Raseprofil: Lancashire heeler

Lancashire heeler er en gjeterhund fra Ormskirk i Lancashire. Den ble brukt til å drive kveg frem og tilbake fra markedene. For å flytte dem nippet hunden i hasene og deretter dukket unna for å unngå spark. Den første som drev målrettet avl av lancashire heeler, basert på dokumenterte beviser, var Gwen Macintosh.

Lancashire heeler info

HunderaseLancashire heeler
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-31 cm
Vekt5,9-8,2 kg
PelsKorthåret

Litt om lancashire heeler

  • Lancashire heeler er en gjeterhund for kveg
  • Hunderasen nipper kvegene i hasene og dukker unna spark
  • Lancashire heeler kom til Sverige i 1985 og Norge i 1998
  • Rasen oppsto trolig ved en krysning mellom welsh corgi og manchester terrier

Størrelse og utseende

Lancashire heeler er en liten hunderase, men har en robust og sterk struktur. De er 25-31 cm i mankehøyde, men hannhunder er noe større med en ideell høyde på 30 cm og tisper er noe mindre med en ideell høyde på 25 cm. Vekten varierer mellom kjønnene fra 5,9 kg til 8,2 kg. 

Pels

Denne rasen er kjent for sin grove og glatte pels, som har et underlag som holder hunden tørr i all slags vær. Noen ganger kan de utvikle en liten manke rundt halsen om vinteren. De mest vanlige fargene er svart og tan, men lever- og tanfarget er nå også akseptert av Kennel Club.

Hale

Det er ingen spesifikk informasjon om hundens hale i teksten du har gitt. I mange tilfeller vil Lancashire heelers hale være middels lang, avsmalnende mot enden og båret oppreist når hunden er aktiv.

Ører

Lancashire heeler har unike ører, som enten kan være tippet eller stående. Dette gir dem et distinkt uttrykk og bidrar til deres karakteristiske utseende. Uansett om de er tippet eller stående, er ørene alltid klare for å fange opp alle lyder, noe som bidrar til hundens vaktsomme og energiske natur.

Lynne, trening og lydighet

Lancashire heeler er en intelligent, leken og energisk hunderase. Deres vennlige og vaktsomme natur gjør dem til gode kompanjonger. Deres lynne varierer fra det late og lekne til det energiske og pratsomme. De er sterkt knyttet til eierne sine, men kan vise aggresjon mot ukjente på sitt territorium.

Som en tidligere flokk- og jakthund er lancashire heeler en hund som elsker å være engasjert og aktiv. Den er intelligent og lærer raskt, noe som gjør treningen relativt enkel. Men husk at de også kan være sta og oppfinnsomme, så en blanding av konsekvens trening og positiv forsterkning er nødvendig.

Lancashire heeler er generelt en lydig rase, men det krever tidlig sosialisering og kontinuerlig trening for å sikre at de forblir lydige. Selv om de kan være skarpe mot andre hunder, kan tidlig sosialisering hjelpe dem å bli mer tolerante.

Dette er hunder som trives best i familier. Gjerne hos familier med barn i skolealder og elsker å ha en hage å løpe rundt i. Sørg for at det er trygt for dem å leke, for de er kjent for sin evne til å rømme for å løpe fritt og utforske.

Aktivitetsnivå og mosjon

Lancashire heelers er kjent for å være energiske og aktive hunder. De trives best når de får utfordret seg både mentalt og fysisk. Dette er hunder som setter pris på aktivitet og engasjement. Det vil være viktig å møte deres behov for mosjon og mental stimulering for å holde dem sunne og lykkelige.

Til tross for deres lille størrelse, trenger lancashire heelers en god del mosjon. En daglig tur eller to er et minimum, men de vil også sette pris på muligheten til å løpe rundt i en hage, leke apport, eller til og med prøve seg på hundesporter som agility eller annet.

Aktivitetsnivået og behovet for mosjon kan variere mellom individer, men som en generell regel bør en lancashire heeler få minst en time moderat til intensiv mosjon hver dag.

Å møte en lancashire heelers behov for mosjon og aktivitet er ikke bare viktig for deres fysiske helse, men kan også bidra til å forebygge atferdsproblemer som kan oppstå når en hund kjeder seg eller har for mye uutnyttet energi.

