Raseprofil: Basset artesien normand

Basset artesien normand er en mellomstor hunderase på 15 til 20 kg fra Frankrike. Med korthåret pels og et kraftig bjeff, er den vennlig, rolig og god med barn. Basset artesien normand var opprinnelig en jakthund og har fortsatt gode jaktegenskaper den bør få utløp for. Rasen er ideell som familie- og jakthund, men trenger tålmodighet i treningen.

Basset artesien normand kort informasjon

HunderaseBasset artesien normand
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde30-36 cm
Vekt15-20 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Basset artesien normand markerer ofte sin tilstedeværelse når fremmede nærmer seg med sitt kraftige bjeff. Rasen er modig og bestemt – men også vennlig og rolig. På grunn av denne kombinasjonen vinner den raskt hjertene til mange familier.

Basset artesien normand er kjent for sitt nære bånd med barn, noe som understreker dens rolle som en god familiehund. Imidlertid bør man ikke glemme dens innebygde jaktegenskaper, som gir hunden et behov for å utfolde seg fysisk.

Selv om basset artesien normand er en hund som er glad i selskapet av andre dyr, særlig hunder, kan den også finne tonen med katter og andre husdyr. Dette er ikke overraskende gitt dens opprinnelse i Frankrike, hvor det er vanlig å se den leve i flokker sammen med andre hunder.

Det første du vil legge merke til med denne hunden er dens tillitsfulle og livlige væremåte. Selv om den ivrig ønsker å glede eieren, kan man ikke forvente blind lydighet. Basset artesien normand er også sta, og kan fort finne noe annet interessant. Tross alt er dette en nysgjerrig hund.

Basset artesien normand fungerer best med en konsekvent og tålmodig oppdragelse. Med sin intelligente og lærevillige natur kan riktig trening forvandle den til en rolig og lydig følgesvenn. Men husk, enighet innad i familien om grenser er viktig – det er mye enklere å lære gode vaner enn å avvenne dårlige. Skal man få det beste ut av denne rasen, er det også fordelaktig å samarbeide med en erfaren hundetrener.

Aktivitetsnivå og mosjon

Basset artesien normand er en rase som brenner for bevegelse og utforskning. Til tross for sitt tilsynelatende rolige ytre, har denne hunden et dyptgående behov for fysisk aktivitet – og lange daglige turer er et must. Ikke bare holder slik regelmessig mosjon hunden veltrent, men det bidrar også til å fremme god helse og minimere potensielle atferdsproblemer.

Aktivitetsnivået denne rasen krever, kommer delvis fra dens historie med å jobbe og søke uavhengig. Den lille staheten basset artesien normand noen ganger viser, er et resultat av dens historie med å jobbe selvstendig. Denne egenskapen kan være en styrke i visse aktiviteter, særlig det som involverer sporingsferdigheter.

Videre er rasen godt mottakelig for lydighetstrening, så strukturerte treningsøkter kan være en utmerket måte å gi både mental og fysisk stimulering.

Bruksområder for basset artesien normand

Basset artesien normand er en sjarmerende hund, kjent for mange som den vennlige familiehunden. Men, skjult bak denne vennlige fremtoningen, ligger det også en ekte jakthund.

Selskaps-og familiehund

Basset artesien normand er en ypperlig selskaps- og familiehund. Dens kjærlige og lojale natur gjør at den raskt blir en integrert del av familien. For mange familier blir denne rasen et naturlig midtpunkt for oppmerksomhet og kjærlighet. De daglige turene blir et høydepunkt, ikke bare for hunden selv, men også for hele familien.

Jakt

Ikke la deg lure av dens rolige vesen. Basset artesien normand er først og fremst en jakthund, eller som franskmenn sier det, en ‘arbeidshund’ av typen ‘Chiens Courants’. Klar for jakt til fots, tar den gjerne initiativet til å spore vilt og drive det ut fra krattet. Denne evnen til såkalt ‘søk’ kan utføres individuelt eller i flokk.

En ideell jaktgruppe vil ha hunder med varierende talenter – fra lederhunden som tar initiativ, til den forsiktige hunden som ikke overser et eneste spor. Og til slutt, hunden som urokkelig følger sporet, uavhengig av hvilket vilt den forfølger.

Å se en flokk av franske bassets i jakt er intet mindre enn spektakulært, og opplevelsen blir enda rikere når man hører deres unike ‘musikk’ – en gjøing som formidler deres dype følelser og engasjement i jakten.

Stell av basset artesien normand

Basset artesien normand er en flott hunderase med en rekke unike egenskaper. Riktig stell er nødvendig for å holde den i topp form.

