Raseprofil: Borzoi

Borzoi antas å ha kommet til Russland fra Arabia på 1600-tallet. Den tilhører gruppen av mynder og har mye til felles med disse hundene – utseende, hurtighet og jaktinstinkt. Borzoi er først og fremst en selskapshund, men den lange pelsen gjør den ypperlig for utstilling. Andre bruksområder er lure coursing og flyball.

Borzoi info

HunderaseBorzoi
HjemlandRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid7-10 år
Høyde66-76 cm
Vekt27-47 kg
PelsLanghåret

Litt om borzoi

  • Borzoi reiser noen ganger ett eller begge ører som en hest
  • Navnet «borzoi» betyr faktisk «rask som vinden»

Størrelse og utseende

Borzoien er en stor og imponerende hund. Høyden hos en voksen borzoi kan variere fra 66 cm til 76 cm, avhengig av kjønn, med hannene som vanligvis er større. Vekten ligger vanligvis mellom 27 kg og 47 kg.

Pels

Borzoien har en særegen pels som både er lang og silkeaktig. Denne pelstype gir dem et vakkert og elegant utseende. Pelsen kommer i en rekke farger og mønstre, inkludert hvit, svart, grå, og brindle.

Hale

Borzoien har en lang og frodig hale, som er godt utrustet med pels. Halen er vanligvis båret lavt, og har en elegant bue ved enden.

Ører

Ørene til en borzoi er relativt små i forhold til kroppsstørrelsen, og er ofte brettet tilbake hvor tuppene kan møte hverandre. De har en tendens til å «våkne opp» når hunden er oppmerksom eller opphisset. Det morsomme med borzoi er at noen ganger reises bare ett eller begge ører som hos en hest.

Lynne, trening og lydighet

Borzoien er en hunderase kjent for sitt majestetiske utseende og unike personlighet. Dens adelspregede oppførsel er ofte sammenlignet med en katt, noe som betyr at den kan være uavhengig, men også kjærlig og lojal overfor sin eier.

Disse hundene er vanligvis rolige og reserverte i hjemmet, noe som gjør dem til behagelige følgesvenner. Når det kommer til trening, kan borzoi være litt av en utfordring på grunn av sin uavhengige natur.

Siden disse hundene opprinnelig ble avlet for jakt, har de et sterkt jaktinstinkt og kan være sta. Derfor krever trening av en borzoi en blanding av fasthet, konsistens, og positive forsterkninger. 

Selv om de kan være viljesterke, er borzoi også kjent for sin intelligens og kan lære raskt når de er motivert.

Aktivitetsnivå og mosjon

Borzoi, med sin rasehistorie som jakt- og løpshund, har et høyt aktivitetsnivå og krever betydelig mosjon. Denne hunden trives best med en daglig dose av intens fysisk aktivitet som ikke bare holder den i form, men også bidrar til å opprettholde dens generelle helse og for å minimere potensielle atferdsproblemer.

Lange gåturer, joggeturer og løping på et trygt område er ideelle aktiviteter for denne rasen. Det er viktig å merke seg at til tross for deres høye energinivå, må aktivitetene være godt kontrollert for å unngå skader, gitt rasens størrelse og kroppsbygning.

Det kan være fristende å la hunden løpe utenfor et område som ikke er inngjerdet, men du må være klar over jaktinstinktet som kan trigges av små dyr.

Borzoi trenger mellom 1 til 2 timer med moderat til intens mosjon hver dag.

Stell av borzoi

Borzoi er kjent for sin grasiøse skjønnhet, som er en stor del av dens sjarm. Men, denne skjønnheten kommer ikke uten noen stellrutiner for å holde hunden sunn og pen.

Pelsstell og røyting: Borzoi har en lang og silkeaktig pels som krever regelmessig børsting – det vil holde den fri fra floker og matter. Selv om de ikke røyter like mye som noen andre raser, er det lurt å børste dem minst én gang i uken for å minimere hår i hjemmet.