Stell av lancashire heeler

Stell av en lancashire heeler er generelt ukomplisert, men det er viktig å være oppmerksom på noen spesifikke områder for å sikre hundens helse og velvære.

Pelsstell og røyting: Lancashire heeler har en dobbel pels som krever ukentlig børsting for å fjerne løs underpels og forhindre floker. Røyting er moderat gjennom året, men blir mer intensivt i løpet av røyteperioder.

Ører og øyne: Ører bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter og rengjøres etter behov. Øynene skal være klare og uten rødhet eller utflod og bør sjekkes regelmessig.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er viktig for å forebygge tannsykdommer. Det anbefales å børste tennene til lancashire heeler minst to til tre ganger i uken, selv om daglig børsting er best. Mye av forebyggingen skjer også når det kommer til et sunt kosthold.

Kloklipp: Klørne til en lancashire heeler bør klippes omtrent én gang i måneden, avhengig av hvor fort de vokser. Hvis hunden går eller løper mye på harde underlag kan dette slite ned klørne naturlig.

Bad: Lancashire heeler trenger sjeldent å bade. Det beste er å holde seg unna bading med mindre de har rullet seg i noe som lukter vondt eller er de er veldig skitne. Et bad hver tredje til fjerde måned er vanligvis nok og forhindrer hudirritasjon. Husk også å bruke en mild hundesjampo og sørge for å få alle såperester ut av pelsen.

Bruksområder for lancashire heeler

Lancashire heeler er en allsidig hunderase med mange bruksområder. Rasen er kjent for sin smidighet, intelligens og sterke instinkt for å jobbe, noe som gjør den ideell for en rekke oppgaver.

Gjeterhund

Opprinnelig ble lancashire heeler brukt som gjeterhund, der den drev kveg til markedet ved å nippe på dyrenes hæler. Til tross for sin lille størrelse er denne rasen kjent for sin smidighet og intelligens – egenskaper som gjør den til en utmerket arbeidshund også i dag.

Skadedyrbekjemper

I tillegg til å være en dyktig gjeterhund har lancashire heeler også historisk sett vært brukt for å fange skadedyr som rotter og kaniner på gårder. Deres smidighet, raskhet og instinktive ferdigheter gjør dem gode innenfor dette feltet. Rasen kan også trenes til å finne vegglus.

Hundesport

Lancashire heeler er en populær hund for ulike typer hundesport. Den lærer raskt og har en høy grad av intelligens, noe som gjør den godt egnet for aktiviteter som lydighet, rallylydighet, spor, feltsøk, rundering, freestyle, heelwork og agility.

Aktiv familiehund

Lancashire heeler er også en fantastisk familiehund. Den er kjærlig, energisk og leken, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn for aktive familier. Rasen trives med daglig fysisk og mental stimulering, og den er glad i både lek og lange turer.

Fôr og kosthold

En lancashire heeler bør spise høykvalitets hundemat som VOM eller andre premium hundefôr. Dette er hundemat som ikke inneholder unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. I stedet bør fôret inneholde kvalitetsproteiner og fett. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan også være en del av hundens kosthold.

Mengde mat

Mengden mat en lancashire heeler krever vil variere basert på størrelse og aktivitetsnivå. En god grunnregel for kaloriberegning er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, vil den trenge omtrent 370 kalorier per dag (10×30+70). Aktive hunder kan trenge noe mer, så det er viktig å veie hunden regelmessig for å tilpasse fôrmengden etter behov.

Vanlige helseproblemer

Lancashire heeler er generelt robuste og sunne hunder, men som alle raser kan de være disponert for visse helseproblemer.

For å opprettholde din hunds helse er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, stell, god aktivitet og et sunt kosthold. 

Her er noen av de helseproblemer som kan være vanlige hos denne rasen:

  • Collie eye anomaly (CEA): Dette er en medfødt øyesykdom som kan forekomme hos denne rasen. Den kan forårsake forskjellige grader av synstap.
  • Linseluksasjon: Dette er en tilstand der øyets linse løsner helt eller delvis. Det kan forårsake smerte og til slutt blindhet hvis det ikke behandles.
  • Pupilldilatasjon: Det kan være en reaksjon på visse medisiner eller tegn på et underliggende helseproblem.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der hundens kneskål beveger seg ut av sin normale posisjon. Dette kan føre til gangproblemer eller lamhet.
  • Allergier: Lancashire heelers kan være utsatt for forskjellige typer allergier, fra matallergier til allergier mot miljøfaktorer som pollen eller midd.

