Griffon belge er en liten, energisk og lojal hund med halvlang pels, som veier 3,5 til 6 kg. Rasen trives best i selskap, knytter sterke bånd til eierne og har gode vokterinstinkter. Griffon belge er lærevillig og responderer godt på positiv forsterkning under trening. Kan passe bra for deg som har en roligere livsstil.
Griffon belge kort informasjon
Hunderase | Griffon belge |
Opprinnelse | Belgia |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 10-15 år |
Høyde | 27-28 cm |
Vekt | 3,5-6 kg |
Pels | Halvlang |
Lynne, trening og lydighet
Med sitt sprudlende vesen og høye energinivå, legger griffon belge umiddelbart en varm atmosfære til hjemmet. Selv om denne lille hunderasen ikke nødvendigvis lengter etter de lengste turene, er den allikevel aktiv og elsker å være en del av familien – enten det er med enslige, par eller familier med barn. Den knytter sterke bånd til sine eiere, og vil helst være med dem så mye som mulig – som en liten skygge.
Griffon belge viser et bemerkelsesverdig vokterinstinkt, uten å være overdrevent bjeffete. Den vil varsle – med bestemthet, men uten aggresjon – når noen nærmer seg hjemmet. Dette instinktet kommer fra et sted av lojalitet og omsorg for flokken den er en del av.
Samspillet med andre hunder og husdyr går som regel glatt, takket være rasens vennlige natur. Tidlig sosialisering, som med alle raser, legger grunnlaget for dette gode forholdet til andre dyr.
En griffon belge trives best i selskap. La den være med på livets små eventyr i stedet for å la den være hjemme alene, hvor den, av kjedsomhet, kan finne på å lage sitt eget lille kaos i møbler og andre gjenstander.
For å hindre at hunden knytter seg for tett til kun én person i familien – og dermed risikerer å bli en enmannshund – er det klokt at alle familiemedlemmene deltar aktivt i hundens hverdag. Det inkluderer turer, stell og selvfølgelig trening.
Når det kommer til trening, er griffon belge både lærevillig og lydhør. Selv om noen individer kan vise noe stahet, svarer de svært godt på tålmodig og konsekvent trening. Positiv forsterkning er nøkkelen her. Med godbiter og en klikker som verktøy, vil denne lille hunden raskt mestre både hverdagslydighet og mer avanserte kommandoer. Det er en glede å trene en griffon belge, som med sin kvikke intelligens og vilje til å behage, lærer fort og effektivt.
Aktivitetsnivå og mosjon
Griffon belge har en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse seg livsstilen til sin eier, noe som gjør den til en ideell følgesvenn for både aktive personer og de som fører en roligere tilværelse. Selv om rasen ikke har et overdrevent behov for mosjon, er det viktig å opprettholde en viss grad av fysisk aktivitet for å ivareta hundens helse og forebygge atferdsproblemer.
En typisk dag for en griffon belge kan innebære kortere turer om morgenen og kvelden, samt en aktivitetsperiode på 20–30 minutter på ettermiddagen. Denne hunden takker gjerne ja til lengre turer – opptil én time, om det er mulig – men hvis planen er å ta den med på lengre fjellturer, bør man tilvenne den dette gradvis.
Mental stimulering er også et nøkkelaspekt for denne rasen. Griffon belge er intelligent og setter pris på å få brukt hodet sitt. Det kan være i form av sporingsøvelser der den får brukt nesa, hindertrening, eller daglige lydighetsøvelser.
Bruksområder for griffon belge
Enten det er som en del av familien, i hundesport, eller som en hjelpende pote i samfunnet, har griffon belge mange kvaliteter som gjør den til et utmerket valg for en rekke bruksområder.
Selskapshund og familiehund
Først og fremst er griffon belge en selskapshund. Den knytter sterke bånd til sine eiere og elsker å være en del av familien. Med sitt vennlige og kjærlige temperament passer den godt inn i de fleste hjem og trives i nært samspill med mennesker. Som familiehund vil den bidra til et varmt og kjærlig hjemmemiljø, og den går som regel svært godt overens med både barn og voksne.
Bruk i hundesport
Selv om griffon belge kanskje ikke vil dominere på toppen av pallen i hundesport, kan den definitivt være en morsom og engasjert deltaker. Med tålmodig trening kan griffon belge delta i aktiviteter som lydighet, rallylydighet og agility. Den er kvikk og lærevillig, og vil med glede jobbe sammen med eieren sin. Disse aktivitetene gir ikke bare god mosjon, men også mental stimulering – noe denne intelligente rasen setter stor pris på.
Bruk som besøkshund
Griffon belge har også vist seg å være utmerket som besøkshund. Med sitt rolige og vennlige vesen kan den bringe glede og trøst til mennesker i institusjoner som sykehjem, sykehus og rehabiliteringssentre. Dens naturlige evne til å knytte bånd med mennesker gjør at den raskt kan lyse opp dagen for dem den besøker, og bidra positivt til deres helse. Den er som skapt for å spre kjærlighet og varme, og i rollen som besøkshund får den virkelig brukt denne egenskapen til det fulle.
Stell av griffon belge
Å ta vare på en griffon belge involverer mer enn bare kos og lek; det krever også oppmerksomhet til hundens stell. Fra pelspleie til tannhelse, er det viktig å følge gode rutiner for å holde hunden sunn og glad. Her er noen nøkkelpunkter for stell av griffon belge.
- Pelsstell og røyting: Griffon belge har en stri pels som bør trimmes eller nappes 2 til 4 ganger i året. Dette er en teknikk som bør læres av oppdretteren når man henter valpen. Dersom man velger å klippe pelsen i stedet for å nappe den, vil den over tid kunne bli blass i fargen og mye mykere. Utenom selve trimmingen er det relativt lite pelsstell med griffon belge – det holder å børste ut skitt og løse hår etter behov.
- Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig for å oppdage eventuelle tegn på infeksjon eller irritasjon. Ørene bør holdes rene og tørre, og øynene klare og uten utflod.
- Tannpleie: Som med alle hunderaser, er det viktig med regelmessig tannpleie for griffon belge. Tannbørsting noen ganger i uken kan bidra til å forebygge tannstein og dårlig ånde.
- Kloklipp: Hold et øye med hundens klør, og klipp dem regelmessig for å forhindre at de blir for lange. Lange klør kan føre til ubehag og potensielle problemer med potene.
- Bad: Selv om pelsen til griffon belge er ment for å beskytte mot regn og smuss, vil det av og til være nødvendig med et bad. Det er imidlertid viktig å ikke bade hunden for ofte, da dette kan fjerne pelsens naturlige beskyttende egenskaper. Bad bør derfor gis kun etter behov.
Fôr og kosthold
Det er viktig å velge et høykvalitetsfôr til griffon belge – et fôr som er fritt for unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan ofte være vanskelige for hunden å fordøye og tilfører lite ernæringsmessig verdi. VOM, kjent for sin naturlige og næringsrike hundemat, er et godt valg.
Mengde mat
Å finne riktig mengde mat er kritisk for å forhindre både under- og overvekt. En god tommelfingerregel for å kalkulere hundens daglige kaloribehov er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, for en griffon belge som veier 5 kg: (5 * 30) + 70 = 220 kalorier per dag.
Antall måltider
Det er fordelaktig å fordele griffon belges daglige matinntak over 2-3 måltider. Dette bidrar til å unngå overfôring og opprettholder en stabil energi gjennom dagen.
Med disse retningslinjene vil din griffon belge få den næringen den trenger for å trives og leve et sunt og lykkelig liv.
Vanlige helseproblemer
Griffon belge er en generelt frisk og robust hunderase, men som med alle raser, er det noen helseproblemer som kan oppstå. Til tross for den korte snuten, som ofte kan assosieres med pusteproblemer i noen raser, har griffon belge typisk ikke slike plager.
Mange griffon belger vil snorke, men dette er vanligvis ikke et tegn på et underliggende helseproblem. Det er imidlertid viktig for eiere å være oppmerksomme på noen potensielle helseutfordringer og å ta forebyggende tiltak, spesielt når det gjelder tannhelse, som kan være en bekymring for små raser.
- Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen blir forskjøvet fra sin normale posisjon. Det er en av de mer vanlige helseproblemene som griffon belge kan oppleve.
- Øyeskader: På grunn av deres store og fremtredende øyne, kan griffon belger være mer utsatt for øyeskader.
- Urinstein: Dette er noe eiere bør følge med på, da rasen kan ha en predisposisjon for å utvikle steiner i urinveiene.
- Tannproblemer: Som en liten rase, har griffon belge ofte tettere plassert tenner, noe som kan føre til tannsykdom. Regelmessig tannpuss er derfor viktig.
- Øreinfeksjoner: For å forebygge øreinfeksjoner er det viktig å sjekke og rense ørene jevnlig.
Selv om det er noen helsebekymringer å være oppmerksom på, er griffon belge generelt en langtlevende rase, med mange individer som lever til de er 15 år gamle eller mer.
Størrelse og utseende
Griffon belge er en liten og sjarmerende hunderase, kjent for sin kvadratiske kroppsfasong der kroppslengden er like lang som mankehøyden. Hannene av denne rasen blir typisk litt større enn tispene, men generelt ligger vekten for en griffon belge et sted mellom 3,5 kg og 6 kg. Selv om det er en liten rase, er kroppen robust, med en kraftig benstamme som gir den et solid og stabilt utseende.
Som en kompakt liten hund, fremstår griffon belge som balansert og proporsjonert. Snuten er kort, noe som gir ansiktet et karakteristisk uttrykk. Halen på en griffon belge er krøllet oppover mot ryggen, noe som bidrar til det livlige og kvikke inntrykket denne rasen ofte gir.
Når det kommer til pelsen, er den relativt kort og strihåret, noe som gir griffon belge et særpreget og nesten «rått» utseende. Dette bidrar til at smuss og skitt lett faller av, og pelsen har en tendens til å holde seg ren og pen.
Fargemessig er det kun to godkjente varianter for rasen: sort og sort/tan. Den sorte varianten gir en heldekkende, stilig og ensfarget pelsdrakt, mens sort/tan kombinerer sort med markerte, varme tanfargede tegninger på bestemte deler av kroppen.
Historien om griffon belge
Griffon belge har røtter som strekker seg tilbake til en tid da den lille, strihårete belgiske hunden «Smousje» voktet stallene og jaktet på rotter i områdene rundt Brussel. Som en dyktig rottejeger, fikk griffon belge tidlig en viktig rolle – den skulle holde stallene fri for gnagere.
Med tiden ble rasen raffinert gjennom kryssavl med mops og cavalier king charles spaniel, noe som blant annet førte til den karakteristiske korte snuten og de ulike pelsvariantene. På slutten av 1800-tallet – rundt 1890 – gjorde griffonene en bemerkelsesverdig reise fra stall til salong, takket være en økende interesse fra adelen, ikke minst dronning Marie-Henriette av Belgia.
Dette kongelige stempelet ga rasen en enorm popularitet, og i 1883 ble den første griffon bruxellois registrert i avlsbasen L.O.S.H.
Imidlertid ble rasen nesten utryddet i Belgia under andre verdenskrig. En enkelt kennel, Mlle Warzee’s ‘du Clos des Orchidees’, spilte en kritisk rolle i å bygge opp rasen igjen.