Raseprofil: Malteser

Malteser er en miniatyrhund som kan spores helt tilbake til antikken. Det ble faktisk funnet avbildninger av rasen 900 år f.Kr. Selv om den i dag er en italiensk hund, antyder beviser at den opprinnelig kommer fra Asia. Malteseren har en lang og silkemyk pels, og den er mest populær som selskapshund og til utstilling.

Malteser fakta

HunderaseMalteser
HjemlandItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde20-25 cm
Vekt3-4 kg
PelsLanghåret

Litt om malteser

  • Malteseren er mest populær som selskapshund og utstillingshund
  • Flere eiere pleier å klippe malteser sin kort for å redusere pelsstell
  • Malteseren kom til Sverige i 1910, men den kom til Norge først i 1950
  • I Norge har det bare blitt mer og mer interesse for hunderasen
  • Malteseren er en veldig glad hund og trives godt med mennesker

Størrelse og utseende

Malteser er en miniatyrhund kjent for sin lille, men sterke og kompakte kropp. En voksen malteser veier vanligvis mellom 3 og 4 kg. Når det kommer til høyden er den ofte 21-25 cm for hannhunder og 20-23 cm for tipser.

Pels

Malteserens mest slående kjennetegn er dens lange, silkeaktige pels. Pelsen er ren hvit og vokser kontinuerlig, noe som gjør at rasen ikke røyter og er ansett som allergivennlig. 

Pelskvaliteten kan variere fra helt rett til noe bølgete, og det samme er tilfellet for tykkelsen på pelsen.

En malteser med lang pels krever mye pleie, inkludert regelmessig bading og bruk av flere pelspleieprodukter. Flere eiere velger å klippe pelsen kort for å redusere mengden pelsstell som kreves.

Hale

Malteserens hale er et annet kjennetegn ved rasen. Den er rikt behåret og bæres gjerne elegant buet over ryggen. Halen gir malteseren et lekent og livlig utseende, og den hjelper også med å balansere det lille kroppsrammen.

Ører

Ørene på en malteser er vanligvis middels lange, hengende og dekket med lang og rett pels. De er høyt plassert, men henger ned på siden av hodet, noe som gir malteseren et søtt og innbydende utseende. Ørene krever også regelmessig pleie for å forhindre opphopning av voks og skitt, noe som kan føre til infeksjoner.

Lynne, trening og lydighet

Malteseren er en sjarmerende rase kjent for sin kjærlige og lojale personlighet. Den er livlig, leken og full av energi, noe som gjør den til en ideell familiehund. Til tross for sin lille størrelse har malteseren en stor personlighet og elsker å være midtpunkt for oppmerksomheten. Det er en selskapelig hund som trives godt både med mennesker og andre kjæledyr.

Når det kommer til trening er malteseren kjent for sin intelligens og lydighet. Rasen er lett å trene og elsker å lære nye ting. Dens entusiasme for læring kombinert med et ønske om å behage sin eier gjør den til en mester i lydighetstrening. Denne lille hunden har en sterk vilje, men med tålmodighet og konsekvens trening vil malteseren ta imot og følge instruksjonene dine. 

Til tross for å være litt sta til tider er malteseren rask til å lære og vil forstå hva du forventer av den. Husk at positiv forsterkning fungerer best når du trener hunden din.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om malteseren er en liten hund, har den et overraskende høyt energinivå og behov for regelmessig mosjon. Denne rasen krever daglig fysisk aktivitet for å holde seg sunn, glad og balansert. Det betyr at eieren bør planlegge en rekke aktiviteter som passer til hundens størrelse og temperament.

En tur eller to hver dag, i kombinasjon med litt lek i hagen vil være nok for å dekke malteserens fysiske behov. De liker også å leke med baller og hente leker, så aktiviteter som dette kan bidra til å utøve deres naturlige instinkter.

Malteseren er en energisk og nysgjerrig hund som liker å utforske omgivelsene sine. Men husk at på grunn av sin lille størrelse, skal ikke mosjonen være altfor intens.

Mosjon vil hjelpe til med å opprettholde deres fysiske helse og redusere sjansene for atferdsproblemer.

Malteser trenger omtrent en time aktivitet hver dag for å være sunn og fornøyd. Sørg for at disse aktivitetene er varierte og engasjerende for å holde din lille venn stimulert og lykkelig.

Stell av malteser

Å ta vare på en malteser krever regelmessig og forsiktig stell. Kortklippede hunder trenger likevel børsting, mens utstillingshundene sin pels trenger ekstra oppmerksomhet.

