Raseprofil: Bernedoodle

Bernedoodle er en krysning mellom berner sennenhund og puddel, kjent for sin lojale og kjærlige natur. Tidlig sosialisering er essensielt, da de kan være skeptiske til fremmede og beskyttende overfor familien. De trenger konsekvent trening og minst en times aktivitet daglig. Denne blandingsrasen passer best for familier. Bernedoodle er en stor hund og veier mellom 23 og 41 kg.

Bernedoodle kort informasjon

HunderaseBernedoodle
OpprinnelseCanada
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-18 år
Høyde59-74 cm
Vekt23-41 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Bernedoodle er en interessant blanding mellom berner sennenhund og puddel. Med puddelens skarpe intelligens og berner sennenhundens trofaste natur, får vi en hund som er smart – men ikke nødvendigvis et supergeni som enkelte andre puddelblandinger, som for eksempel aussiedoodle.

Først og fremst er bernedoodle kjent for sin lojale og kjærlige natur overfor familien. Men den kan være skeptisk overfor fremmede – dermed blir det viktig å sosialisere hunden tidlig og riktig. Selv om aggresjon sjelden er et problem, bør man alltid forebygge uønsket adferd.

Tross sin intelligens kan deres sta karakter til tider være en utfordring. Derfor trenger en bernedoodle en selvsikker og konsekvent trener. Uten en fast, men rettferdig hånd, kan denne rasen lett utvikle dårlige vaner.

For familier, spesielt de med barn, er bernedoodle et utmerket valg. Likevel bør man være oppmerksom hvis man har veldig små barn eller eldre familiemedlemmer. En stor bernedoodle kan ved et uhell velte dem. Sosialisering er også viktig hvis familien ofte har besøk, da bernedoodle kan være beskyttende overfor sine nærmeste.

For de som bor alene, kan bernedoodlens kontinuerlige behov for oppmerksomhet bli overveldende. Men for større familier gir dette bare enda mer kjærlighet å gi og motta.

Når det kommer til andre dyr, kommer bernedoodle som regel godt overens med dem. Tidlig sosialisering er også her nøkkelen til harmoni. Lekenhet er en fremtredende egenskap, og hunden er ikke særlig kresen når det gjelder lekekamerater.

Som nevnt tidligere er trening essensielt, spesielt for de større individene. En stor, uopplært bernedoodle kan forårsake mye trøbbel. Deres vokterinstinkt kan også gjøre dem skeptiske til fremmede, så tidlig og gjentatt sosialisering er nøkkelen.

Selv om trening kan bli utfordrende på grunn av deres stahet, fungerer positiv forsterkning best. Med tiden og riktig oppdragelse, modnes de fleste bort fra sin sta natur. Men forsikre deg om at dårlige vaner ikke blir en fast rutine i deres unge år.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bernedoodle har et forholdsvis høyt aktivitetsnivå og trenger minst én time med moderat aktivitet hver dag. Det er sjelden vanskelig å motivere dem til bevegelse ettersom de elsker å leke. Et kast med en henteleke, et tau de kan dra i, eller bare en livlig lek i hagen kan raskt hjelpe dem med å brenne av overskuddsenergi.

For den beste trivselen bør en bernedoodle stimuleres både mentalt og fysisk. Gåter og leker som utfordrer hjernen deres, sammen med agilitytrening, er flotte måter å holde dem engasjerte på.

Selv på dager hvor man kanskje ikke har tid til mer krevende aktiviteter, er det essensielt å i det minste ta en lang tur med din bernedoodle. Det er ikke kun viktig for å holde dem i god form, men også for å sikre god helse og redusere potensielle atferdsproblemer.

Stell av bernedoodle

Bernedoodle er en rase som gir glede til mange med sin sjarmerende fremtoning. Men for å sikre at den ser bra ut og føler seg vel, er det viktig med regelmessig stell.

