Raseprofil: Barbet (fransk vannhund)

Barbet er en apporterende fuglehund som kommer fra Frankrike. I Norge kalles den for fransk vannhund, men den er ikke en vanlig rase her til lands. Barbet har røtter helt tilbake i middelalderen og nevnes i flere skrifter fra 1500-tallet. Selv om rasen har en historie som jakthund, er den også en god selskapshund.

Barbet fakta

HunderaseBarbet
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-15 år
Høyde53-65 cm
Vekt20-25 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

En barbet er en stor vannhund, men størrelsen kan variere avhengig av kjønn. Hannene blir rundt 60 cm i skulderhøyde, men kan variere fra 58 til 65 cm. Tispene er noe mindre med en skulderhøyde på ca. 55 cm som varierer fra 53 til 61 cm. Vekten hos både hanner og tisper ligger mellom 20 og 25 kg.

Pels

Barbetens pels er noe å bemerke seg. Denne rasen røyter ikke, men pelsen vokser lang over hele kroppen. Et langt og krøllete skjegg er et typisk kjennetegn for en barbet. Pelsfargen varierer, men er som oftest svart eller brun – noen ganger med innslag av hvitt. Det finnes til og med enkelte barbeter som er helt hvite.

Hale

Barbetens hale har mye hår. Den bæres over rygglinjes forlengelse, spesielt når hunden beveger seg eller er spent. Halen er lavt ansatt og har en lett krok i spissen. 

Lynne, trening og lydighet

Barbeter er kjent for å være intelligente, vennlige og gode selskapshunder. De er lojale mot sine familier og har et naturlig instinkt for å passe på flokken sin. De er også ganske omgjengelige og kommer ofte godt overens med andre hunder og kjæledyr.

Når det kommer til trening er barbeter raske til å lære. Deres intelligens og vilje til å behage gjør dem til ideelle kandidater for lydighetstrening og andre typer hundesport. De trives best med positiv forsterkning og responderer godt på belønning. Men husk, de kan også være litt sta, så konsekvent og tålmodig trening er nøkkelen.

Videre har barbet en moderat tendens til å bjeffe, så du trenger ikke bekymre deg for uønsket støy hele tiden. Når det er sagt, vil de normalt gi beskjed når noe uvanlig skjer.

Aktivitetsnivå og mosjon

Barbet er en hunderase som strutter av energi. For å være i sitt ess, trenger de minst en time moderat til intens aktivitet hver dag. Dette kan være en blanding av turer, løping og lek.

Om du er glad i å jogge, gå lange turer, eller svømme har du funnet deg en god treningskamerat.

Uten nok mosjon kan en barbet bli rastløs og potensielt utvikle atferdsproblemer. Så nøkkelen til en sunn og lykkelig barbet ligger i riktig balanse av mosjon og mental stimulering.

Stell av barbet

Barbet skiller seg ut fra mange hunder når det kommer til regelmessig stell. Dette er barbet-eiere nødt til å passe på.

Pelsstell og røyting

Barbet har en unik pels. Den røyter ikke, og er derfor gunstig for deg som ikke ønsker hår rundt omkring i huset. Når det er sagt, bør du fortsatt børste den regelmessig for å unngå floker.

Fordi hunden ikke røyter, må du også passe på å klippe den med jevne mellomrom. Det kan være lurt å ta hensyn til temperaturen når du klipper hunden. For eksempel lønner det seg å klippe den kort før sommeren, slik at hunden tåler varmen bedre. Om vinteren vil det lønne seg med en lenger pels.

Barbet er for øvrig en av de mer allergivennlige hundene for mange. Det er ingen garanti for at du med allergi ikke reagerer på hunden, så vi anbefaler på det sterkeste at du bruker tid med en barbet før du bestemmer deg for å kjøpe en valp.

Ører og øyne

Barbet har pels både inni og utenpå ørene. Pelsen inni ørene bør trimmes slik at det ikke går utover hørselen. Ørene bør også rengjøres regelmessig med en mild rens.

Øynene bør sjekkes regelmessig for irritasjon og utflod. 