Ører og øyne: Sjekk ørene regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon, og rengjør dem forsiktig med en våt bomullsdott. Øynene bør også sjekkes regelmessig og tørkes forsiktig med en myk klut hvis det er nødvendig.

Tannpleie: Tannhygiene er viktig for borzoi. Tannbørsting minst en gang i uken kan bidra til å forebygge tannkjøttproblemer og dårlig ånde. Sunt kosthold er også avgjørende for å forebygge mot tannproblemer.

Kloklipp: Klørne til borzoi bør klippes regelmessig for å forhindre ubehag eller skade. Hvis hunden går og løper mye på harde overflater, kan klørne slites naturlig.

Bad: Borzoi trenger ikke hyppige bad, men det kan være nødvendig med sporadiske bad for å holde pelsen ren og lukte godt. Bruk en mild hundesjampo for å unngå å tørke ut og irritere huden.

Bruksområder for borzoi

Det er flere bruksområder som kan passe din borzoi. La oss se nærmere på disse og hva dere kan finne på sammen.

Selskapshund (familiehund)

Borzoi trives godt som en familiehund, takket være sin rolige og hengivne natur. Rasen er kjent for sin lojalitet og affinitet for familielivet. De er gode med barn og kan også komme godt overens med andre kjæledyr hvis de er riktig sosialisert.

Utstillingshund

På grunn av deres elegante utseende og grasiøse oppførsel, er borzoi en populær utstillingshund. Deres lange, silkeaktige frakk og imponerende størrelse gjør dem til et imponerende syn på hundeutstillinger.

Lure coursing

Borzoi er utmerket i lure coursing, en sport som etterligner jakten på et bytte. Dette tilfredsstiller hundens naturlige jaktinstinkt, og gir dem også en god treningsøkt.

Flyball

Selv om borzoi ikke er den mest kjente rasen for flyball, kan de likevel nyte denne høyenergi, ballfokuserte sporten. Det tilbyr en god kombinasjon av fysisk og mental stimulering.

Egentlig en jakthund

Selv om det ikke er lov i Norge, er borzoi faktisk ypperlig innen hetsjakt. De ble opprinnelig avlet for å jage vilt som ulver og harer i sitt hjemland. Deres sterke jaktinstinkt betyr at de kan ha en tendens til å jage og felle små dyr, selv om dette instinktet kan kontrolleres med riktig trening og sosialisering.

Fôr og kosthold

Det er viktig å mate borzoi med høykvalitets hundefôr for å opprettholde deres generelle helse og velvære. Det anbefalte dietten skal være fritt for fyllstoffer, mais, soya, korn, og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Merker som VOM tilbyr kvalitetsfôr som oppfyller disse kravene. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er også gode alternativer for borzoi.

Mengde mat

Å balansere mengden mat en borzoi forbruker er avgjørende for å forhindre under- eller overvekt. En god regel for å beregne den riktige mengden mat er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi deg det anslåtte antall kalorier de trenger per dag. Husk at borzoi er mer aktiv en gjennomsnittet, så du må nok øke inntaket noe.

Vanlige helseproblemer

Borzoi er generelt kjent for å være en sunn rase, men som med alle hunderaser kan visse helseproblemer oppstå. Ifølge en helseundersøkelse fra 2016, er det noen helseproblemer som kan påvirke denne rasen:

  • DM (Degenerativ myelopati): Dette er en progressiv sykdom i ryggmargen som kan føre til lammelse i bakbena.
  • Lavt stoffskifte: Dette kan føre til et bredt spekter av symptomer, inkludert vektøkning, tretthet, hårtap og hudproblemer.
  • Hjertelidelser: Borzoi kan være utsatt for ulike hjertelidelser, som kardiomyopati og hjertesykdom.
  • OCD (Ortopediske lidelser): Disse inkluderer problemer som hoftedysplasi og albueleddsdysplasi.
  • Larynx paralyse: Dette er en tilstand der hundens larynx, eller stemmeboks, blir lammet, noe som kan påvirke pust og stemme.
  • Magedreining: Magedreining er spesielt vanlig i raser med en dyp brystkasse. Hvis magesekken blir veldig oppblåst blir den som en stor og ustabil ballong som kan vri seg rundt. Et eventuelt tilfelle av magedreining krever øyeblikkelig hjelp fra veterinær.