Pelsstell og røyting: Familie-maltesere holdes ofte kortklippet med en «puppycut» eller maskinklippet kropp. Pelsen trenger fortsatt børsting for å unngå floker, og klipping anbefales omkring fire ganger i året.

Ører og øyne: Røde striper fra rennende øyne kan forekomme og krever daglig oppmerksomhet. Bruk passende øyepleieprodukter, og hold ansiktspelsen tørr. Øregangen skal nappes og tørkes etter bad, og smuss eller brunt belegg bør behandles med ørerens.

Tannpleie: Tannpleie er viktig for malteseren da tannstein er et utbredt problem. Daglig tannbørsting med hundetannkrem vil bidra til å forhindre dette og tannkjøttsykdommer. Et sunt kosthold er et viktig forebyggende tiltak.

Kloklipp: Klørne på en malteser vokser raskt og bør klippes et par ganger i måneden. Pelsen mellom tredeputene bør også klippes jevnlig.

Bad: Selv for kortklippede maltesere anbefales regelmessige bad med en mild sjampo og balsam. Utstillingshunder trenger ukentlige bad og påfølgende pelsbehandling med en blanding av olje og balsam før føning og opprulling av pelsen. 

Bruksområder for malteser

Malteseren kan brukes på flere områder, til tross for sin beskjedne størrelse. Den passer godt til både familieselskap og utstillinger, og den kan også konkurrere i andre typer hundesport.

Selskapshund

Malteser er først og fremst kjent som en utpreget selskapshund. Den er kjærlig, sosial og har en god tilpasningsevne, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Takket være dens vennlige og lojale natur har malteseren blitt en populær følgesvenn i mange hjem.

Utstillingshund

I tillegg til å være en flott selskapshund er malteseren også en fremragende utstillingshund, spesielt hvis man beholder den lange pelsen. Malteserens elegante og luksuriøse pels gjør den til en standout på utstillinger, og deres naturlige sjarm og gode temperament er et pluss i denne sammenheng.

Hundesport

Malteseren kan også trives med å drive lydighetskonkurranser eller annen hundesport. Til tross for deres små størrelse, er maltesere kjent for deres energi og smidighet, og de er ivrige etter å behage sine eiere. Disse egenskapene gjør dem til potensielle kandidater for hundesport hvor de kan utmerke seg i lydighetskonkurranser, agility og mer.

Fôr og kosthold

Det er essensielt at en malteser får kvalitetsfôr. Hundefôr av lav kvalitet inneholder gjerne unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, som ikke gir de nødvendige næringsstoffene hunden trenger.

Maltesere bør heller spise hundemat fra merker som VOM eller andre merkevarer av høy kvalitet. Disse matvarene inneholder høykvalitetsprotein, fett og andre viktige næringsstoffer som hunder trenger for å trives.

Mengde mat

Når det kommer til mengden mat en malteser skal spise, er det viktig å ikke gi for lite eller for mye. En god regel å følge er å gange vekten av hunden med 30 og deretter legge til 70. Dette gir deg antall kalorier hunden din trenger hver dag.

For en veldig aktiv malteser kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sørge for at hunden får riktig mengde mat bør du veie den regelmessig.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er passende for en malteser. Ved å dele maten i to til tre måltider bidrar det til å holde blodsukkeret stabilt og hindrer overspising. 

Det er også viktig å ikke mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet. Dette kan forårsake mageproblemer og bør unngås. Pass derfor på at måltidene er godt fordelt gjennom dagen med nok tid til fordøyelse før trening.

Vanlige helseproblemer

Selv om malteseren er kjent for sin gode helse, kan det som med alle hunderaser oppstå visse helseproblemer. Det er viktig for eiere å være oppmerksomme på disse for å sikre hundens velvære og lang levetid. Noe som kan være opptil 16-17 år. Her er noen av de vanligste helseproblemene:

  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneleddet glir ut av posisjon, noe som er vanlig hos miniatyrraser.
  • Tannstein: Dette er et utbredt problem, og det er viktig at tennene passes på regelmessig for å forhindre tannstein og påfølgende tannproblemer.
  • Rennende øyne: Dette er for øyeblikket det største problemet for rasen. Selv om det hovedsakelig er et kosmetisk problem kan det bli irriterende for hunden.

Rasen blir for øyeblikket ikke rutinemessig øyelyst, men noen få maltesere i Norge har gjennomgått denne prosessen. Selv om disse problemene kan oppstå lever maltesere generelt lenge. Bare sørg for at de får det stellet de trenger og holder seg sunne og friske.

Alternativer til malteser

Om man er på utkikk etter en rase som likner malteseren, men ønsker å utforske andre alternativer, finnes det flere andre raser og blandingsraser man kan vurdere. 

