Raseprofil: Bolognese

Bolognese er en søt og liten krølldott som kommer fra Bologna i Italia, og historien til rasen strekker seg tilbake til 1100-tallet. Bolognese har et rolig lynne og et attraktivt utseende, noe som gjorde den populær blant overklassen Det er også et eksempel hvor åtte bolognesere ble gitt i gave til fremstående familier i Brussel på 1400-tallet.

Bolognese informasjon

HunderaseBolognese
HjemlandItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde25-30 cm
Vekt2,5-4 kg
PelsLanghåret

Litt om bolognese

  • Bolognese er en flott selskapshund og har flere bruksområder
  • Bolognese kom til Norge i 1989 og ble importert av Eiliv Glette
  • Hunderasen kan ses i gamle malerier av kunstnere som Titian og Goya
  • Rasen ble nesten utryddet på 1980-tallet, men ble heldigvis reddet

Størrelse og utseende

Bolognese er en liten hund, kjent for sin kompakte og robuste bygning. Når det kommer til høyde, strekker voksne bolognese seg vanligvis mellom 25 og 30 centimeter målt ved skulderen (25-28 for tisper og 27-30 for hannhunder). Vekten ligger vanligvis mellom 2,5 og 4 kg. Dette gjør dem ideelle for dem som ønsker en mindre, lett håndterbar hund.

Pels

En av de mest slående egenskapene ved en bolognese er uten tvil pelsen. Den har en rikelig mengde pels som er lengre, tett, og vokser i løse krøller. Fargen er alltid ren hvit, uten flekker eller merker. Pelsen gir bolognese et søtt og innbydende utseende, men krever regelmessig stell for å opprettholde sin skjønnhet.

Hale

Bolognese har en typisk hale som er lavt ansatt og bæres buet over ryggen. Når hunden er i bevegelse eller opphisset, vil halen ofte være mer hevet. Halen er dekket med en tett pels.

Ører

Ørene på en bolognese er høyt ansatt og henger ned langs siden av hodet. De har en middels størrelse og er dekket med lange, silkeaktige hår. Formen er ganske bred ved basen og smalner gradvis mot tuppen. Disse ørene gir bolognese et uttrykk av vennlighet og nysgjerrighet.

Lynne, trening og lydighet

Bolognese er en sjarmerende og kjærlig rase, som ofte blir beskrevet som lojal, nysgjerrig og intelligent. Denne lille hunden er kjent for sin sterke tilknytning til sine menneskelige følgesvenner, og er som regel veldig vennlig med både voksne og barn. Sitt livlige og lekne vesen gjør bolognese til en ypperlig familiehund, som også kommer godt overens med andre kjæledyr.

Når det kommer til trening, er bolognese raske til å lære. Deres intelligens og ønske om å behage gjør dem til dyktige studenter. De responderer best gjennom positiv forsterkning, og kan lett bli trent i grunnleggende lydighet og til og med noen triks.

Selv om de er kjent for sin lydighet, kan deres nysgjerrige natur noen ganger ta over, noe som kan føre til at de blir distrahert under trening. Tålmodighet og konsekvens trening er nøkkelen til en lydig bolognese.

Til tross for deres lille størrelse, har bolognese et stort hjerte, og de gir tilbake minst like mye kjærlighet som de mottar. Deres kjærlige natur og evne til å tilpasse seg ulike livsstiler gjør dem til ideelle følgesvenner for mange forskjellige typer mennesker.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bolognese er kjent for sin moderate aktivitetsnivå. Selv om de er små, er de energiske og krever regelmessig mosjon for å holde seg i god form, både fysisk og mentalt. Det er ideelt å gi dem minst en halv time fysisk aktivitet hver dag. Dette kan være en rolig tur eller lek i hagen.

Vær oppmerksom på at bolognese er en sosial rase som elsker å være involvert i familiens aktiviteter, så forsøk å inkludere dem når du kan.

Deres intelligens gjør dem også gode kandidater for hundesporter som agility, selv om deres lille størrelse betyr at de kanskje ikke har samme utholdenhet som større raser.

Å gi bolognese regelmessig mosjon vil ikke bare bidra til å holde dem sunne og i god form, men vil også bidra til å redusere potensielle atferdsproblemer. En godt mosjonert bolognese er en lykkelig bolognese.

Stell av bolognese

Stell av bolognese er relativt enkelt sammenlignet med noen andre raser, men det er viktig å være konsekvent og nøye. Et godt stell hjelper ikke bare med å holde hunden sunn og ser bra ut, men det er også en utmerket mulighet for å styrke båndet mellom eier og hund.

