Raseprofil: Pekingeser

Pekingeser er en søt liten tass som er populær som selskapshund. Det er Norsk Miniatyrhundklubb som har ansvar for rasen og den er godkjent av NKK. Pekingeser skiller seg minst fra ulv, noe som er bekreftet med analyser av DNA. Selv om rasen egentlig er fra Kina, er det britene som står for den moderne pekingeseren.

Pekingeser info

HunderasePekingeser
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde15-23 cm
Vekt3,2-6,4 kg
PelsLanghåret

Litt om pekingeser

  • Pekingeser har en sterk og selvstendig personlighet
  • Det er britene som står bak den moderne pekingeseren
  • Pekingeser fikk sin først rasestandard i 1898
  • Pekingeseren har en unik pels som er attraktiv i utstilling

Størrelse og utseende

Pekingeser er ment å være kraftige, muskuløse hunder som føles tunge når de løftes, men de bør ikke være fete. Størrelsen kan variere, men en pekingeser bør ha et solid og velbygd utseende. Mankehøyden er ofte mellom 15-23 cm og vekten mellom 3,2-6,4 kg.

Pels

Pekingeser har en pels som er lang, grov og rett, og står bort fra kroppen som en lodden glorie. Under toppsjiktet er det en tykk, myk underpels. Rundt halsen og skulderområdet har en pekingeser en tydelig manke som minner om en løve, med kortere pels på resten av kroppen. Pelsen bør ikke skjule kroppsformen. Pekingeser kan ha hvilken som helst farge eller merker, inkludert sort og brun, falmet eller rødbrun, og hvit med en annen farge.

Ører

Ørene til en pekingeser er ofte dekket med lang fjæraktig pels. Denne pelsen gir ørene et unikt utseende og kan være utsatt for floker, så regelmessig børsting er nødvendig. Formen og størrelsen på ørene kan variere, men de legger til den karakteristiske elegansen som er typisk for en pekingeser.

Lynne, trening og lydighet

Pekingeser er kjent for sin sta og selvstendige personlighet, noe som kan gjøre treningen utfordrende. Til tross for sin lille størrelse, har en pekingeser en sterk vilje og kan være vanskelig å trene hvis ikke riktig metode benyttes. 

Harde korreksjoner eller treningsmetoder fungerer ikke på en pekingeser; i stedet krever de positiv forsterkning og kreativ overbevisning. Det kan være nyttig å få pekingeser til å tro at det du vil at de skal gjøre, faktisk er deres egen idé.

En pekingeser vil ikke nøle med å forsvare seg selv, noe som betyr at de ikke alltid er den beste valget for familier med små barn som kan behandle dem litt for grovt. Derimot kan de være et utmerket selskap på turer gjennom nabolaget, og de elsker å løpe og tumle rundt.

Samtidig er pekingeser lojale og kjærlige kjæledyr som trives best innendørs. De foretrekker selskapet av andre pekingeser, men med tidlig sosialisering kan de lære å komme overens med andre dyr. Deres unike blanding av stolthet og kjærlighet gjør dem til sjarmerende følgesvenner, selv om deres stahet kan kreve tålmodighet og forståelse i treningen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pekingeser er en rase som trives i leiligheter så vel som i større hjem, og de tilpasser seg godt til ulike boforhold. Selv om de er små, har de et aktivitetsnivå som krever regelmessig mosjon. Pekingeser elsker å løpe rundt, og de setter pris på å gå på turer med eieren gjennom nabolaget. 

Det kan være lurt å ha et inngjerdet område, da en pekingeser kan være nysgjerrig og ha en tendens til å vandre av. De vil også gjerne løpe rundt i huset, spesielt med en annen pekingeser eller annen hunderase.

Det viktig å merke seg at deres korte neser gjør dem følsomme for varme, så du må være oppmerksom på varme sommerdager, eller om du tenker å ta med hunden din sørover på ferie. 

Samlet sett trenger en pekingeser daglig mosjon og stimulering, både for å holde seg i form og for å forhindre atferdsproblemer. En god blanding av innendørs lek og utendørs turer vil sikre en sunn og lykkelig pekingeser.

Stell av pekingeser

Stell av pekingeser krever tålmodighet og regelmessig oppmerksomhet på grunn av deres særegne pels og fysiske egenskaper. Med riktig pleie kan du holde pekingeser velstelt og sunn.

