Raseprofil: Coton de tulear

Coton de tulear er en søt liten hund med en bomull-lignende pels derav navnet. Den er opprinnelig fra Madagaskar og er anerkjent som landets nasjonalhund. Selv om coton de tulear historisk sett bare har blitt eid av kongelige på øya er den nå en populær selskapshund flere steder i verden.

Coton de tulear info

HunderaseCoton de tulear
HjemlandMadagaskar
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-16 år
Høyde22-30 cm
Vekt3,5-6 kg
PelsLanghåret

Litt om coton de tulear

  • Historisk sett var coton de tulear bare eid av de kongelige på Madagaskar
  • Blir den børstet regelmessige er de relativt røytefrie og kan være allergivennlige
  • Coton de tulear er kjent for å være en en glad hund med noe klovnete oppførsel
  • Coton de tulear har en tilpasningsdyktig, sosial og rolig atferd
  • Hunderasen kom til Norge så sent som på 1990-tallet

Størrelse og utseende

Coton de Tulear er en liten hunderase, ideell for selskap og lek. Vekt og høyde varierer litt basert på kjønn, der hanner generelt er større enn hunner. Gjennomsnittlig vekt for en voksen coton de tulear ligger mellom 4-6 kg for hannhunder og 3,5-5 kg for tisper. Når det kommer til høyde er hannhunder typisk 25-30 cm, mens tisper er 22-27 cm.

Pels

Et av coton de tulears mest gjenkjennelige trekk er dens vakre og myke pels. Den er lang og tykk, med en tekstur som best kan beskrives som fluffete og bomullsaktig. Voksen pels kan vanligvis være rundt 10 cm lang.

Pelsen er hovedsakelig hvit, men den kan ha noen nyanser av lett grått eller rødlig (en blanding av hvite og fawn hår) på ørene.

Hale

Coton de tulears hale er et bemerkelsesverdig trekk ved denne rasen. Halen er lang og dekket med lange hår. Når hunden er avslappet henger den ned. Når coton de tulear er opphisset eller i bevegelse bærer den halen muntert over ryggen i en buet form, noe som gir et sjarmerende uttrykk.

Ører

Coton de tulears ører er et annet kjennetegn ved denne hunderasen. Ørene er middels store og henger ned, dekket av den samme fluffy og myke pelsen som resten av kroppen. De kan ha litt farge, som lett grå eller rødlig, sammenlignet med resten av pelsen. Ørene er ganske mobile og kan uttrykke hundens humør på en søt måte, fra oppmerksom og interessert til avslappet og rolig.

Lynne, trening og lydighet

Coton de tulear er en sjarmerende og selskapelig hunderase som er kjent for sitt blide og muntre temperament. Disse hundene er kjærlige og lojale, og knytter sterke bånd til sine menneskelige familier. I deres selskap kan man forvente en leken og energisk atmosfære, samtidig som de også verdsetter roligere stunder.

Selv om coton de tulear er en liten rase, er den kjent for sin utholdenhet og smidighet, noe som gjør den egnet for ulike typer trening og aktiviteter. Trening bør være positiv og engasjerende, da denne rasen er både intelligent og ivrig etter å tilfredsstille sin eier. En blanding av fysisk og mental stimulering vil bidra til å holde rasen glad og sunn.

Lydighetstrening går generelt sett godt med en coton de tulear. De lærer raskt, spesielt når de motiveres av ros, lek og godbiter. Det er viktig å huske at denne rasen er følsom, så en mild og tålmodig tilnærming til trening er å foretrekke.

Med rett veiledning kan en coton de tulear lære et bredt spekter av kommandoer og triks. Deres lydighet og trenbarhet gjør dem til gode følgesvenner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Coton de tulear er en rase med middels energinivå og trenger moderat mosjon for å opprettholde sin fysiske og mentale helse. Selv om det er en liten hund, er den kjent for å være aktiv og leken. Det er viktig å huske at mosjon ikke bare handler om fysisk aktivitet, men også om mental stimulering.

Daglige turer, lek i hagen, og interaktive leker kan hjelpe med å dekke behovet for fysisk aktivitet, mens trening, lek og problemløsningsleker kan bidra til mental stimulering.

Coton trives i alle typer vær, inkludert snø og regn, og vil gjerne være med på lek ute uansett forhold. Deres størrelse og temperament gjør dem godt egnet for livet i en leilighet så lenge de får nok mosjon.

En typisk coton de tulear vil ha godt av en god blanding av aktiv lek og roligere aktiviteter hver dag. Som en veiledning kan en time daglig aktivitet være passende, men individuelle behov kan variere.