Bichon havanais

Bichon havanais stammer fra Cuba. Denne godkjente rasehunden har en levetid på 14-16 år. Med en høyde mellom 21-27 cm og en vekt mellom 4,5-7,3 kg, er havaneseren litt større enn malteseren. Likevel er det fortsatt en liten hund. Havanaisen er kjent for sin langhårede og flotte pels.

Coton de tulear

Coton de tulear er en annen rase man kan vurdere. Rasen stammer opprinnelig fra Madagaskar og lever vanligvis i 14-16 år. Med en høyde mellom 22-30 cm og en vekt mellom 3,5-6 kg, er coton de tulear litt større enn malteseren, men ikke så mye. Pelsen er lang og krever derfor jevnlig pleie.

Maltipoo

Maltipoo er en blanding mellom en malteser og en puddel. Denne blandingsrasen stammer fra USA, og selv om den ikke er en offisielt registrert rase, er den helt lovlig i Norge. Maltipoo-hunder lever vanligvis i 10-13 år. De har en høyde på 20-35 cm og en vekt på 2,5-9 kg, noe som normalt gjør dem større enn maltesere. I motsetning til malteseren har maltipoo korthåret pels.

Historien om malteser

Malteserens historie er både lang og mangfoldig og kan spores tilbake til antikken. Selv om malteseren anses som en italiensk rase antyder beviser at den opprinnelig kom fra Asia. Man har funnet avbildninger av maltesere så tidlig som 900 r f.Kr i middelhavslandene, der den har vært en populær selskapshund i mer elegante kretser. Den opprinnelige benevnelsen var «canis melitaeus.”

Malteseren ble først klassifisert som en terrier, men i 1904 ble den flyttet til miniatyr-gruppen. Fra dette tidspunktet ble hvit den eneste godkjente fargen, og man innførte en vektgrense på 8 pund (ca 3,6 kg). Tidligere kunne maltesere være flekket, sort, sandfarget, lys brun og hvit.

Malteseren ankom Sverige rundt 1910, og kom til Norge noen år senere. På 1950-tallet ble de første malteserne i landet registrert i NKK. Avlsarbeidet både i Norge og hjemlandet Italia har vært preget av samarbeid med andre land, noe som har bidratt til en bredde i avlsmaterialet. Import av hunder, blant annet fra England og USA, har også spilt en betydelig rolle i dette arbeidet.

Ofte stilte spørsmål om malteser

Hvordan ser en typisk malteser ut?

Malteseren er en miniatyrhund, kjent for sin lille, men sterke og kompakte kropp. Den veier mellom 3 og 4 kg, og høyden varierer mellom 20 og 25 cm. Det mest slående kjennetegnet er dens lange silkeaktige og hvite pels. Hunden har også middels lange hengende ører dekket med lang og rett pels.

Hvor ofte må en malteser klippes?

Flere eiere velger å klippe pelsen kort for å redusere mengden pelsstell som kreves. Kortklippede maltesere bør klippes omkring fire ganger i året.

Hvordan er malteserens lynne?

Malteseren er en sjarmerende rase kjent for sin kjærlige og lojale personlighet. Den er livlig, leken og full av energi, noe som gjør den til en ideell familiehund. Til tross for sin lille størrelse, har malteseren en stor personlighet og elsker å være et midtpunkt for oppmerksomhet.

Hvor mye mosjon trenger en malteser?

Selv om malteseren er en liten hund, har den et overraskende høyt energinivå og behov for regelmessig mosjon. En daglig tur eller to i kombinasjon med litt lek i hagen, vil være tilstrekkelig for å dekke malteserens fysiske behov. Totalt trenger den omtrent en time med aktivitet hver dag for å være sunn og fornøyd.

Hva er typiske bruksområder for en malteser?

Malteseren er en utpreget selskapshund. Den har en kjærlig og sosial natur, og er tilpasningsdyktig. Malteseren er også en fremragende utstillingshund, spesielt hvis man beholder den lange pelsen. I tillegg kan den konkurrere i ulike typer hundesport, takket være sin energi og smidighet.

Hvilke helseproblemer er vanlige for malteseren?

Selv om malteseren er kjent for sin gode helse, kan det som med alle hunderaser oppstå visse helseproblemer. Vanlige helseproblemer inkluderer patellaluksasjon, tannstein og rennende øyne.

Hvilke andre raser likner malteseren?

Om man er på utkikk etter en rase som likner malteseren, kan man vurdere raser som bichon havanais, coton de tulear eller maltipoo. Alle disse hundene er små i størrelsen og søte når det kommer til utseende.

Dyreplaneten
Logo