Raseprofil: Mops (pugs)

Mops er en hund de fleste vet om. Den kommer fra Storbritannia og i landet blir den kalt pug eller pugs. Selv om Storbritannia er hjemlandet til rasen, er den trolig fra Kina. Mops er en ypperlig selskapshund som stort sett har en lang levetid, men den har noen helseproblemer det er viktig å ta hensyn til som BOAS.

Mops info

HunderaseMops
HjemlandStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-36 cm
Vekt6,4-8,2 kg
PelsKorthåret

Litt om mops

  • Mops blir på engelsk kalt pugs i entall eller pugs i flertall
  • Hunderasen er trolig fra Kina, men hjemlandet er Storbritannia
  • Mops har en luftveislidelse (BOAS) og må ikke utsettes for intens aktivitet
  • Selv med noen helseproblemer har mops normalt en levetid på 12-15 år

Størrelse og utseende

Mopsen er en liten og kompakt hund med en karakteristisk kraftig og firkantet kropp. Den veier vanligvis mellom 6,4 og 8,2 kg avhengig av kjønn. Høyden på mopsen varierer også, men ligger vanligvis mellom 25 og 30 cm for tipser eller 30 og 36 cm for hannhunder.

Pels

Mopsen har en kort og glatt dobbel pels, noe som betyr at den har to lag med pels – et underlag for isolasjon og et ytterlag for beskyttelse. Fargene på mopsens pels er vanligvis enten fawn (lysebrun) eller svart.

Den fawnfargede mopsen kan ha forskjellige nyanser, som aprikos eller sølv. Alle mops har en kort, flat og svart snute. Selv om pelsen er kort røyter mops mye, spesielt når våren og sommeren kommer.

Hale

Mopsens hale er et av dens mest kjennetegnende trekk. Den er høy og stram, krøllet over kroppen i en spiral. Noen mops har også en dobbel krøll på halen. Dette er spesielt ettertraktet i visse kretser og anses som et tegn på kvalitet i rasen.

Ører

Ørene på en mops er en annen fremtredende egenskap. De er tynne, små og myke, med to anerkjente former: «rose» og «knapp». «Rose» ører er små og brettes bakover, mens «knapp» ører, som anses å være det ideelle for rasestandarden, er brettet fremover, med spissen pekende mot øyet.

Lynne, trening og lydighet

Mopsen er kjent for sitt glade og kjærlige lynne, og er en utmerket selskapshund. Den trives i menneskelig selskap og har en leken og til tider klovnete oppførsel. Dette gjør den til en munter følgesvenn. Med sitt gode humør og kjærlige vesen, blir mops ofte betraktet som en «folkehund».

Å trene en mops kan imidlertid være en utfordring. De er kjent for sin stahet og kan være vanskelig å motivere. De responderer best på positiv forsterkning som godbiter og ros.

Når det kommer til lydighet varierer dette fra individ til individ, men generelt vil en mops lyde kommandoer så lenge den ser en fordel ved det. Med riktig trening og motivasjon, kan en mops være relativt lydig, men det er viktig å huske at mops er en uavhengig rase med en sterk vilje.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv med et rolig og avslappende utseende har mopsen behov for daglig mosjon for å holde seg sunn og fornøyd. Mops er en liten hund, men har et moderat energinivå. Det kan være så enkelt som en rolig tur i nabolaget eller lek i hagen. Mops er fleksibel og vil tilpasse seg aktivitetsnivået til eieren sin, men et minimum bør være 30 minutters mosjon hver dag. Husk også at alle hunder har krav på minst 60 minutter utetid hver dag.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på mopsens pustevansker på grunn av deres flate snute, noe som kan begrense deres evne til intens fysisk aktivitet. Dette er spesielt viktig i varmt vær. Mops bør alltid ha tilgang til vann og skygge om sommeren. Særlig når gradestokken kryper godt over 20 grader.

Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for å opprettholde en veltrent hund, men også for å fremme god helse og redusere atferdsproblemer. Ved å sørge for at din mops får riktig mengde mosjon, kan du sikre at hunden din er både fysisk og mentalt sunn.

Stell av mops

Stell av en mops er generelt enkel, men det er noen områder som krever litt ekstra oppmerksomhet.

Pelsstell og røyting: Mops har en kort og glatt pels som krever minimal vedlikehold. De røyter imidlertid ganske mye, så regelmessig børsting kan hjelpe med å kontrollere mengden løs pels og holde hjemmet ditt rent.

Ører og øyne: Mopsens ører og øyne trenger regelmessig sjekk for å sikre at de er rene og frie for infeksjoner. Det er viktig å rengjøre foldene i ansiktet for å forhindre bakterievekst og hudirritasjon.

Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for å forhindre tannsykdommer. Tannbørsting et par ganger i uken med hundetannkrem er anbefalt. Husk samtidig at et sunt kosthold er essensielt. Unngå å gi mops restemat (med mindre det er ukrydret kjøtt eller noe frukt).

Kloklipp: Mopsens klør vokser fort så de må klippes regelmessig. De fleste trenger en klipp én gang i måneden. Hvis du hører klørne klikke på gulvet er det på tide med en klipp.