Pelsstell og røyting: Bolognese har en tett, krøllete pels som krever regelmessig børsting for å forhindre floker. De røyter minimalt, men pelsen bør trimmes regelmessig for å holde den på en håndterbar lengde.

Ører og øyne: Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres forsiktig med en myk klut etter behov. Øynene bør også rengjøres forsiktig for å fjerne eventuell oppbygging eller sekresjon.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er avgjørende for bolognese, som det er for alle hunder, for å forebygge tannsykdom og dårlig ånde. Bruk en hundetannbørste og hundetannkrem, og børst minst én gang i uken. Mye forebygging skjer også med et godt kosthold.

Kloklipp: Klørne til en bolognese vokser raskt og bør klippes regelmessig, omtrent hver 3.-4. uke, for å forhindre ubehag og potensielle helseproblemer.

Bad: Bolognese trenger ikke ofte bad, vanligvis kun når de er skitne eller lukter. Bruk en hundesjampo og vær nøye med å skylle den ut for å forhindre hudirritasjon.

Bruksområder for bolognese

Bolognese er en sjarmerende hunderase med mange styrker, og selv om den er liten, kan den være en stor tilføyelse til mange forskjellige livsstiler.

Selskapshund (familiehund)

Bolognese er først og fremst kjent som en fremragende selskapshund. Den har en rolig og kjærlig natur, noe som gjør den til en ideell følgesvenn. Som en ren selskapshund er bolognese kjent for sin hengivenhet til familien sin, og trives best når den får tilbringe tid sammen med sine nærmeste.

Utstillingshund

Som en godkjent hunderase, kan bolognese også brukes til utstilling. Med dens elegante utseende og sjarm, kan den virkelig skinne i utstillingsringen. Imidlertid er det viktig å huske at som med alle hunderaser, skal utseendet alltid være sekundært til helsen og trivselen til hunden.

Varslende vakthund

Bolognese kan være en effektiv varslerhund. De er kjent for å være oppmerksomme og kan lett varsle sine eiere om noe uvanlig skjer i hjemmet. Derimot kan noen bolognese ha en tendens til å varsle om alt de ser eller hører, så riktig trening er viktig for å sikre at bjeffingen  ikke blir et problem.

Hundesport

Selv om bolognese kanskje ikke er den mest sporty hunden, kan de likevel ha glede av hundesport på hobbynivå. De er smarte og lærer raskt, noe som kan gjøre dem til gode deltakere i aktiviteter som agility eller lydighet. Selv om du kanskje ikke kan forvente verdens beste resultater, kan denne typen aktiviteter være en god måte å holde bolognese stimulert og fornøyd på.

Fôr og kosthold

Først og fremst er det viktig at bolognese får kvalitetsfôr, gjerne hundemat fra merker som VOM. Kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende er nødvendig for hundens helse og velvære. Supplering av kjøttdeig og innmat, kan også være et godt alternativ for å sikre at bolognese får i seg alle de nødvendige næringsstoffene.

Mengde mat

Det er viktig å være oppmerksom på mengden mat bolognese får. For lite eller for mye mat kan føre til helseproblemer som overvekt eller underernæring. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. Det er lurt å veie hunden regelmessig for å holde kontroll på vekten.

Antall måltider

Generelt anbefales det å dele opp bolognese sin daglige matrasjon i to til tre måltider. Dette bidrar til en mer stabil blodsukkerkurve og hindrer hunden i å bli disponert for å legge på seg. Det er også viktig å merke seg at du ikke bør mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan lede til mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Bolognese er en hunderase som generelt er kjent for god helse, men som alle raser kan også den oppleve visse helseutfordringer. Som hundeeier er det viktig å være oppmerksom på potensielle helseproblemer og ta forebyggende tiltak der det er mulig.

  • Patellaluksasjon: Bolognese, som mange andre hunder av liten størrelse, er kjent for å kunne få patellaluksasjon. Dette innebærer at kneskålen sklir ut av ledd, noe som kan være svært smertefullt for hunden.
  • Øyesykdommer: Selv om det ikke er vanlig for rasen, har det blitt oppdaget tilfeller av progressiv retinal atrofi (PRA) og grå stær (katarakt) hos noen bolognesere. Begge disse er arvelige øyesykdommer som kan føre til nedsatt syn eller blindhet.
  • Separasjonsangst: Noen bolognesere kan utvikle separasjonsangst. Dette kan skje med enhver hund, men som en rase som kan være litt klengete og uselvstendig, er det noe man bør være spesielt oppmerksom på med en bolognese.
  • Tannstein: En del hunder har tendens til å utvikle tannstein. Det er derfor viktig med regelmessig tannpuss og et sunt kosthold for å forebygge dette problemet.

