Raseprofil: Sloughi

Sloughi er en hunderase fra Nord-Afrika og er ofte feilaktig referert som arabisk mynde i Norge. Den er opprinnelig en hetsende jakthund brukt av berberne og tradisjonen ble videreført av araberne. I dag er sloughi uvanlig å se utenfor hjemlandet, men er populær som selskapshund og har andre bruksområder.

Sloughi info

HunderaseSloughi
OpprinnelseNord-Afrika
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-16 år
Høyde61-72 cm
Vekt17-32 kg
PelsKorthåret

Litt om sloughi

  • Sloughi har en toppfart på rundt 60 km/t
  • Hunderasen kan stenge ørekanalene sine når den løper
  • I Norge kalles rasen ofte arabisk mynde

Størrelse og utseende

Sloughi-hunder er kjent for sin elegante og atletiske bygning, som hjelper dem å oppnå imponerende hastigheter. Hannhundene står typisk mellom 66 og 72 centimeter ved manken, mens tispene er litt mindre, med en høyde på mellom 61 og 68 centimeter. Vekten er fra 17-32 kg, noe som gjør sloughi til en relativt stor hunderase.

Pels

Sloughis pels er veldig kort, tett og fin. Dette gir dem et strømlinjeformet utseende som igjen hjelper dem med å løpe raskt. Pelsen kommer i en rekke farger, alt fra lys sandfarget til rød sandfarget (fawn). Noen sloughis kan også ha en sort maske, sort mantel eller sorte hårspisser. Noen få kan også være brindle.

Hale

Sloughis hale er tynn og tørr, og er ansatt i forlengelse av krysset. Den bæres under rygglinjens forlengelse og skal nå minst til haseleddet. I hvile er spissen tydelig bøyet.

Ører

Sloughis ører er høyt ansatte, litt over øyenhøyde. De henger tett inntil hodet og er ikke for store. Formen er trekantet og lett avrundet i spissen.

Øyne

Sloughis øyne er store og mørke, og er velplasserte i øyehulen. Noen ganger kan de ikke være helt åpne på grunn av lett skråstilte øyelokk. Øynene gir et mildt, men litt trist og drømmende uttrykk. Når pelsfargen er lys, er øynene vanligvis ravfarget.

Lynne, trening og lydighet

Sloughi er en hund med et noe reservert lynne, og kan vise en viss skepsis overfor fremmede. Deres holdning kan tolkes som sky eller likegyldig, men dette er ganske typisk for rasen. Tross dette, viser sloughi en enorm hengivenhet og lojalitet mot sin familie, og vil utvise stor toleranse og lekenhet med barn.

Rasen er kjent for å være energisk utendørs, men forvandlingen til en rolig og avslappet hushund innendørs er bemerkelsesverdig. Sloughi bjeffer sjeldent, noe som bidrar til deres rolige natur innendørs.

Trening av en sloughi krever tid og tålmodighet, da de er svært uavhengige. Tidlig sosialisering, spesielt med små hunder og katter, er viktig for å hindre fremtidige konflikter – rasen har tross alt et jaktinstinkt som kan trigges.

Sloughi danner sterke bånd med eieren, og kan vise tegn på å være klengete, samt ha problemer med å være alene hjemme. Det er viktig å huske på at en sloughi hund bør eies av noen som er i stand til å gi den et stabilt og langvarig hjem.

Aktivitetsnivå og mosjon

Sloughi, som andre mynder, er en naturlig løper og har behov for å løpe fritt flere ganger i uken. Jaktinstinktet er stort, noe som begrenser fri løping, og det anbefales derfor å ha en stor, inngjerdet hage eller adgang til hundeparker eller lure coursing.

Daglig eller annenhver dags fri løping er ideelt, men hvis dette ikke er mulig, vil et alternativ kunne være en ettermiddagstur på 1,5 til 2 timer. Gjerne i form av jogg eller sykling.

Selv om mental aktivisering ikke er et primært behov for rasen, kan lydighetstrening og miljøtrening være passende aktiviteter.

Sloughi er mer utholdende enn de fleste andre mynder, kan løpe raskt over lange perioder, og kan faktisk nå hastigheter på rundt 60 km/t.