Bad: Normalt sett trenger ikke mops å bli badet ofte. Det holder med en vask når den lukter vondt eller er veldig skitten. For hyppig bading vil skape hudirritasjon. Husk å tørke hunden godt etter bading eller dusjing – spesielt i hudfoldene.

Bruksområder for mops

Mopsens hovedbruksområde ligger i dens rolle som en kjærlig og hengiven familiehund. Denne lille hunden har stor personlighet og tilpasser seg godt til en rekke hjemmemiljøer. Med sin rolige og vennlige natur er mopsen perfekt for familier med barn og andre kjæledyr.

Kjærlig familiehund

Mops er kjent for sin lojale og kjærlige natur. Den trives i familiesettinger og er kjent for å være svært knyttet til sine mennesker. Denne rasen er kjærlig og hengiven og trives best når den får være i nærheten av familien sin. Mopsens rolige og vennlige natur gjør den til et utmerket valg for både enslige og familier med barn som ikke ønsker å ha med hunden på trening eller lange turer.

Utstillingshund

Mopsen er også kjent i utstillingsringen. Med sin distinkte fysikk og karismatiske personlighet, gjør den seg bemerket i dette miljøet. Mopsens kompakte størrelse, store øyne og krøllete hale gir den et unikt utseende som skiller seg ut i mengden.

Hundesport 

Selv om mopsen ikke er kjent som en typisk hund innenfor hundesport, kan den overraske mange med sine evner i både agility og lydighet. Mops er intelligent og kan lære et bredt spekter av kommandoer. Den kan også være overraskende smidig, noe som gjør at den kan klare agilitykurser. Selv om den ikke kan konkurrere med raser som border collie, kan mopsen tilby en morsom og engasjerende opplevelse i hundesport.

Ta hensyn til rasens pustevansker når det kommer til hundesport. Ikke press den for hardt.

Fôr og kosthold

Mops bør spise høykvalitetsfôr som er fri for fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Kvalitetsfôr fra anerkjente merker som VOM er ideelle for denne rasen. Slike fôrvarianter inneholder essensielle næringsstoffer og proteiner som bidrar til å opprettholde mopsens generelle helse og energinivå.

Pass på at du ikke gir restemat. Hunder skal hverken ha saus, krydret mat eller dessert.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde mat for din mops kan du bruke formelen «vekten i kg x 30 + 70 = daglig kaloriinntak». Mengden kan variere litt avhengig av hundens aktivitetsnivå. For å sikre riktig mengde mat, bør du veie hunden regelmessig.

Husk at det er veldig viktig å unngå å gi mops for mye mat. Rasen har BOAS og vil slite enda mer med pusten om den blir overvektig i tillegg.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er passende for en mops. Ved å dele hundens daglige fôrinntak i to porsjoner, kan du hjelpe til med å forhindre overspising. 

Det er også viktig å merke seg at du ikke skal mate mopsen rett før en lang tur for å unngå fordøyelsesproblemer. Sørg for at det er tilstrekkelig tid mellom måltidet og treningen for best mulig fordøyelse.

Vanlige helseproblemer

Mops er en rase kjent for å ha noen vanlige helseproblemer. Disse inkluderer:

  • BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome): Dette er en luftveislidelse som kan påvirke hunder med kort, bred hodeskalle og snute, inkludert mops. Symptomene kan variere fra milde snorkelyder til alvorlige pusteproblemer og søvnproblemer.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneskålen glipper ut fra furen i lårbeinet. Symptomene kan variere avhengig av om kneskålen er permanent eller bare tidvis luksert. Mange hunder med grad 1 er symptomfrie, mens andre kan vise tegn på halthet eller unormal gangart.
  • Hjernehinnebetennelse (PDE): Omtrent 1,2 prosent av mops dør av denne inflammatoriske sykdommen i det sentrale nervesystemet. Hjernehinnebetennelse er genetisk betinget for rasen. Det finnes gentester tilgjengelig for å redusere risikoen for å avle frem hunder med denne tilstanden. 

Alternativer til mops

Hvis du vurderer en mops, men er bekymret for de kjente helseproblemene, er det noen alternativer du kan vurdere. Disse rasene deler mange av de samme egenskapene som mopser, men hver har sine egne særtrekk og potensielle helseutfordringer.

Fransk bulldog

Fransk bulldog er en populær rase i Norge, kjent for sitt lekne og omgjengelige vesen. Denne rasen stammer opprinnelig fra Storbritannia, men har blitt videreutviklet i Frankrike, noe som har resultert i deres karakteristiske «flaggermusører».

Med en levetid på 10-15 år, en høyde mellom 39-47 cm og en vekt mellom 8-14 kg, er franske bulldoger kompakte og robuste. Pelsen er korthåret, noe som betyr minimalt med stell. Det er imidlertid viktig å merke seg at franske bulldoger, som mange kortsnutede raser, kan være utsatt for helseproblemer, inkludert BOAS og hudproblemer.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en familievennlig hunderase som kommer fra Storbritannia. Opprinnelig ble den brukt i okse- og hundekamper, men nå er de kjent for å være rolige og lojale følgesvenner. 

