Raseprofil: Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en liten hund fra Tibet. Den har en historie som strekker seg over 1000 år tilbake i tid. I landet ble tibetansk spaniel høyt verdsatt av munker og adelige, og var på et punkt en vakthund i klostrene. I dag er tibetansk spaniel en populær selskapshund med sjarmerende personlighet.

Tibetansk spaniel info

HunderaseTibetansk spaniel
OpprinnelseTibet
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde23-27 cm
Vekt4,1-6,8 kg
PelsLanghåret

Litt om tibetansk spaniel

  • Pelsen til tibetansk spaniel krever en del vedlikehold
  • Tibetansk spaniel har en sjarmerende og stor personlighet
  • Tibetansk spaniel passer som selskapshund, varsler og hundesport

Størrelse og utseende

Tibetansk spaniel er en liten hund med en mankehøyde som skal være rundt 23-27 cm, avhengig av kjønn. Vekten til en voksen tibetansk spaniel varierer mellom 3 og 7 kg, men det mest normale er rundt 4,5 kg.

Pels

Pelsen til en tibetansk spaniel krever en del vedlikehold. Den har lang pels, og det er nødvendig å gå over den med en kam eller børste to eller tre ganger i uken for å holde den fin. Pelsen skal ikke klippes, men heller børstes. Tibetansk spaniel røyter normalt, og har røyteperioder på våren og høsten.

Lynne, trening og lydighet

Tibetansk spaniel er en hund med stor personlighet, kjent for sin lekne natur og rampestreker. Den knytter sterke bånd med familien og kan virke litt klengete, men er også veldig kjærlig.

På tross av sin lille størrelse, bærer den på en egenrådig og sta karakter, som kan gjøre trening til en utfordring. Det kan være svært krevende å trene en tibetansk spaniel, og den vil aldri bli helt lydig. Selv med stor innsats fra eierens side, er det forventet at normal hverdagslydighet kan kreve mye tålmodighet og innsats.

Tibetansk spaniel trives med sin familie, men trenger klare grenser for å forstå hva som forventes av den.

Til tross for sine små utfordringer, er tibetansk spaniel en spennende og unik hunderase som vil bringe mye glede til et hjem som forstår og verdsetter dens særegne natur.

Aktivitetsnivå og mosjon

Tibetansk spaniel er en hunderase som har et normalt aktivitetsnivå og trenger daglig mosjon for å holde seg sunn og glad. Den bør få lufteturer på minst en times tid daglig. Denne rasen er ikke bare veldig leken og kan virke til å være utømmelig for energi, men den setter også pris på mentale utfordringer. Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for en veltrent tibetansk spaniel, men også essensielt for helse og redusering av atferdsproblemer.

Til tross for at den ikke egner seg til jakt, kan noen individer trives med hundesport. Samspill og lek med eier eller andre hunder, sammen med varierte turer, vil bidra til en balansert og fornøyd hund.

Tibetansk spaniel er kjent for sin spenst og smidighet, så aktiviteter som fremmer disse egenskapene vil være særlig gunstige for rasen.

Stell av tibetansk spaniel

Stell av tibetansk spaniel er en viktig del av å opprettholde hundens helse og velvære. Riktig stell inkluderer alt fra pelspleie til tannhelse.

Pelsstell og røyting: Pelsen til tibetansk spaniel krever regelmessig vedlikehold, og det anbefales å gå over den med en kam eller børste to eller tre ganger i uken. Røyting er normalt, og hunden har også røyteperioder på våren og høsten.

Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Ørene bør rengjøres ved behov, og eventuelle fremmedlegemer i øynene må fjernes forsiktig.

Tannpleie: Tannpleie er viktig for tibetansk spaniel, og regelmessig børsting av tennene vil bidra til å forebygge tannstein og tannkjøttsykdom. Et sunt kosthold vil også virke forebyggende.

Kloklipp: Klørne bør holdes korte og klippes ved behov. Dette forhindrer ubehag og mulige skader som kan oppstå hvis klørne blir for lange.

Bad: Tibetansk spaniel trenger kun å bades etter behov. For mye bading kan tørke ut huden, så det er viktig å bruke en mild sjampo som er beregnet på hunder.

Bruksområder for tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en rase som har flere bruksområder, noe som gjør den til et attraktivt valg for forskjellige typer eiere. Med en kombinasjon av selskapshundegenskaper og vakthundinstinkt, kan denne rasen tilpasse seg ulike miljøer og roller.

Selskapshund (familiehund)

Tibetansk spaniel er en utpreget selskapshund som knytter sterke bånd til familien sin. Den er kjærlig og leken, og kan være en fin familiehund for deg som har erfaring med hunder. Rasen har en tendens til å være litt primitiv i sin atferd, men med riktig håndtering kan den bli en flott del av familien.

Varslende vakthund

Takket være gode vakthundegenskaper, fungerer tibetansk spaniel som en varsler i hjemmet. Den har sterke vokterinstinkter og kan være bjeffete, noe som bidrar til å holde uvedkommende på avstand. Det kan derimot være irriterende for enkelte om det blir for mye av det.

Hundesport

Selv om tibetansk spaniel har potensiale innen ulike former for hundesport, er det viktig å merke seg at det er store individuelle ulikheter på om hunden egner seg til dette. Rasen kan være sta og vil ikke alltid gjøre noe den ikke vil, noe som kan gjøre trening innenfor hundesport utfordrende.

Utstillingshund

Tibetansk spaniel har også blitt en stadig mer populær utstillingshund. Som en NKK- og FCI-godkjent rase, kan den stilles ut, og dens unike utseende og karisma kan gjøre den til en stjerne i utstillingsringen.

