Raseprofil: Polsk mynde

Det antas at polsk mynde har eksistert i Polen siden 1500-tallet, men allerede fra 1100-tallet er det omtaler av lignende hunder. Polsk mynde var fremtredende i kunstverk gjennom hele 1800-tallet, men rasestandarden kom først i 1989. Selv om den er sjelden å se i Skandinavia, så finnes det noen enkeltindivider i Norge.

Polsk mynde informasjon

HunderasePolsk mynde
HjemlandPolen
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde68-80 cm
Vekt30-40 kg
PelsKorthåret

Litt om polsk mynde

  • Polsk mynde er veldig sjelden å se utenfor hjemlandet
  • Det antas at rasen har eksistert siden 1500-tallet
  • Polsk mynde holdte på å dø ut under de to verdenskrigene
  • Rasen ble reddet av Malgorzata Szmurlo og Izabella Szmurlo

Størrelse og utseende

Polsk mynde er en stor og muskuløs hund. Hannene kan nå en høyde på 70-80 centimeter ved skulderen, mens tispene kan være 68-75 cm høye. Vekten varierer fra 30 til 40 kg, avhengig av kjønn. Størrelsen på en polsk mynde kan være utenfor disse rammene hos enkeltindivider.

Pels

Pelsen til en polsk mynde er kort og tett, noe som gir god beskyttelse mot vær og vind. Den har også en underpels som hjelper til med å holde hunden varm i kaldt vær. Fargen kan variere, og alle farger er tillatt innenfor rasestandarden. Pelsen krever minimalt med stell, men regelmessig børsting vil bidra til å holde den sunn og fin.

Hale

Halen til en polsk mynde er lang og slank, og den bæres vanligvis lavt når hunden er i ro. Når hunden er i aktivitet eller opphisset, kan halen løftes opp. Halen er godt dekket med pels, spesielt på undersiden.

Ører

Ørene til en polsk mynde er middels store og smale. De kan enten være foldet bakover eller båret oppreist, avhengig av hundens humør og situasjon. Ørene er bevegelige og gir hunden et uttrykksfullt utseende.

Lynne, trening og lydighet

Polsk mynde er en stor og muskuløs hund, kjent for sin lojalitet og rolige sinn. Denne hunderasen kan ha en ganske sterk vilje, og krever en eier med erfaring og konsekvent oppdragelse.

Selv om de er rolige innendørs, har de enorm energi utendørs og trenger å få løpe fritt flere ganger i uken.

Som andre mynder har polsk mynde sterke jaktinstinkter, noe som gjør hverdagslig lydighetstrening ekstra viktig. Noen mener disse hundene kan være sta, mens andre synes treningen går ganske greit. Dette kan også avhenge av hvor matglade de er, da det naturligvis er lettere å trene dem hvis de er veldig glad i godbiter.

Polsk mynde er først og fremst en selskapshund nå, men de kan også brukes til utstilling. De er ikke spesielt godt egnet for lydighet eller agility, selv om de kan gjøre det helt greit. Så for hobbyens skyld kan du prøve det, men du vil trolig ikke gjøre det spesielt bra sammenlignet med mer samarbeidsvillige raser.

Aktivitetsnivå og mosjon

Polsk mynde er en hunderase som krever betydelig fysisk aktivitet for å opprettholde god helse og lykke. Denne rasen trives med daglige lange turer, og muligheten til å løpe fritt flere ganger i uken er avgjørende for deres velvære.

Polske mynder er kjent for sin utholdenhet og hastighet, og de har et naturlig jaktinstinkt, så aktiviteter som lar dem utnytte disse instinktene kan være spesielt givende.

De kan godt nyte lure coursing, en sport som simulerer jakten på byttedyr, eller agilitytrening som utfordrer både deres fysiske og mentale kapasitet.

Dog, det er viktig å merke seg at tidlig sosialisering med andre hunder er nødvendig for å hindre territorielle eller aggressive tendenser.

Generelt sett, trenger en polsk mynde rundt 1-2 timer med aktivitet hver dag, avhengig av intensitet, for å være sunn og fornøyd.

Stell av polsk mynde

Hvis du har en polsk mynde, er det noen viktige ting å huske på når det gjelder stell av hunden. Selv om de generelt krever lite vedlikehold, er det noen områder som trenger regelmessig oppmerksomhet for å holde hunden sunn og glad.