Pelsstell og røyting: Pekingeser bør børstes ukentlig med en liten børste, curry børste eller røytekam. Ved børsting er det viktig å spraye lett med vann for å forhindre at håret brekker, og børste helt ned til huden.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør rengjøres daglig med en fuktig bomullsdott for å forhindre problemer med hudfolder. Hold hudfoldene tørre og rene for å unngå infeksjoner.

Tannpleie: Pekingeser bør få tennene børstet minst ukentlig for å forebygge tannsykdom. Daglig børsting er å foretrekke, spesielt siden små hunder ofte er utsatt for tannproblemer. Det er minst like viktig at du ikke gir menneskelig restemat, med unntak av ukrydret kjøtt og eventuelt noe frukt. Unngå for all del å gi den sausen.

Kloklipp: Klørne bør trimmes regelmessig, vanligvis hver to til tre uker. Hvis du kan høre dem klikke på gulvet, er de for lange.

Bad: Bading av en pekingeser bør skje en eller to ganger i måneden, etter behov. Bruk en hundesjampo for å unngå å tørke ut pelsen, eller rist på en tørr hundesjampo og børst den ut.

Bruksområder for pekingeser

Pekingeser er en rase som har blitt verdsatt i tusenvis av år, særlig for dens utseende og selskapelige natur. Med sin vakre pels og særegne karakter, har pekingeser funnet sin plass i mange hjem og ulike bruksområder. Denne hunden kan være mer enn bare en pen kompanjong og passer godt inn i både familier og konkurransemiljøer.

Selskapshund

Pekingeser er kjent for sin lojalitet og hengivenhet, noe som gjør den til en ypperlig selskapshund. Den trives godt i både leiligheter og større boliger og kan være en fremragende følgesvenn på turer gjennom nabolaget. 

Selv om pekingeser kan være litt sta og ikke alltid passer best sammen med små barn, er den ofte kjærlig og trofast mot dem de kjenner godt. Riktig sosialisering og trening kan gjøre pekingeser til en fantastisk familiehund som holder selskap og gir mye glede.

Utstillingshund

Med sin distinkte og imponerende pels, er pekingeser også en populær utstillingshund. Den lange, grove og rette pelsen, som står bort fra kroppen som en pelskrage, sammen med dens stolte holdning, gjør at denne rasen skiller seg ut i utstillingsringen. 

Pekingeser krever imidlertid nøye pelsstell for å være konkurransedyktig i utstillinger, og eieren må være dedikert til regelmessig vedlikehold og forberedelse. Med riktig pleie og håndtering, kan pekingeser være en suksessfull og iøynefallende deltaker i hundeutstillinger.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er avgjørende for pekingeserens helse. Det er viktig å velge fôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn, eller andre unødvendige ingredienser som kan påvirke hundens fordøyelse og helse negativt. Hundemat fra kvalitetsprodusenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, kan være gode alternativer. Disse inneholder næringsstoffene som er nødvendige for å holde hunden sunn og energisk.

Mengde mat

For å vurdere mengden mat kan du gange hundens vekt med 30 og legge til 70 for å finne antall kalorier. En pekingeser som veier 5 kg vil derfor trenge omtrent 220 kalorier.

Pass på at du veier hunden din regelmessig og følger med på utseende og oppførsel. På den måten kan du vurdere om din pekingeser trenger mer eller mindre mat.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er ofte passende for en pekingeser. Å dele opp maten i to til tre porsjoner kan bidra til å regulere hundens energinivå og fordøyelse gjennom dagen. Det vil også hjelpe til å unngå at matinntaket blir altfor stort.

Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller trening med høy intensitet, da dette kan føre til ubehag og fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Pekingeser er en hunderase som kan være utsatt for flere helseproblemer. Det er derfor essensielt å kjøpe hund fra en seriøs oppdretter som fokuserer på å minimere risikoen for arvelige lidelser. Godt stell, riktig fôring og regelmessige veterinærkontroller kan hjelpe med å oppdage og behandle noen av disse problemene tidlig. Noen av de vanligste helseproblemene hos pekingeser inkluderer:

  • Ryggproblemer og skiveutglidning i ryggen: Disse tilstandene kan forekomme og krever nøye overvåking og eventuell medisinsk behandling.
  • Øyesykdommer: Pekingeseren kan være utsatt for ulike øyesykdommer som krever regelmessig kontroll og pleie.
  • Nyrestein: Dette er en annen tilstand som kan forekomme og krever tilpasset kosthold og behandling.
  • Patellaluksasjon: En feil i kneleddet som kan behandles med kirurgi eller fysioterapi.
  • Komplikasjoner ved drektighet: Drektige tisper ender ofte opp med keisersnitt, så riktig veterinærtilsyn er nødvendig.
  • Følsomhet mot narkose: Rasen er kjent for å være følsom mot narkose, og dette må tas i betraktning ved eventuelle kirurgiske inngrep.