Stell av sloughi

Sloughi er en rase som krever minimalt med stell, men det er viktig å være oppmerksom på noen nødvendige rutiner for å holde dem sunne og rene. Til tross for deres korte pels, trenger de regelmessig vedlikehold for å fremheve deres elegante utseende.

Pelsstell og røyting: Sloughiens korte, fine pels krever minimalt med pleie, og røyting er normalt ikke et stort problem. En ukentlig børsting vil bidra til å fjerne løse hår og holde pelsen glansfull.

Ører og øyne: Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller fremmedlegemer, og øynene bør holdes rene.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er nødvendig for å forhindre tannkjøttbetennelse og dårlig ånde. Husk også at et sunt kosthold hjelper mye på å forebygge.

Kloklipp: Klørne skal klippes regelmessig, da for lange klør kan forårsake ubehag og smerter for hunden.

Bad: Sloughi trenger sjelden bad og bør bare bades ved behov for å bevare pelsens naturlige oljer. Når du først skal bade de bør du bruke kun vann eller en mild hundesjampo.

Husk å alltid belønne hunden med ros eller en godbit etter stell for å skape en positiv assosiasjon.

Bruksområder for sloughi

Sloughi er en allsidig rase som har en rekke bruksområder. Kjent for sin hurtighet, utholdenhet og eleganse, fungerer sloughi godt i mange forskjellige settinger, fra familiehjem til utstillingsarenaer til enkelte typer hundesport.

Selskapshund (familiehund)

Sloughi er hovedsakelig brukt som en selskapshund. Som andre mynderaser, kan den bli et utmerket medlem i familien som tilpasser seg godt til de fleste hjem. De er tolerante med barn og har en rolig holdning innendørs – så lenge de får nok mosjon og muligheten til å løpe fritt eller drive med hundesport på regelmessig basis.

Utstillingshund

Sloughi er også å se på utstillinger, selv om rasen er ganske sjelden og dermed ikke en hyppig deltaker i slike arrangementer i Norge. Til tross for dette, er deres elegante utseende og imponerende holdning alltid en skue for øyet.

Lure coursing

På grunn av deres lynraske fart og utholdenhet, kan sloughi også gjøre det bra i lure coursing. Selv om det ikke er vanlig å se dem i konkurranser på grunn av rasens sjeldenhet, har de potensialet til å skinne i denne sporten.

Flyball

Sloughi kan også være egnet for flyball, en sport som krever hurtighet og masse entusiasme. Dette kan være en annen måte å kanalisere deres energi og hurtighet på.

Hetsjakt (ulovlig i Norge)

I Nord-Afrika, hvor sloughi stammer fra, blir de brukt som jakthunder i hetsjakt. I hetsjakt sporer en hund opp byttedyr som gaseller og annet småvilt, mens sloughien løper og feller dem. Selv om dette er ulovlig i Norge, er det en del av sloughis opprinnelige bruksområde.

Fôr og kosthold

Sloughiens kosthold bør være basert på kvalitetsfôr, fri for fyllstoffer som mais, soya og korn. Dette sikrer at hunden får alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å opprettholde god helse. Merker som VOM er anbefalt da de bruker kvalitetsingredienser og unngår skadelige fyllstoffer. Alternativt kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat også være en god kilde for næringsstoffer for hunden.

Mengde mat

Hvor mye mat en sloughi skal spise varierer avhengig av dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel for å beregne kaloriinntaket er å multiplisere hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette gir en indikasjon på hvor mange kalorier en hund av denne rasen trenger hver dag. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke dette inntaket noe. For å følge med på hundens vekt og justere fôrmengden etter behov, er regelmessig veiing viktig.

Antall måltider

Generelt bør en sloughi spise to til tre måltider om dagen. Å dele opp hundens daglige fôring i to eller tre måltider kan bidra til å opprettholde et stabilt energinivå gjennom dagen.

Det er viktig å unngå å mate hunden rett før høyintensive aktiviteter eller lange turer, da dette kan føre til oppstøt eller enda mer alvorlige utfordringer som magedreining. Jeg anbefaler at du venter minst 1 time før intens aktivitet. Da får hunden din tid til å fordøye maten ordentlig, i tillegg vil det være enklere å gå på do når dere går tur.