Stell av coton de tulear

Stell av coton de tulear er en viktig del av det å eie en slik hund. Det krever litt innsats og tid for å holde hunden sunn, samtidig som den ser bra ut. Her er noen nøkkelområder å fokusere på:

Pelsstell og røyting: Coton de tulears pels er lang, myk og tykk, og den krever regelmessig børsting for å forhindre floker. Selv om de røyter lite, er det viktig å børste pelsen tre til fire ganger i uken med en pinnebørste med udekkede metallpinner.

Ører og øyne: Øynene og ørene skal sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon. Du bør også fjerne eventuelt smuss rundt øynene.

Tannpleie: Tannhelse er viktig for alle hunder, inkludert coton de tulear. Børst hundens tenner minst to til tre ganger i uken for å fjerne plakk og forhindre tannkjøttbetennelse.

Kloklipp: Klipp klørne en eller to ganger i måneden etter behov. Hvis du hører klørne klikke på gulvet er de for lange.

Bad: Frekvensen av bading varierer basert på hvor skitten hunden blir. Pass på at for hyppig bading vil kunne føre til hudirritasjoner. Det er viktig å bruke en mild hundesjampo og sørge for å skylle ut alle såperestene.

Bruksområder for coton de tulear

Coton de tulear har flere bruksområder som passer godt til hundens natur og personlighet. De er kjærlige, sosiale og har en behagelig størrelse som gjør at de kan tilpasse seg mange ulike miljøer og roller.

Selskapshund

Coton de tulear trives utmerket som en familiehund. De er kjent for å være morsomme og lekne, og vil bringe mye glede og underholdning til hjemmet. De er også svært lojale og vil raskt bli en integrert del av familien. Takket være deres rolige natur kan de lett tilpasse seg familiens rutiner og aktivitetsnivå.

På grunn av størrelsen er ikke dette en rase for deg som ønsker en aktiv hund du kan løpe, eller gå på tur i mange timer med.

Terapihund

Coton de tulears rolige og sosiale natur gjør dem utmerket egnet som terapihunder. De kan bidra til å lindre stress og angst, og gi trøst og selskap til de som trenger det mest. Deres lille størrelse og milde temperament gjør dem ideelle for miljøer som sykehjem, hvor de kan gi glede og selskap til beboerne.

Deres glade og klovnete natur kan lyse opp ethvert rom og bringe smil til de rundt dem. Coton er en sjarmerende og empatisk rase som kan gi uvurderlig støtte og trøst i terapeutiske situasjoner.

Hundesport

Coton de tulear er en overraskende dyktig hund innen hundesport. Den viser stor entusiasme og innsats i disipliner som lydighet, rallylydighet, agility og nesearbeid.

Takket være sin intelligens, lærevillighet og fleksibilitet, er den i stand til å mestre forskjellige typer oppgaver og utfordringer i disse sportene. Den trives med mentale og fysiske utfordringer, noe som gjør den til en utmerket deltaker i disse aktivitetene.

Fôr og kosthold

En viktig faktor for coton de tulears helse er inntaket av kvalitetsfôr. Det er å foretrekke å gi hunden et fôr som ikke inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn eller andre lavkvalitetsingredienser. 

Et fôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil være mer næringsrikt og bedre for hundens generelle helse. Kvalitetsfôr bidrar til å støtte hundens vekst, immunforsvar, pelskvalitet og generelle velvære.

Mengde mat

Mengden mat coton de tulear bør få avhenger av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god regel er å gange hundens vekt med 30 og så legge til 70 for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger hver dag. Det er viktig å følge med på hundens vekt for å sikre at den får nok, men ikke for mye mat.

Vanlige helseproblemer

Coton de tulear er en generelt sunn hunderase med en levealder som ofte overstiger 15 år. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på visse helseproblemer som kan påvirke denne rasen. Arvelige sykdommer som er kjent for coton de tulear inkluderer:

  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): En øyesykdom som kan føre til blindhet.
  • Patellaluksasjon: En tilstand der kneskålen forskyves ut av sin normale posisjon.

Oppdrettere som følger raseklubbens regler øyelyser sine hunder for å være sikre på at de ikke har PRA, og øyelysingsresultater må være kjent på foreldredyrene ved registrering av valper i Norsk Kennel Klubb.

I tillegg til de arvelige sykdommene, kan det forekomme andre helseutfordringer som blant annet oppblåsthet, allergier, infeksjoner, betennelse, oppkast og tannproblemer.