Engelsk bulldog har en levetid på 8-10 år, en høyde mellom 39-41 cm og en vekt mellom 22-27 kg. Med sin korthårete pels, trenger de minimal stell. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på de helseutfordringene som er kjent for denne rasen, inkludert hofteleddsdysplasi, hudproblemer og respiratoriske problemer.

Boston terrier

Boston terrier er en annen hund som kan være et passende alternativ til mops. Rasen er opprinnelig fra USA og er kjent for sin vennlighet og livlige natur.

Boston terriere lever i gjennomsnitt 13-15 år, har en høyde mellom 38-43 cm og en vekt mellom 4,5-11,35 kg. De har også korthåret pels, noe som betyr at de krever lite stell. Selv om de er generelt sunne, kan boston terrier være utsatt for visse helseproblemer som øyeproblemer og luftveisproblemer.

Historien om mops

Mopsens historie er både fascinerende og litt mystisk. En svart hund med mops-lignende trekk er kjent å ha eksistert i Japan mellom 900- og 1000-tallet, men det er ikke sikkert at dette var en forløper til dagens mops.

Det hevdes at mops-lignende hunder ble ført til Europa og Nederland fra Kina av sjøfarere i Det nederlandske ostindiske kompani på 1500-tallet. Disse ble symboler for nederlandske kongelige, selv om disse påstandene mangler solid dokumentasjon.

Da Vilhelm av Oranien ble konge i England (Vilhelm III), kom mopsen til England. Fram til 1877 fantes kun blek rødbrune mops, men det året ble et sort par importert dit fra Orienten.

Noen mener mops kan dele opphav med raser som japansk spaniel, pekingeser og tibetansk spaniel, men det har vist seg vanskelig å bevise. Det betyr potensielt at den nå utdødde kinesiske happahunden kan ha vært sentral for mopsens dannelse. 

En studie av Parker et al. (2017) viser at mopsen tilhører en klade bestående av hunderaser som griffon bruxellois, papillon, schipperke, pomeranian, volpino italiano, amerikansk eskimohund, dvergschnauzer og schnauzer.

Denne kladen er nærmest beslektet med spisshunder av nordisk type og pumi og puli på den andre siden. Selv om mopsens opprinnelse trolig er Kina, ble rasen sannsynligvis først formet etter at den nådde Europa.

Ofte stilte spørsmål om mops

Hva er det engelske navnet for mops?

Det engelske navnet for mops er pug i entall og pugs i flertall.

Hvor kommer mopsen opprinnelig fra?

Mopsen har sin opprinnelse i Asia, sannsynligvis Kina. På den annen side ble rasen formet og standardisert i Europa. Hjemlandet er derfor Storbritannia.

Hvor gammel kan en mops bli?

En mops lever i gjennomsnitt 12-15 år, men det avhenger av hundens generelle helse og livsstil.

Hva er typiske trekk ved mopsens personlighet?

Mopsen er kjent for sin lekne, kjærlige og sosiale personlighet. De er veldig lojale mot sin familie og elsker å være i sentrum for oppmerksomheten. Det sies at de kan ha litt klovnete oppførsel.

Hvordan er mopsens helse?

Mopsen kan være utsatt for noen helseproblemer som BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome), kneskålen ut av ledd (Patellaluksasjon) og Hjernehinnebetennelse (PDE). Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter for å minimere risikoen for helseproblemer, men også sørge for å gjøre egne tiltak som helsesjekker, moderat mosjon og et sunt kosthold.

Hvordan bør en mops trenes?

Mopsen er en intelligent hund som reagerer godt på positiv forsterkning. Korte og morsomme treningsøkter er best, da mopsen kan bli lei av for lange eller monotone økter.

Hvor mye mosjon trenger en mops?

Mopsen trenger moderat mosjon. En rolig tur hver dag kombinert med litt lek er vanligvis tilstrekkelig.

Hvordan er mopsen med barn og andre dyr?

Mopsen er generelt veldig god med barn og kan komme godt overens med andre dyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en ung alder.

Hvordan stelles mopsens pels?

Mopsens korte pels krever minimal pleie. Regelmessig børsting vil bidra til å fjerne løs pels og holde pelsen fin. Mopsen har også en tendens til å få hudproblemer, så det er viktig å sjekke hudfoldene regelmessig.

Er mopsen en god førstegangshund?

Ja, mopsen kan være en god hund for førstegangseiere. De har et lav til moderat aktivitetsnivå og krever relativt lite stell.

Hvordan er mopsen når det kommer til allergi?

Mopsen har en kort pels og røyter ganske mye, noe som kan utløse allergiske reaksjoner hos noen mennesker.

Hva betyr det at mops er brachycephalic?

Brachycephalic betyr at mops har en kortere skalle og nese, noe som kan føre til pustevansker og andre helseproblemer.

Er mopsen en god hund til leilighet?

Ja, på grunn av sin lille størrelse og moderate energinivå, er mopsen generelt godt egnet til et liv i leilighet.

Dyreplaneten
Logo