Raseprofil: Aussiedoodle

Aussiedoodle er en blandingsrase med australian shepherd og puddel-foreldre. Dette er en intelligent hund med opprinnelse fra Australia. Rasen er godt egnet for familier, da den er vennlig og trygg rundt barn. Trives i varierende omgivelser, men kan bli rastløs uten nok aktivitet. Pelsen er halvlang og hunden blir mellom 11 og 32 kg tung.

Aussiedoodle kort informasjon

HunderaseAussiedoodle
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-14 år
Høyde35-55 cm
Vekt11-32 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Aussiedoodle er kjent for sin skarpe intelligens, mye takket være sin puddel-avstamning. Disse hundene har en sterk trang til å glede eieren sin, og er derfor svært trenbare. Dette er en hund som fint kan passe til førstegangseiere.

Selv om rasen sjelden viser en form for stahet, er de smarte og elsker å løse gåter. Ta for eksempel en godbit de er veldig glad i – selv om du plasserer den utenfor rekkevidde, vil de ofte finne en snedig måte å snappe den på.

Mye av energien i en aussiedoodle kommer fra australsk gjeterhund. Dette kan komme til uttrykk ved at hunden løper rundt deg eller en gruppe mennesker, som om den prøver å samle en flokk.

Selv om aussiedoodle kan trives i en leilighet, kan de lett kjede seg med de samme omgivelsene. Derfor er det viktig å ta dem med ut ofte eller la deg utforske hagen dersom du har en markterrasse.

Når det kommer til familier, er aussiedoodle en av de beste hundene man kan ha. Den er intelligent, engasjerende for barn, og størrelsen gjør den trygg rundt selv de minste. Energien deres kan til og med overgå barnas, noe som holder alle i familien aktive.

Som med mange hunderaser er tidlig sosialisering viktig for at aussiedoodle skal trives med andre dyr. De er vennlige av natur og kan lett tilpasse seg andre hunder og katter. Men som nevnt – de kan forsøke å gjete dyr som er mindre enn dem.

Når det kommer til lydighet, er aussiedoodles en drøm å ha med å gjøre. De er lette å trene og fungerer svært godt med positive forsterkningsteknikker De reagerer derimot dårlig på strenge treningsmetoder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Aussiedoodle er ikke som alle andre hunder når det kommer til mosjon. De trives ikke bare med fysisk aktivitet, men også med mental stimulering. Uansett hvor de bor, vil de være lykkelige så lenge de får nok aktivitet.

En aussiedoodle bør få et par lange turer hver dag, sammen med mentalt stimulerende lek, eller kanskje en forfriskende svømmetur.

På grunn av deres høye trenbarhet, bemerkelsesverdige atletiske evner og skarpe sinn, bør man vurdere å trene dem i hundesport. Men, dette trenger ikke å være mer enn på hobbybasis i hagen om du ikke ønsker å konkurrere.

Mangelen på nok fysisk aktivitet eller mental stimulering kan føre til at en aussiedoodle blir rastløs, og i noen tilfeller, noe mer aggressiv. Det er derfor viktig å gi denne rasen den aktiviteten den trenger.

Stell av aussiedoodle

Stell av en aussiedoodle kan være variert, avhengig av hvilke trekk valpen har arvet fra sine foreldre. Begge de rene foreldrene, australsk gjeterhund og puddel, har forskjellige pelskvaliteter.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen på en aussiedoodle kan variere. Hunder med lenger pels kan trenge ofte børsting for å forhindre overdreven røyting. Har hunden derimot arvet en krøllete pels, kan det være nødvendig med klipping omtrent hver 3. måned.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke øynene daglig for å holde dem tørre og rene. Regelmessig vedlikehold av ørene er også viktig for å forhindre øreinfeksjoner.
  • Tannpleie: For å opprettholde god munnhygiene og frisk pust, er det lurt å børste hundens tenner regelmessig. Et sunt kosthold vil derimot også hjelpe mye.
  • Kloklipp: Uavhengig av pelsens kvalitet, krever en aussiedoodle regelmessig kloklipp. Det er viktig å trimme klørne så ofte som nødvendig for å forhindre ubehag eller skade.
  • Bad: Selv om det ikke er spesifikt nevnt i kilden, er det generelt viktig å gi en aussiedoodle regelmessige bad for å holde pelsen ren og sunn, spesielt hvis den har en tendens til å bli skitten eller har en lengre pels.

Fôr og kosthold

For å sikre at din aussiedoodle får den beste ernæringen, bør du investere i kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Høykvalitetsfôr, for eksempel fra merker som VOM, gir de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Det er viktig at hunden ikke får for lite eller for mye mat. En god tommelfingerregel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en veldig aktiv aussiedoodle kan det imidlertid være nødvendig å justere inntaket noe oppover.

Antall måltider

Å fordele maten over 2-3 måltider daglig kan forhindre overfôring og gi hunden en jevn energiforsyning gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Som med mange raser, bærer også denne blandingsrasen med seg potensielle helseproblemer fra begge foreldrene. Selv om de fleste aussiedoodled er sunne, kan noen være utsatt for visse helseutfordringer. Derfor er det avgjørende med god omsorg og regelmessige veterinærbesøk. Noen av de vanligste helseproblemene aussiedoodles kan møte på er:

  • Hofteleddsdysplasi – en skjelettforstyrrelse hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig.
  • Progressiv retinal atrofi – en øyesykdom som gradvis kan føre til blindhet.
  • Følsomhet for ivermectin – reaksjoner på loppemidler og flåttmedisiner. Det er viktig å være forsiktig når man velger loppemidler for denne rasen.
  • Katarakt – en tilstand hvor øyets linse blir uklar, noe som kan forringe synet.

Det anbefales at eiere av aussiedoodles er oppmerksomme på disse potensielle problemene og jobber tett med en veterinær for å sikre hundens helse gjennom dens levetid.

Historien om aussiedoodle

Aussiedoodle er en sjarmerende krysning som kanskje har oppstått naturlig gjennom tidene. Men det var først på slutten av 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet at oppdrettere i Nord-Amerika begynte bevisst å blande australsk gjeterhund med puddel.

Gitt den skarpe intelligensen, lekenheten og det flotte utseendet til både puddelen og den australske shepherd, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor aussiedoodle raskt vokste i popularitet.

Dyreplaneten
Logo