Raseprofil: Manchester terrier

Manchester terrier er en livlig, tilpasningsdyktig hund fra England. Den har en forventet levetid på 14 til 16 år og har en korthåret pels. Manchester terrier rasen er kjent som en fremragende familiehund, turkamerat og varslerhund. De krever minimalt med stell, men daglig mosjon er viktig. Historisk sett var den lille terrieren på 5,4 til 10 kg en dyktig rottejeger.

Manchester terrier kort informasjon

HunderaseManchester terrier
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-16 år
Høyde38-41 cm
Vekt5,4-10 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Manchester terrier fremstår som en livlig, sporty hund full av entusiasme og energi – en perfekt familiehund. Våkenhet og intelligens er nøkkelord når man beskriver denne rasen, som historisk ble brukt som rottefangere.

Selv om deres primære rolle i dag er som en kjærlig familiehund eller stjernene i utstillingsringen, kjenner manchester terrier nærmest ingen grenser. Den er med på både skogsturer, skiturer, løpeturer – og på de mer avslappende dagene, elsker den å kose seg ved din side på sofaen. For denne hunden handler det meste om samvær med sin familie.

Selv om manchesteren i utgangspunktet er kontaktsøkende, er dens lydighet og hurtighet en fordel, spesielt innen agility. Denne hunden er skapt for fart – men ikke forhast deg. Den er også like glad i å bli belønnet med godbiter eller ros.

Den individuelle karakteren til hver enkelt manchester terrier er bemerkelsesverdig, og det miljøet den vokser opp i, spiller en avgjørende rolle. Generelt er den hengiven overfor familien, lojal mot de den kjenner, men kan være litt mer avventende overfor fremmede.

Deres trang til å leve livet til fulle er smittende. Alltid klar for eventyr eller lek, har manchesteren et glimt i øyet som kan minne om dens lekne, rampete og sta natur. Og mens terriere generelt kan være en utfordring å trene på grunn av deres uavhengige natur, skiller manchesteren seg ut. Denne rasen er ivrig etter å glede eieren sin, og dens skarpe intelligens gjør treningen til en lek.

Aktivitetsnivå og mosjon

Manchester terrier kan kanskje virke fornøyd med å være en sofagris, men det er essensielt at den får minst 45 minutter med mosjon hver dag. Dette kan være raske turer rundt nabolaget, en liten utflukt til parken, eller kanskje noen lekne øyeblikk i hagen. Men det som er bemerkelsesverdig med denne rasen er dens tilpasningsevne til innendørsaktiviteter. Den trives godt med innendørs mosjon også, noe som gjør den til et utmerket valg for de som bor i leilighet. 

Det er imidlertid viktig å huske at regelmessig aktivitet og mosjon ikke bare bidrar til å holde hunden i god fysisk form – det spiller også en vesentlig rolle for dens mentale helse og for å forebygge atferdsproblemer. Så selv om en manchester terrier kan nyte de stille stundene på sofaen, bør eierne sørge for at den også får den nødvendige daglige dosen av bevegelse og stimulering.

Bruksområder for manchester terrier

Manchester terrier har funnet veien inn i mange hjem, og fyller flere bruksområder med sin tilstedeværelse og evner. Fra å være en hund som var verdsatt for sin ferdighet som rottefanger, har den utviklet seg til å være en kjærlig del av mange familier, og den får stadig mer anerkjennelse i utstillingsringen.

Selskaps- og familiehund

Manchester terrier er først og fremst kjent for å være en fremragende familiehund. Den kommer godt overens med barn, forutsatt at barna behandler den med respekt og ikke er for røffe. Med sitt tilpasningsdyktige vesen kan den lett balansere mellom rolige stunder og energiske lekestunder, noe som gjør den ideell for både unge familier og eldre par. Etter en dag full av aktiviteter er ingenting bedre for en manchester terrier enn å sovne ved siden av sin eier i sofaen.

