale

Havaneserens hale er også et viktig kjennetegn for rasen. Den er høy og bæres enten i en bue eller rullet over ryggen. Dette gir rasen et lekent og livlig utseende, selv når den er i ro.

Ører

Ørene til en bichon havanais er middels store, med avrundede spisser som henger ned langs siden av hodet. De er godt dekket med hår, som ofte blander seg med pelsen på resten av kroppen. Dette gir den en sømløs og elegant profil.

Lynne, trening og lydighet

Av natur er havaneser kjærlige følgesvenner som trives i menneskelig selskap. De er utrolig lojale mot familien sin, noe som gjør dem til flotte kjæledyr. Havaneser er kjent for å være intelligent og er raske til å lære nye ting. Det gjør naturlig nok treningen mer givende og morsom.

Samtidig må du passe på at de er følsomme og oppmerksomme. De reagerer godt på positiv forsterkning under trening, men kan være litt sta hvis de blir presset for hardt. Derfor er det viktig med en tålmodig og konsekvent tilnærming. Generelt sett er havaneser relativt lydig og tilpasningsdyktig, og den kan til og med gjøre det godt i lydighetstrening.

Lydighet kommer også med sosialisering. En godt sosialisert bichon havanais vil oppføre seg bra rundt fremmede og andre dyr. Som alle hunder trenger de regelmessig mental og fysisk stimulering for å holde seg lykkelige og friske, men de er ganske tilfreds med moderate mengder trening.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bichon havanais er en rase med moderat aktivitetsnivå og trenger daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Dette betyr ikke at de krever timeslange løpeturer – tvert imot, de er ganske fornøyd med kortere turer og lek hver dag. En daglig tur eller to, kombinert med 15-30 minutter lek eller trening hjemme, er vanligvis tilstrekkelig for å møte deres fysiske behov.

Havaneser har en leken natur, så aktiviteter som henter leker eller agility-trening kan være en god måte å brenne av energi. Siden de er veldig sosiale kan lek med andre hunder også være en god form for mosjon.

Så lenge de får nok mentale og fysiske stimulering, vil de være fornøyde følgesvenner og sannsynligheten for atferdsproblemer reduseres.

Likevel er det viktig å huske at hvert individ kan variere, så det er viktig å tilpasse aktivitetsnivået etter din spesifikke hunds behov. For eksempel, kan noen havanesere være mer aktive og nysgjerrige enn andre.

Stell av havaneser

Stell av en havaneser er et viktig aspekt å vurdere når man eier denne rasen. Havanesere er kjent for sin luksuriøse pels, men denne skjønnheten kommer med en del vedlikehold.

Pelsstell og røyting: Bichon havanais har en lang og silkeaktig pels som ikke røyter mye, men det krever regelmessig børsting for å unngå floker. Det anbefales å børste dem flere ganger i uken – om ikke hver dag.

Ører og øyne: Disse hundene kan være utsatt for øreinfeksjoner, så det er viktig å sjekke og rengjøre ørene regelmessig. Øynene skal også sjekkes jevnlig og renses forsiktig med fuktig klut for å fjerne eventuelle rusk eller utflod.

Tannpleie: Som mange små hunderaser er bichon havanais utsatt for tannproblemer. Daglig tannbørsting er ideelt for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også med på å forebygge.

Kloklipp: Klørne på en havaneser vokser raskt, og de bør klippes regelmessig. Normalt vil du være nødt til å klippe hver tredje til fjerde uke for å forhindre ubehag og problemer med ganglaget.

Bad: Havanesere trenger ikke nødvendigvis å bades ofte. Det kommer an på hvor skitne de blir, men noe mer enn hver fjerde til sjette uke er normalt ikke nødvendig. Bruk en mild hundesjampo for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for bichon havanais

Bichon havanais er en allsidig rase som kan tilpasse seg mange forskjellige oppgaver. Det er viktig å merke seg at selv om denne hunden kan utføre forskjellige jobber, er noen oppgaver mer passende for rasen enn andre.

Selskapshund

Først og fremst er bichon havanais kjent for å være en fantastisk selskapshund. De er kjærlige, vennlige og sosiale hunder som trives godt sammen med familier, enslige eller par. De er kjent for sin kjærlighet til mennesker og elsker å tilbringe tid sammen med sin menneskelige familie.

Hundesport

Bichon havanais kan også fungere godt i hundesport som agility og lydighet. Selv om de kanskje ikke er den beste rasen for denne typen aktiviteter, kan deres intelligens og smidighet gjøre dem gode deltakere. Utstilling er også en mulighet for denne søte rasen. 

Hundesport er bra for både mental og fysisk stimulering, samtidig som det er med på å knytte et sterkere bånd mellom deg og hunden din.

Gjeter, jakter og vokter på Cuba

Historisk sett ble bichon havanais brukt som varslerhunder. Selv om de ikke vil bli betegnet som de beste vakthundene, har de evnen til å advare sine eiere hvis noen nærmer seg. De har også blitt brukt som gjeterhunder, selv om det er mange raser som er bedre egnet til denne jobben. Noen kilder hevder også at de ble brukt til jakt på småvilt.