Pelsstell og røyting: Polsk mynde har kort pels som krever minimalt med vedlikehold. En ukentlig børsting er vanligvis tilstrekkelig for å fjerne løs pels og holde hunden pen. De røyter moderat, så regelmessig børsting kan hjelpe med å holde røytingen under kontroll.

Ører og øyne: Ørene til polsk mynde bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres om nødvendig. Øynene bør også sjekkes for tegn på irritasjon eller infeksjon, og rengjøres forsiktig med en myk klut om nødvendig.

Tannpleie: Som alle hunder, kan polsk mynde være utsatt for tannproblemer hvis ikke munnhygiene blir opprettholdt. Tannbørsting flere ganger i uken anbefales for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også viktig.

Kloklipp: Kloklipping er en viktig del av stellet. Hvis hunden din ikke sliter ned klørne naturlig, bør de trimmes regelmessig for å forhindre ubehag eller skade.

Bad: Polsk mynde trenger ikke å bade ofte. Vanligvis er et bad hver 6-8 uke tilstrekkelig, med mindre hunden blir spesielt skitten. Bruk en mild hundesjampo for å unngå å irritere huden.

Bruksområder for polsk mynde

Polsk mynde er en hund med mange bruksområder. Selv om den opprinnelig ble avlet for jakt, har dens rolle endret seg over tid og i dag er den en allsidig hund som kan brukes i en rekke forskjellige sammenhenger.

Selskapshund (familiehund)

Polsk mynde er først og fremst en selskapshund. Den er kjent for å være tolerant og hengiven overfor sin familie, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Polsk mynde er en lojal rase som trives best når den får være sammen med familien sin.

Lure coursing

Polsk mynde kan utøve sine naturlige instinkter gjennom lure coursing. Dette er en sport der hunder jakter på en mekanisk «hare» over et åpent felt. Det tillater hunden å bruke sin hastighet og smidighet i en kontrollert setting.

Utstillingshund

Med sin elegante bygning og imponerende muskulatur, er polsk mynde en populær utstillingshund. Den har en sterk og kraftig kropp som gir den et imponerende utseende i ringen. Rasen har også en unik pels, som kommer i en rekke farger og mønstre.

Hundesport som hobby

Selv om polsk mynde kanskje ikke er det beste valget for konkurranser innen lydighet eller agility, kan den likevel delta i disse aktivitetene som en hobby. Polsk mynde er intelligent og kan lære nye ferdigheter, selv om den kanskje ikke vil være like konkurranseorientert som noen andre raser.

Egentlig en jakthund

Polsk mynde er opprinnelig en jakthund, og den har beholdt mange av sine jaktinstinkter. Den ble brukt til å jakte hare, rødrev og ulv i et hardt klima og vanskelig terreng. Selv om det ikke er tillatt å bruke den til jakt i Norge, er det viktig å være klar over at disse instinktene fortsatt er til stede. Det betyr at den kan ha en tendens til å både jage og felle små dyr hvis man ikke er oppmerksom og trener den godt.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av en polsk mynde, er kvaliteten på fôret av største betydning. Rasen har godt av et fôr som er høy i protein og lav på karbohydrater. Unngå fôr med fyllstoffer, mais, soya og korn, da disse ikke gir den ernæringen hunden trenger. VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er gode alternativer for å sikre riktig ernæring.

Mengde mat

For å finne ut hvor mye fôr hunden skal ha, kan du gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette vil gi deg antall kalorier hunden trenger per dag. En aktiv polsk mynde vil trenge mer, så du må nok beregne litt over den vanlige formelen her. Vei hunden regelmessig og studer den med jevne mellomrom for å se om du trenger å gi mer eller mindre mat.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er passende for en voksen polsk mynde. Dette hjelper til med å opprettholde en jevn blodsukkernivå og gir hunden energi gjennom hele dagen. Det er også viktig å ikke mate hunden rett før en lang tur eller intens trening, da dette kan føre til mageproblemer. Maten bør derfor gis minst en time før eller etter moderat til intens trening.

Vanlige helseproblemer

Polsk mynde er generelt en robust og sunn hunderase, uten store kjente rasespesifikke helseproblemer. Dette betyr imidlertid ikke at de er immune mot alle helseutfordringer. 

