Raseprofil: Bichon frisé

Bichon frisé er en søt liten hund som har opprinnelse mellom Frankrike og Belgia. Den er både vennlig og sjarmerende, noe som gjør den til en god selskapshund. Bichon frisé har også andre bruksområder som agility og nosework. Den er også herlig å se i utstillingsringen med sitt kosebamse-lignende utseende.

Bichon frisé info

HunderaseBichon frisé
OpprinnelseFrankrike, Belgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde23-30 cm
Vekt5-10 kg
PelsLanghåret

Litt om bichon frisé

  • Bichon frisé er en liten og vennlig skapning populær som selskapshund
  • Det finnes en norsk bichon frisé som har oppnådd championat i agility
  • Bichon frisé har opprinnelse i Frankrike og Belgia
  • Hunderasen kan være utsatt for noen helseproblemer

Størrelse og utseende

Bichon frisé er en liten hunderase, kjent for sin sjarmerende og tiltalende størrelse. En voksen bichon frisé har en skulderhøyde på mellom 23 til 30 cm. Vekten kan variere, men ligger normalt mellom 5 til 10 kg.

Pels

Bichon frisé er kjent for sin luksuriøse og krøllete hvite pels. Denne hunderasen har en dobbelt pelsstruktur som består av en myk og tett underpels og en grovere overpels. Sammen skaper de en tekstur som er både myk og tykk. 

Pelsen er vanligvis hvit, noe som gir bichon frisé et delikat og tiltalende utseende. Pelsen står ut fra kroppen og gir hunden et karakteristisk «puffet» utseende.

Hale

Halen til en bichon frisé er en annen karakteristisk egenskap. Den er ganske lang og bæres høyt, krøllet over ryggen. Det gir et livlig inntrykk som ofte reflekterer hundens sprudlende og energiske personlighet.

Ører

Bichon frisé har middels store ører som henger ned på siden av hodet. Ørene er dekket med langt og fint hår, noe som gir et sjarmerende utseende. Siden bichon frisé er utsatt for øreproblemer er det viktig å sjekke ørene regelmessig for å sikre at de er rene og frie for infeksjoner.

Lynne, trening og lydighet

Bichon frisé er kjent for sin livlige og lekne personlighet. De er aktive hunder, fylt med en overflod av energi og livsglede. Deres store øyne utstråler en intens nysgjerrighet om verden rundt dem, og de elsker å delta i familiens aktiviteter. De er sosiale av natur og trives best i selskap med mennesker og andre dyr.

Når det kommer til trening er bichon frisé en intelligent rase som er ganske lydig. Deres iver etter å behage gjør at de er relativt enkle å trene. De responderer best på positive forsterkningsteknikker, som ros og belønninger. Likevel kan deres uavhengige og litt sta side av og til komme til syne, noe som krever tålmodighet og konsekvens trening i opplæringen.

Selv om bichon frisé generelt er en stille hund, har de en tendens til å gi lyd når det kommer besøk eller ved uventede lyder. Dette kan gjøre dem til gode varslende vakthunder, selv om deres størrelse og vennlige natur langt ifra gjør dem til de mest skremmende. 

Totalt sett er bichon frisé en lojal, kjærlig og munter følgesvenn som med riktig opplæring og sosialisering kan bli en ideell familiehund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bichon frisé er en aktiv rase som krever regelmessig mosjon for å holde seg i god form, både fysisk og mentalt. På grunn av deres størrelse og energinivå anbefales det å gi dem minst en time aktivitet hver dag. Dette kan inkludere korte turer, leker ute eller inne.

Det er viktig å merke seg at de elsker å leke, så å inkludere lek inn i deres daglige treningsrutine vil bidra til å holde dem engasjert og fornøyd.

Til tross for deres lille størrelse er bichon frisé også i stand til å delta i mer anstrengende aktiviteter som agility, noe som kan være en flott måte å stimulere dem både mentalt og fysisk. 

Husk imidlertid at de ikke skal utsettes for intens aktivitet når det er veldig varmt, da de kan være utsatt for overoppheting.

Sett under ett er bichon frisé en energisk hunderase som trives med å være aktiv. Regelmessig mosjon hjelper ikke bare med å opprettholde en sunn vekt, men det bidrar også til å forhindre atferdsproblemer som kan oppstå fra kjedsomhet eller overskytende energi.

Stell av bichon frisé

Å ha en bichon frisé krever en betydelig mengde pleie for å holde hunden sunn og for å opprettholde dens særegne utseende. Her er noen aspekter av stellet som du bør være oppmerksom på.

