Raseprofil: Azawakh

Azawakh er en stolt, uavhengig og lojal hunderase fra Mali, med en levetid på 12 til 15 år og vekt mellom 15 til 25 kg. Rasen kan være reservert mot fremmede, men hengiven mot familien. Trening krever tålmodighet og positiv forsterkning. Azawakh har et høyt energinivå og trenger minst én time daglig mosjon, samt mentale utfordringer for å trives.

Azawakh kort informasjon

HunderaseAzawakh
OpprinnelseMali
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde60-75 cm
Vekt15-25 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Azawakh er en stolt og uavhengig rase med en dyp følelse av lojalitet overfor sin familie. Denne hunden er kjent for sin årvåkenhet, og kan være reservert overfor fremmede. Men bak denne reservertheten skjuler det seg en hengiven og kjærlig følgesvenn som knytter sterke bånd med sine eiere.

Selv om azawakh er en intelligent rase, kan dens uavhengige natur gjøre trening til en utfordring. Det er viktig å nærme seg treningen med tålmodighet og forståelse for hundens natur. Fast, men kjærlig veiledning fungerer best. Azawakh reagerer generelt godt på positive forsterkningsteknikker.

Det er også verdt å merke seg at denne rasen har et høyt energinivå og krever regelmessig mosjon for å holde seg lykkelig og sunn. Med riktig tilnærming til trening, kan azawakh bli en utmerket følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Azawakh er en rase med høyt energinivå som krever regelmessig mosjon for å trives både fysisk og mentalt. Denne slanke og smidige hunden er bygget for utholdenhet og hurtighet, og setter pris på lange løpeturer og spurter i trygge omgivelser. Ikke bare bidrar fysisk aktivitet til å holde azawakh veltrent, men det fremmer også god helse og minsker risikoen for atferdsproblemer.

For en azawakh er daglig mosjon essensielt, og den bør få minst én time aktivitet hver dag. Dette kan være en kombinasjon av gåturer, lek i hagen og løping.

Det er også viktig å huske at denne rasen kan trives med mentale utfordringer, som sporlek eller agility, som gir en fin balanse mellom fysisk og mental stimulering.

Ved å sørge for at din azawakh får nok aktivitet, kan du sikre at hunden din er lykkelig, sunn og godt tilpasset familielivet.

Stell av azawakh

Azawakh er kjent for sitt elegante utseende, og for å opprettholde denne elegansen trenger den regelmessig stell. Selv om den generelt er rase som trenger lite vedlikehold, er det viktig å være oppmerksom på noen stellrutiner for å sikre hundens helse og velvære.

  • Pelsstell og røyting: Azawakh har en fin og kort pels som krever minimalt med vedlikehold. En ukentlig børsting er ofte nok til å fjerne løse hår og holde pelsen skinnende. Denne rasen røyter moderat.
  • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på skitt eller infeksjon. En ukentlig rengjøring med en myk klut kan være nødvendig. Øynene skal være klare, og eventuell rusk bør fjernes forsiktig.
  • Tannpleie: Tennene bør børstes flere ganger i uken for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Regelmessig tannpleie er viktig for hundens generelle helse.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig, omtrent en gang i måneden, avhengig av hvor fort de vokser og hvor mye de slites ned. Lange klør kan forårsake ubehag for hunden.
  • Bad: Azawakh trenger ikke hyppige bad, men kan bades ved behov eller når pelsen ser skitten ut. Bruk alltid en mild hundeshampoo for å bevare pelsens naturlige oljer.

Bruksområder for azawakh

Azawakh er en stolt og gammel rase med en historie som går tilbake til de afrikanske ørkenområdene, der den tjente forskjellige roller, alt fra jakthund til vokter av buskap og landsbyer. Dette har gitt den egenskaper og kvaliteter som kan være verdifulle, men også utfordrende for noen eiere.

Selskapshund

Azawakh er først og fremst kjent som en selskapshund for spesielt interesserte. Med riktig oppdragelse og sosialisering kan den bli en kjærlig og lojal følgesvenn for familien. Imidlertid bør eierne være forberedt på en hund som krever mye oppmerksomhet og tidlig og grundig sosialisering for å trives i denne rollen.

Lure coursing

Takket være sin eksplosivitet, smidighet og hurtighet er azawakh utmerket for lure coursing. Selv om den ikke nødvendigvis er den raskeste mynden på kort strekning, kan dens utholdenhet og evne til å manøvrere i ulendt terreng gjøre den til en stjerne i denne sporten.