Alternativer til bolognese

Hvis du vurderer en bolognese, men er åpen for alternativer, er det flere raser som deler lignende egenskaper.

Bichon havanais

Bichon havanais, eller havaneser som den kalles i Norge, er en liten hund med opprinnelse fra Cuba. Historisk sett var havaneseren en varslende vakthund og gjeterhund, og noen hevder den også ble brukt til jakt på småvilt. I dag er den mest populær som selskapshund, men brukes også til hundesport som agility, lydighet og utstilling. Høyden ligger mellom 21-27 cm og vekten varierer mellom 4,5-7,3 kg. Den har lang pels og lever i gjennomsnitt 14-16 år.

Bichon frisé

Bichon frisé er en sjarmerende liten hund som stammer fra Frankrike og Belgia. Den er vennlig av natur og har en koselig bamseaktig utseende, noe som gjør den til en utmerket selskapshund. Bichon frisé brukes også i hundesport som agility og nosework, og er også en gledelig syn i utstillingsringen. Høyden varierer mellom 23-30 cm, og den veier mellom 5-10 kg. Den har lang pels og lever typisk 12-15 år.

Malteser

Malteseren er en miniatyrhund som har en lang historie som strekker seg tilbake til antikken, med avbildninger funnet så tidlig som 900 år f.Kr. Selv om den i dag regnes som en italiensk hund, er det beviser som antyder at den opprinnelig kommer fra Asia. Malteseren er mest populær som selskapshund og til utstilling. Den har en lang og silkemyk pels, veier mellom 3-4 kg, og høyden varierer mellom 20-25 cm. Malteseren har en forventet levealder på 12-15 år.

Historien om bolognese

Bolognese er en hunderase med en rik og innholdsrik historie, med røtter som strekker seg tilbake til 1100-tallet. Opprinnelig fra den italienske byen Bologna, ble denne lille hunden kjent for sitt behagelige lynne og attraktive utseende, noe som gjorde den populær blant overklassen. Den var til og med en yndet gave blant kongelige i renessansen. På begynnelsen av 1400-tallet sendte Cosimo de Medici, en bankier i Firenze, åtte bolognese-hunder til de mest fremstående familiene i Brussel som en diplomatisk gest.

Spor av bolognese kan ses i gamle malerier av store kunstnere som Titian og Goya, der hunden er avbildet forbløffende lik dagens bolognese. Forskjellen ligger i fargen, da bolognesen tidligere kunne være sort og hvit, mens dagens standard tilsier ren hvit.

Bolognesen har beholdt sitt rykte for stort mot og gode egenskaper. Det er sagt at damer i Bologna brukte hunden for å skremme bort påtrengende friere.

Bolognesen kom til Norge i 1989 da den ble importert av Eiliv Glette til Toy-Fozzie’s kennel. Til tross for sin storhetstid i renessansen og beundring blant adelen, var rasen nær utryddelse på 1980-tallet. Takket være engasjementet til noen ildsjeler i Europa, overlevde bolognese, og rasen har vokst raskt de siste årene. Håpet er at denne robuste, kompakte hunden med den krøllete, rene og hvite pelsen vil bli tatt godt vare på, og kan fortsette å være frisk og fin hunderase.

Ofte stilte spørsmål om bolognese

Hvor kommer bolognese fra?

Bolognese kommer fra Italia, nærmere bestemt byen Bologna.

Hva er bolognese sin levetid?

Bolognese har en levetid på 12-14 år.

Hvordan er bolognese sin pels?

Bolognese har en langhåret pels som vokser i løse krøller. Den er ren hvit, uten flekker eller merker.

Hvordan er bolognese sitt lynne?

Bolognese er en kjærlig, lojal, nysgjerrig og intelligent hund. De er raske til å lære og kjente for sin lydighet.

Hvordan steller man en bolognese?

Bolognese trenger regelmessig børsting av pelsen, sjekk av ører og øyne, tannbørsting og klipping av klør. De trenger også bad når de er skitne eller lukter.

Hvilke bruksområder har bolognese?

Bolognese er en god selskapshund og familiehund. Den kan også brukes til utstilling og som en varslerhund. Bolognese kan også ha glede av hundesport på hobbynivå.

Hvor mye mat skal en bolognese ha?

En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier.

Hvilke helseproblemer kan bolognese oppleve?

Bolognese kan oppleve helseutfordringer som patellaluksasjon, øyesykdommer som PRA og katarakt, separasjonsangst og tannstein.

Dyreplaneten
Logo