  • Pelsstell og røyting: Selv om bernedoodle er relativt hypoallergenisk, betyr det ikke at pelsstell er en lek. Hunder med rettere pels røyter mer enn de med krøllete pels. De krøllete variantene krever regelmessig børsting for å forhindre floker – og det kan være nødvendig å klippe pelsen omtrent annenhver måned.
  • Ører og øyne: Med sine hengende ører, trenger bernedoodle ekstra oppmerksomhet rundt ørene for å forhindre infeksjoner. Å tørke dem med en fuktig klut en gang i uken bør være tilstrekkelig for de fleste.
  • Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Daglig tannpussing anbefales for god oral helse. Når det er sagt, kommer du også langt med et sunt kosthold og regelmessige storfebein.
  • Kloklipp: Som med alle hunder, bør bernedoodlens klør klippes regelmessig for å forhindre overvekst og ubehag.
  • Bad: Når det kommer til bad, trenger ikke bernedoodle hyppige bad. Et bad hver tredje til fjerde måned bør være tilstrekkelig, med mindre hunden er synlig skitten.

Fôr og kosthold

Det er viktig å velge kvalitetsfôr for hunden din. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse tilsetningsstoffene gir ikke den næringen hunden faktisk trenger, men brukes hovedsakelig for å gjøre fôret billigere å produsere.

Høykvalitets hundemat som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er mye bedre valg. Disse gir hunden den nødvendige næringen for optimal helse og energi.

Mengde mat

For å beregne den riktige mengden kalorier en bernedoodle trenger, kan du følge en enkel formel: vekten av hunden ganget med 30, pluss 70. For en bernedoodle på rundt 35 kg ville det være omtrent 1120 kalorier daglig. Hvis hunden er svært aktiv, kan kaloriinntaket økes litt, men det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den ikke blir overvektig.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sikre jevn energifordeling gjennom dagen, er det anbefalt å dele den daglige maten i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

Bernedoodle er et resultat av krysning mellom berner sennenhund og puddel. Selv om de lever lengre enn sine fjellhund-forfedre – som har hatt utfordringer med innavl og en stadig minkende levetid – er ikke bernedoodle helt fri for helseproblemer. Puddelens gener har bidratt til en bedre helseprofil for rasen, men det er fremdeles visse helseproblemer de er utsatt for.

Bernedoodles generelle helse ser ut til å avhenge av hvilken generasjon av avl de kommer fra. F1-valper, som er en 50/50 blanding av puddel og berner sennenhund, pleier å være de sunneste. Ulike avlslinjer med en dominerende rase kan imidlertid være mer utsatt for helseproblemer assosiert med den spesifikke rasen. Det er verdt å merke seg at bernedoodle har eksistert siden 2003, så kunnskap om rasens helsetilstand er basert på begrenset data.

Noen vanlige helseproblemer forbundet med bernedoodle inkluderer:

  • Hudproblemer
  • Øyeproblemer
  • Skjoldbruskkjertelproblemer
  • Dysplasi i hofte og albue
  • Epilepsi
  • Hjertesykdom
  • Kreft
  • Von Willebrands sykdom
  • Problemer med immunforsvaret
  • Magedreining

Alternativer til bernedoodle

Bernedoodle er en kjærlig og hengiven hunderase som har vunnet mange hjertene rundt om i verden. For de som vurderer en bernedoodle men ønsker å utforske alternativer, finnes det flere andre blandingsraser som kan være av interesse.

Labradoodle

Labradoodle er en blanding av labrador og puddel. Denne intelligente, lettlærte og kjærlige hunden er kjent for sin varierte størrelse – den kan veie fra 7 til 40 kg. Pelsen kan være alt fra kort til lang, og de er ofte mer allergivennlige enn mange andre hunderaser.

Goldendoodle

Goldendoodle er en blandingsrase mellom en golden retriever og en puddel. Goldendoodles er kjent for sin lange pels og har en høyde som varierer fra 43 til 61 cm, avhengig av hvilken type puddel som brukes i avl. Denne blandingsrasen veier mellom 7 og 36 kg.

Mini bernedoodle

Mini bernedoodle er en mellomstor blandingsrase mellom berner sennenhund og puddel. Disse hundene er både energiske og kjærlige, men blir roligere med alderen. De har en vekt som ligger mellom 5 og 22 kg og en høyde på 46-56 cm. Med langhåret pels er de kjente for å være både kjærlige og litt sta.

Dyreplaneten
Logo