Pelsstell og røyting: Selv om bichon frisé er en lite røyting rase, krever deres tykke og krøllete pels regelmessig børsting for å forhindre floker. En pelsklipp kan være nødvendig hver fjerde til seks uker for å opprettholde rasens karakteristiske utseende.

Ører og øyne: Bichon frisé har en tendens til å få tåreflekker rundt øynene, så regelmessig rengjøring er nødvendig. Ørene skal også holdes rene og tørre for å forhindre øreinfeksjoner.

Tannpleie: Som med alle hunderaser er regelmessig tannpleie viktig for bichon frisé. Daglig tannbørsting anbefales for å forhindre tannsykdom. Samtidig vil et sunt kosthold være med på å forebygge problemer.

Kloklipp: Klørne til bichon frisé bør holdes korte for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller problemer med å gå. Dette gjøres vanligvis hver tredje til fjerde uke, avhengig av hundens aktivitetsnivå.

Bad: Bichon frisé har en pels som raskt kan bli skitten, så de kan trenge bad omtrent hver tredje uke. Bad hunden etter behov, men pass på så det ikke blir såpass ofte at det skapes hudirritasjoner. Bruk en mild hundesjampo når du bader eller dusjer hunden.

Bruksområder for bichon frisé

Bichon frisé har flere bruksområder, fra familiehund til utstillingshund, samt i ulike hundesporter. Dens kjærlige natur, entusiasme og læringsglede gjør den til en allsidig rase som er flott i mange roller.

Familiehund

Bichon frisé er utmerket som en familiehund på grunn av sitt kjærlige og lojale temperament. De trives i familier hvor de kan være en integrert del av hverdagen. De er kjærlige, tolerante og kan komme godt overens med barn så vel som med andre dyr.

Utstilling

Bichon frisé er kjent for sin elegante opptreden og sine distinkte fysiske egenskaper, noe som gjør den til en favoritt på hundeutstillinger. Det unike utseendet og dens naturlige sjarm gjør dem til en hit både hos dommere og publikum.

Agility

Agility er en aktivitet hvor bichon frisé kan utmerke seg. Deres intelligens og lyst til å behage gjør dem til gode elever, og den lille men kompakte størrelsen lar dem navigere i agilityløypene med enkelhet. I Norge er det et eksempel på en bichon frisé som har oppnådd championat innen agility. Det finnes også en finsk hund av denne rasen som har blitt nordisk mester.

Nosework

Nosework er en annen sport som passer godt for bichon frisé. Denne sporten utnytter hundens naturlige instinkt for å søke med nesen, noe som gir dem en fysisk og mental utfordring. Bichon frisé sine egenskaper kommer godt med i denne aktiviteten. Med riktig trening og oppmuntring kan bichon frisé storkose seg innenfor hundesporten nosework.

Fôr og kosthold

En bichon frisé bør få et høykvalitetsfôr som er fri for fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være vanskelig for hunden å fordøye og som ofte har lav næringsverdi. Merker som VOM tilbyr høykvalitets hundemat som er tilpasset hundens ernæringsbehov. 

Det kan også være en god idé å supplere kostholdet med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette er det mest optimale for alle hunder, da de historisk sett har spist hovedsakelig kjøtt.

Mengde mat

Hvor mye en bichon frisé skal spise avhenger av dens størrelse og aktivitetsnivå. En god regel er å gange hundens vekt i kg med 30 og så legge til 70 for å finne riktig antall kalorier hunden skal ha per dag. Det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Vanlige helseproblemer

Bichon frisé er generelt en sunn og frisk hunderase, men det er visse helseproblemer den kan være utsatt for. Det er viktig å merke seg at tidlig diagnose og behandling kan hjelpe med å håndtere disse tilstandene og gi hunden et sunt og behagelig liv. 

  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneskålen hopper inn og ut av kneleddet, noe som kan føre til halting og smerte.
  • Allergier: Noen bichon friséer kan ha allergier, som kan være alt fra matallergier til miljøallergier.
  • Øyesykdommer: Det er påbudt med øyelysing for alle dyr som skal brukes i avl. Øyesykdommer som kan ramme rasen inkluderer grå stær, progressiv retinal atrofi og feilstilte øyehår. Det er viktig å holde området rundt øynene rent og fritt for hår.
  • Tannstein og tannrelaterte sykdommer: Det er en økt risiko for tannstein og diverse tannrelaterte sykdommer, noe som er vanlig for små hunderaser (trolig fordi de ofte blir skjemt bort på matfronten).
  • Hudproblemer: Noen bichon friséer kan ha ulike hudproblemer.
  • Vaksinesensitivitet: Noen bichon friséer kan ha sensitivitet mot visse vaksiner.

