Raseprofil: Japanese chin

Japanese chin har en litt gåtefull historie, men den kommer i alle fall fra Japan. At den også blir kalt japansk spaniel og japansk tempelhund sier mer om hunderasen. Mange mener i alle fall at chin nedstammer fra kinesiske hunder og deler stamfar med pekingeser. I Norge begynte oppdrett av rasen på 1970-tallet.

Japanese chin info

HunderaseJapanese chin
OpprinnelseJapan
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid8-14 år
Høyde20-28 cm
Vekt1,8-4 kg
PelsLanghåret

Litt om japanese chin

  • Japanese chin kalles også japansk spaniel og japansk tempelhund
  • Rasen har en flott silkeaktig pels 
  • Japanese chin har et mildt og kjærlig lynne

Størrelse og utseende

Japanese chin er en liten hund med en elegant og grasiøs figur. Høyden ved manken for hanner er omtrent 25 cm, mens tispene er litt mindre. Vekten er vanligvis ikke spesifisert, men rasen er kjent for sin fine benbygning.

Pels

Japanese chins pels er silkeaktig, rett og lang. Hele kroppen, bortsett fra ansiktet, er dekket med rikelig pels. Ørene, halsen, lårene og halen har rikelig med fjærformede hår. Fargen kan være hvit med merker i svart eller rødt, og symmetrisk fordeling av markeringene er ønskelig. Spesielt ønskelig er en hvit og bred blis som strekker seg fra snuten til kronen.

Hale

Japanese chins hale er båret over ryggen og er dekket med vakkert, rikelig og langt hår. Dette gir et karakteristisk utseende til rasen og legger til dens elegante figur.

Ører

Ørene på japanese chin er lange, trekantede og hengende. De er dekket med langt hår og plassert bredt fra hverandre. Dette tilfører ytterligere til den elegante og grasiøse fremtoningen av rasen.

Lynne, trening og lydighet

Japanese chin er kjent for sitt kloke, milde og kjærlige temperament. Denne lille følgesvennen har en naturlig eleganse og ynde som gjenspeiler dens aristokratiske arv. På tross av sin raffinerte fremtoning, kan japanese chin være en morsom og leken følgesvenn, full av liv og energi. Som en selskapshund, verdsetter japanese chin selskapet til sin menneskelige familie og vil ofte bli funnet i nærheten av dem. 

Når det kommer til trening, kan japanese chin være en smule uavhengig, noe som kan gjøre lydighetstrening til en utfordring. Imidlertid, med en konsekvent og mild tilnærming, kan de være lydhøre overfor kommandoer og lære grunnleggende ferdigheter.

Å forstå og jobbe med rasens unike personlighet kan gjøre treningen til en givende opplevelse for både eier og hund. Det er viktig å huske på at japanese chin setter pris på respekt og vennlig behandling, og vil sannsynligvis reagere best på positive treningsmetoder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Japanese chin er en liten hund med moderat aktivitetsnivå. Selv om den er glad i lek og kan være ganske energisk, har den ikke behov for overdreven fysisk mosjon. Daglige turer, kombinert med litt leketid hjemme, pleier å være tilstrekkelig for å holde en japanese chin sunn og fornøyd. 

Det er viktig å ta hensyn til at dette er en rase som verdsetter selskap og nærhet til sin familie, så aktiviteter som inkluderer samspill med mennesker vil ofte være mest tiltalende. En tur i parken eller enkel lek i hagen kan være givende for både eier og hund.

Siden japanese chin har en liten størrelse og en pels som trenger vedlikehold, kan lange og anstrengende turer være mindre lurt. 

Å tilby den riktige mengden aktivitet og mosjon kan ikke bare bidra til å holde hunden veltrent, men også fremme god helse og redusere potensielle atferdsproblemer. Det er viktig å tilpasse aktivitetsnivået til hundens individuelle behov og sørge for at den får den nødvendige stimulering uten å bli overbelastet.