Vanlige helseproblemer

Sloughi er gjenkjent for sin robuste helse og lange levetid, ofte mellom 14 og 16 år. Den er fri for spesifikke arvelige sykdommer, noe som kan være et resultat av en høy andel jakthundgener.

Selv om det ikke er noen kjente rasespesifikke sykdommer, kan enkelthunder selvsagt oppleve sykdommer eller skader. Her er noen mulige helseproblemer:

  • Hjerte- og karsykdommer: Sloughi kan utvikle helseproblemer knyttet til hjertet og blodkar.
  • Mageproblemer: Noen sloughier kan oppleve magesensitivitet, noe som kan være relatert til deres kosthold. Det kan føre til oppblåsthet og magedreining.
  • Allergier: Sloughi kan oppleve allergiske reaksjoner som kløe, hårtap eller utslett. Ofte som en reaksjon til dårlig kosthold eller kontakt med kjemikalier (sterk såpe, parfyme osv.).

Alternativer til sloughi

Hvis du er interessert i mynder, men ikke sikker på om sloughi er riktig for deg, finnes det flere alternativer du kan vurdere. Alle hundene nedenfor er mynder og har mye til felles som hunderaser.

Saluki

Saluki er en gammel hunderase som stammer fra Midtøsten og er kjent for sin eleganse og hastighet. Dette var en hund av stor betydning for beduinene, som ikke bare så på den som en jakthund, men også som et symbol på vennskap og takknemlighet.

Høyde: 55-71 cm

Vekt: 16-27 kg

Pels: Finnes både korthåret og langhåret variant

Levetid: 10-12 år

Ungarsk mynde

Ungarsk mynde, eller magyar agàr som den er kjent som i hjemlandet, er ganske lik en greyhound. Den er rolig innendørs, men blir en energibombe utendørs. Denne rasen har kort pels.

Høyde: 62-70 cm

Vekt: 25-30 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-12 år

Borzoi

Borzoi er en russisk hunderase som ble brakt til landet fra Arabia på 1600-tallet. Den har et flott utseende, er rask og har et jaktinstinkt. Borzoi er først og fremst en selskapshund, men den lange pelsen gjør den også veldig egnet for utstilling.

Høyde: 66-76 cm

Vekt: 27-47 kg

Pels: Langhåret

Levetid: 7-10 år

Historien om sloughi

Sloughi er en hunderase med en rik og lang historie. Den strekker seg tilbake tusenvis av år med røttene sine dypt plantet i Nord-Afrika, spesielt i Atlasfjellene i Marokko.

Rasen ble primært holdt av berbere som benyttet dem som jakthunder. Da araberne overtok området, fortsatte de å bruke sloughi til jakt, noe som førte til at rasen feilaktig ble referert til som arabisk mynde.

Det er lite konkret informasjon om rasens tidlige historie på grunn av mangel på data fra de nomadiske, afrikanske stammene, men både historisk forskning og genetiske tester tyder på at sloughi kan være flere tusen år gammel.

Det er også teorier om at sloughi er direkte nedstammet fra den gamle egyptiske mynden, tesem. Genetiske prøver har derimot vist at sloughi er nært beslektet med mynden azawakh, men kun fjernt beslektet med saluki.

Ofte stilte spørsmål om sloughi

Er sloughi og arabisk mynde det samme? 

Nei, selv om sloughi noen ganger er feilaktig referert til som arabisk mynde, er de to forskjellige raser.

Hvor gammel er sloughi? 

Selv om det er lite konkret informasjon på grunn av mangel på data, er det antydet at rasen kan være flere tusen år gammel, basert på historisk forskning og genetiske tester.

Er sloughien en jakthund? 

Ja, sloughi ble opprinnelig holdt som jakthund av berberne og senere av araberne. Den har fortsatt jaktinstinkt i dag.

Er sloughi nedstammet fra tesem? 

Det er teorier om at sloughi stammer fra mynden tesem fra oldtidens Egypt, men det er fortsatt en debatt blant forskere.

Hva ble sloughi hovedsakelig brukt til tidligere? 

Sloughi ble hovedsakelig brukt til jakt.

Hvilke bruksområder passer for sloughi? 

Den er først og fremst en selskapshund, men kan også brukes til lure coursing, flyball og utstilling.

Dyreplaneten
Logo