Norsk Bichon Frisé Klubb har satt i gang tiltak for å holde øyesykdommer på avstand. De har derfor en tvungen øyelysing for å få registrert valper, ifølge NKK. De har også kneleddsundersøkelser for å passe på beina til denne lille tassen.

Alternativer til bichon frisé

Bichon frisé er en fantastisk hunderase, men det kan være andre raser som også passer godt til dine behov og livsstil. Noen av de alternative hunderasene til bichon frisé som har lignende egenskaper er bichon havanais, coton de tulear og bolognese. Disse hundene har alle lang pels, ligner litt på hverandre i utseende og passer ypperlig som selskapshunder.

Bichon havanais (havaneser)

Bichon havanais, eller bare havaneser, kommer fra Cuba og har en langhåret pels som ligner på en bichon frisé. Med en høyde på 21-27 cm og en vekt på 4,5-7,3 kg, er bichon frisé ganske lik når det kommer til størrelse. De har en forventet levetid på 14-16 år.

Coton de tulear

Coton de tulear er en annen god erstatning for bichon frisé. Denne rasen kommer fra Madagaskar, og som navnet antyder har de en myk pels som er bomull-lignende. Disse hundene er også i liten størrelse med en høyde på 22-30 cm og en vekt på 3,5-6 kg. De lever typisk mellom 14 og 16 år.

Bolognese

Bolognese er en italiensk hunderase som er litt mindre enn både bichon frisé og de to andre alternativene. Med en høyde på 25-30 cm og en vekt på 2,5-4 kg, er de et godt alternativ for de som ønsker en enda mindre hund. Bolognese har også en langhåret pels og en forventet levetid på 12-14 år.

Historien om bichon frisé

Bichon frisé er en sjarmerende liten hund som stammer fra middelhavsområdet og tilhører bichon-familien. Hundene har sin opprinnelse fra barbet som er en middels stor vannspaniel

Historien forteller at det var spanske sjømenn som først tok med seg denne livlige hunden til Kanariøyene, før de igjen brakte den tilbake til det europeiske kontinentet. Her ble bichon frisé raskt en favoritt blant adelen, særlig under Henrik den tredjes tid, hvor rasen oppnådde en enorm popularitet. Henrik den tredje elsket sine hunder så høyt at han ofte bar dem i en kurv rundt halsen mens han utførte sine kongelige oppgaver.

Med tiden, spesielt etter den franske revolusjonen, falt rasens status drastisk. De gikk fra å være adelsmennenes kjæledegger til gatenes underholdere. På tross av dette, beholdt de sitt livlige temperament og muntre vesen, noe som gjorde dem til elskede kjæledegger for soldater som returnerte fra første verdenskrig. I Norge kom de første bichon frisé hundene i 1977, og rasen har siden blitt meget populær med omkring 400-500 nyregistreringer hvert år.

Ofte stilte spørsmål om bichon frisé

Hva er størrelsen til en voksen bichon frisé?

En voksen bichon frisé har en skulderhøyde på mellom 23 til 30 cm. Vekten kan variere, men ligger normalt mellom 5 til 10 kg.

Hvordan ser pelsen til en bichon frisé ut?

Bichon frisé har en luksuriøs og krøllete hvit pels. Den har en dobbelt pelsstruktur som består av en myk og tett underpels og en grovere overpels. Pelsen står ut fra kroppen og gir hunden et karakteristisk «puffet» utseende.

Hvordan er lynnet til bichon frisé?

Bichon frisé er kjent for sin livlige og lekne personlighet. De er sosiale av natur og trives i selskap med både mennesker og andre dyr. De er intelligente, lydige og har en iboende lyst til å glede eieren sin.

Hvor mye mosjon trenger en bichon frisé?

Bichon frisé er en aktiv rase som trenger minst en times mosjon hver dag. Dette kan inkludere gåturer og lek.

Hva er de vanligste bruksområdene for bichon frisé?

Bichon frisé kan være en utmerket familiehund, utstillingshund, samt brukes i ulike hundesporter som agility og nosework.

Hvilke helseproblemer kan en bichon frisé være utsatt for?

Bichon frisé kan være utsatt for patellaluksasjon, allergier, øyesykdommer, tannrelaterte sykdommer, hudproblemer og vaksinesensitivitet.

Er bichon frisé en god rase for barnefamilier?

Ja, bichon frisé er kjærlige, tolerante og kommer godt overens med barn, så de kan være et utmerket valg for barnefamilier.

Kan bichon frisé brukes i hundesport?

Ja, til tross for deres lille størrelse er bichon frisé i stand til å delta i mer anstrengende aktiviteter som agility eller lydighetstrening. De kan også være dyktige i sporten nosework som utnytter hundens naturlige instinkt for å søke med nesen.

Dyreplaneten
Logo