Stell av japanese chin

Stell av en japanese chin krever en viss oppmerksomhet på grunn av dens lange og silkeaktige pels og spesifikke fysiske trekk. God pleie vil bidra til å holde hunden sunn og fornøyd.

Pelsstell og røyting: Japanese chin har en lang og silkeaktig pels som krever regelmessig børsting for å forhindre floker og holde den glansfull. Røyting kan være moderat, og jevnlig stell hjelper med å kontrollere dette.

Ører og øyne: Ørene skal holdes rene og sjekkes jevnlig for tegn på infeksjon. Øynene er store og runde, så de må rengjøres forsiktig for å unngå irritasjon.

Tannpleie: Regelmessig børsting av tennene bidrar til å forebygge tannstein og tannkjøttsykdom. Det kan være nyttig å bruke hundespesifikke tannbørster og tannkrem. Samtidig er det viktig at du gir hunden din et rent og sunt kosthold.

Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller problemer med ganglaget.

Bad: Japanese chin trenger ikke hyppige bad, men når det er nødvendig kan du bruke en mild sjampo beregnet for hunder. Pass på å skylle grundig for å fjerne all sjampo fra pelsen.

Bruksområder for japanese chin

Japanese chin er en hund med et mildt og kjærlig temperament som har vært verdsatt for sitt selskap i flere århundrer. Med sin elegante figur og vakre pels, har denne lille hunden funnet sin plass i ulike roller.

Selskapshund (familiehund)

Japanese chin passer utmerket som en selskapshund eller familiehund. Som en del av FCI-gruppen for selskaps- og miniatyrhunder, er den blitt populær som en følgesvenn og har ofte blitt sett sittende på fanget (skjødehund) til damer fra overklassen. Dens milde natur gjør den godt egnet til å være en del av familien, hvor den kan nyte kos og lek.

Utstillingshund

Med sitt elegante og grasiøse utseende, er japanese chin en utmerket utstillingshund. Den har en lang og silkeaktig pels som, når den er godt stelt, kan vise seg fra sin beste side på utstillinger. Japanese chins unike fremtoning og karakter gjør den til en stjerne i ringen.

Hundesport

Selv om japanese chin ikke primært er kjent som en sportshund, kan dens kloke og livlige natur gjøre den egnet for visse hundesporter. Den kan delta i aktiviteter som krever mental stimulering og finesse, mer enn rå styrke og utholdenhet. Med riktig trening og motivasjon, kan japanese chin finne glede i mildere hundesportaktiviteter.

Fôr og kosthold

Valg av riktig fôr er avgjørende for japanese chin sin helse. Kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende er å foretrekke. Raseeiere kan vurdere hundemat fra kjente merker som VOM. Dette sikrer at japanese chin får nødvendige næringsstoffer uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Det er viktig å gi japanese chin verken for mye eller for lite mat. En god regel er å gange hundens vekt med 30 + 70 for å finne riktig mengde kalorier. For å holde kontroll på dette, bør man veie hunden regelmessig.

Antall måltider

To til tre måltider i løpet av dagen er passende for japanese chin. Dette gir en jevn fordeling av kalorier og energi, og hjelper med fordøyelsen. Det gjør det også lettere å unngå overfôring.

Vanlige helseproblemer

Japanese chin er generelt kjent som en svært frisk rase, men som med mange hunderaser, er det noen helseproblemer som kan oppstå. Disse helseproblemene er ikke nødvendigvis vanlige, men potensielle eiere bør være oppmerksomme på dem for å ta godt vare på sin japanese chin.