Tannpleie

Et godt kosthold og et ekte storfebein kan gjøre underverker for tannhygienen. Husk at små, tynne og skarpe bein kan være farlige – spesielt fuglebein. Hold deg derfor til store og solide bein.

Hvis du mater med billig hundefôr, menneskemat eller mye godbiter bør du pusse tennene et par ganger i uka.

Kloklipp

Hundens klør trenger jevnlig vedlikehold, men vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn. Det er både nerver og blodkar der. I verste fall vil du skape både smerte og blødning. Om du er redd for å skade hunden din kan du velge å file ned klørne i stedet, eller ta den med til en hundefrisør.

Om en barbet løper mye rundt på harde underlag vil klørne også slites ned naturlig.

Bad

Bad er nødvendig for en barbet, men hvor ofte avhenger av hunden. Vi anbefaler ikke at du vasker hunden din med mindre de begynner å lukte vondt eller er veldig skitten. Husk at en mild sjampo er viktig for å ikke irritere huden deres.

Bruksområder for barbet

Det er ikke uten grunn at barbet er en elsket rase. Denne allsidige vannhunden er ikke bare en dyktig svømmer og apportør, men dens intelligens, utholdenhet og tilpasningsdyktighet gjør den også godt egnet til en rekke bruksområder.

Jakt på fugler

Barbet er en utmerket jakthund, spesielt når det kommer til jakt på andefugler og vadefugler. Dyktigheten i vannet, sammen med sine naturlige apport-egenskaper, gjør den til en dyktig fuglejeger. Husk bare å gi riktig opplæring og sosialisering fra tidlig alder for å utvikle og finpusse disse instinktene.

Nesearbeid 

Barbetens høyt utviklede luktesans kan utnyttes på mange måter. Den kan trenes opp til å bli en utmerket trøffelhund, narkotikahund eller ettersøkshund. Men, det er viktig å merke seg at riktig trening og håndtering er avgjørende for å utnytte dette talentet fullt ut.

Familiehund

Barbet er en fantastisk familiehund. Den er kjærlig, leken og god med barn, noe som gjør den til et kjært familiemedlem. Bare husk at en barbet krever regelmessig trening og mental stimulering for å holde seg glad og sunn.

Fôr og kosthold

En god helse starter med riktig ernæring, og det betyr at du skal gi barbeten din et kvalitetsfôr. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende, da disse ingrediensene ofte kan føre til allergier og andre helseproblemer.

Velg i stedet hundemat fra kvalitetsmerker som VOM eller server rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette vil sikre at hunden din får de nødvendige næringsstoffene den trenger for å leve et langt og sunt liv.

Mengde mat

Mengden mat du gir hunden din er like viktig som kvaliteten på maten. For å finne riktig mengde kalorier for din barbet ganger du vekten med 30 og legger til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 25 kg, vil den trenge omtrent (25 kg x 30) + 70 = 820 kalorier per dag.

Hvis hunden din er svært aktiv, kan du potensielt trenge å øke dette inntaket noe. For å holde kontroll på dette, bør du veie hunden din regelmessig.

Å velge riktig fôr og justere mengden mat i henhold til hundens aktivitetsnivå vil sørge for at din barbet er sunn og glad.

Vanlige helseproblemer

Barbet er en generelt frisk hunderase, men som med alle hunder er det noen helseutfordringer som kan oppstå. Det er viktig å være oppmerksom på dette, fordi forebygging ofte er den beste medisinen. Her er det verdt å merke seg at regelmessige veterinærkontroller, god hygiene, et rent kosthold og passende aktivitetsnivå er grunnpilarer for en sunn hund.

Potensielle helseproblemer inkluderer epilepsi, som kan forekomme i noen linjer, samt problemer med hofte- og albueledd.

Når det gjelder mental helse, er det viktig å merke seg at det har vært et økende fokus på hundens temperament og atferd. Eiere av barbet oppfordres til å ta hensyn til hundens atferd og temperament, da dette kan ha betydning for hundens mentale velvære.

For å holde din barbet så sunn som mulig, er det viktig å kjøpe valpen fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. Dette er en essensiell del av å sikre at din nye firbeinte venn har de beste mulighetene for et langt, sunt og lykkelig liv.