Selv om disse ikke nødvendigvis er rettet mot rasen, så kan alle hunder oppleve slike helseutfordringer. Det er viktig å være klar over for å gi den best mulig omsorg.

Alternativer til coton de tulear

Hvis du liker coton de tulear, kan det være at du også vil sette pris på andre små langhårete hunderaser. Her er tre alternativer du kan vurdere.

Bichon frisé

Bichon frisé er en liten hunderase med opprinnelse fra Frankrike og Belgia. Rasen er kjent for sin langhårete hvite pels og er en flott familiehund. Den veier typisk mellom 5-10 kg, med en høyde på 23-30 cm. Bichon frisé har en forventet levetid på 12-15 år.

Historien til bichon frisé er ikke helt klar, men det er antatt at den opprinnelig stammer fra Spania og ble bragt til Kanariøyene på 1300-tallet. Rasen ble populær i den italienske renessansen hvor den ble krysset med blant annet malteser, barbet og puddel. Bichon frisé ble anerkjent av Frankrike i 1933, men er nå anerkjent som en fransk-belgisk rase.

Bichon havanais

Bichon havanais er en liten hunderase med en forventet levetid på 14-16 år. Den veier typisk mellom 4,5-7,3 kg, med en høyde på 21-27 cm. Bichon havanais er kjent for sin lange fluffige pels.

Rasens historie er usikker, men det antas at bichon havanais stammer fra malteser. På 1700-tallet ble rasen populær i Europa, og på 1950-tallet dukket den opp igjen som sirkushund. I dag er havanais en populær familiehund som kan bli en kjærlig følgesvenn.

Malteser

Malteser er en annen liten langhåret hunderase som stammer fra Italia. Den veier vanligvis mellom 3-4 kg med en høyde på 20-25 cm. Malteserens forventede levetid er 12-15 år.

Malteser har en usikker opprinnelse. Det er mulig at den er blant de eldste europeiske miniatyrhundene. I løpet av 1600- og 1700-tallet ble rasen avlet ned i størrelse til et punkt hvor dens livskraft ble sterkt nedsatt, men malteseren har siden blitt rekonstruert gjennom kryssavl med andre små hunder. I dag er malteser en populær familiehund med en hvit og silkeaktig pels.

Historien om coton de tulear

Coton de tulear er Madagaskars nasjonalhund og har en rik og spennende historie. Med antatte bichon eller malteser som forfedre, er det stor sannsynlighet at hunden opprinnelig kom fra Europa, noe som også viser likheter med raser i bichon-gruppen. Interessant er det at et snev av papillon også antydes, basert på visse fargevarianter og tidligere forekomst av oppstående ører.

Historiene hevder at den første coton ble oppdaget på Madagaskar så tidlig som i det 15. århundre, brakt dit av handelsfartøyer som krysset Det indiske hav. Som selskapshunder for skipets «ladies», bidro disse dyrene også til å holde skipene fri for rotter. 

Etter skipsulykker overlevde noen smarte hunder som villhunder på Madagaskars kyst, hvor de blandet seg med lokale terriere. Resultatet ble coton slik vi kjenner den i dag.

Coton de tulear ble populært blant pirater i det 15. og 16. århundre – muligens for å jage mus og rotter på sine skip. Hunderasen kom til Norge så sent som på 1990-tallet.

Ofte stilte spørsmål om coton de tulear

Hva er opprinnelseslandet til coton de tulear?

Coton de tulear er en hunderase som stammer fra Madagaskar. Det er også landets nasjonalhund.

Hvor stor er en coton de tulear?

Coton de tulear er en liten hunderase. Gjennomsnittlig vekt for en voksen hund ligger mellom 3,5-6 kg avhengig av kjønn. Når det kommer til høyde er hannhunder typisk 25-30 cm, mens tisper er 22-27 cm.

Hvordan er lynnet til coton de tulear?

Coton de tulear er kjent for å være en glad hund med litt klovnete oppførsel. De har en tilpasningsdyktig, sosial og rolig atferd.

Hvor mye mosjon trenger en coton de tulear?

Coton de tulear er en rase med middels energinivå og trenger moderat mosjon for å opprettholde sin fysiske og mentale helse. Daglige turer og leker kan hjelpe med å dekke behovet for fysisk og mental aktivitet.

Hvilke andre raser er lignende coton de tulear?

Hvis du liker coton de tulear, kan det også hende at du vil sette pris på andre små, langhårete hunderaser som bichon frisé, bichon havanais og malteser.

Dyreplaneten
Logo