Her er noen av de:

  • Vannhode: Dette er en tilstand hvor det oppstår en unormal opphopning av væske i hundens hodeskalle. Det kan behandles, men tidlig diagnose er viktig.
  • Nedsatt produksjon av tårevæske: Dette fører til tørre øyne og kan være ubehagelig for hunden. Riktig pleie og eventuell medisinsk behandling kan bidra til å lindre tilstanden.
  • Patellaluksasjon: Dette er en feil i kneleddet som kan forekomme i japanese chin. Det kan føre til smerte og begrenset mobilitet, og i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Alternativer til japanese chin

Japanese chin er en flott hunderase, men det kan også være nyttig å vurdere noen alternativer. Det finnes andre raser som kan ha lignende egenskaper eller oppfylle de spesifikke behovene og ønskene til en potensiell hundeeier.

Mops

Mops, også kjent som pug i sitt hjemland Storbritannia, er en selskapshund som kan spore sin historie til Kina. Denne korthårete rasen veier mellom 6,4 og 8,2 kg og har en høyde på 25-36 cm. Mopsen er kjent for sin levetid på 12-15 år, men det er viktig å være klar over noen helseproblemer som BOAS.

Shiba inu

Shiba inu er en av de eldste hundene i verden og kommer fra Japan. Denne allsidige hunden kan brukes til jakt, som vakt-, selskaps-, og sportshund. Shiba inu veier mellom 8 og 12 kg og har en høyde på 33-43 cm. Rasen er korthåret og har en levetid på 13-16 år. Den ble spesielt populær etter doge-memet av Kabosu.

Malteser

Malteser er en miniatyrhund som har en lang historie som kan spores tilbake til 900 år f.Kr. Selv om den i dag er knyttet til Italia, antyder bevis at den stammer fra Asia. Denne langhårete rasen veier mellom 3 og 4 kg og måler 20-25 cm i høyde. Malteseren er populær som selskapshund og for utstilling, og har en levetid på 12-15 år.

Historien om japanese chin

Japanese chin går også under navn som japansk tempelhund og japansk spaniel. Rasen har en fascinerende og noe gåtefull historie. Selv om noen kaller den en japansk tempelhund, mangler denne betegnelsen historisk belegg. Det er dokumentasjon som daterer tilbake til 712, som nevner hvite hunder gitt i gave fra sine koreanske naboer, men disse var sannsynligvis større koreanske spisshunder. 

Flere mener at chin opprinnelig stammer fra kinesiske hunder og deler felles stamfar med pekingeser. Den første kjente ankomsten til Europa var i 1613, og rasen ble senere populær i både Storbritannia og USA, der til og med dronning Victoria eide et par. 

I Norge begynte oppdrett først på 1970-tallet, selv om det er antydninger om at japanese chin kan ha kommet hit tidligere som gaver fra norske hvalfangere. 

Den lille hunden har klart å fenge folks interesse gjennom århundrer, som illustrert i det japanske ordtaket: «I Japan finnes inu (inu betyr hund) og chin.»

Ofte stilte spørsmål om japanese chin

Hva er opprinnelsen til japanese chin?

Opprinnelsen er Japan, men mange mener at chin egentlig nedstammer fra kinesiske hunder.

Er japanese chin lovlig i Norge?

Ja, rasen er lovlig i Norge.

Hva er den normale levetiden til en japanese chin?

Levetiden til rasen ligger normalt sett mellom 8 og 14 år.

Hvordan er japansk chins lynne?

Japansk chin er kjent for sitt kloke, milde og kjærlige temperament. Den kan være morsom og leken, og verdsetter selskapet til sin menneskelige familie.

Hvilke aktiviteter passer for japanese chin?

Japanese chin har et moderat aktivitetsnivå og trenger ikke overdreven fysisk mosjon. Daglige turer og litt leketid hjemme er ofte nok.

Hva bør japanese chin spise?

Kvalitetsfôr uten unødvendige tilsetningsstoffer er å foretrekke, som for eksempel hundemat fra VOM.

Finnes det noen vanlige helseproblemer hos japanese chin?

Noen potensielle helseproblemer hos japanese chin inkluderer vannhode, nedsatt produksjon av tårevæske og patellaluksasjon. Det er likevel kjent som en svært frisk rase.

Dyreplaneten
Logo