Alternativer til lancashire heeler

Hvis du er interessert i lancashire heeler, men vurderer alternativer, er det flere raser som kan passe. Alle har en lignende størrelse og arbeidskapasitet, og deler mange trekk med rasen. Vi har valgt tre alternativer som kan være verdt å undersøke.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan er en av de eldste gjeterhundrasene, med en historie som strekker seg rundt 3000 år tilbake i tid. Denne rasen ble opprinnelig brukt til å holde sammen flokker av storfe og sau i Wales, Storbritannia. Med sin utrettelige arbeidsmoral og naturlige intelligens, var welsh corgi cardigan en uvurderlig ressurs for bønder.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke har en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake til år 1107 e.Kr. Ifølge en fortelling ble de brakt til Wales av flamske vevere og har i populære sagn vært knyttet til feer. Rasen var en dyktig hjelper på gårder, spesielt som gjeterhund, takket være høy intelligens og hurtighet.

Västgötaspets

Västgötaspets, også kjent som svensk vallhund, er en hunderase fra Sverige. Den ble trolig til før 1800-tallet, men noen mener den kan ha eksistert allerede i eller før vikingtiden. Västgötaspetsen ble ofte sett på gårder hvor dens primære oppgave var som gjeterhund, til tross for at den har en spisshundlignende utseende.

Historien om lancashire heeler

Lancashire heeler er en engelsk rase med en historie så mangfoldig som hundens bruksområder. Opprinnelig fantes det mange varianter av små gjeter- og gårdshunder, men rundt Ormskirk i Lancashire forekom en variant som alltid var svart med tan-tegninger. 

Historien rommer en sjarmerende anekdote om at rasen oppstod da welsh corgi, som drev kveg fra sør til nord, møtte en manchester terrier. Resultatet av møtet var det vi i dag kjenner som lancashire heeler.

Rasen ble en allsidig gårdshund i Ormskirk-området og ble kjent som ormskirk heeler eller ormskirk terrier. Den var en allsidig hund som jobbet med alt fra gjeting til å være rotte- og musefanger, en ekte kroppsgjeter som anvender en teknikk som kalles nip and duck.

Den første dokumenterte som drev målrettet avl på lancashire heeler var Gwen Macintosh. Hun startet The Lancashire Heeler Club i 1978. Den aller første registrerte lancashire heeler var hennes egen hund, Acremead Bogey. Rasen kom til Sverige før den kom til Norge, hvor den første svenske hunden kom i 1985 og den første norske hunden i 1998.

Ofte stilte spørsmål om lancashire heeler

Hvor kommer lancashire heeler opprinnelig fra?

Lancashire heeler kommer opprinnelig fra England, nærmere bestemt området rundt Ormskirk i Lancashire. Det er her rasen først ble anerkjent og hvor den fikk sitt navn.

Hva ble lancashire heeler brukt til historisk?

Historisk sett ble lancashire heeler brukt som en allsidig gårdshund. Den jobbet med alt fra gjeting av storfe til å være en dyktig rotte- og musefanger. Den brukte en teknikk kalt «nip and duck» i gjetingen, som involverte å nippe dyrene i hælene og raskt dukke unna for å unngå spark.

Hvordan er lynnet til en lancashire heeler?

Lancashire heeler er kjent for å være intelligent, aktiv og lojal. Den er kjent for å ha en god arbeidsmoral, være modig og ha et stort hjerte for familien sin. Rasen har et sterkt gjeterinstinkt, men kan også være en fantastisk familiehund.

Hva er vekten og høyden på en fullvoksen lancashire heeler?

En fullvoksen hund veier vanligvis mellom 5,9 kg og 8,2 kg, med en høyde som varierer mellom 25 og 30 cm.

Hvordan er lancashire heeler med barn og andre kjæledyr?

Lancashire heeler er generelt god med barn, spesielt når de vokser opp sammen. De har et naturlig beskyttelsesinstinkt og kan være veldig tålmodige. Med andre kjæledyr, spesielt andre hunder, kommer det an på individet. Likevel går mange lancashire heelers bra overens med andre dyr så lenge de blir riktig sosialisert fra ung alder.

Dyreplaneten
Logo