  • Pelsstell og røyting: Basset artesien normand har en kort, tett og glatt pels som er relativt lettstelt. Regelmessig børsting vil bidra til å fjerne løse hår og holde pelsen skinnende.
  • Ører og øyne: Som med alle hunderaser, er det viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er essensielt for å forebygge tannstein og holde tennene sunne. Et sunt kosthold og storfebein å tygge på er også gode tiltak.
  • Kloklipp: Klørne bør sjekkes jevnlig og klippes ved behov for å forhindre overvekst og potensielle problemer.
  • Bad: Selv om rasen har en lettstelt pels, vil et sporadisk bad bidra til å holde hunden ren og luktfri. Unngå overdreven bading, da det kan tørke ut huden.

Fôr og kosthold

Sørg for å gi din basset artesien normand kvalitetsfôr. Velg fôr uten fyllstoffer som soya, korn, og mais, da disse ikke gir hunden den næringen den trenger. Merkevarer som VOM er anbefalt, da de tilbyr høykvalitets hundemat. Alternativt kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat også være gode valg.

Mengde mat

Mengden mat en basset artesien normand trenger avhenger av dens vekt. For en hund som veier mellom 15-20 kg, kan man beregne kaloriinntaket ved å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For eksempel:

For en hund på 15 kg: 15×30+70=520 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring er det anbefalt å dele opp fôret i 2-3 måltider gjennom dagen. Dette sørger også for jevn energitilførsel. Husk også på å unngå å mate hunden rett før aktivitet som lange turer eller intens trening.

Vanlige helseproblemer

Basset artesien normand har også enkelte helseproblemer som potensielt kan påvirke rasens velvære. Det er derfor viktig for eiere å være oppmerksomme på disse utfordringene, slik at de kan oppdage og håndtere eventuelle problemer tidlig.

  • Øreproblemer: De tunge hengeørene gir ørene mindre tilgang på frisk luft. Dette kan dessverre skape et miljø hvor det lettere utvikles ørebetennelse. Regelmessig rengjøring og inspeksjon av ørene er viktig for å forhindre og tidlig oppdage eventuelle betennelser.
  • Ryggproblemer: Rasens unike kroppsbygning, der ryggen er dobbelt så lang som høyden, gir en predisposisjon for ryggproblemer. Skiveprolaps kan forekomme, og det er derfor viktig med forsiktighet ved fysisk aktivitet og løfting av hunden. Eventuelle tegn på smerte eller ubehag i ryggen bør undersøkes av en veterinær.

Størrelse og utseende

Basset artesien normand er en hund som kombinerer en stolt og edel holdning med sin kompakte kroppsbygning. Rasens særegne utseende kommer frem ved et første blikk på dens velbygde og harmoniske kropp, der dens rektangulære form gir den et umiskjennelig rasepreg.

Skulderhøyden for denne hunden varierer mellom 30 til 36 cm. Når det kommer til vekt, plasserer de seg i en klasse på mellom 15 og 20 kg. Dette gjør dem til en middels stor hund.

Når man ser på basset artesien normands pels, bemerker man den karakteristiske fargen – enten trikolor eller hvit og orange. Pelsen legger til et ytterligere lag av eleganse til rasens utseende. Hodet deres fremstår som «tørt», og det som virkelig trekker oppmerksomhet er de mørke, store øynene med et alvorlig uttrykk. Dette kombineres med lavt ansatte, lange og tynne ører – som gir hunden et unikt preg.

Lemmene er korte og kraftige, med forbena som bærer en interessant lyreformet bøy. Halen er også et karakteristisk trekk, som er forholdsvis lang, kraftig ved roten, og bæres enten hengende eller i en sabelform.

Historien om basset artesien normand

I hjertet av det pittoreske Frankrike på 1800-tallet, i en tid der adelen dvelte ved sine jakthobbyer, begynte historien om basset artesien normand å ta form. Det var omkring 1870 at oppdrettet av korthårede franske bassets startet, og to distinkte typer ble født fra de samme foreldrene. Den ene med rake forben, kjent som artois, mens den andre med sine karakteristiske krokete forben ble kjent som normand.

Bakgrunnen til denne hunden strekker seg tilbake til basset d’artois, som vandret i nord- og midt-Frankrike. Navnet ‘basset’ henter sin opprinnelse fra ordene ‘bas=lav’ og ‘set=satt’. To sentrale oppdrettere, Henri Count Conteulx de Chanteleu og Mr. Louis Lane, skapte hver sin variant av basset d’artois.

Men det var rundt 1900 at Mr. Leon Verrier lyktes i å kombinere det beste av disse to typene, og skapte en edlere variant med et hode som minnet om ‘Chien Normand’. Disse hundene fikk navnet basset artésien normand, en hyllest til både Artois og Normandi regionene.

Dyreplaneten
Logo