Fôr og kosthold

Å velge et kvalitetsfôr for din bichon havanais er viktig. Kvalitetsfôret er laget med naturlige ingredienser og inneholder ikke unødvendige fyllstoffer som mais, soya eller korn, som ikke gir mye ernæringsmessig verdi. Mange eiere foretrekker å mate hunden sin med hundemat fra merker som VOM. Denne hundematen er rik på protein og næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og et godt immunforsvar.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat, er det viktig å sørge for at hunden din ikke får for lite eller for mye. En god regel for å beregne den riktige mengden kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. Dette gir et omtrentlig tall på hvor mange kalorier hunden trenger hver dag. For svært aktive hunder kan det være nødvendig å øke dette noe. Å veie hunden regelmessig er en god måte å holde oversikt over vekten og justere matinntaket om nødvendig.

Vanlige helseproblemer

Bichon havanais er generelt en sunn rase, men som med alle raser, er det noen helseproblemer de kan være mer utsatt for. Det er viktig å være oppmerksom på disse potensielle problemene for å oppdage og behandle dem tidlig.

Progressiv retinal atrofi (PRA): Denne øyesykdommen kan over tid føre til blindhet. Det er viktig med jevnlige øyeundersøkelser for å oppdage tegn på sykdommen tidlig.

Patellaluksasjon: En tilstand som kan påvirke hundens bevegelighet. Regelmessige veterinærundersøkelser og observasjon av hundens bevegelsesmønstre kan bidra til tidlig påvisning og behandling.

Øresykdommer: På grunn av hengeører er rasen utsatt for ørebetennelser. For å forebygge dette er det viktig å holde ørene rene og frie for hår som kan hindre luftsirkulasjonen.

Tannhelse: Bichon havanais er mer utsatt for tannstein enn mange andre raser. Daglig tannbørsting kan bidra til å forhindre oppbygging av tannstein og andre tannproblemer.

Til tross for disse potensielle helseproblemene er bichon havanais kjent for sin lange levetid. Mange individer lever så lenge som 14-16 år, og noen kan til og med bli 18-20 år gamle.

Alternativer til bichon havanais

Hvis du liker egenskapene til bichon havanais, men ønsker å vurdere noen alternativer, er det flere andre raser som deler lignende trekk.

Bichon frisé

Bichon frisé kommer opprinnelig fra Frankrike og Belgia. Denne hunderasen er kjent for sin langhårete pels, akkurat som bichon havanais. Bichon frisé er litt større med en vekt på 5-10 kg og en høyde på 23-30 cm. Rasen har også en god levetid på 12-15 år.

Coton de tulear

Coton de tulear er opprinnelig fra Madagaskar og et annet potensielt alternativ. Rasen har en levetid på 14-16 år, noe som er sammenlignbart med bichon havanais. Denne rasen er litt mindre enn bichon havanais, med en vekt på 3,5-6 kg og en høyde på 22-30 cm. Coton de tulear er kjent for sin langhårete pels og ligner på bichon havanais.

Bolognese

Bolognese er en liten hunderase som stammer fra Italia. Med en vekt på bare 2,5-4 kg og en høyde på 25-30 cm, er denne rasen litt mindre enn bichon havanais. Bolognese har også en langhåret pels og en levetid på 12-14 år.

Historien om bichon havanais

Bichon havanais er en energisk og lærevillig rase som oppsto på solfylte Cuba. Dens nøyaktige røtter er imidlertid noe usikre. En teori peker på at den er et avkom av slektninger som bichon frise, puddel og toy-puddel, og kan ha en forbindelse til en langhåret malteser. En annen spekulerer i at rasen kan stamme fra den italienske bolognese som ble krysset med en liten sydamerikansk puddel.

Til tross for disse teoriene er det cubanske legender som forteller at italienske sjøkapteiner brakte hundene til Cuba som bestikkelser for velstående familier.

På 1700-tallet fant rasen veien til Europa, men den forble ikke lenge i rampelyset, før den gjorde et bemerkelsesverdig comeback som sirkushund på 1950-tallet. Bichon havanais utbredelse skyldes i stor grad de cubanerne som tok med seg hundene sine til USA under Cubakrisen på 1960-tallet.

Ofte stilte spørsmål om havaneser

Hva er størrelsen og vekten på en bichon havanais?

Bichon havanais er en liten hunderase med robust kroppsbygning. Hannene har en høyde på mellom 23 og 27 cm, mens tispene ligger litt lavere på mellom 21 og 25 cm. Vekten varierer mellom 4,5 og 7,3 kg avhengig av enkeltindividene og kjønn.

Hvordan er lynnet til en bichon havanais?

Bichon havanais er kjærlige, intelligente og lojale følgesvenner. De trives i menneskelig selskap og lærer raskt nye ting. Havaneseren er også følsom og oppmerksom, reagerer godt på positiv forsterkning, men kan være litt sta hvis den blir presset for hardt.

Hvor mye mosjon trenger en bichon havanais?

Bichon havanais er en hund med moderat aktivitetsnivå som trenger daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. De trenger ikke timeslange løpeturer, men kortere turer og lek hver dag holder dem fornøyde. Lek med andre hunder eller agility-trening kan også være gunstig.

Hva er noen vanlige bruksområder for bichon havanais?

Bichon havanais er først og fremst kjente som selskapshunder, men de kan også delta i hundesport som agility og lydighet. Historisk har de blitt brukt som gjetere, varslere og til jakt på småvilt på Cuba, men andre hunder er bedre innenfor disse områdene i dag. Rasen er heller ikke uvanlig å se som sirkushund.

Hvor lenge lever en bichon havanais?

Bichon havanais har en forventet levetid på 14 til 16 år. Dette kan variere avhengig av individuell helse, kosthold og livsstil.

Dyreplaneten
Logo