Det er også verdt å nevne at, som for mange andre hunderaser, kan borzoi være utsatt for kreft. Derfor kan jevnlige helseundersøkelser være en god idé. Likevel er det viktigste å sørge for at hunden har det bra, er aktiv, får nok mental stimulering og spiser et rent kosthold.

Alternativer til borzoi

Hvis du vurderer en borzoi, men ønsker å undersøke noen alternativer før du tar din endelige beslutning, er det flere raser som kan appellere til deg. Alle har sine unike kjennetegn og kan tilby forskjellige fordeler avhengig av dine personlige preferanser og livsstil.

Saluki

Saluki, som opprinnelig stammer fra Midtøsten, regnes som en av verdens eldste hunderaser. Disse hundene var svært viktige for beduinerne som brukte dem som jakthunder. I deres øyne var de ikke bare jakthunder, men også sett på som symboler på vennskap og takknemlighet.

Høyde: 55-71 cm

Vekt: 16-27 kg

Pels: Korthåret, langhåret

Levetid: 10-12 år

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en elegant og imponerende hund med sin lange, luksuriøse pels. Den er en av verdens eldste hunderaser, med opprinnelse i regionene som nå utgjør Afghanistan, Pakistan og India.

Høyde: 60-74 cm

Vekt: 26-34 kg

Pels: Langhåret

Levetid: 12-14 år

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund og kan utrolig nok nå en toppfart på opptil 70 km/t. Denne rasen kommer fra Storbritannia og har en lang og stolt historie som strekker seg tilbake tusenvis av år.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 å

Historien om borzoi

Borzoi, kjent for sin skjønnhet og jaktevner, har en stolt historie i det russiske aristokratiet. Denne majestetiske hunderasen, som antas å ha ankommet Russland fra Arabia på 1600-tallet, er faktisk ikke så gammel som mange tror. 

Rasen nedstammer muligens fra chortaj, en annen russisk mynde, men det er mer sannsynlig at chortaj, polsk mynde og borzoi alle har en felles forfar da alle plutselig dukket opp i historiske kilder fra 1600-tallet.

Navnet «borzoi» betyr «rask som vinden», en passende beskrivelse for denne raske og grasiøse mynderasen. Dagens borzoi kan også inneholde linjer fra kaukasisk mynde, som stammer fra områdene rundt Krim og Kaukasusfjellene. 

Den første kjente beskrivelsen av en borzoi stammer fra 1650-tallet. Rasen ble nesten utryddet etter første verdenskrig og den russiske revolusjonen. 

Takket være innsatsen fra engelske oppdrettere på 1890-tallet, hvor hertuginnen av Newcastle ledet initiativet, har rasen overlevd og blomstrer den dag i dag.

Ofte stilte spørsmål om borzoi

Hva betyr borzoi?

Borzoi betyr «rask som vinden», noe som passer den godt da det tross alt er en mynde.

Hvor kommer borzoi fra?

Borzoi antas å ha ankommet Russland fra Arabia på 1600-tallet.

Hva er vanlige helseproblemer for borzoi?

Borzoi kan være utsatt for blant annet hjertelidelser, lavt stoffskifte, magedreining og kreft.

Er borzoi en gammel hunderase?

Selv om borzoi har en majestetisk historie i det russiske aristokratiet, er den faktisk ikke så gammel som mange tror.

Hva er en potensiell forfar til borzoi?

En potensiell forfar til borzoi kan være chortaj, men trolig har den samme forfar som både chortaj og polsk mynde da de dukker opp i historiske kilder på samme tid.

Hvordan kan man holde en borzoi sunn? 

Man kan holde en borzoi sunn ved å sørge for at den er aktiv, får nok mental stimulering, og spiser et rent kosthold.

Dyreplaneten
Logo