Fôr og kosthold

For tibetansk spaniel er det essensielt å velge et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya, og korn, da dette kan påvirke hundens helse negativt. Det anbefales å gi hunden hundemat fra merker som VOM eller tilby rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Å velge et næringsrikt fôr som passer rasens spesifikke behov vil være med på å opprettholde en sunn vekt og god generell helse.

Mengde mat

Mengden mat som skal gis til en tibetansk spaniel bør være nøye beregnet. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70, for å finne den riktige mengden kalorier. Dette vil sikre at hunden ikke får for lite eller for mye mat. Hvis det er en veldig aktiv hund, kan du potensielt måtte øke inntaket noe. For å holde kontroll på dette, bør man veie hunden regelmessig.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er som regel passende for en tibetansk spaniel. Dette bidrar til en jevn energiforsyning gjennom dagen og kan hjelpe med fordøyelsen. Det er også viktig å ikke mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Tibetansk spaniel er kjent for å være en sunn og robust hunderase med en forventet levealder på 12-15 år, og noen individer blir enda eldre. Likevel, som med de fleste hunderaser, er det noen helseproblemer som kan forekomme. 

Det mest karakteristiske er øyensykdommen PRA, eller progressiv retinal atrofi, som er en av de få arvelige sykdommene som er kjent hos denne rasen.

  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): Dette er en øyesykdom som kan føre til blindhet hos tibetansk spaniel. Det er en genetisk sykdom, men risikoen kan reduseres betydelig ved å kjøpe valp fra en seriøs oppdretter som tester avlsdyr for anlegg for sykdommen.

Totalt sett er tibetansk spaniel en frisk hunderase, og med riktig stell og oppmerksomhet på helsen, er det gode muligheter for et langt og sunt liv. 

Alternativer til tibetansk spaniel

For de som vurderer en tibetansk spaniel, men som kanskje ønsker å utforske noen alternative raser som deler noen av de samme egenskapene, finnes det flere interessante alternativer. Her er en kort oversikt over tre hunderaser som kan være relevante alternativer til tibetansk spaniel.

Tibetansk terrier

Tibetansk terrier er en eldgammel hunderase som har eksistert i over 2000 år og stammer fra Tibet. Selv om rasehjemlandet er Storbritannia, har den en sterk tilknytning til Tibet og kom til Norge i 1975. Kjent som «tibben» i Norge, ble denne rasen norsk utstillingschampion i 1978. Tibetansk terrier har en levetid på 8-14 år, en høyde på 36-41 cm, en vekt på 8-12 kg, og en langhåret pels.

Boston terrier

Boston terrier har sine røtter i Boston, USA. Den er en blanding av engelsk bulldog og ulike terriere, og har historisk vært brukt i okse- og hundekamper. Nå er den en kjærlig selskapshund som trives med å slappe av inne. Med en levetid på 13-15 år, en høyde på 38-43 cm, en vekt som varierer fra 4,5 til 11,35 kg, og korthåret pels, er boston terrier et interessant alternativ for de som søker en mindre og lojal følgesvenn.

Bichon frisé

Bichon frisé er en sjarmerende og vennlig hund med opprinnelse i Frankrike og Belgia. Den er ikke bare en utmerket selskapshund, men også flink i agility og nosework. Med sitt kosebamse-lignende utseende, er den også en stjerne i utstillingsringen. Bichon frisé har en levetid på 12-15 år, en høyde på 23-30 cm, en vekt på 5-10 kg, og en langhåret pels.

Historien om tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel stammer fra Himalaya-regionen og har røtter som går tilbake over tusen år. I Tibet var denne lille hunden høyt verdsatt blant munker og adelige, og den hadde en spesiell rolle som vakthund i klostrene. Den tibetanske spanielen brukte sine skarpe øyne og klare bjeff for å varsle de større vakthundene om inntrengere.

Rasen var også et symbol på lykke og velstand, og ble ofte gitt som en æresgave til gjester av betydning. Importen til vesten begynte først på 1900-tallet, og den har siden blitt en populær rase i mange land. Den mystiske historien og den sjarmerende personligheten til tibetansk spaniel gjør den til en unik og elsket følgesvenn.

Ofte stilte spørsmål om tibetansk spaniel

Hvor stammer tibetansk spaniel fra?

Tibetansk spaniel stammer fra Tibet.

Er tibetansk spaniel lovlig i Norge?

Ja, tibetansk spaniel er lovlig i Norge.

Hva er levetiden til en tibetansk spaniel?

Levetiden til en tibetansk spaniel er 12-15 år.

Hvor høy er en tibetansk spaniel?

En tibetansk spaniel har en mankehøyde på 23-27 cm.

Hvor mye veier en tibetansk spaniel?

Vekten til en voksen tibetansk spaniel varierer mellom 4,1 og 6,8 kg.

Hvor ofte skal pelsen til en tibetansk spaniel børstes?

Pelsen til en tibetansk spaniel bør børstes to eller tre ganger i uken.

Hvordan er lynnet til en tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel er kjent for sin lekne natur og kan være egenrådig og sta, noe som kan gjøre trening utfordrende.

Hvilke aktiviteter trives tibetansk spaniel med?

Tibetansk spaniel trives med daglig mosjon, varierte turer, mentale utfordringer, og noen individer kan trives med hundesport.

Hva er en vanlig helseutfordring hos tibetansk spaniel?

En kjent helseutfordring hos tibetansk spaniel er øyensykdommen PRA (Progressiv Retinal Atrofi), som kan føre til blindhet.

Hva er noen bruksområder for tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel kan være en selskapshund, varsler, utstillingshund og noen kan egne seg for hundesport.

Dyreplaneten
Logo