Alternativer til barbet

Barbet er en allsidig og sjarmerende hund, men hvis du er i markedet for en hund som ligner på en barbet, men har noen litt forskjellige egenskaper, finnes det noen gode alternativer. Disse hunderasene har likheter med barbet i form av aktivitetsnivå og bruksområder, men har også sin unike personlighet og egenskaper.

Portugisisk vannhund

Den portugisiske vannhunden er en energisk og intelligent hund som opprinnelig ble brukt som arbeidshund av fiskere. De elsker å svømme og er kjent for sin utholdenhet i vannet. I størrelse ligger de ganske nær en barbet, men de kan være litt mer energiske og intensive.

Hvis du har en aktiv livsstil og er ute etter en livlig og leken hund som elsker vann, kan den portugisiske vannhunden være et godt alternativ til en barbet.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en flott vannhund og er kjent for sin karakteristiske krøllete pels. Denne hunderasen er litt større enn barbet og er kjent for å være uavhengig og selvsikker. De er fremragende jakthunder, noe som betyr at de er ganske aktive og krever mye mosjon.

Hvis du er en jeger eller bare ønsker en aktiv og uavhengig hund, kan en curly coated retriever være et utmerket valg for deg.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er en stor og robust hunderase med sine 25 til 35 kg. De er kjent for sine utrolige svømmeferdigheter og sin sterke vilje til å jobbe. Disse hundene er lojale og beskyttende, noe som gjør dem til gode vakthunder i tillegg til deres ferdigheter som jakthunder. De krever mye mosjon og mental stimulering, så hvis du leter etter en stor, aktiv hund med en sterk arbeidsetikk, kan en chesapeake bay retriever være den rette hunden for deg.

Historien om barbet

Barbet, dette gamle, sjeldne og fascinerende vesenet, har en historie som strekker seg langt tilbake i tid. I de eldre tider ble barbet brukt som vannhund, en dyktig apportør av vilt, spesielt fra vann. Dens høyt utviklede luktesans gjorde den også til en utmerket trøffelhund. Opprinnelig kommer barbet fra Frankrike, og navnet stammer fra det franske ordet ‘barbe’, som betyr skjegg – en passende beskrivelse for denne hundens karakteristiske ansiktshår.

Barbet har overlevd flere nesten-utryddelser gjennom historien, først under den franske revolusjonen og senere under de to verdenskrigene da antallet barbet hunder sank drastisk. Takket være en dedikert gruppe entusiaster har barbet overlevd og fortsetter å trives den dag i dag, selv om den fremdeles regnes som en sjelden rase.

Ofte stilte spørsmål om barbet

Hvordan er lydigheten hos en barbet?

Barbeter er kjent for sin intelligens og lydighet. De er ganske læringsvillige og reagerer godt på positiv forsterkning. Dette gjør dem til en utmerket rase for førstegangseiere, men også for mer erfarne hundeeiere som ønsker en hund de kan trene og jobbe med.

Hvordan er barbet som jakthund?

Barbet er en allsidig jakthund, opprinnelig brukt til vannapport. De har et naturlig instinkt for å apportere og er kjent for sin utholdenhet og vilje til å arbeide under alle værforhold.

Er barbet en slektning av puddel?

Ja, barbet anses å være en av forfedrene til puddel, så vel som andre vannhundraser. De har en lignende pels og har mye av den samme atferden.

Hvor lenge lever en barbet?

En typisk levealder for en barbet er mellom 8 og 15 år. Dette er ganske langt for en mellomstor til stor hund. Selvfølgelig kan individuell levetid variere basert på helse, diett, mosjon og genetikk.

Hva koster en barbet?

Prisen for en barbet-valp kan variere avhengig av mange faktorer, men du må forvente å betale rundt 25 000 kroner.

Er barbet allergivennlige?

Barbet er kjent for å være en av de mer allergivennlige rasene. De røyter ikke og produserer mindre av de proteiner i huden, spytt og urin som oftest fører til allergiske reaksjoner. Men ingen hund kan garanteres å være 100 prosent allergivennlig.

Dyreplaneten
Logo