Raseprofil: Chortaj

Chortaj er opprinnelig fra Ukraina og Russland. Den ble vist frem i London Zoo i 1829 som en russisk greyhound og den var lenge en favoritt blant adelen i landet. Chortaj er antatt avlet fra utdødde raser som krymstaja og gorskaja, men ligner faktisk på en blanding mellom greyhound og borzoi. 

Chortaj kort informasjon

HunderaseChortaj
OpprinnelseUkraina, Russland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid14-15 år
Høyde60-75 cm
Vekt18-35 kg
PelsKorthåret

Litt om chortaj

  • Chortaj er en hunderase fra Ukraina og Russland
  • Denne rasen ligner en blanding mellom greyhound og borzoi
  • Chortaj var en favoritt blant den russiske adelen
  • Den ble vist frem i London zoo i 1829 som en russisk greyhound
  • Det har vært fornyet interesse for rasen etter Sovjetunionens fall

Generelt om chortaj

Chortaj er en sjelden og unik hunderase, opprinnelig fra Russland og Ukraina. Denne rasen er kjent for sin likhet med greyhound og korthåret borzoi, som er en refleksjon av dens robuste bygning og typiske mynde-egenskaper. 

Chortajens historie er innhyllet i mystikk og historisk betydning. Det er kjent at denne rasen ble utviklet fra de nå utdødde raser Krymstaja og Gorskaja. I tillegg var Chortaj en favoritt blant den russiske adelen, og den ble til og med utstilt i London Zoo i 1829 som en russisk greyhound.

Til tross for sin popularitet blant adelen, hadde chortaj sjelden sett livet utenfor hjemlandet. Etter den russiske revolusjonen ble mange av de forlatte kennelene blant adelen krysset med lokale hunder, noe som resulterte i den nåværende Sør-russiske steppehunden. Likevel fikk chortaj anerkjennelse fra de sovjetiske myndighetene på Cynological Congress i Moskva i 1952.

Den moderne historien til chortaj er imidlertid ikke så strålende. Under Sovjetunionen opplevde rasen en jevn nedgang til nesten utryddelse. Men etter Sovjetunionens fall har det vært en fornyet interesse for pre-revolusjonære raser innenfor Russland, og forsøk har blitt gjort for å redde hunderaser – chortaj er en av disse hunderasene.

Det er interessant å merke seg at chortaj typisk blir jaktet med på den tradisjonelle russiske måten, med jegerne  på hesteryggen, ledsaget av et par hunder og en rovfugl.

Ofte stilte spørsmål om chortaj

Hva er opprinnelsen til chortaj?  

Chortaj er en unik og sjelden hunderase, som opprinnelig kommer fra Russland og Ukraina. Den ble utviklet fra de nå utdødde rasene Krymstaja og Gorskaja.

Er chortaj lik andre mynder?  

Chortaj ligner på en blanding mellom greyhound og borzoi, hvor begge er av myndetypen. De har derfor likheter på flere steder som blant annet utseende, hurtighet og jaktegenskaper.

Hvem var de primære beundrere av chortaj?  

Chortaj var en favoritt blant den russiske adelen, og den ble til og med utstilt i London Zoo i 1829 som en russisk variant av greyhound.

Hva skjedde med chortaj etter den russiske revolusjonen?  

Mange av de forlatte kennelene blant adelen ble krysset med lokale hunder etter revolusjonen, noe som resulterte i den nåværende Sør-russiske steppehunden.

Kan chortaj brukes til jakt?

Chortaj har et jaktinnstinkt og kan brukes til jakt, men ikke alle steder i verden. Chortaj kan selv klare å løpe etter dyr og felle det (hetsjakt), noe som ikke er lov i Norge.

Dyreplaneten
Logo