Vokterhund (spesielt i flertall)

Azawakhs vokterinstinkter er sterke og de arbeider best i en flokk. Enten de vokter hus, gårder eller buskap, kan en gruppe azawakher være en formidabel avskrekkende kraft mot inntrengere. I sitt naturlige habitat vokste valpene opp sammen med buskapet, noe som førte til en dyp forbindelse og en drivkraft for å beskytte dyrene.

Er opprinnelig en hetshund (ikke lovlig i Norge)

Selv om azawakh historisk sett er brukt til hetsjakt i ørkenområdene, er ikke denne jaktformen lovlig i Norge. Som jakthund er dens styrke ikke bare i hastighet, men også i dens unike evne til å felle bytte uten å ta livet av det, ventende på eierens ankomst. Dette gjenspeiler rasens tette bånd til menneskene den tjente, og den respekt og forståelse den hadde for oppgavene sine.

Fôr og kosthold

For azawakh er det viktig å velge et kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse fyllstoffene kan være vanskelige for hunden å fordøye og tilbyr ikke den næringen den trenger. Mange hundeeiere har funnet ut at hundemat fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, som gode alternativer. Rent kjøtt og innmat gir de essensielle proteinene og fettet som denne hunden trenger for å holde seg i toppform.

Mengde mat

Det er essensielt at en azawakh ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å beregne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 20 kg: (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag. Dersom din azawakh er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

To måltider om dagen er generelt anbefalt for azawakh. Dette fordeles slik at hunden får stabil energi gjennom dagen, samtidig som det reduserer risikoen for oppblåsthet eller fordøyelsesproblemer. Det er også viktig å huske på ikke å mate hunden rett før en tur eller intens lek. 

Vanlige helseproblemer

Azawakh er kjent for å være en robust og sunn hund med færre helseutfordringer enn mange andre raser. Selv om det har vært noen tilfeller av helseproblemer som wobblers syndrom og epilepsi i USA, har slike tilfeller aldri blitt rapportert i Norge eller resten av Norden. 

Imidlertid er det viktig å merke seg at antallet azawakher i Norge er begrenset, noe som kan gjøre det vanskelig å tegne et helhetlig bilde av rasens generelle helsestatus i landet.

Til tross for potensielle problemer i enkelte regioner, har azawakh en tendens til å være frisk og har en forventet levetid på opptil 15 år.

  • Wobblers syndrom: Selv om det er rapportert i USA, har denne nevrologiske tilstanden ikke blitt identifisert blant azawakher i Norge eller Norden.
  • Epilepsi: Akkurat som med Wobblers syndrom, er det noen tilfeller i USA, men ingen bekreftede tilfeller i Norge eller nabolandene.

Selv om rasespesifikke helseproblemer er sjeldne, er det alltid lurt for eiere å være oppmerksomme og regelmessig sjekke helsen til sin azawakh, da sykdommer kan oppstå i enkeltindivider.

Størrelse og utseende

Azawakh har en imponerende høyde på mellom 60 og 75 cm avhengig av kjønn. Hannene ligger ofte i den høyere enden av dette området, mens hunnene kan være noe mindre. Vektmessig kan en voksen azawakh veie mellom 15 og 25 kg, igjen med variasjoner basert på kjønn.

Azawakhs pels er kort og fin, noe som gir dem et slankt og aerodynamisk utseende. Pelsen kan variere i farger, fra sandfarget til mørke nyanser av brunt og til og med svart. Noen azawakhs kan også ha hvite merker på brystet og beina.

Historien om azawakh

Azawakh er en majestetisk hunderase som har en lang og fascinerende historie. I hjemlandet er hunden kjent som idii n’illeli blant tuaregene, et berbisk nomadefolk som har dype røtter i Sahara og Sahel. Azawakh har levd side om side med tuaregene i over tusen år, hovedsakelig i regioner som Mali, Burkina Faso og Niger.

Historisk sett har det vært usikkerhet rundt azawakhs opprinnelse, da mange trodde den var en variant av sloughi. Takket være moderne DNA-forskning har man imidlertid klart å avdekke at azawakh er en distinkt rase, med tettere slektskap til tradisjonelle subsahariske pariahunder enn til andre mynder.

Uansett, én ting er sikkert: denne hunden har vært en høyt skattet følgesvenn for tuaregene i århundrer, tjent som jaktpartner, vokter og familievenn.

Dyreplaneten
Logo