  • Allergi: Hunder kan utvikle allergier mot alt fra mat til miljøfaktorer, og allergiske reaksjoner kan variere fra mild kløe til alvorlige hudproblemer.
  • Hudsykdom: Dette kan inkludere et bredt spekter av tilstander, fra infeksjoner til eksem.
  • Infeksjon: Hunder kan bli smittet med bakterielle, virale eller soppinfeksjoner.
  • Betennelse: Dette kan oppstå i ulike deler av kroppen, ofte som et resultat av skader eller sykdom.
  • Oppkast: Dette kan skyldes alt fra diettproblemer til mer alvorlige helseproblemer.
  • Diaré og løs mage: Dette kan være et symptom på en rekke helseproblemer. Det kan være alt fra diett til parasitter.

Alternativer til polsk mynde

Hvis du vurderer en polsk mynde, men ønsker å utforske alternativer, er det mange andre mynderaser som kan passe dine behov..

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en elegant og gammel rase kjent for sin lange, vakre pels. Denne rasen er kjærlig, rolig, trofast og rask til beins. Den stammer opprinnelig fra regionen som nå omfatter Afghanistan, Pakistan og India, men Storbritannia regnes som hjemlandet.

Høyde: 60-74 cm

Vekt: 26-34 kg

Pels: Langhåret

Levetid: 12-14 år

Italiensk mynde

Italiensk mynde er en liten hund som er nært beslektet med tradisjonelle mynder og fårehunder. Denne rasen har vært populær siden renessansen og er fortsatt dyktig til hetsjakt på småvilt.

Høyde: 32-38 cm

Vekt: 3,6-5kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund, med en toppfart på 70 km/t. Denne rasen kommer fra Storbritannia og er flere tusen år gammel. Selv om den ikke kan brukes til hundeløp i Norge, er lure coursing et populært alternativ.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 år

Historien om polsk mynde

Polsk mynde er en hund med en lang og fascinerende historie. Det antas at denne rasen har eksistert i Polen siden tidlig på 1500-tallet, selv om det finnes omtaler av lignende hunder allerede fra 1100-tallet. 

Opprinnelsen er noe usikker, men mange mener at den nedstammer fra orientalske mynder, mens andre peker mot chortaj som en nær slektning. Tidlige beskrivelser av polsk mynde stammer fra 1600-tallet, og rasen har vært fremtredende i kunstverk gjennom hele 1800-tallet.

Rasens popularitet har variert gjennom århundrene, og den var nær utryddelse under de to verdenskrigene. Det var takket være innsatsen til dedikerte entusiaster, som Malgorzata Szmurlo og hennes søster Izabella, at rasen overlevde. De søkte aktivt etter overlevende eksemplarer i Polen og Ukraina, og klarte å avle frem sitt første valpekull i 1977. Dette markerte starten på en gjenoppblomstring for rasen, som siden har fått økende oppslutning.

Den nåværende standarden for rasen ble fastsatt så sent som i 1989, og selv om den fortsatt er sjelden i Skandinavia, kan noen eksemplarer finnes i Norge.

Ofte stilte spørsmål om polsk mynde

Hva krever en polsk mynde når det gjelder pelsstell?

Polsk mynde har kort pels som krever minimalt vedlikehold. En ukentlig børsting er vanligvis tilstrekkelig for å fjerne løs pels.

Hvor ofte skal en polsk mynde bades?

En polsk mynde trenger ikke ofte bad. Vanligvis er et bad hver 6-8 uke tilstrekkelig, med mindre hunden blir spesielt skitten.

Er polsk mynde en god vakthund?

Polsk mynde har gode vaktegenskaper og er oppmerksom, men det finnes raser som er mer egnet for dette formålet.

Hvilken type fôr er best for en polsk mynde?

Kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya og korn er best. VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er gode alternativer.

Hvor mye mat trenger en polsk mynde?

Mengden mat en polsk mynde trenger kan beregnes ved å gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette vil gi deg antall kalorier hunden trenger per dag.

Hvor mange måltider om dagen skal en polsk mynde ha?

To måltider om dagen er passende for en voksen polsk mynde.

Er polsk mynde egnet for lydighet eller agility?

Selv om polsk mynde er intelligent og kan lære nye ferdigheter, er den generelt sett ikke det beste valget for konkurranser innen lydighet eller agility.

Kan en polsk mynde være en god familiehund?

Ja, polsk mynde er kjent for å være tolerant og hengiven overfor sin familie, noe som gjør den til en utmerket familiehund.

Hva var den opprinnelige bruken av polsk mynde?

Polsk mynde er opprinnelig en jakthund, brukt til å jakte hare, rødrev og ulv i hardt klima og vanskelig terreng i Polen.

Dyreplaneten
Logo