Turkamerat

Med sin hardførhet og energi er manchester terrieren en ypperlig følgesvenn på tur. Den trives med bevegelse og utforsking, enten det er i nabolaget, på tur i skogen, eller på fjellet. Etter en lang og aktiv dag, vil hunden gjerne ha en rolig stund med eieren sin.

Stell av manchester terrier

Manchester terrier har en glatt, hard og blank pels, som krever minimalt med stell. Dette, samtidig som den er selvrensende – akkurat som katter – gjør dem til en av de enkleste hunderasene å stelle.

  • Pelsstell og røyting: Manchester terrierens korte pels trenger sjelden omfattende pleie. En rask tørk med en fuktig klut holder vanligvis pelsen ren og fin. Eventuelt en enkel børsting i ny og ned.
  • Ører og øyne: Som med alle hunder bør ører og øyne sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting bidrar til god munnhelse og forebygger tannproblemer. Et sunt kosthold er også viktig.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig for å unngå ubehag for hunden og forhindre skade på tregulv eller møbler.
  • Bad: Takket være at både hunden og pelsen renser seg selv, er bad sjelden nødvendig. Men når det trengs, er det viktig at du bruker en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

Når det kommer til hundefôr, er kvalitet avgjørende. Det anbefales å gi hunden mat uten unødvendige fyllstoffer – som soya, korn, og mais. Fôr av høy kvalitet, som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Hvor mye en manchester terrier bør spise avhenger av vekten. For eksempel, hvis hunden veier 6 kg, kan du regne ut riktig mengde kalorier slik: 6 kg ganger 30 pluss 70, som blir 250 kalorier. 

For en aktiv hund kan det være nødvendig å justere inntaket oppover. Det er en god ide å veie hunden regelmessig for å sikre at den får riktig mengde mat.

Antall måltider

Å dele opp fôret i 2-3 måltider i løpet av dagen kan forhindre overfôring. Det sikrer også jevn energitilførsel gjennom dagen. Husk å unngå å mate hunden rett før dere skal ut på en lang tur, eller før trening med høy intensitet.

Vanlige helseproblemer

Selv om helseproblemene nedenfor ikke nødvendigvis vil påvirke alle individer av rasen, er det viktig å være informert og forberedt. Dette sikrer at hunden får den beste mulige omsorgen, og eventuelle helseutfordringer kan oppdages og behandles tidlig.

  • Linseluksasjon: Dette er en tilstand hvor øyets linse løsner helt eller delvis. Hvis det ikke blir behandlet, kan linseluksasjon føre til komplikasjoner som øyesmerter eller til og med blindhet.
  • Entropion: En øyelidelse der øyelokket vender inn mot øyet. Resultatet er at øyenvippene irriterer øyet, noe som kan forårsake ubehag eller sårhet for hunden.

Historien om manchester terrier

Manchester terrier har en lang og bemerkelsesverdig historie. Sporene går tilbake til 1400-tallet, hvor den først dukker opp i litteraturen. Da den engelske kennelklubbens stambok åpnet i 1859, var det under navnet black and tan-terrier, og den tidlige utstillingsinteressen viser til et sterkt engasjement for rasen allerede på 1800-tallet.

Rasens forfedre er omspunnet av ulike teorier, men det antas at blant annet den utdødde english white terrier og strihåret black and tan terrier har bidratt til manchester terrierens genetikk. 

Historisk sett var rasen en dyktig rottejeger – en evne som skinte igjennom i rottekamper, hvor målet var å se hvilken hund som kunne eliminere flest rotter raskest. Ørekupering var en metode for å beskytte hunden i disse kampene, men dette ble senere en mote.

Under andre verdenskrig var rasens eksistens i fare. Takket være dedikerte entusiaster, ble den reddet fra randen av utryddelse, og 1955 markerte en gjenopplivning i popularitet og anerkjennelse for denne stolte rasen.

Dyreplaneten
Logo