Alternativer til pekingeser

For de som vurderer å anskaffe en pekingeser, kan det være interessant å også se på andre hunderaser som har lignende egenskaper og bruksområder.

Mops

Mops er en velkjent hunderase som ofte går under navnet pug eller pugs i sitt hjemland Storbritannia. Selv om den er britisk, antas det at rasen stammer fra Kina. Mops er en ypperlig selskapshund som vanligvis har en lang levetid på 12-15 år. Noen helseproblemer, som BOAS, må tas i betraktning. Høyden på mops varierer mellom 25-36 cm, og vekten ligger på 6,4-8,2 kg. Den har en korthåret pels.

Fransk bulldog

Fransk bulldog ble først populær blant arbeiderklassen i Storbritannia, men da flere arbeidere flyttet til Frankrike, fulgte hunden med og ble svært godt likt der. Videre avl fremhevet “flaggermusørene” som er karakteristiske for rasen. Fransk bulldog har en levetid på 10-15 år og veier mellom 8-14 kg. Høyden ligger på 39-47 cm og pelsen er korthåret.

Kontinental toy spaniel

Kontinental toy spaniel er en hunderase med to varianter – papillon med stående ører og phalene med hengende ører. Selv om ørene skiller dem, deler de den samme rasestandarden. Selskapshunden kommer fra Frankrike og Belgia og har eksistert siden 1500-tallet. Kontinental toy spaniel har en høyde på 20-28 cm og veier 3-4,5 kg. Pelsen er langhåret, og levetiden varierer mellom 12-16 år.

Historien om pekingeser

Pekingeserens historie er både lang og fascinerende, med røtter som går tilbake til antikkens Kina. DNA-analyser bekrefter at pekingeser er en av hunderasene som genetisk skiller seg minst fra ulv, noe som gjør dens aner blant de eldste vi kjenner til. På tross av dette, ble den moderne hunderasen først skapt av britene mot slutten av 1800-tallet. I mange århundrer var det forbudt for andre enn de kongelige i Den forbudte by å holde denne hunderasen. 

Fem hunder ble brakt til Storbritannia under den andre opiumskrigen i 1860, hvorav én ble gitt i gave til dronning Victoria. Interessant nok hevdes det at pekingeser har endret seg lite gjennom århundrene, selv om forskjeller kan merkes, spesielt med tanke på pelsen. 

Ah Cum, en cirka ett år gammel hund, ble importert til Storbritannia i 1896 for å styrke genpoolen, og pekingeser-standarden ble vedtatt i 1898. I Norge ivaretas rasen av Norsk Miniatyrhundklubb, men det er uklart nøyaktig når pekingeser først kom til landet.

Ofte stilte spørsmål om pekingeser

Hva er opprinnelsen til pekingeser?

Opprinnelsen til pekingeser er Kina.

Er pekingeser lovlig i Norge?

Ja, pekingeser er lovlig i Norge.

Hvordan er pelsen til en pekingeser?

Pekingeser har lang, grov og rett pels som står bort fra kroppen, og under toppsjiktet er det en tykk, myk underpels.

Hva bør jeg vite om trening av en pekingeser?

Pekingeser krever positiv forsterkning og kreativ overbevisning i treningen, da harde korreksjoner ikke fungerer på grunn av deres sta og selvstendige personlighet.

Hvor mye mosjon trenger en pekingeser?

Pekingeser krever daglig mosjon og stimulering. En blanding av innendørs lek og utendørs turer vil holde hunden sunn og lykkelig. Den vil normalt sett være fornøyd med lek og tur på 45 til 60 minutter hver dag.

Hva er de vanlige bruksområdene for en pekingeser?

Pekingeser brukes ofte som en selskapshund og utstillingshund.

Hvordan bør jeg mate en pekingeser?

To måltider om dagen med kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya, korn, og du kan også gi rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Hva er gode alternativer til pekingeser?

Noen alternativer til pekingeser er mops, fransk bulldog og kontinental toy spaniel.

Dyreplaneten
Logo